Connect with us

Vijesti

Z. Ifković: Početak rješavanja statusa AP Vojvodine?

Objavljeno

- datum

Pitanje statusa Vojvodine     Vojvođanska partija i nevladina organizacija Vojvođanski klub organizirali su protestnu šetnju „Šetnju za Vojvodinu”, u nedjelju 5. listopada zbog lošeg položaja Vojvodine u Srbiji, a ova šetnja je organizirana povodom 26 godina od ” jogurt revolucije”, kada je režim Slobodana Miloševića praktično ukinuo autonomiju ove pokrajine.

{loadposition fb}Srpski sabor ZAVETNICI su, kao i Dveri, za nedjelju u isto vrijeme i na istom mjestu, na Trgu slobode, najavili da će organizirati konferenciju za novinare i javni skup kako bi javnosti skrenuli pozornost “na problem separatizma koji je sve više prisutan u Vojvodini” i koji se manifestira kroz zahtjeve za promjenom Ustava i federalizacijom Srbije. Policija je u subotu popodne zbog sigurnosnih rizika zabranila javnu konferenciju Srpskog sabora Zavjetnici i stranke Dveri.

Predstavnici rukovodstva Srpskog sabora Zavjetnici, usprkos zabrani javne konferencije na Trgu Slobode u Novom Sadu osudili su održavanje šetnje. „Naša namjera bila je ukazati na problem bujanja separatizma i podrivanja ustavnog poretka Republike Srbije, ali policijska uprava Novog Sada uskratila nam je pravo obratiti se medijima na Trgu Slobode i prenijeti poruku većine slobodnomislećih građana Srbije, rekla je glasnogovornica „Zavjetnika” Milica Đurđević.

Jake policijske snage od ranog jutra bile na lokacijama u strogom centru grada, ali srećom nisu imale razloga za reagiranje jer incidenata nije bilo.

Vojvodina Republika u sastavu Srbije

Sudionici protestne šetnje „Šetnju za Vojvodinu”, okupili su se ispred sjedišta Vojvođanske partije, odakle su u organiziranoj šetnji došli ispred zgrade Vlade AP Vojvodina s tri zahtjeva – promjena Ustava, federalizacija Srbije i da Vojvodina dobije status Republike. Nosili su transparente sa porukama: “Vojvodina u srcu”, “Vojvodina Republika” i “Vojvođanska dijaspora je uz vas”. Neki su nosili i zastave, Škotske, Katalonije, Vojvodine i Europske unije. Šetnja je završena ispred zgrade Pokrajinske Vlade gde je prije 26 godina počelo ukidanje široke autonomije Vojvodine.

Zahtjevi

 

Jedna vlast oduzela je Vojvodini pravo na razvoj, a druga je vlast posljednjih 14 godina nastavila istim putem. Imamo tri jasna zahtjeva, a to su promjena Ustava, federalizacija Srbije i da Vojvodina dobije status Republike.”, istakao je Odžić.

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić podsjetila nazočne da je 5. listopada navršeno 26 godina od kada su Vojvodini oduzeta ustavom zajamčena prava na autonomiju i od kada, kako je kazala, Vojvodina ide u Sunovart.

“Vojvodina ne može biti razvijena bez pune i stvarne autonomije. Želimo ne samo zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast u Vojvodini već i da ona dobije status republike. Mi nismo autonomaši kako nas nazivaju već smo republikanci koji hoće Vojvodinu Repulike u federalnoj Srbiji”, kazala je Kostićeva.

Predsjednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je da ta partija nikada neće prihvatiti Ustav iz 2006. godine koji je razorio Vojvodinu.

”Sve one koji su glasali za Statut Vojvodine treba da bude sramota jer taj Statut ništa dobro ne donosi Vojvodini. Vojvodini se svakodnevno urušava i trajno zatire svaki subjektivitet, a ona se svodi na političku, ekonomsku i kulturnu karikaturu. Jedna vlast oduzela je Vojvodini pravo na razvoj, a druga je vlast posljednjih 14 godina nastavila istim putem. Imamo tri jasna zahtjeva, a to su promjena Ustava, federalizacija Srbije i da Vojvodina dobije status Republike.”, istakao je Odžić.

Od promjene Ustava do Zakona o nadležnostima i o financiranju AP Vojvodine sve stranke u izbornoj promidžbi nudile Vojvodini sudsku i izvršnu vlast, po uzoru na Ustav iz 1974., a jedino Vojvođanska partija nudi novo i drugačije rješenje od Demokratske Stranke, Nove

Autonomija

 

Autonomija višenacionalne Vojvodine, je povijesna kategorija za koju se Vojvođani bore od polovice XIX. i tijekom cijelog XX. stoljeća. Ustavom iz 1974. godine, pokrajine dobivaju gotovo ista prava kao i republike, a pokrajinski statut dignut je na razinu Ustava SAP Vojvodine.

Demokratske Stranke, Lige socijal demokrata Vojvodine, Saveza Vojvođanskih Mađara, a Srpska Napredna Stranka se još do sada nije očitovala o položaju AP Vojvodine..

Vojvođanska patija se jasno očitovala: „Vojvodinu nitko ne treba učiti što su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživjela procvat, a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borit ćemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima jer je to obveza naše generacije”, poručila je Vojvođanska partija.

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi i za donošenje novog ustava u kojem će Vojvodina biti definirana kao republika u sastavu složene države Srbije. Vojvođanska partija je neparlamentarna politička stranka utemeljena 2005. godine u Novom Sadu, čiji je cilj ostvarivanje ekonomskog, kulturnog i održivog razvoja Vojvodine. Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ova je stranka članica Vojvođanske konvencije – saveza vojvođanskih stranaka i organizacija koji se zalažu za ideju formiranja ‘Savezne Republike Srbije’, koju bi ravnopravno činili Srbija i Vojvodina.

Vojvođanska partija prikuplja potpise za Vojvodinu Republiku, do sada su prikupili trideset tisuća potpisa.

Autonomija višenacionalne Vojvodine, je povijesna kategorija za koju se Vojvođani bore od polovice XIX. i tijekom cijelog XX. stoljeća. Ustavom iz 1974. godine, pokrajine dobivaju gotovo ista prava kao i republike, a pokrajinski statut dignut je na razinu Ustava SAP Vojvodine.

 

Zlatko Ifković

 

Komentari

Komentari

Vijesti

I dok ju je Peternel spustio na zemlju, komentar svekra Slavena Letice ju je doslovno zakopao…

Objavljeno

- datum

Dva su kratka facebook komentara koja su doslovno sasjekla gospođu Orešković, koja se ponaša po onoj narodnoj ‘vidjela žaba da konja potkivaju, pa i ona digla nogu’…

I dok ju je argumentirani komentar Igora Peternela doslovno spustio na zemlju, poseban bolan je bio komentar je bio njenog svekra prof Slavena Letice, koji ju je doslovno zakopao…

Gošća jučerašnje HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 bila je Dalija Orešković, a u nastupu je s visoka napala predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Izjave Dalije Orešković o Predsjednici kao potkapacitiranoj osobi, komentirao je Igor Peternel, čiji ju je post tvrdo prizemljio.

“Dakle … jedna s umjetnim trepavicama i potkapacitirana bila je ministrica integracija, vanjskih poslova, veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i izabrana predsjednica RH, a druga je odvjetnica koja je iz anonimnosti izašla dobivši preko utjecajnog svekra priliku po izboru Milanovića glumiti neovisnu moralnu sutkinju.

Spoznaju o vlastitom kapacitetu doživjet će na dan izbornih rezultata! Tada će bajka bolno završiti!”, napisao je Peternel.

Komentar dr. Slavena Letice, koji je, napomenimo, svekar gospođe Orešković, bio je posebno razoran, očito joj je diskretno poručio da se bavi onim što zna, da bude više posvećena obitelji, a da se ostavi stvari koje ne razumije…

“Mnoštvo je poveznica, komentara, rasprava, odobravanja i osporavanja, pa i hejtanja i trolanja, nastalo na tragu današnjeg nastupa Dalije Orešković u gostima kod Aleksandra Stankovića u divanu “Nedjeljom u 2”.

Svi zanima kakva će Dalija biti, ako bude, političarka. Mene, pak, zanima i brine samo jedno: da joj bavljenje politikom ne oduzme dragocijeno majčinsko vrijeme koje trebaju moje unuke Meri i Leonora“, napisao je gospodin Letica, očito u nadi da će njegova snaha pokazati više roditeljske odgovornosti…

Megal Skitić /Foto:pxll/hrt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Djelo Stjepana Loze o velikosrpskom genocidu nad Hrvatima: ‘Ovakvu knjigu nije zdravo napisati, a bilo je i vrlo opasno’

Objavljeno

- datum

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, predstavljena je knjiga Stjepana Loze ‘Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima’. Lozo je u predgovoru knjige napisao da je velikosrpski genocid nad Hrvatima započeo već 1941. godine, da su ga izvodili  i četnici i partizani i da je genocid bio planiran i vojno-politički vođen kao strateški projekt.

Istodobno s početkom toga genocida, naveo je, Hrvati su snažnom propagandom oklevetani za izvršenje genocida nad Srbima, koji nisu počinili.

– Ovakvu knjigu nije zdravo napisati, a bilo je i vrlo opasno. Koliko stotina noći nisam spavao tražeći istinu u logoru velikosrpske laži. To nije bilo lako, ali to nitko nije napravio. Srušeni su stupovi hrama velikosrpske propagande i to sam platio svojim zdravljem – rekao je Stjepan Lozo.

Tvrdi da se i danas nastavlja velikosrpska agresija, da Hrvati odlaze iz Hrvatske, a Srbi se vraćaju – donosi Dalmatinski portal.

– Izloženi smo perfidnom genocidu, oni oduvijek žele naš teritorij. Dva su važna dokumenta, jedan koji govori o Šešeljevim granicama Karlobag-Karlovac-Virovitica, a drugi je Valerijanov memorandum, dokument srpske pravoslavne crkve u kojem oni optužuju Hrvate za genocid nad Srbima. Ja ne mogu vjerovati kakve se laži tu iznose i Katolička crkva nije reagirala. Ništa nije slučajno, njihova je srpska pravoslavna crkva, naša je samo katolička. Biskupi neće reagirati zbog toga, ali narod bi trebao i mogao uputiti predstavku Papi zbog laži iznesenih u memorandumu. Mi smo doživjeli genocid, a optuženi smo za genocid nad našim krvnicima – dodao je Lozo.

Zlatko Begonja, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, poručio je da će Lozina knjiga čitateljima pokazati na koji se način može srušiti oholo zdanje laži.

– Tada smo vidjeli samo jednu stranu, nasilje se prikrivalo. Bili smo prisiljeni biti mirni. Knjiga će biti vrijedna za one koji žele otkriti činjenice. Lozo je sistematizirao ogromnu količinu građe u 12 poglavlja, a posebno vrijedno je prikazan karakter cijelog projekta. Na Hrvate se oduvijek gledalo kao na glavnu prepreku stvaranju homogene Srbije. Autor utemeljeno problematizira spregu političkih i crkvenih elita u Srbiji, razgranatost srpskih promidžbenih aktivnosti i skreće pozornost na zločine u Dalmatinskoj zagori koji su poprimili obilježja genocida. Projekt stvaranja homogenizirane Srbije nikada nije zamro, on se samo prilagođavao – kazao je Begonja.

O knjizi je govorio i don Josip Dukić, pročelnik Katedre Crkvene povijesti KBF-a Sveučilišta u Splitu, koji kaže da ova knjiga dokazuje da u našoj povijesti ništa nije slučajno.

– Sve je išlo k tome da se uništi hrvatski narod. Razlog je što žele ovaj teritorij. Zaljubili su se u njega i sad im narod smeta. Bavim se istraživanjem broja žrtava s komunističke strane do partizanskog odreda i velikosrpske strane, ali istražujem i broj žrtava hrvatske strane. Moramo razlikovati komunistički pokret od radničkog i partizanskog pokreta, a iza svih stoji komunistička partija. Prateći dokumente iz Ozninih arhiva došao sam do zastrašujućih brojki likvidacije civila u manjim mjestima i gradovima nakon što su prestale borbene operacije – kazao je don Dukić.

Stipo Pilić, dopredsjednik Hrvatske družbe povjesničara ‘Dr. Rudolf Horvat’ nada se da će oni koji pročitaju knjigu shvatiti na čijoj je strani autor.

– Put kojim kroči Lozo je trnovit i pun korijenja, ali to je put kojim su išli jedni od najznačajnijih hrvatskih povjesničara. u slobodi ti nitko ne može zabraniti da napišeš svoju povijest onako kako je bilo. Lozo na kraju svoje knjige daje jasan odgovor – neće moći i neće proći! On ne ide sigurnim putem jalovih tema i siguran sam da ne očekuje nagrade, ali najveća nagrada bit će mu narod koji će ga čitati, razumjeti i slijediti – zaključio je Pilić (Izvor: Dalmatinski portal).

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

DA SE NE ZABORAVI: Operacija „Vlaštica“ (22. – 26. listopada 1992. godine)

Objavljeno

- datum

Autor

Vlaštica je 915 metara visoka i dominantna kota u dubrovačkom zaleđu koju su zauzeli četnici i s koje su navodili topničku vatru po odabranim ciljevima u Dubrovniku i okolici. Osvajanjem kota i odbacivanje neprijatelja što dalje od Dubrovnika je bila vrlo važna operacija na Južnom bojištu. Zbog konfiguracije terena pristup kotama je bio jako težak. Položaji četnika su bili dobro utvrđeni pa je to bio veliki izazov za pripadnike Četvrte gardijske brigade i 163 brigade HV-a.

 

Osvajanje kote je bilo jako zahtjevno zbog teško prohodnog terena i grubog kamenjara . Izvidnici Četvrte gardijske brigade i 163 dubrovačke brigade su tri mjeseca izviđali teren i tražili najbolje pravce djelovanja. Napad na kotu iz tri pravca su izvršile tri postrojbe: treća bojna Četvrte gardijske brigade i 2 pješačke bojne 163 brigade (dubrovačke). Topništvo Hrvatske vojske je pružilo potporu pješaštvu. Akcija je počela 22. listopada 1992. rano ujutro a završila 26. listopada 1992. u poslijepodnevnim satima. Hrvatske postrojbe su ovladale Vlašticom, Ilijinim vrhom i Buvavcem. Zbog snažnog otpora hrvatska strana imala je mnogo ranjenih, a četvorica pripadnika splitske brigade su poginula.

Daljnji tijek operacije Vlaštica je bio izbijanje na potez Srnjak – Orah – Bobovište – kota Gradina.

Operacijom Vlaštica je završeno oslobađanje hrvatskoga juga. U oslobađanju hrvatskoga juga tijekom više mjeseci su sudjelovale gardijske brigade (prva i četvrta), postrojbe Hrvatske ratne mornarice, postrojbe Hrvatske policije, pričuvne postrojbe i postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. Najveći teret pri oslobađanju podnijele su Prva i Četvrta gardijska brigada. ,

Cavtate su oslobodili pripadnici Prve gardijske brigade – Tigrovi, koji su izvršili pomorski desant 21. listopada 1992. godine. Bila je to vrlo rizična operacija koja je uspješno završila.

Nakon završnih oslobodilačkih operacija na jugu Hrvatske 20.000 prognanih je moglo doći vidjeti svoje opljačkane, razorene i zapaljene domove.

  1. listopada 1992. godine cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom je došao u Dubrovnik i u gruškoj luci odao počast braniteljima. Održana je veličanstvena smotra postrojbi koje su oslobađale Južno bojište. DULIST piše 20. 9. 2012. “Kad zazvone dubrovačka zvona (II)”:

“Po dolasku u Gruž bojnik Eduard Butijer je Vrhovnom zapovjedniku dr. Tuđmanu podnio prijavak o spremnosti postrojbi Južnog bojišta za smotru. Nakon izvršenog obilaska postrojbi, uz zvuke „Lijepe naše“ hrvatsku zastavu je na stijeg podigao bojnik Ivan Korade, zapovjednik 5. bojne 1. brigade ZNG koji je u borbama na Južnom bojištu bio teško ranjen.

Zapovjednik Južnog bojišta, general Janko Bobetko, podnio je prijavak Predsjedniku Republike Hrvatske o izvršenju povjerene mu zadaće, kojom su „jedinice Južnog vojišta očistile od okupatora južni dio hrvatskog teritorija, a time osigurale i granice suverene Republike Hrvatske.“ Opisujući tijek borbenih operacija general Bobetko je naglasio: “Na ostvarivanju ovih zadataka borila se i pobijedila cijela Hrvatska. Borili su se sinovi Hrvatskog Zagorja, Zagreba i Siska, sinovi Imotske i Cetinske krajine, Vrgorca, Makarske i Omiša, Metkovića i Ploča, te dosta dragovoljaca iz drugih krajeva naše domovine.

Pobjeda pripada svima, a nju su svojim rodoljubljem, hrabrošću, svjesni da brane budućnost svoje domovine, ostvarili i doveli do kraja vojnici i časnici Južnog vojišta. Ta pobjeda nije izmišljena, ona je stvarna, i s njom se mogu ponositi vojnici i časnici ovog vojišta, a uvjeren sam i naš hrvatski narod. Zaključno s 26. listopadom oslobodili smo i očistili 1.210 km² površine, te 1. 080 km² morske površine što ukupno iznosi 2.300 km².

U još nedovoljno analiziranim podacima uništili smo do polovine srpnja: 17 aviona, 2 helikoptera, 24 tenka, 8 oklopnih transportera, a iz stroja je izbačeno oko 1.700 neprijateljskih vojnika. Krajnji rezultat naših operacija završio je čišćenjem konavoskih prostora, što vremenski znači da su jedinice Južnog vojišta od 27. travnja bile neprekidno u napadnim djelovanjima. U svim tim borbama osjećao sam podršku cijele Hrvatske, Predsjednika Republike i Ministra obrane, što je značilo još veće samopouzdanje i veću odlučnost u poduzimanju novih operacija.

Hrvatski narod dao je svoje sinove. Ništa nam više nije mogao dati… Piše se gospodo, nova povijest Hrvatske, pišu je novi heroji, ljudi čistih ruku, ljudi na koje će biti ponosan hrvatski narod u budućnosti, koji su ugled slavu i poštovanje zaslužili za vječita vremena. Ovo što smo učinili smatramo svojim dugom prema narodu iz kojeg potječemo, a ono što ćemo učiniti i na što smo spremni, jest ono što će se od nas tražiti za budućnost suverene i nezavisne Republike Hrvatske.“(29. Listopada 1992. godine u gruškoj luci)

Foto wikipedija

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno