Connect with us

Tvrtko Dolić

Zamislite, među Hrvatima ima desničara!

Published

on

 SENZACIONALNO OTKRIĆE SLAVICE LUKIĆ     “Jeli Institut Ivo Pilar intelektualni inkubator nove hrvatske desnice?” – pita nas Slavica Lukić. U cijeloj povijesti Instituta pronašla je četvero takvih, i još napominje da Institut trenutno zapošljava 85 znanstvenika istraživača.

Na dan izborne šutnje u Jutarnjem listu osvanuo je tekst Slavice Lukić, koji je bio mudro upakirana poruka za drugi krug lokalnih izbora. Za neke novinare ne vrijedi izborna šutnja. Nešto se mislim, koliko je takav aktivizam Slavice Lukić okrenut protiv budućnosti njenih unuka, odnosno unuka njenog životnog partnera Milorada Pupovca. Znate, potomci današnjih lažnih (profesionalnih) Srba u Hrvatskoj već u drugoj generaciji bit će pravi Hrvati, možda i hrvatski nacionalisti. Eto, jednog ću dana u zagrebačkom Maksimiru sresti Slavu i Milu, dok vode u šetnju svog unuka Domagoja, u dresu kockastih. Koje li sreće za sve nas?

Za sve je kriv ljevičar Ante Starčević

Svjesna toga da će na kraju biti Hrvatica, što nije velika kvaliteta, Slavica Lukić rijetko piše o Srbima u Hrvatskoj, iako je za nju to tema, što se veli, iz prve ruke. Živi na čatrnji srpstva. A nikako da prepozna inkubator srpskih desničara. Kuda se god okrene, a ono je Srbin ljevičar. Pojave se bradate srpske prote u crnini, a ono sve ljevičari. Marksisti! Ateisti! Oni su Izabrani narod. Bog je u njihovoj službi. Ortodoksnog desničara Srbina niti za lijek, niti za Marš na Drinu, ravno na hrvatsku istočnu granicu. Pogledate raspoloživu dokumentaciju o Ovčari, a ono su srpski egzekutori svi redom bili ljevičari i antifašisti. Zar Ratko Mladić nije bio žestoki titoist? Jedan srpski egzekutor u Srebrenici predstavio se ravno u kameru kao antifašist po rođenju. Četnici iz obje agresije na Hrvatsku i formalno su proglašeni antifašistima. Hrvatska je zemlja obrnute diskriminacije i obnutih civilizacijskih vrijednosti.

Ante Starčević bio je ljevičar. Eugen Kvaternik otišao je korak dalje u lijevo i pokrenuo konkretnu oružanu pobunu protiv monarhije. Usprkos tome, stalno smo izloženi tiradama o “desničarima Anti Starčeviću i Eugenu Kvaterniku”, o ugroženom srpstvu i svim proglašenim i samoproglašenim hrvatskim desničarima. To je moguće samo u Hrvata. Primjerice, Hrvati su utkani u povijest Ugarske, Hrvati su formirali Ugarsku, ali im u današnjoj Ugarskoj nije dopušteno popisivati ugarske desničare i ugarske nacionaliste. Zamislite da u Rusiji neka manjina proziva Ruse za ruski nacionalizam i desničarenje. Jehovini svjedoci, što vi tražite u Rusiji? – pita ovih dana Putin. U Poljskoj su Bjelohrvati stoljećima dijelili sudbinu Poljaka, baka Karola Vojtyle bila je Bjelohrvatica, ali niti oni Bjelohrvati koji se danas tako izjašnjavaju u SAD-u ne prozivaju Poljake za genocid, iako su danas Bjelohrvati u Poljskoj posve asimilirani. Tko izjavi da Srbe u Hrvatskoj trebamo asimilirati u Hrvate, završit će u pržunu. Stalno se opstruira i Hrvatska pravoslavna crkva. Kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca pridržana je zbog plasirane laži da je provodio kršćansku konverziju pravoslavaca u katolike. Konverzija katolika u pravoslavce uzima se kao nešto pozitivno. U Srbiji hrvatske Bunjevce otvoreno potiču da se odvoje kao zasebna nacija. Samo je u Hrvatskoj dopušteno da neka manjina stalno proziva Hrvate kao nacionaliste i desničare. Kod nas obrnutu diskriminaciju uživa manjina koja je izvršila više agresija na Hrvatsku. U odnosu na prisutnost Hrvata u ugarskoj povijesti, Srbi su daleko manje prisutni u hrvatskoj povijesti, ali zato sebi dopuste baš svašta. Na sve strane prepoznaju hrvatske nacionaliste i hrvatske desničare. Zašto su jugoslavenski, srpski i slovenski nacionalizam nešto jako pozitivno, a hrvatski se nacionalizam kvalificira kao fašizam? Zamislite da u Srbiji tamošnji Hrvati, od učitelja do novinara, uvedu stalno dežurstvo glede srpskog nacionalizma i srpske desnice.

Desničarsko leglo Ivo Pilar

Od onih sam Hrvata koji pozdravljaju znanstvena istraživanja Zlatka Hasenbegovića i Brune Esih, ali njihovo autonomno političko djelovanje vidim kao kontraproduktivno, jer bi pojedinci u uređenim demokracijama trebali djelovati kroz stranke, barem na nacionalnoj razini. Hasanbegović sa svojim starčevićanstvom toliko strši da je pogurnuo u drugi plan sve pravaške stranke. Na kraju je na dvojim parlamentarnim izborima poslužio kao pravaški smokvin list za HDZ, najprije za Tomislava Karamarka, koji je korektno uzvratio postavljanjem Hasanbegovića na čelo Ministarstva kulture, a onda je jednako iskorišten od Andreja Plenkovića, ali zauzvrat Hasanbegović nije dobio ništa, nego je posve odbačen. Naravno da svi očekujemo “osvetničko” priklanjanje Esih i Hasanbegovića alternativnom Mostu, ali takva volja ili pamet izostaje. Nakon 117 tisuća domoljubnih stranaka, Hasanbegović planira osnovati još jednu, i tako pomoći Plenkoviću u daljnjem razbijanju domoljubne alternative. A upravo bi ulaskom u Most “desničari” primjereno uzvratili “lijevom” Plenkoviću.

Slavica Lukić zaprepaštena je da zaposlenici Instituta za društvena istraživanja “Ivo Pilar” uživaju sva politička prava, pa upozorava da su neki znanstvenici i istraživači politički angažirani, ne u ime Instituta. Lukić u svoju sumnjivu analizu kreće od “znanstvenog suradnika iz područja povijesti Zlatka Hasanbegovića i znanstvene novakinje Brune Esih”. Lukić ukazuje i na desničarsku bliskost ureda na Marulićevom trgu: “U potkrovlju, jedna uz drugu, radne su sobe imali i Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih”. Kako napominje, Bruna Esih je prošle godine raskinula radni odnos na Institutu. U godinama rada na Institutu Ivo Pilar, Hasanbegović je doktorirao, a Esih nije. Kako Lukić napominje, Esih je uglavnom bila zaokupljena temom Bleiburga, pa je 2004. s Josipom Jurčevićem i Božom Vukušićem objavila knjigu “Čuvari Bleiburške uspomene”. Esih je iste godine zajedno s Jurčevićem objavila knjigu “Vukovar, međunarodni odjeci i značaj”. Dvije godine kasnije Esih je uredila fotomonografiju “Bleiburg memento”. Slavica Lukić nigdje ne objašnjava što je u tome desno. Pogotovo što se Hasanbegović i Esih ljevičarski zalažu za korjenite promjene u društvu. Suprotno naljepnici Slavice Lukić, Hasanbegović je sa svojim društvenim pozicioniranjem potpuna revolucija u odnosu na bilo koji kolektivitet u koji biste ga svrstali. Hasanbegovićeva mana nije desničarenje, nego soliranje.

Terorist Josip Jurčević      

Slavica Lukić slijedi lažne teze o Josipu Jurčeviću kao desničaru: “Jurčević je u široj javnosti poznat po relativiziranju ustaških zločina i nastojanjima afirmacije podrava ‘Za dom spremni'”. Ali, zar nije konačno došlo vrijeme za relativiziranje, u smislu uspoređivanja zločina u Hrvatskoj i zločina u Srbiji tijekom Drugog svjetskog rata. Neka se to konačno relativizira. Znate, u Srbiji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo desetak sabirnih logora, od kojih su tri bila logori smrti. Na jednom beogradskom podignuta je Akademija JNA. Mogu li Hrvati izgraditi svoju vojnu akademiju u Jasenovcu, baš na prostoru samog logora? Naravno, četnici i njihovi bjelosvjetski zaštitnici kvalificiraju sve zločine u Srbiji kao nacističke, a u Hrvatskoj su ustaški, iako je Ustaški pokret nastao kao odgovor na srpske i srbijanske zločine, napose na ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. Pa i ako je Holokaust na području Srbije bio posve nacistički, zar ne treba primjereno obilježiti sve tamošnje logore. I ubojstvo austrijskog prestolonasljednika Ferdinada 1914. u Sarajevu, izvršeno u organizaciji srpske desničarske Crne ruke, prikazuje se kao djelo nepostojeće ljevičarske Mlade Bosne.

Koliko znam, Jurčević je odrastao u skromnoj hrvatskoj obitelji, daleko od komunističkih funkcija i privilegija. Gledajte samo koliko Jurčević ima djece! On sam je inkubator hrvatskih nacionalista. Lukić u desničare Instituta Ivan Pilar ubraja i Vicu Batarela, predsjednika udruge Vigilare. “Za petogodišnjeg boravka na Pilaru, Batarelo nije obranio nikakav znanstveni rad. Magistarski rad, kako stoji u njegovom životopisu, obranio je nakon odlaska s Instituta 1997. na sveučilište u Sidneyu, gdje je s roditeljima, hrvatskim intelektualcima, živio do 1990.” – kaže nam Lukić. E da mi je zaviriti u znanstvene radove koje je obranio njen životni partner. Dakle, Institut Ivan Pilar danas zapošljava 85 znastvenika, među svima onima koji su prošli kroz Institut, Lukić prepoznaje četvero desničara. Kakav je to inkubator desničara – više ih ima na ljevičarskom Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na kojim studijima predaju znanstvenici s Instituta Ivan Pilar, zanimalo je Slavicu Lukić. “Pa, uglavnom su to Hrvatski studiji i Hrvatsko katoličko sveučilište” – odgovorila je Liljana Kaliterna – Lipovčan, pomoćnica ravnatelja Isntituta. A pitamo se zašto su pokrenute kampanje protiv tih sveučilišta, koja su valjda legla desničara. Lukić to može jednostavno riješiti. Primjerice, neka Milorad Pupovac kao non-stop političar prepusti svoju poziciju na FFZG nekome znanstveniku s Instituta Ivo Pilar. Valjda će uskoro uslijediti tekst Slavice Lukić o tome kakav je inkubator Filozofski fakultet u Zagrebu, i kakve kadrove tamo proizvode njen životni partner, Vesna Pusić i slični “znanstvenici”, koji eto imaju svako pravo da se bave politikom. Na Filozofskom fakultetu u glavnom gradu Hrvata i Crkve u Hrvata, u zemlji u kojoj Hrvati i katolici čine visoku većinu od 90-tak posto, teško je analizirati hrvatsko desničarenje, jer rodoslovnih Hrvata među profesorima jedva da ima.

ŽIVOTNA PARTNERICA MILORADA PUPOVCA

Slavica Lukić

Slavica Lukić piše za Jutarnji list, a njen životni partner Milorad Pupovac je gazda srpskim Novostima. Teško je odrediti koje od spomenutih novina više rade na razgradnji hrvatske nacije, sve pod opravdanjem da se bore protiv hrvatskog nacionalizma. Vjerovali ili ne, Slavica Lukić je potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, kojemu je na čelu Saša Leković, ugroženi Srbin u Hrvatskoj ili tu negdje. Leković je onaj otužni lik s krntijom od automobila. Kad mu konačno otkaže neki iscrpljeni dio, proglašava to atentatom na njega osobno. Slavica Lukić prepoznaje Institut Ivo Pilar kao inkubator hrvatskih desničara, što znači da ih prepoznaje kao Hrvate. U svakom slučaju, Pupovčeva družica prebire tuđa krvna zrnca i tuđe svjetonazore, pa neka otrpi da se na toj osnovi bavimo i s njom samom i s njenim životnim partnerom, profesionalnim Srbinom. Možemo reći da prvi Srbin među svojima bira najbolje. Slavica je zaista dobrodržeća žena, ugodne vanjštine.

ŽIVOTNI PARTNER SLAVICE LUKIĆ

Tuđmanov Srbin Milorad Pupovac

Nije slučajno na lingvistici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ravnoteža vlasti namješta se i na lingvističkoj razini. Primjerice, Hrvati su desničari, a Srbi su ljevičari. Ustaše su fašisti, a četnici antifašisti. Katolici su klerofašisti, a pravoslavci kršćani. Hrvati su korumpirani individualisti, a Srbi su odani kolektivitetu. Sedamdesetih je Milorad Pupovac kao gimnazijalac postao hrvatski Proljećar, koji se nagurivao s milicionerima na studentskom prosvjedu na Jelačić placu. A onda su došle godine dozrijevanja. Godine 1989. Pupovac se priklonio UJDI-u. Za prve izbore u RH osnovao je Ligu socijaldemokrata. Na ugodnu poziciju predstavnika Srba u Hrvatskoj došao je zaslugom Slavena Letice, koji je Javnosti prezentirao medicinski karton Srba – njihov predstavnik i njihov psihijatar Jovan Rašković tvrdio je da su Srbi lud narod. Na inicijativu Franje Tuđmana, Pupovac u srpnju 1991. osniva Srpski demokratski forum. Kritizirao je odluku Milana Bandića o organiziranju referenduma o uspostavi srpske paradržave. U jesen 1991. na haaškoj konfernciji podržao je neovisnost RH. A onda je uslijedio još jedan salto mortale. U veljači 1992. Pupovac je izjavio da je u Hrvatskoj prekršteno 11 tisuća srpske djece. Još prije Bljeska i Oluje, Pupovac napušta SDF i osniva Samostalnu srpsku stranku, a u Hrvatski sabor ulazi s liste Akcije socijaldemokrata Hrvata, da bi kasnije prešao u Samostalnu demokratsku stranku Vojislava Stanimirovića. Godine 1997. u prostorijama “Prosvjete” osnovao je Srpsko narodno vijeće. Zanimljivo, etnobiznis je Pupovcu prigovorio Ivo Josipović, kao predsjednik RH. Optužio je Pupovca da namjerno potiče međunacionalne tenzije da bi se mogao Srbima nametnuti kao njihov zaštitinik. Znalo se da Pupovac s podizanjem međunacionalnih napetosti pomaže HDZ-u da zadrži vlast ili da se vrati na vlast.

 

Tvrtko Dolić 

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno