Connect with us

Vijesti

Zašto Boris Cerovac ne proziva prave krivce za propast Uljanika, Ivana Jakovčića, Borisa Miletića i IDS?

Published

on

Tko je doveo Danka Končara u Uljanik, Vlada RH ili Ivan Jakovčić?

Podvala Borisa Cerovca i Glasa Istre

Zajednička tiskovna konferencija predstavnika sindikata Uljanika;

„Kao i cijele ove godine i u zadnjih mjesec dana puno se govori i piše o Uljaniku, no nažalost ne o rješenju probleme i budućnosti brodogradilišta, već o humanitarnim akcijama kojima se radnicima koji su već mjesecima bez redovnih primanja pokušava izaći u susret i pomoći da bar nešto ugodnije dočekaju predstojeće blagdane. Mi danas nažalost imamo situaciju da se u Uljaniku dijele paketi pomoći Crvenog križa i da je stiglo 200-tinjak tih paketa, a pojavio se daleko veći broj radnika koji su došli i kojima treba ta pomoć , jer jednostavno nemaju više drugih rješenja. Svi znaju da je Uljanik bio div koji je širom svijeta bio poznat po gradnji brodova i koji je značajno doprinijeo izgradnji moderne Pule, te je i više nego tužno da su njegovi radnici prinuđeni danas preživljavati od humanitarnih akcija i pomoći koju su im u ovo predblagdansko vrijeme spremni dati njihovi sugrađani velikog srca“, rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji tri Uljanikova sindikata predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

On je prozvao sve odgovorne od stare Uprave do hrvatske Vlade i nadležnog ministarstva za namjerno odugovlačenje u stečaj i uništavanje Uljanika.

– Ministar Horvat na održanim sastancima je obećavao rješenje, da bi ista ta obećanja odmah nakon toga pogazio izjavama koje je davao za medije stalno produžavajući rok početka ozbiljnog hvatanja u koštac s problemom. Zbog takvih poruka ljudi su bježali i bježe iz Uljanika , jer one ne nude nadu, već samo produžetak agonije. Oni koje smo u ove dvije županije izabrali da nas predstavljaju u Saboru i da brane i interese brodogradnje i radnika 3. maja i Uljanika umjesto da stalno aktualiziraju i traže odgovore na saborskim sjednicama skrivaju se u mišjim rupama. Oni su valjda odradili svoje i otišli na odmor na kojem će gledati Uljanikovce i Trećemajce kako ovih blagdana kopaju po kontejnerima kako bi prehranili svoje obitelji“, kazao je Cerovac dodajući kako je siguran da bi, da je postojala želja i volja onih najodgovornijih i onih u čijim je rukama moć, problem Uljanika mogao odavno biti riješen.

– Igraju se igrice, manipulira informacijama o interesu i mogućim strateškim partnerima, a i ovo malo vremena što nam je preostalo nam pokušavaju oduzeti. Uprava Uljanika je ta koja radi na rješenjima, ali bez države i njihovog doprinosa nema pomaka. Mi nećemo i ne možemo više čekati, kuca nam na vrata stečaj. Ne želimo u stečaj, želimo i dalje graditi brodove”, poručio je Cerovac.

A prava istina je ;

Točno  je Boris Cerovac rekao, međutim nije sve rekao! Zaboravio je, ili namjerno prešutio, tko je  prvi i najveći krivac za propast Uljanika. Prije bih rekla da je namjerno prešutio, jer je indikativno da spominje Vladu, ministra gospodarstva Darka Horvata i saborske zastupnike, a prvog i pravog krivca ne spominje. Za neprilike u Uljaniku nije odgovorna Vlada, već su odgovorne lokalne vlasti i uprave Uljanika! Nije Vlada dovela Danka Končara, već Ivan Jakovčić! Nije Vlada imenovala Nadzorni odbor, i Upravu Uljanika! Nije Vlada  postavljala predstavnike sindikata u Nadzorni odbor!

Poslovanje Uljanika nije bilo jasno i transparentno i radnici, mali dioničari nisu na njega mogli utjecati! Odgovornost je, dakle, vrlo jasno na upravi i Nadzornom odboru u kojem su bili predstavnici sindikata, koji nisu branili interese radnika, malih dioničara.

Opće je poznato na koji način IDS vlada 27 godina u Istri. IDS kontrolira sveukupan društveni, politički i gospodarski život u Istri. Bez IDS ove članske iskaznice ili  nekog od člana obitelji, ni spremačica u vrtiću  se ne može zaposliti, a kamo li da bi izbor članova uprave  Uljanika  prepustili slučajnom izboru. Svi direktori javnih poduzeća su iz IDS-a ili pod kontrolom IDS-a, pa tako i Uljanika.

Ivan Jakovčić tadašnji župan istarske županije od 1991- 2014. godine začetnik je ideje o preseljenja Uljanika, a taj plan je zamišljen  još 1998. godine.

Boris Miletić, pulski gradonačelnik je operacionalizirao ideju Jakovčića o izmještanju Uljanika. 2017. godine . Grad Pula novim GUP-om u isti status stavlja Uljanik kao Katarinu, (istu drži Končar), ili marinu Veruda koju drži Tehnomont. Znači luku posebne namjene.

S kopnenog dijela Uljanika skinuli su oznaku industrije, tj. proizvodnje, a ostavili su taj status Cementari i Tehnomontu. Znači sve planski spremno za nestanak Uljanika iz pulskog zaljeva.

Idemo kronološki od početne ideje Ivana Jakovčića za izmještanje Uljanika iz pulskog zaljeva;

  • 1998, godine, Ivan Jakovčić izjavljuje da treba izmjestiti Uljanik iz Pulskog zaljeva

>> BRUNO LANGER: Jakovčić je 1998. presudio Uljaniku, pravosuđe u RH su tek ZAŠTITARI koji štite krupni kapital s MAFIJAŠKIM predznakom!

  • Projekt Brijuni Rivijera je  u režiji  tadašnjeg predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića  i njegovih najbližih suradnika, predviđao da se u napuštenim vojnim zonama duž 24 kilometra obalnog pojasa nasuprot brijunskog otočja izgrade apartmanska naselja, golf tereni, luksuzni hoteli i nautičke luke. Naknadno je broj lokacija smanjen na svega četiri: Muzil i Sv. Katarina-Monumenti u pulskom zaljevu, Hidrobaza u Štinjanu i Pineta u Fažani.

Objavljeno je i par natječaja za odabir investitora, ali su svi odreda propali, izuzev jednog i to za lokalitet Sv. Katarina-Monumenti za koji je 2012. godine Danko Končar dobio koncesiju od Vlade RH. Doduše, ni ove investicije, a koja uključuje gradnju dvije luke nautičkog  turizma i luksuznog hotela na sjevernoj strani pulskog zaljeva, još uvijek nema na vidiku.

Ivan Jakovčić je zatim postavljen u nadzorni odbor tvrtke Arafak Danka Končara..  Za svoje članstvo u Nadzornom odboru Afaraka za period od tri godine i dva mjeseca primio je iznos 136.089 eura neto. Pripremao je Ivan Jakovčić teren za ulazak Danka Končara u Uljanik.

  • Za to vrijeme je od Uljanika, koji je slovio kao uspješno brodogradilište, preuzimanjem 3. Maja 2013. godine, lošim radom Uprave i  izvlačenjem novca iz Uljanika putem Uljanik Plovidbe i tvrtke Arsenal, te  loše i nerentabilno ugovorenim brodovima, postao gubitaš . Tada je Ivan Jakovčić doveo Danka Končara kao strateškog partnera, kojeg je i Vlada prihvatila. Sindikati nisu ništa poduzimali, ni preko Nadzornog odbora, ni samostalno da radnicima, malim dioničarima omoguće uvid u poslovanje Uljanika.

Vlada RH kupila  je socijalni mir još u siječnju ove godine, kada je u dogovoru s Europskom komisijom, dala jamstvo u iznosu od više od 700 milijuna kuna za kredit za sanaciju poslovanja. Od 31,3 milijarde kuna. koje je Vlada RH  uložila u brodogradnju Uljanik nije dobio ništa, jer je uoči stupanja u članstvo Hrvatske u Europsku uniju započeo  veliki proces restrukturiranja hrvatske brodogradnje,  i promjene strukture vlasništva brodogradilišta u Splitu i 3. Maja, dok  je Uljanik tada uspješno poslovao, pa je tadašnji predsjednik uprave Uljanika Karlo Radolović odbio uzeti novac za restrukturiranje.

Međutim 22.kolovoza 2018. godine zbog neisplate plaće radnici Uljanika krenuli su u štrajk, izašli na ulice i trgove Pule i danima uz potporu građana, koji su se solidarizirali sa uljanikovcima prosvjedovali pred gradskom i županijskom upravom. Tada su radnici Uljanika i građani Pule, jasno i glasno pokazali tko su glavni krivci za planiranu propast Uljanika, usmjerivši prosvjed prema IDS-u.

U IDS-u je nastalo zaprepaštenje i prvotna zbunjenost neočekivanim izljevom radničkog  bunta, nezadovoljstva i ogorčenja . Brzo su se organizirali, odrekli se Jakovčića i preko strogo kontroliranih medija u Istri , počeli snažnu kampanju, odbacujući krivnju i prebacujući je na Vladu RH , optužujući je za nebrigu ” kao da Istra nije u Hrvatskoj”

To je pak vrhunac cinizma i licemjerstva IDS-a, jer je opće poznata konstanta IDS-ove regionalističke i autonomaške politike. Ne spominje Boris Miletić više referendum o samostalnosti Istre, istarsku putovnicu i Republiku Istru!

Bolje da nas kredu naši nego oni priko Učke

Stoga sam upravo u istupu Borisa Cerovca  i njegovom neimenovanju IDS-a i Ivana Jakovčića kao krivce  prepoznala ovu IDS-ovu strategiju.

Tomu je pripomogao i sam premijer Plenković kada je izjavio pri dolasku u Pulu i  Uljanik ,  na sjednici Vlade RH održanoj , 13.rujna 2018. godine “Pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. To je jedini pristup koji nosi rješenje ” što je naravno ohrabrilo IDS- ovce. Umjesto da ustraje na utvrđivanju krivnje, Premijer ih je na  taj način abolirao, a Uljanik tone sve dublje u konačnu propast.!

I tako se više uopće ne spominje krivica IDS-a i Ivana Jakovčića , već se IDS  “oprao” prebacujući krivnju na Vladu RH,  predstavljajući sebe kao spasitelja Uljanika i Istre, pa će njegovi pristaše i dalje za njih glasati,  jer ” Bolje da nas kredu naši, nego oni priko Učke”

Lili Benčik

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno