Connect with us

Društvo

Vlada mora hitno uvesti porez na imovinu banaka

Published

on

Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku puna su usta pokojnog Franje Tuđmana. Halo! Grčka je bankrotirala, a Hrvatska je tu negdje! Koga danas zanima naziv aerodroma?

Ministar Boris Lalovac ostat će zapamćen po svojoj izjavi da kolaps Grčke neće imati utjecaja na tečaj kune, koja je vezana na euro koji tone. Kolaps Hrvatske dogodit će se zbog naših promašaja! A bankrot Grčke otvara krupnija pitanja. Nije sav problem u balkanskoj komociji – Grčka je uronjena u zonu destabilizacije. Hrvatska je prošla takvo iskustvo i mora iskazati solidarnost. Najprije su zapadne tajne službe, korporacije, banke i psi rata generirali grčko-turski sukob na Cipru i šire. Prodane su silne količine oružja i vojne opreme. Turska je to preživjela zahvaljujući svome visokom natalitetu, proizvodnim potencijalima i geostrateškom položaju, a Grčka je ušla u dužničko ropstvo.  Tajne službe zapadnih sila kanalizirale su Arapsko proljeće u niz kalifata i brojne kolone azilanata. Mediteran gori, a europski sjever proizvodi, izvozi, lihvari i kolonizira.

Krajem 2011. privatni fondovi otpisali su polovicu svojih napuhanih potraživanja prema Grčkoj, u visini 100 milijardi eura, a ovih se dana šuška da ih je zapravo namirila Europska centralna banka. Marx se okreće u grobu – država nije odumrla jer služi za spašavanje banaka! A kada tovare državu, tovare sve njene stanovnike. Vidimo da je povećanje PDV-a zavilo Hrvatsku u crno, a Europska komisija, ECB i MMF traže da Grčka poveća PDV! Da poveća smanjenu stopu PDV-a za hotelijerstvo i za otoke, iako je svima poznato da Grčka živi od turizma! Od Grčke traže ukidanje dodatka za najniže mirovine!

Treba li HDZ skrivati svoj program do kraja svijeta?

Danas 3. srpnja u 10 sati na zagrebačkom Markovom trgu, ispred Banskih dvora, imamo prosvjed Udruge Franak, u sjeni bankrota u Grčkoj. Navodno je ministar Boris Lalovac s nekim bankama i HUB-om dogovorio izmjene Zakona o obveznim odnosima, uz ignoriranje prijedloga Udruge Franak. Domenik Vuletić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu objasnio je na konferenciji Udruge Franak u zagrebačkom Aristosu da HUB ne smije nastupati ispred banaka u svezi njihovih proizvoda – banke moraju poslovati tržišno, kao konkurencija jedna drugoj. Ministar Lalovac najavljuje rješavanje slučaja Franak kajem godine, iako je poznato da 60 dana prije izbora počinje moratorij na izmjene zakona. Pojavu PTSP-a i druge zdravstvene probleme dužnika banaka izvrsno je analizirala Valentina Wiesner Mijić u Večernjaku od nedjelje, na tragu polemike na nedavnoj konferenciji Udruge Franak.

Lalovac se koprca jer Ministarstvo financija nije u stanju isplatiti mirovine bez posudbe od tuženih banaka! Iste banke mogu otjerati Hrvatsku u bankrot ako zahtijevaju trenutnu otplatu “domaćih” kredita državi – navodno su takvu mogućnost dobile kroz tajne anekse ugovora. Naše valutne franjevce zanemario je i Tomislav Karamarko. Glede slučaja Franak, HDZ je ostao konfuzan, suzdržan. Valjda su članovi HDZ-a uglavnom štediše? Umjesto konkretnog rješenja za kredite s klauzulom u švicarskom franku, HDZ postavlja raspon za polemiku: na jednom je kraju rumunjski socijalni model, koji paše tuženim bankama, a druga je krajnost konvertiranje takvih kredita u eurske, po kamatnoj stopi i tečaju na datum početnog ugovora. O preplaćenim kamatama niti riječi.

Sve se razvodnjava – novi program SDP-a pisat će Antun Vujić. Ekonomski program HDZ-a i instituta IFO ide na ukidanje i/ili smanjenje parafiskalnih nameta, i smanjenje poreza na dječju hranu i proizvodnju. U pozitivne promjene možemo ubrojiti i ukidanje općina koje nisu samoodržive, ako ne padnu samo one u kojima HDZ neće dobiti izbore. HDZ će teško skinuti jaram Slavka Linića – PDV podignut na četvrtinu. HDZ odgađa smanjenje PDV-a za vrijeme izlaska iz krize! Ali, prva godina značajnog smanjenja ili ukidanja PDV-a nužno je kritična. Dakle, HDZ mora smanjiti PDV odmah po dolasku na vlast, kada nitko neće očekivati brze promjene na bolje. Kako to da se HDZ odlučio na novo besmisleno ocjenjivanje službenika? Zar to kod nas nije olakšalo nepotizam, strančarenje i divljanje interesnih skupina? HDZ najavljuje depolitizaciju javnih poduzeća, što se svodi na HDZ-ovo jalovo “ne revanšizmu” – visoke funkcije zadržat će svi oni koje su SDP, HNS i ostali partneri koalicije Kukuriku nakrcali u državnu upravu i javna poduzeća.

Porez na kredite s klauzulom CHF

Za najbolje mađarsko rješenje slučaja Franka, zatvaranjem kredita CHF, potrebna je presuda Ustavnog suda, koji može jednostavno konstatirati da se sporazum iz 1994. o valutnoj klauzuli, usklađen sa MMF-om, Svjetskom bankom i ECB-om, odnosio na valute međunarodnih poravnanja. Na pokušaje tuženih banaka da državi i svima nama prevale svoje loše portfelje, pod izgovorom brige za socijalno ugrožene dužnike, Vlada mora uzvratiti uvođenjem poreza na imovinu banaka, odnosno poreza na aktivnu masu kredita s klauzulom CHF, u smislu punjenja nekakvog Fonda CHF za pomoć dužnicima banaka s klauzulom CHF. Porez bi s ubirao početkom godine i na početku svakog mjeseca proporcionalno prosljeđivao na pojedinačne pozicije kredita, sve dok dug postoji. Banke bi izgubile interes da napuhavaju glavnice kredita, jer bi tada plaćale veći porez. Za takav postupak Vlada ima zakonska ovlaštenja. Uvesti porez na imovinu banaka, pa tek onda pregovarati s tuženim bankama glede slučaja Franak!

Porez na kredite s klauzulom CHF treba modelirati, normirati i aplicirati tri mjeseca prije izbora. Koji su mogući već u listopadu! Metodologija je otprilike ova: za svaki kredit CHF izračunalo bi se stanje blizanca s klauzulom EUR (ili, alternativno, čistog kunskog kredita), s početnim tečajem CHF, ovisno o pojedinačnom ugovoru, uz kamatu 3,23. Razlika bi se uvećala za ukupnu do sada preplaćenu vrijednost u smislu presude Vrhovnog suda. Zbroj tih razlika određivao bi visinu poreza za aktivnu godinu. Svakom pojedinačnom kreditu CHF početkom mjeseca automatski bi sjedao proporcionalan iznos, ovisno o visini kredita i njegovoj preplaćenosti, dok bi dužnik plaćao samo ostatak rate, odnosno praktično otplaćivao kunski kredit s kamatom 3,23. Tako “fiksirani” krediti lakše bi se otplaćivali i kontrolirali. U slučaju zatvaranja kredita, dužnik bi pokrio ostatak po kunskom kreditu.

Tvrtko Dolić 

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno