Connect with us

Društvo

Vlada slijepa na naše velike demografske probleme

Published

on

PROGRAM KONVERGENCIJE U CRVENO    Kompilacija planova farmaceutskih tvrtki i planova Agrokora prezentirana je Europskoj komisiji kao naš Plan konvergencije. Zar ne bi trebao sadržavati pouzdan okvir za prevladavanje demografske katastrofe? Umjesto toga, dobili smo farmaceutsku vizuru produljenja životnog vijeka.

Zapravo je riječ o perspektivi faramaceutske industrije. Činovnicima Unije, kao i našima, dovoljno je nasloviti neku radnju kao “Program konvergencije” i priželjkivani limes postaje matematički vidljiv. Nismo dobili nikakav konkretan program konvergencije u bilo što pozitivno. Riječ je o kompilaciji planova farmaceutskih i sličnih korporacija. Da smo kojim sretnim slučajem za premijara postavili kuhara, jelovnik neke naše pečenjare predstavljao bi program konvergencije. Slijedeći tjedan nastavlja se sramotna privatizacijska pljačka. U pokradenoj Hrvatskoj sve gubi strateški značaj. 

Kao što je to prije četiri godine statistički dokazao britanski analitičar Edward Hugh, naš najveći problem je onaj demografski. Od tada se stanje dramatično pogoršalo. Kod nas niti bijeda ne garantira veći natalitet, pa i da ga imamo, tu je nepodnošljivo veliko iseljavanje, u razmjerima etničkog čišćenja. Četnici su iseljavali sve redom, a naši “domoljubi” iseljavaju samo naše mlade. Na takve probleme stalno ukazuju naš demograf Stjepan Šterc, udruga “U ime obitelji”, kao i Crkva u Hrvata. Vlada je u svome “Programu konvergencije 2016-2019.” hladno prihvatila do 2060. demografski pad za 0,6 milijuna (procjena optimista), bez ikakve naznake kako preokrenuti taj trend. Imamo 28,6 posto stanovništva u mirovini! Pa ipak, kako razumjeti “obeshrabrivanje” radnika glede prijevremenog odlaska u mirovinu?

Konvergencija ispod nule

Analiza produljivanja životnog vijeka u “Programu konvergencije 2016-19.” podređena je perspektivi faramaceutske industrije. Na kraju te besmislene krivulje izranja Noa, koji je živio 950 godina uz pomoć trava i lijekova iz farmaceutske arke, pa ide u mirovinu nakon što je njegov dugovječni prapraunuk Abraham zamalo umro kada je u ludilu obične temperature pokušao žrtvovati svog sina jedinca. Navodno je netko iz tadašnje Teve dodao spasonosnu tabletu, a može biti da je pala kiša pa se zapaljivi vjernik ohladio. U programu farmaceutskih divova to znači veći udio lijekova za visoku starost, za dementne biblijske proroke, a u programu “naše” vlade to se prepravlja u podizanje dobne granice za umirovljenje. Prevedeno: ako porezni obveznik krepa prije umirovljenja, ne može ugroziti mirovinski fond. Kako Zdravko Marić i koautori misle zaposliti Izaka? Tako da produlje njegov radni vijek, u dijaspori! Nešto mi tu ne štima. Farmaceutska industrija je jedno, a radna sposobnost drugo. Životni vijek se produljava ali vijek radne sposobnosti se smanjuje. Papica na slamčicu se ne računa! Invalida rada imamo više od 250 tisuća, invalide Domovinskog rata da ne brojimo, niti sve te partizane rođene nakon rata. Vlada računa na to da će udio invalida smanjiti kroz strožu selekciju. Što slijedi: pravo na život ili pravo na eutanaziju? Ustašizacija partizana može spasiti državu.

U famoznom PK Vlade RH saznajemo da umirovljenici koji će primati mirovinu iz oba mirovinska stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz I. stupa. Ovo trebaju zapamtiti svi naivni pobornici II. mirovinskog stupa, odnosno ovako provedene mirovinske reforme. Povećanje dobne granice smanjit će priljev novih umirovljenika, ali se nastavljamo smrtonosno zaduživati za one već postojeće. “Nakon 2030. godine kada drugi mirovinski stup zaživi u potpunosti, prihodi od mirovinskih doprinosa u prvom stupu stabilizirat će se na 5,6 posto i ostati konstantni do kraja projekcijskog razdoblja. Razlika između prikupljenih doprinosa i rashoda za mirovine iznosila je 4 posto BDP-a u 2013. godini, a do 2060. godine ta će se razlika smanjiti na 1,4 posto BDP-a.”

Pravorijek Drage Jakovčevića

Mnogi su se kvalitetno uhljebili na konto mirovinske reforme, pa ne dopuštaju da sagledamo dubinu te katastrofe. Četvrtina mirovinske petine (sveukupno 5 posto iz bruto plaće) prebačena je u II. mirovinski fond, odnosno fondove u vlasništvu banaka, kao nekakav legalan oblik financijskog inženjeringa. Tako su banke dobile 4-6 milijardi kuna godišnje, bez da na ta sredstva plaćaju kamate državi ili mirovinskim osiguranicima. Prekrasno – prve isplate po tim fondovima dogodit će se u dalekoj budućnosti, ili nikada, ako se dobna granica za umirovljenje podigne na 67 godina. Jesu li mirovinski fondovi već pronevjereni? Redovne mirovine nastavile su se servisirati kroz mirovinski stup umanjen sa 20 posto na 15 posto izdvajanja iz bruto plaća, pa je tih 5 posto falilo. Toliko smo se zaduživali kod banaka, svake godine, tako da je kroz geometrijsku progresiju duga sve brzo raslo do minusa od 15-30 milijardi kuna po godini takvog izdvajanja.

Pojedini ekonomisti predlažu zamrzavanje II. mirovinskog stupa, u smislu da kumulacija od 72 milijarde kuna ostane korisnicima, a da se slijedeće uplate za II. mirovinski stup vrate natrag u I. mirovinski stup, čime bi on ponovno narastao na 20 posto izdvajanja iz bruto plaća. Tako bi II. mirovinski stup prestao biti izvor novog zaduživanja države, a RH bi jednostavno izašla iz procedure Unije za prekomjerni deficit. Taj kompromisni model doveo je do prave harange međunarodnog financijskog podzemlja protiv profesora Ivana Lovrinovića i drugih pobornika te prihvatljive dekonstrukcije II. mirovinskog stupa, koja bi zapravo bila jako obzirna prema bankama. Naime, banke bi zadržale postojeću kumulaciju tih fondove, pa to ne bi dovelo do umanjenja kreditne sposobnosti banaka. Mnogi potencijalni umirovljenici previđaju da je za visinu njihove buduće mirovine značajniji stabilan I. mirovinski od onog II. mirovinskog stupa, čak i u slučaju da se fondovi ne sruše ili ne pronevjere.

Profesor Drago Jakovčević, naš poznati financijski i monetarni stručnjak zagovara potpuni reset: prestanak uplata u II. mirovinski stup i povratak fondova II. mirovinskog stupa u I. mirovinski stup, što bi dramatično otvorilo mogućnosti za proaktivnu poreznu politiku, pa i za kvalitetne strukturne promjene, ne u interesu banaka nego za jačanje proizvodnje i konkurentnosti, iz čega bi u konačnici profitirale i banke. Profesor Jakovčević polazi od toga da će se II. mirovinski stup urušiti kao i svaki drugi financijski inženjering, pa je mudro izaći na vrhu piramide, prije katastrofe. Jednako važno: stekli bi se uvjeti za povećanje mirovina, što bi dovelo do povećanja potrošnje za domaće proizvode, odnosno izvuklo zemlju iz ekonomske krize. Profesor Jakovčević previdio je samo jedno – ovakva vlast je tu da ostanemo u ekonomskoj krizi, tako da za sitne novce rasprodamo sve svoje nacionalne resurse, silama i moćnicima europske Osovine. Sieg Heil!

Tvrtko Dolić   foto: 7Dnevno

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno