Connect with us

Društvo

Washingtonski portali: Rusija se sprema za rat šeste generacije koji može rezultirati našom kapitulacijom

Published

on

Sjedinjene Države su priznale svoju ranjivost na netipično nuklearno oružje koje razvijaju Rusija i Kina, ali i Sjeverna Koreja i Iran. Ovo oružje je namijenjeno za ostvarivanje kritično važnih prednosti kada su u pitanju “revolucionarni načini vođenja totalnog rata”.

Kako je priopćio internetski portal The Washington Free Beacon, u nedavno održanom istraživanju koje je organizirano pod patronatom Kongresa SAD-a govorilo se o konstruiranju snažnih nuklearnih bombi koje su sposobne pomoću moćnog elektromagnetskog impulsa izbaciti iz stroja vitalno važne elektronske uređaje, i to na ogromnim daljinama.

“Napad s uporabom nuklearnog elektromagnetskog oružja je dio vojne doktrine i planova koje na svojim vojnim vježbama provode vojske Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Irana, kao novi-revolucionarni način ratovanja. Ova nova sposobnost se naziva “beskontaktni” rat šeste generacije, točnije totalni vojno-informacijsko ratovanje ili cyber-rat”, ističe se u izvještaju koji je prenio ruski internetski portal RG. Također, nuklearno-elektronski rat se još naziva i “ratom zamračenja”, jer je osnovni cilj da se iz stroja izbaci kompletna elektronska tehnika.

Novi vidovi nuklearnog oružja će biti upotrijebljeni na velikim visinama, gdje razorna snaga eksplozije neće imati utjecaja na ljudske živote. Međutim, njihovo elektromagnetsko zračenje koje se javlja kao posljedica eksplozije može uništiti kompletnu elektroniku, izazvati prekid u elektro-opskrbi i dovesti do kraha vojne i civilne infrastrukture, što će prisiliti protivnika na bezuvjetnu kapitulaciju. O visini detonacije ovisi površina zahvata elektromagnetskog polja, kao i njegova snaga. Što je eksplozija bliža zemlji, to je jača snaga elektromagnetskog zračenja. S druge strane, eksplozija nuklearne bombe na većoj visini zahvaća veću površinu na kojoj je prisutno elektromagnetsko zračenje. U svakom slučaju, na ovakav način se može napasti cjelokupna kontinentalna masa Sjeverne Amerike.

“Ukoliko se nuklearna bomba aktivira na 30+ km visine, generira se elektromagnetsko zračenje s potencijalno katastrofalnim posljedicama”, navodi se u izvještaju. U njemu se precizira da je upotreba nuklearnog oružja u ovom slučaju daleko jednostavnija nego kada treba pogoditi određenu metu na kopnu ili moru. Tu nije potrebna prevelika preciznost, jer se ne napada strogo definiran cilj nego širi prostor. Pri tome se nuklearna bojeva glava na područje svog cilja može dostaviti na različite načine, uključujući satelite, zrakoplove, različite vidove raketa, pa čak i meteorološke sonde.

Po mišljenju autora koji su napravili izvješće, superbombe koje imaju sposobnost generirati elektromagnetski impuls koji može “spržiti” elektronsku infrastrukturu koja osigurava stratešku komunikaciju i intelektualni sustav već posjeduju države poput Rusije i NR Kine, a potencijalno i sjeverno-korejska vojska. Za razliku od ovih država, SAD prema ovom izvještaju nema slično oružje.

The Washington Free piše da bi u slučaju velikog konflikta između SAD-a i Rusije ili NR Kine u početku bilo upotrijebljeno nuklearno elektromagnetsko superoružje, koje bi se detoniralo u bližem svemiru, što bi dovelo do onesposobljavanja središnjih zapovjednih mjesta preko kojih se upravlja strateškom komponentom Vojske SAD-a. Ove bojeve glave predstavljaju kritično veliku opasnost za cjelokupan američki nuklearni arsenal, napominje se u izvješću.

“Sjedinjene Države su veoma ranjive na ovakvu vrstu rata, jer se njezina vojska u ogromnoj mjeri oslanja na automatizirane informacijske sustave i digitalne tehnologije. Naše društvo je svakako tehnološki najmodernije na svijetu, ali istovremeno i veoma ranjivo na ovakve vidove ratovanja”, zaključuje bivši pripadnik CIA-ja Peter Pry, inače jedan od autora ovog izvještaja. Kako se napominje u publikaciji, dobar dio ovog izvještaja je namjerno “zataškan” kako bi se onemogućilo veće “curenje” podataka o razmjerima ranjivosti američke vojske na nove vidove rata (hr.rbth.com)

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno