Connect with us

Vijesti

VISOKI IZVOR IZ HDZ-A: Ovako će HDZ glasati po pitanju Istanbulske konvencije!

Objavljeno

- datum

Kada neko stranačko tijelo donese odluku, ona je obvezujuća za sve članove, naglašava naš sugovornik iz vrha HDZ-a

ZAGREB Ministrica Nada Murganić priznala je da Vlada ne može ništa promijeniti u tekstu Istanbulske konvencije i da će se ona, nakon ratifikacije u Saboru, primjenjivati u cijelosti, uključujući i odredbe u kojima je pojam rod. Tako su Banski dvori ubrzo odustali od pokušaja da pričom o nekakvim ogradama u vezi s takozvanom rodnom ideologijom odobrovolje zastupnike HDZ-a koji se protive Istanbulskoj konvenciji, kao i konzervativnu društvenu scenu. Sada HDZ-ovci koji ne žele podržati taj dokument očekuju da im vodstvo stranke dopusti da glasuju u skladu sa svojom savješću, ali neslužbeno doznajemo da im to neće biti omogućeno.

Obvezujući »papir«

Samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak na konferenciji za novinare govorila o ogradama na Istanbulsku konvenciju, ministrica Nada Murganić sama je sebe relativizirala. »Možete li intervenirati u dijelove konvencije koje govore o rodu ili ne možete«, upitao je u četvrtak navečer Nadu Murganić voditelj HTV-ove emisije »Otvoreno«.

– Svakako da ne možemo i mi smo toga svjesni. Kad se usvoji, konvencija je obvezujuća u svojem tekstu, iskrena je bila ministrica za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dodala je da će, kao i u slučaju svakog zakona, Vlada tek »popratno precizirati što nam točno donose pojedini članci konvencije«. To je, dakle, malo više od ništa i uopće ne utječe na činjenicu ratifikacije Istanbulske konvencije. I premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će Vlada pojasniti neke njezine odredbe.

– Postoje određeni aspekti koji zahtijevaju bolje obrazloženje u samom obrazloženju zakonskog akta, a to ćete vidjeti kad dođe na Vladu. Mislim da se može razjasniti sve što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka, izjavio je predsjednik Vlade. Negirao je da je Istanbulsku konvenciju odlučio poslati u Sabor na potvrdu zbog pritiska koalicijskih partnera, oporbenih stranaka i nevladinih udruga. Premijer tvrdi da je to njegova autonomna odluka, koju je najavio još u studenom 2016.

Ali, u većem dijelu HDZ-a Plenkovićev je potez svejedno izazvao konsternaciju i potpunu zbunjenost. I sada dosta njihovih zastupnika smatra da bi im se, po uzoru na njemački CDU, trebalo dopustiti slobodno glasovanje o Istanbulskoj konvenciji. U lipnju prošle godine, Bundestag je ozakonio istospolne brakove, pri čemu je kancelarka Angela Merkel omogućila demokršćanskim zastupnicima, što je tamo običaj kad su u pitanju osjetljive ideološke teme, da glasuju po savjesti. Ona sama čak je glasovala protiv. Protivnici Istanbulske konvencije u HDZ-u, odnosno takozvane rodne ideologije koju ona sadrži, htjeli bi da Plenković postupi kao Angela Merkel i ne pritišće na njih da moraju podržati taj dokument.

Bez mehanizama

Neki od tih zastupnika uvjereni su da u HDZ-u postoji i mehanizam prema kojem se može glasovati kontra odluke Kluba, pod uvjetom da se o tome prethodno obavijeste nadležna stranačka tijela.

– Ne bi bilo prihvatljivo da se na samom glasovanju digne ruka protiv, bez da se prije toga nije izvijestilo stranku o toj namjeri. Ali, ako se to dogovori unaprijed, onda se može glasovati mimo odluke stranke, kazao nam je jučer HDZ-ov saborski zastupnik koji ne može niti zamisliti da bi glasovao za Istanbulsku konvenciju.

Međutim, visoki dužnosnik HDZ-a s kojim smo razgovarali demantira da je u njegovoj stranci ovakvo što moguće.

– Nemamo mi takav mehanizam. Nije sporno da zastupnici imaju neobvezujuće mandate. No, članstvo u stranci podrazumijeva i poštovanje stranačkih odluka. U HDZ-u postoji unutarstranačka demokracija i svatko na stranačkim tijelima ima pravo iznositi svoje mišljenje. Ali, onog trenutka kad neko stranačko tijelo donese odluku, ona je obvezujuća za sve članove, naglašava naš sugovornik iz vrha HDZ-a. To znači da će se u HDZ-u inzistirati da svi zastupnici podrže Istanbulsku konvenciju i da neće biti slobodnog glasovanja.

Budući da je parlamentarna većina vrlo tanka, ne dolazi, naravno, u obzir neke strožije sankcije za zastupnika HDZ-a koji će odbiti podržati Istanbulsku konvenciju. Ali, mogli bi, recimo, zaraditi »ribanje« u uredu premijera Plenkovića. Tako su prošli zastupnici koji su u studenom 2016. glasovali protiv skidanja zastupničkog imuniteta Stevi Culeju ili su, pak, eskivirali glasovanje o tome.

Izvor: NL

Komentari

Komentari

Vijesti

Veterani 4. gardijske brigade podržali prosvjed u Vukovaru: ‘Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija’

Objavljeno

- datum

“Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, snažno podupiremo javno i političko otvaranje pitanja odnosa hrvatske države i državnih institucija prema zločinima protiv hrvatskog naroda u srpsko-crnogorskoj agresiji.

Mi živimo u Hrvatskoj, naše rane su hrvatske rane, bol u našoj duši je hrvatska bol, naše pobjede su hrvatske pobjede, naše žrtve su hrvatske žrtve, naša sjećanja su hrvatska sjećanja, pa se sve što doživljavamo jedino može nazvati hrvatskim. Svako zlo i svako dobro je od čovjeka, od njegovoga uma i djela, od njegovoga nedjela, pa ne pristajemo na uopćene fraze i ocjene povijesnih događaja, niti pristajemo na njihovu dekontekstualizaciju.

Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija da se više od dvadeset i tri godine nakon vojnoga oslobođenja Hrvatske nije istražio svaki zločin, da zločinci nisu kažnjeni, da država Srbija i njene političke ekspoziture u Hrvatskoj nisu preuzele odgovornost za zla koja su nanijeli hrvatskom narodu, a pogotovo je neoprostivo da hrvatska država i nacionalne politike uopće ne pokazuju volju da se na ta otvorena i bolna pitanja današnje Hrvatske stavi povijesna, konačna i neporeciva točka.” – poručila je Udruga veterana 4. gardijske brigade u proglasu povodom najave prosvjeda koji će se održati u Vukovaru 13. listopada protiv neaktivnosti institucija na procesuiranju ratnih zločina u Domovinskom ratu.

Njihov proglas u nastavku prenosimo u cijelosti.

Svjedoci smo svakodnevnog iskrivljavanja povijesne istine

“Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, snažno podupiremo javno i političko otvaranje pitanja odnosa hrvatske države i državnih institucija prema zločinima protiv hrvatskog naroda u srpsko-crnogorskoj agresiji. Pri tome ističemo da ne prihvaćamo nužno prethodno isticanje, s već stečenom pogubnom navikom u hrvatskom javnom i političkom prostoru, sintagme, kao što su „kažnjavanje svih zločina“, da je „javni interes istražiti i sankcionirati zločine tko ih god počinio“ ili „zločin je zločin“ i slične poruke, koje se godinama vrte u najširoj javnosti, kao izraz uspostavljanja ravnoteže odgovornosti za zločine.

Nama zločin nije samo zločin.

Ni rana samo rana.

Ni bol samo bol.

Ni pobjeda samo pobjeda.

Niti kazna smije biti samo kazna!

Sve mora imati ime i prezime.

Mi živimo u Hrvatskoj, naše rane su hrvatske rane, bol u našoj duši je hrvatska bol, naše pobjede su hrvatske pobjede, naše žrtve su hrvatske žrtve, naša sjećanja su hrvatska sjećanja, pa se sve što doživljavamo jedino može nazvati hrvatskim. Svako zlo i svako dobro je od čovjeka, od njegovoga uma i djela, od njegovoga nedjela, pa ne pristajemo na uopćene fraze i ocjene povijesnih događaja, niti pristajemo na njihovu dekontekstualizaciju. Događaji za koje tražimo rješenje su osmišljeni, planirani i organizirani u Beogradu, Srbija je bila idejni i organizacijski začetnik, pa nositelj agresije, iz Srbije je potaknuto i organizirano nasilje i zločin, svo zlo protiv hrvatskoga naroda nosi srpski i crnogorski agresorski potpis, a posljedice toga zla su i individualne sudbine srpskih stradalnika. Na drugačiji pristup ne pristajemo, pa i od srpskih stradalnika očekujemo, a u okviru hrvatske države i društva od njih zahtijevamo usmjeravanje svih zahtjeva za preuzimanje odgovornosti prema Srbiji i sudionicima agresije, koji danas žive slobodno u Hrvatskoj. I optužuju Hrvatsku! Hrvatski narod i hrvatska država ne smije niti može snositi odgovornost za to, a pokušaji nametanja odgovornosti- neće proći.

U tome što zahtijevamo, to što želimo i na što kao ratni pobjednici, kao Hrvati, kao kršćani, kao hrvatski narod u cjelini imamo prirodno, Božje i ljudsko pravo, nema ničega skrivenoga, nema ničega nečasnoga, niti nečega usmjerenoga protiv bilo kojega naroda ili čovjeka, pa je neprihvatljivo stalno se unaprijed braniti i ispričavati zastupnicima zločina zahtijevajući ono što smo potvrdili blistavim ratnim pobjedama protiv srpskog agresora, koji nas je organiziranim državnim zločinom primorao na obranu svoga opstanka.

Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija da se više od dvadeset i tri godine nakon vojnoga oslobođenja Hrvatske nije istražio svaki zločin, da zločinci nisu kažnjeni, da država Srbija i njene političke ekspoziture u Hrvatskoj nisu preuzele odgovornost za zla koja su nanijeli hrvatskom narodu, a pogotovo je neoprostivo da hrvatska država i nacionalne politike uopće ne pokazuju volju da se na ta otvorena i bolna pitanja današnje Hrvatske stavi povijesna, konačna i neporeciva točka.

Upravo zbog toga smo svjedoci svakodnevnoga iskrivljavanja povijesne istine, pokušaja agresivne politike, kojoj smo svjedočili godinama uoči srpske vojne agresije, od koje smo se obranili.

Mi, ratni veterani se pitamo i pitamo cjelokupan hrvatski narod, hoćemo li, i smijemo li, dopustiti mogućnost da u svojoj obranjenoj slobodnoj državi ostavimo u naslijeđe svojoj djeci, budućim hrvatskim generacijama posve iste ili još zloćudnije izazove koje smo mi imali i koje smo tako teško i bolno platili devedesetih godina u oslobodilačkom ratu?

Nama, veteranima 4. gardijske brigade to ne pada na pamet i nikada to nećemo dopustiti.

Sramili bi se svoje slavne prošlosti, sramili bi se pred našim poginulim suborcima i nad njihovim grobovima, sramili bi se pred svojim narodom i budućim hrvatskim generacijama.

A na sram nismo spremni!

Mi zato pozivamo cijelu Hrvatsku, cjelokupan hrvatski narod na jedinstvo u borbi za uređenje svoje nacionalne države, na jedinstvo na istini i načelima na kojima smo kao narod opstali usprkos svim višestoljetnim iskušenjima, a prije svega hrvatski narod u cjelini pozivamo da zajedno iskazujemo počast vukovarskoj žrtvi, svim žrtvama i stratištima hrvatskog naroda, svakom bolu, patnji, rani, kao i da zajedno slavimo svoje nacionalne pobjede. Jer svi smo se mi borili jedino i samo za Hrvatsku!

Zločin u Vukovaru i protiv Vukovara zločin je protiv hrvatskog naroda u cjelini, rana Vukovara je naša rana, bol je naša bol, pobjeda je naša pobjeda.

Pozivamo gradonačelnika Penavu, vukovarske suborce i suorganizatore ovoga prosvjeda protiv nekažnjavanja zločina, da inicijativu i inicijativni krug nositelja prošire na cijelu Hrvatsku, da se formira snažno, autoritativno civilno tijelo časnih ljudi kojima će hrvatski narod vjerovati, koje će svakoga mjeseca pred hrvatskim narodom tražiti i dobiti od državnih institucija odgovore o postupcima sankcioniranja zločina protiv hrvatskoga naroda tijekom srpske agresije, počevši od izvršitelja do nalogodavaca s konačnim ciljem – potpunog preuzimanja međunarodne odgovornosti od strane Srbije.

Sve ispod toga je politikantstvo i nismo spremni pristajati na političko taktiziranje oko tih dubokih civilizacijskih načela, bez kojih nije moguće uspostaviti trajan i zdrav društveni i humanistički poredak u našoj Hrvatskoj, ali i s narodima i državama u našemu okruženju.

To je minimum načela na kojima inzistiramo.

I ne pristajemo na obrazloženja o nekakvim drugačijim međunarodnim i inim ciljevima i vrijednostima zbog kojih bi odustali od toga. Ništa hrvatsko ne smije počivati na skrivanju i prikrivanju zla, niti se iz zla ikada može stvoriti nešto dobro.

Od hrvatske države i državnih institucija očekujemo stvaranje organizacijskih pretpostavki za provođenje obveza po tom pitanju odmah i trajno, a od personalnih nositelja institucija koje su propustile tijekom tolikih godina izvršiti svoje civilizacijske i nacionalne hrvatske obaveze, očekujemo preuzimanje odgovornosti pred hrvatskim narodom, s punom informacijom cijelome hrvatskome narodu o razlozima zbog kojih nisu radili ono što su morali.

Mi ne možemo imati povjerenje u institucije s ljudima koji do sada nisu radili ono za što su nadležni, jer je povjerenje u ljude na čelu institucija temeljni preduvjet bilo kakve suradnje, stabilnosti i što je najvažnije pozitivne društvene klime za ostvarivanje nacionalnih ciljeva.

Toga nema, zato prosvjedujemo!

Pozivamo cjelokupan cjelokupan hrvatski narod na trajni organizirani pritisak na državne institucije

Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade, pozivamo sve udruge ratnih veterana, ali i cjelokupan hrvatski narod na trajni organizirani pritisak na državne institucije i sve političke subjekte u Hrvatskoj, pozivamo sve suborce i hrvatski narod na potpunu promjenu ponašanja i djelovanja, jer nije naš cilj ni vizija djelovati kao opozicija našoj obranjenoj i uspostavljenoj državi, niti prepuštati institucije poraženim neprijateljima iz oslobodilačkoga rata, nego –imati legitimni politički nadzor nad djelovanjem države i njenih institucija u interesu hrvatskoga naroda. Država postoji radi nas, a ne mi radi nje, mi smo ju platili krvlju, i ne samo mi, nama, hrvatskom narodu mora odgovarati i raditi u interesu našega naroda.

Zato prosvjedi jesu i moraju biti privremena mjera i prijelazna etapa, model demokratske političke borbe za državne institucije a ne samo radi privremenoga i povremenoga iskazivanja nezadovoljstva njihovim radom. Mi se nismo borili samo za pravo na prosvjed, nego prvenstveno za pravo na upravljanje vlastitom sudbinom putem državnih institucija. Mi očekujemo i zahtijevamo od organizatora prosvjeda – institucionalizaciju prosvjednih zahtjeva i trajnu mjerljivu kontrolu njihovoga ostvarivanja. Od medija, a posebice od HRT-a očekujemo potporu ovim zahtjevima i odreknuće od svake manipulativnosti, ignoriranja ili prešućivanja, očekujemo informativni nadzor nad djelovanjem državnih institucija, jer je to ključna uloga nacionalne radio-televizije.

Ističemo na kraju da podržavamo prosvjed u Vukovaru, očekujemo da to bude svenacionalni prosvjed protiv neučinkovitosti današnje države i njenih institucija, želimo da ovaj prosvjed bude zadnja opomena krivotvoriteljima, lažljivcima, manipulatorima i svima koji pod zaštitom naše države rade protiv interesa našega naroda ismijavajući našu žrtvu i žrtvu tolikih povijesnih generacija.

I očekujemo da ovaj prosvjed bude snažan zaokret u ponašanju države i nacionalnih politika od čije volje ovisi djelovanje državnih institucija, bez alternative i opravdanja za neučinkovitost.

To nećemo tolerirati ni mi, a uvjereni smo ni hrvatski narod u cjelini.”

Izvor:  4brigada-zng.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Predstavljanje knjige Ivana Ugrina “NE BOJTE SE”

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt i Savez za Poljica pozivaju Vas na predstavljanje knjige

“Ne bojte se”

autora Ivana Ugrina, novinara, kolumniste i publiciste.

Predstavljanje će se održati u utorak, 25. rujna s početkom u 19.30 sati u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.

Uz autora Ivana Ugrina knjigu će predstaviti Josip Jović, kolumnist i publicist i  dr. sc. don Mladen Parlov.

U glazbenom dijelu nastupit će grupa Dalmatino.

Radujemo se Vašem dolasku!

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ŠTO PREVOZE U SIRIJU? Konvoj Iljušina-76 za Hmeymim/Latakia

Objavljeno

- datum

Dana 20. rujna je Rusija pokrenula iznenadne vojne vježbe u istočnom Mediteranu i de facto uvela zonu zabrane leta i plovidbe u obalama Sirije, Libanona i Cipra – donosi Logicno.com.

Putem sustava međunarodnog obavještavanja zrakoplovnog i pomorskog osoblja NOTAM je upućeno upozorenje svim vojnim i civilnim zrakoplovima i plovilima da će se u “zatvorenim područjima” provoditi vojne vježbe brodova ruske Mediteranske flote, a manevri s testiranjem raketnih sustava će trajati tjedan dana, do 26. rujna. Međunarodna obavijest sadrži i koordinate zatvorenih područja.

Istog dana iz ruske baze Hmeymim u rusku zrakoplovnu bazu Mozdok leti ruski vojni transportni zrakoplov Il-76 RF-76740, a preko Turske i Crnog mora se u Rusiju uputio Il-76 RF-78757.

 

FOTO: Letovi 20. rujna 2018.
Letovi su se nastavili do danas. Unutar Rusije, što možda nema veze sa Sirijom, iako je u to teško povjerovati, iz baze Taranarog u bazu Mozdok se uputio Il-76 78757.

Istovremeno su se iz baze Mozdok dva zrakoplova uputila u Hmeymim u Siriju,  IL-76MD RF-76762 i Il-76 RA76747, dok je iz baze Hmeymim za Mozdok danas poletio Il-76 78810.

Podatke o letovima možete pratiti na Twitter stranici na ruskom jeziku OSINT “Bilješke lovca”. Zabilježeni su  i letovi 21. i 22 rujna, ali se 20 i 23. Doslovno može govoriti o zračnoj karavani na ruti između južne Rusije i sirijske pokrajine Latakija.

Twitter: Letovi 23. rujna 2018.
Službenih priopćenja, naravno, nema. Međutim, nema ni posebnih naznaka da se u zoni zabrane leta i plovidbe vode velike vojne vježbe, koje su danas formalno traju treći dan.

Znakovito je da je jutros rusko Ministarstvo obrane reklo zadnju riječ o rušenju zrakoplova Il-20 i nedvojbeno je kriv Izrael.

Nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20, Putin je rekao da će “poduzeti mjere koje će svi primijetiti”. Mnogi su reagirali na ovo vrlo skeptično, posebice ako se sjetimo prošlih “odgovora” i najavljenog dolaska izaslanstva izraelskog zrakoplovstva. Svima je bilo jasno da neće biti tvrdih mjera.

Međutim, kao što smo rekli, već sljedećeg dana, uz izgovor o vježbama i lansiranju projektila, Rusija je zatvorila skoro cijeli obalni zračni prostor na tjedan dana, o čemu je obaviještena međunarodna zajednica.

Na kraju dolazimo do današnjeg dana, kada se primjećuju čudni pokreti u Siriji. Prema izvorima iz Sirije, zrakoplovi ruskog ratnog zrakoplovstva gotovo bez prekida lede u i iz zračne baze u Latakiji. Što isporučuju još nije poznato.

Čak i laik će zaključiti da su ogromni tereti koji se šalju u Siriju namijenjeni nečemu što je trebalo biti učinjeno prije nekoliko godina i tako izbjeći brojne žrtve među ruskim vojnim.

Hoće li se poslati vojna oprema koja će potpuno zatvoriti zračni prostor iznad Sirije i obalno područje za sve zemlje koje nemaju dozvolu Damaska da tamo lete?

Hoće li se 26. rujna, po isteku vojnih vježbi, prebaciti sva potrebna oprema da se može službeno proglasiti zona zabrane leta i oboriti bilo koji vojni zrakoplov koji tamo leti, i to po svim normama međunarodnog prava i prava suverene države.

Prateći opseg letova, većina sumnja da se u Siriju prebacuju sustavi S-300 i drugi sustavi protuzračne obrane, kao što su “Buk”, “Pancir” i drugi.

Ovim bi Rusija zapravo ispunila  dugogodišnji ugovor, koji na molbu Izraela nije proveden od 2013.

Ove tvrdnje nemaju potvrdu, ali su najbliže istini. Naime, mnogi ruski dužnosnici su od predsjednika tražili provedbu ovih i oštrijih mjera. Logika je prisilila Rusiju da razmotriti ovu vrstu rješenja kako ne bi izgubila sva postignuća u ratu. Što se točno događa, za sada je velika tajna, ali ćemo ubrzo dobiti odgovor.

OSINT “Bilješke lovca” – Twitter | Logicno

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno