Connect with us

Društvo

Zašto britanski Spectrum istražuje podmorje Jadrana bez hrvatskog nadzora?

Published

on

Kad hrvatski politički prvokategornici putuju svijetom i nude hrvatske prirodne i druge resurse, ima razloga za strah. Nikad ne znate komu i pod kakvim kondicijama će (pro)dati nacionalno bogatstvo, navodno zbog imperativa krpanja proračuna…

A kad zagrabe u rudno bogatstvo, kojega, navodno, u hrvatskom dijelu Jadrana ima u golemim količinama, tada se građani mogu s pravom dignuti na noge. Jer rudna bogatstva pripadaju narodu, zaštićena su Ustavom i ne mogu se “stavljati na dispoziciju” kako političkim nomenklaturama pada na pamet. U Hrvatskoj je, čini se, od kolovoza ove godine, baš ta priča na djelu…

Reprezentativna ministarska postava ovih je dana boravila u Londonu na prvoj hrvatsko-britanskoj investicijskoj konferenciji radi pokretanja priželjkivane ulagačke ofenzive. Htjeli su poručiti Britancima da su njihovi investitori dobrodošli u Hrvatsku, zemlju koja je, kako je rekao optimistični (da ne kažem šaljivi) ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ostavila korupciju iza sebe i zaustavila pad BDP-a, pa je sada kompletno fokusirana na razvoj. Uz pomoć stranih investitora. Domaćih, nemamo. Nije baš da su uvjerili oprezne Britance kako smo mi ulagačka Meka, ali bilo je u Londonu i nekih koji su posvjedočili svoja dobra iskustva i visoku zainteresiranost za investiranje u Hrvatskoj. Recimo, Britanska tvrtka Spectrum Geo Limited, koja je itekako “zagrizla” za eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadrana. Iako naši “stručnjaci” uporno nastoje relativizirati domaće izvore nafte i plina, a neki su (Josip Friščić iz Hrvatske stručne udruge za plin) još 2009. godine proglasili da je cijeli Jadran već uglavnom istražen…

Spectrum troškove pokriva prodajom podataka naftnim kompanijama

Sukladno odobrenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno ugovoru s Ministarstvom gospodarstva, od 15. kolovoza do 15. prosinca ove godine Spectrum će obavljati snimanje seizmičkih podataka u unutarnjim morskim vodama, odnosno teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu RH radi utvrđivanja zaliha ugljikovodika (nafte i plina…). Da bi umirio javnost, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrijekom je ustvrdio da su svi tako prikupljeni podaci Spectruma isključivo vlasništvo RH, a prema slovu Ustava takvi podaci (o rezervama rudnog bogatstva države) spadaju u red najstrože čuvanih tajni svake zemlje.

Nasuprot tome, predstavnik britanske kompanije Spectrum bez kompleksa je izjavio kako će seizmička snimanja za potrebe RH biti obavljena besplatno, ali će kompanija svoje nemale troškove naplatiti prodajom 2D Multi Client snimki naftnim kompanijama koje će se natjecati za koncesije na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u južnom Jadranu koji Spectrum trenutno snima. Takvo trgovanje s podacima koji su prvorazredan interes Republike Hrvatske, a za račun neke strane kompanije koja na njima zarađuje, nisu samo golema financijska šteta, nego i eklatantno protuustavno djelovanje, koje, kako tvrde pravni stručnjaci, podliježe i kaznenom progonu. Na izravno pitanje Ministarstvu gospodarstva kako je moguće sklapanje ugovora kojim se legalizira trgovina strogo povjerljivim podacima u vlasništvu države, dobili smo odgovor u kojemu se citira članak 41. Zakona o istraživnju i eksploataciji ugljikovodika, koji je, nota bene, ovim ugovorom prekršen!?

karta_3

– Svi geološki, geofizički, geokemijski, ekološki i drugi podaci kao i podaci koji su rezultat analize takvih podataka, podaci o rezervama ugljikovodika, sastavu i uzorcima stijena i minerala koje investitor posjeduje i o kojima stekne saznanja prilikom izvođenja rudarskih radova za vrijeme važenja dozvole i sklopljenog ugovora, isključivo su vlasništvo RH – stoji u članku 41. Zakona.

– Investitor je ovlašten podatke iz stavka 1. ovoga članka koristiti isključivo u svrhu izvođenja rudarskih radova za vrijeme važenja dozvole i sklopljenog ugovora uz obvezu poštivanja tajnosti podataka sukladno odredbama ovog Zakona – kaže Zakon.

A praksa? Odgovore Ministarstva čekali smo danima, dvaput slali požurnice i naposlijetku, umjesto konkretnog objašnjenja dobili citanje zakonskih odredbi. Iz službe za odnose s javnošću, angažmanom glasnogovornika Tomislava Cerovca, saznajemo da je prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (NN 94/13) ulagač (IOC) ovlašten koristiti geološke, geofizičke, geokemijske, ekološke i ostale podatke u svrhu izvođenja rudarskih radova tijekom trajanja dozvole, ali uz obvezu poštivanja njihove tajnosti. Zakon je, kažu u Ministarstvu, usklađen s hrvatskim Ustavom i EU Direktivama. U Hrvatskoj, napominju, već postoje primjeri zajedničkih istraživanja podmorja i eksploatacije ugljikovodika, a riječ je o partnerstvu INE i talijanskog AGIP- a iz 1990.g. No, ne kažu da tvrtka Spectrum GL ne obavlja radove u hrvatskom podmorju temeljem Zakona o rudarstvu, a još manje temeljem Zakona o  uglikovodicima, nego prema posebnom odobrenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (od 18. srpnja 2013.g.) koje je doneseno kako bi se ova protuustavna rabota omogućila. Navodno se radovi obavljaju u znastvene svrhe (!?). Nije, kažu, odobreno bušenje istražnih bušotina i utvrđivanje rezervi ugljkovodika, ali što ako upravo te zalihe seizmička snimanja utvrde? Nije li i cijeli posao baš zbog toga? Hrvatska strana za sebe vidi dobrobit od posla sa Spectrumom jer će dobiti dragocjene informacije o nalazištima, s obzirom da rezultate istraživanja britanska kompanija nakon završetka radova mora dostaviti Ministarstvu znanosti. A te će podatke država koristiti kod provođenja javnih nadmetanja za dodjelu koncesija za istraživaje ugljikovodika koje će biti ponuđene potencijalnim investitorima. Dakle, sva korist države za račun eksploatacije njezinog rudnog blaga je u visini koncesije koju će odrediti prema procjeni vrijednosti nalazišta, što će je dati Spectrum? Tko tu diktira tempo i tko od tog posla profitira? Razumije se, onaj tko je podatke seizmičkim snimanjima dobio. Britanci, a ne Hrvatska. Istina, mi nemamo ni potrebnu tehnologiju ni opremu, vjerojatno ni stručnjake za takvu vrst istraživanja. I razumije se da taj posao za nas treba obaviti netko tko sve to ima, a i zainteresiran je za posao. Međutim, baš kako zakon i kaže, tajnost podataka mora biti zajamčena!

Talijani redovito nadziru seizmička snimanja

Multi Client tehnologija primjenjuje se diljem svijeta,  taj je model bio posebno uspješan, ističu u Ministarstvu, u poticanju interesa industrije istraživanja i proizvodnje nafte i prihvatila ga je većina naftnih kompanija. Opasnosti nema, tvrde u Vrdoljakovom ministarstvu, jer 2D Multi-Client snimke ne pokazuju zalihe rudnog bogatstva već strukturu zemljine kore po kojoj se može zaključiti “da li ta struktura ima interesantan prosperitet, što je važno investitorima zbog inicijalnog interesa”. Što sve te kamuflažne riječi znače, ako ne da se iz snimki dade iščitati ima li na određenom području ili nema smisla nastaviti istraživanja glede zaliha nafte i plina?!

Ključna prednost za Hrvatsku, pravdaju se u Ministarstvu, jest da bi taj model seizmičkog snimanja mogao rezultirati stranim ulaganjima u zemlju… uz transparentan i konkurentan postupak dodjele koncesija. Je li to sva korist Hrvatske od istraživanja, pogotovo eksploatacije, njezinog rudnog bogatstva, koje provode strane kompanije?

U Italiji su, prema našim saznanjima, tijekom seizmičkih snimanja koje je također obavljala tvrtka Spectrum, u pravilu na brodovima kompanije bili i talijanski državni dužnosnici, odnosno stručnjaci koji su selektirali podatke i sve što se odnosilo na ugljikovodike proglasili državnom tajnom i izdvojili.

Gdje je djelatnik Hrvatskog geološkog instituta?

Zanimljivo je kako se prije nekoliko mjeseci kada je odobrenje Ministarstva znanosti doneseno (18. srpnja 2013. g.) izrijekom tvrdilo da će prilikom provođenja odobrenih radova na brodu Spectruma u svakom trenutku biti prisutan djelatnik Hrvatskog geološkog instituta, koji će imati uvid u sve provedene radnje i dobivene  podatke, a o čemu je dužan obavijestiti Ministarstvo znanosti… A sada, na naše upite o hrvatskom nadzoru na istraživačkim brodovima, u Ministarstvu kažu: Nemoguće je utvrditi postojanje nakupina ugljikovodika na plovilu 2D snimkama podmorja, to se može utvrditi tek nakon obrade podataka. Iz 2D snimaka se ne mogu kvantificirati rezerve ugljikovodika, već se može zaključiti da zemljina kora ima prosperitet te ukazuje na potencijal i sukladno tome tijekom obrade i tumačenja podataka moguće je dobiti sliku o tome gdje postoje nakupine ugljikovodika. Takvo što je moguće najranije dva-tri mjeseca  nakon što je istraživanje zaključeno, a i tada ništa nije sigurno dok ne započne samo bušenje. Upravo stoga – tvrde “stručne službe” Ministarstva gospodarstva, Vladini dužnosnici nikada nisu na brodovima… Tko tu koga “mulja” i zašto? Kako to da se najprije tvrdi da je na brodovima obvezno prisutan djelatnik Hrvatskog geološkog instituta, a potom da to nije potrebno?

Dakle, sada je bjelodano da na brodovima Spectruma nema nikoga s hrvatske strane i da zapravo nema tko zaštititi podatke o eventualnom pronalasku, osim nafte i plina, potencijalno i urana, berilija, torija… Jer, ta se ležišta, tvrde  nam u Ministarstvu, ne mogu utvrditi seizmičkim snimanjem… Ako nitko s hrvatske strane nije na istraživačkim brodovima, otkud možemo znati da se ne koristi i 3D metoda?

Prema našim saznanjima, a o tomu postoje i pisani dokumenti, južni Jadran je istraživan (brodom Meteor) čak i 3D Multi Client metodom i taj je posao obavljen pod patronatom Ministarstva znanosti i njemačkog državnog instituta. No, u Ministarstvu gospodarstva RH to demantiraju, iako postoji izvješće njemačkog Ministarstva za razdoblje od 24. rujna do 9. prosinca 2006. g. o istraživanjima u dubokim vodama južnog Jadrana, kod Dubrovnika, a na kraju dokumenta navode se i svi sudionici istraživanja, među kojima su znanstvenici, geolozi, geofizičari iz više eurospkih zemalja i SAD-a…

Kada je i tko istražio obalni pojas južnog Jadrana?

karta_2

Također nam je upalo u oko kako se ne govori o istraživanju obalnog pojasa, nego isključivo podmorja, a u svijetu nema slučaja da se morsko dno istražuje ako istodobno ili prethodno nije istražena i obala. Ali i za to u Ministarstvu imaju odgovor: Za obalni pojas koristit će se već postojeći podaci, kažu. Što može značiti samo jedno: obalni pojas je već istražen, a tko je to i kada obavio, ne zna se…

O mogućim štetnim posljedicama ovakvog istraživanja (provociranjem zvučnih valova), naročito za morske sisavce, iz Ministarstva dolaze uvjeravanja da je od Spectruma zatražena primjena svih mjera za smanjivanje utjecaja na okoliš prema najvišim eko-standardima EU. Sve aktivnosti provode se, tvrde, u skladu sa smjernicama JNCC (združenog odbora za očuvanje prirode VB) koje su u svijetu priznate kao najbolja praksa, a prihvaćene su i puno strože hrvatske mjere kojima se zahtijeva uspostavljanje zone za ublažavanje utjecaja istraživačkih aktivnosti od tisuću metara, što znači da na području od tisuću metara oko plovila, prije aktiviranja opreme, ne smije biti morskih sisavaca i drugih zaštićenih vrsta. Ta mjera podrazumijeva i dva certificirana promatrača morskih sisavaca na brodu koji promatraju istraživano područje. Dakle, za sisavce postoje promatrači, ali za nadzor i zaštitu dobivenih podataka u seizmičkom istraživanju – ne!

Izvor seizmičkih valova ne koristi eksplozije, već proizvodi zvučni impuls niske frekvencije, pa nema straha , tvrde u Ministarstvu, da bi takvi valovi mogli detonirati neeksplodirane eksplozivne naprave u južnom Jadranu (kojih prema nautičkoj karti US Navy br. 54 095 nedvojbeno ima). Slični slučajevi, ističu, u svijetu nisu zabilježeni, s čime se mnogi ne bi složili… Navodno je takav akcident zabilježen u Norveškoj kada je zvučni val prilikom istraživanja detonirao bombu…

Na kraju istraživanja podaci idu hrvatskim nadležnim ministarstvima na daljnje proučavanje, a koristit će ih i hrvatski znanstvenici za izradu karte morskog dna hrvatskih teritorijalnih voda. Svi državni organi o Spectrumovom seizmičkom snimanju su obaviješteni, i toliko da se znade, istraživanje se provodi na području cijelog hrvatskog dijela Jadrana, pa tako i na srednjem i sjevernom Jadranu.

US Geological Survey otkrila goleme količine nafte i plina u Istri

Svojedobno je umirovleni časnik HV-a, dipl. pravnik Nediljko Pušić, pozivajući se na brojnu relevantnu dokumentaciju, a napose studiju Geološke službe američke vlade – US Geological Survey(US GS) – objavio senzacionalne podatke o golemim količinama nafte, plina i tekućeg plina u sjevernom Jadranu. Pozvao se na geološku kartu Europe na kojoj su ucrtana sva naftna i plinska polja, te geološke provincije, a napose je istaknuo provinciju Po Basin 4060 koja prestaje kod rta Savudrije. Od ukupno procijenjenih količina u toj geološkoj provinciji, pola otpada na hrvatski dio Piranskog zaljeva, pa je, po logici stvari Pušić zaključio kako Slovence ne zanima ribarenje u Piranskom zaljevu, nego suverenitet na tom području zbog iznimnih nalazišta nafte i plina. Prema procjenama US GS iz 2000. g. uz zapadnu obalu Istre, te u južnoj i zapadnoj Istri, nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i milijarde kubika plina (bar 39 milijuna barela nafte i 6,600 milijardi kubičnih fita plina te oko 308 milijuna barela tekućeg plina). Navodno su Amerikanci napravili plan koji je obuhvatio područje od Savudrije do Kopra kao plinsko nalazište koje bi služilo za održavanje sustava plinovoda u Europi, između Alžira i Rusije.Da priča bude zanimljivija, Geološku službu američke vlade prva je angažirala mađarska vlada još 1989. godine kad je od nje naručila studiju o izvorima nafte i plina, a s ciljem da se Mađari oslobode ruske ovisnosti o energentima. Malo više od koincidencije je da će desetljeće kasnije mađarski MOL, koji je 1989. godine kao državna kompanija bio naručitelj američke studije, dati najbolju ponudu za kupnju hrvatske INE i postati njezin (su)vlasnik s upravljačkim pravima!!!

Britanska kompanija, s američkom tehnologijom

Britanska kompanija Spectrum provodi seizmička istraživanja po cijelom svijetu a koristi se američkom tehnologijom koja je razvijena u vrijeme hladnog rata kada su “Ameri” tražili ruske podmornice oko Norveške i pronašli naftu. Britanci za istraživanja na “osjetljivijim” područjima koriste zastave neutralnih zemalja… A gdje god je Spectrum obavljao istraživanja, iza njih je na to područje došao ili British petroleum ili Shell…

Davorka Blažević/TRIS

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno