Connect with us

Vijesti

VISOKI IZVOR IZ HDZ-A: Ovako će HDZ glasati po pitanju Istanbulske konvencije!

Objavljeno

- datum

Kada neko stranačko tijelo donese odluku, ona je obvezujuća za sve članove, naglašava naš sugovornik iz vrha HDZ-a

ZAGREB Ministrica Nada Murganić priznala je da Vlada ne može ništa promijeniti u tekstu Istanbulske konvencije i da će se ona, nakon ratifikacije u Saboru, primjenjivati u cijelosti, uključujući i odredbe u kojima je pojam rod. Tako su Banski dvori ubrzo odustali od pokušaja da pričom o nekakvim ogradama u vezi s takozvanom rodnom ideologijom odobrovolje zastupnike HDZ-a koji se protive Istanbulskoj konvenciji, kao i konzervativnu društvenu scenu. Sada HDZ-ovci koji ne žele podržati taj dokument očekuju da im vodstvo stranke dopusti da glasuju u skladu sa svojom savješću, ali neslužbeno doznajemo da im to neće biti omogućeno.

Obvezujući »papir«

Samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak na konferenciji za novinare govorila o ogradama na Istanbulsku konvenciju, ministrica Nada Murganić sama je sebe relativizirala. »Možete li intervenirati u dijelove konvencije koje govore o rodu ili ne možete«, upitao je u četvrtak navečer Nadu Murganić voditelj HTV-ove emisije »Otvoreno«.

– Svakako da ne možemo i mi smo toga svjesni. Kad se usvoji, konvencija je obvezujuća u svojem tekstu, iskrena je bila ministrica za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dodala je da će, kao i u slučaju svakog zakona, Vlada tek »popratno precizirati što nam točno donose pojedini članci konvencije«. To je, dakle, malo više od ništa i uopće ne utječe na činjenicu ratifikacije Istanbulske konvencije. I premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će Vlada pojasniti neke njezine odredbe.

– Postoje određeni aspekti koji zahtijevaju bolje obrazloženje u samom obrazloženju zakonskog akta, a to ćete vidjeti kad dođe na Vladu. Mislim da se može razjasniti sve što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka, izjavio je predsjednik Vlade. Negirao je da je Istanbulsku konvenciju odlučio poslati u Sabor na potvrdu zbog pritiska koalicijskih partnera, oporbenih stranaka i nevladinih udruga. Premijer tvrdi da je to njegova autonomna odluka, koju je najavio još u studenom 2016.

Ali, u većem dijelu HDZ-a Plenkovićev je potez svejedno izazvao konsternaciju i potpunu zbunjenost. I sada dosta njihovih zastupnika smatra da bi im se, po uzoru na njemački CDU, trebalo dopustiti slobodno glasovanje o Istanbulskoj konvenciji. U lipnju prošle godine, Bundestag je ozakonio istospolne brakove, pri čemu je kancelarka Angela Merkel omogućila demokršćanskim zastupnicima, što je tamo običaj kad su u pitanju osjetljive ideološke teme, da glasuju po savjesti. Ona sama čak je glasovala protiv. Protivnici Istanbulske konvencije u HDZ-u, odnosno takozvane rodne ideologije koju ona sadrži, htjeli bi da Plenković postupi kao Angela Merkel i ne pritišće na njih da moraju podržati taj dokument.

Bez mehanizama

Neki od tih zastupnika uvjereni su da u HDZ-u postoji i mehanizam prema kojem se može glasovati kontra odluke Kluba, pod uvjetom da se o tome prethodno obavijeste nadležna stranačka tijela.

– Ne bi bilo prihvatljivo da se na samom glasovanju digne ruka protiv, bez da se prije toga nije izvijestilo stranku o toj namjeri. Ali, ako se to dogovori unaprijed, onda se može glasovati mimo odluke stranke, kazao nam je jučer HDZ-ov saborski zastupnik koji ne može niti zamisliti da bi glasovao za Istanbulsku konvenciju.

Međutim, visoki dužnosnik HDZ-a s kojim smo razgovarali demantira da je u njegovoj stranci ovakvo što moguće.

– Nemamo mi takav mehanizam. Nije sporno da zastupnici imaju neobvezujuće mandate. No, članstvo u stranci podrazumijeva i poštovanje stranačkih odluka. U HDZ-u postoji unutarstranačka demokracija i svatko na stranačkim tijelima ima pravo iznositi svoje mišljenje. Ali, onog trenutka kad neko stranačko tijelo donese odluku, ona je obvezujuća za sve članove, naglašava naš sugovornik iz vrha HDZ-a. To znači da će se u HDZ-u inzistirati da svi zastupnici podrže Istanbulsku konvenciju i da neće biti slobodnog glasovanja.

Budući da je parlamentarna većina vrlo tanka, ne dolazi, naravno, u obzir neke strožije sankcije za zastupnika HDZ-a koji će odbiti podržati Istanbulsku konvenciju. Ali, mogli bi, recimo, zaraditi »ribanje« u uredu premijera Plenkovića. Tako su prošli zastupnici koji su u studenom 2016. glasovali protiv skidanja zastupničkog imuniteta Stevi Culeju ili su, pak, eskivirali glasovanje o tome.

Izvor: NL

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

Čestitka Grabar-Kitarović Putinu: ‘Uz snažne povijesne veze, dobri uvjeti za jačanje odnosa’

Objavljeno

- datum

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prva je zapadna državnica koja je u ponedjeljak čestitala izbornu pobjedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu te mu poručila kako za jačanje odnosa dviju zemalja postoje dobri uvjeti i perspektiva.

Grabar-Kitarović u poruci Putinu kaže kako joj je “osobito zadovoljstvo u ime državljana Republike Hrvatske i u osobno ime” čestitati na pobjedi na predsjedničkim izborima.

“Za unaprjeđenje i jačanje odnosa između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, koje vežu i snažne povijesne veze, postoje dobri uvjeti i dobra perspektiva”, piše hrvatska predsjednica, uvjerena kako će oni biti iskorišteni za “ostvarivanje plodonosne suradnje u cijelom nizu područja važnih za dobrobit naših građana”.

“Posebice bih se osvrnula na našu gospodarsku suradnju za koju postoji snažan potencijal za njezino daljnje jačanje”, naglasila je.

Po BBC-ju i agenciji France Presse, ruskom predsjedniku, do ove, još nije stigla nijedna čestitka sa Zapada. Dosad su mu čestitali predsjednici Kine, Kazahstana, Bjelorusije, Kube, Venezuele i Srbije.

Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Rusiji. “Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti”, kazala je hrvatska predsjednica u čestitki.

Izvor: Hina

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

DOZNAJEMO: Interpol pomogao pokretanje akcije protiv Alije i Bakira Izetbegovića za pranje novca, ali….

Objavljeno

- datum

Nadležne službe u Sarajevu svojedobno su, posebno 1995. i 1996. godine pokrenule istragu kako bi se utvrdilo gdje su završila financijska sredstva s tajnog računa Alije/Bakira Izetbegovića u Beču
Interpol je, doznajemo, veći dio dokumentacije o tragu tog novca ustupio kolegama u Sarajevu, uključujući i popis svjedoka, kao i transkripte iskaza koje su pojedini svjedoci dali njemačkim i austrijskim istražiteljima, osim transkripta telefonskih razgovora kojima je Interpol raspolagao još od 1993. godine.
Međutim, Sarajevo je, kako doznajemo od izvora bliskog istrazi, dokumentaciju iskoristilo isključivo za prikrivanje daljnje istrage i onemogućavanja pokretanja istražnih, ali i kaznenih postupaka pred sudovima.Istodobno je utvrđeno kako je sva dokumentacija o Izetbegovićevim tajnim računima u Beču jednostavno nestala iz Ministarstva sigurnosti, gdje je, navodno, bila pohranjena pod nadzorom tadašnjeg ministra Tarika Sadovića.
Pretpostavlja se da je Sadović uništio povjerljive dosjee koji skrivaju trag o tajnim računima Bakira Izetbegovića.
Sadović je, kako doznajemo, dokumentaciju uništio prema dogovoru s njegovim političkim mentorom Bakirom Izetbegovićem, jer je jednim od obavještajnih izvješća u spisu utvrđeno kako je upravo Bakir Izetbegović, nakon smrti Alije Izetbegovića, potpisnik nekoliko tajnih računa na kojima se još do 2007. nalazilo više od 3 milijarde američkih dolara!
Kako u spisima i dosjeima Ministarstva sigurnosti postoji više spisa u kojima se navode tajni računi, Sadović je još prije nekog vremena ograničio pristup tzv. “povjerljivim informacijama”, uglavnom Srbima i Hrvatima koji su radili ili još rade kao ovlaštene osobe u Ministarstvu sigurnosti, otkriva nam izvor iz samog Ministarstva.
Tako je Sadović omogućio Izetbegoviću prikrivanje novca na tajnim računima koje je naslijedio nakon očeve smrti, ali je onemogućio i nastavak velike međunarodne istrage koja je trebala biti završena pred istražnim tijelima BiH.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Član SDP-a se žestoko obrušio na potpredsjednicu: ”Samo se seksala sa glavešinama”!

Objavljeno

- datum

SDP-ovac Marko Melčić žestoko se obrušio na potpredsjednicu SDP-a Milanku Opačić istresavši niz uvredljivih izjava koje je s javnosti podijelio i na Facebooku i u medijima.

“Vrijeme je da se Milanku Opačić ‘outsourca’ iz vrha stranke jer je došla ravno s faksa u vrh stranke i Sabor i nije radila nikad ništa konkretno u realnom sektoru. Osim seksa s glavešinama.” Uvredljiva je to poruka koju je na svom Facebook profilu u ponedjeljak objavio SDP-ovac Marko Melčić, inače direktor Zagrebačke čistoće koji je nedavno dosta slobodno o svakom pojedinom članu stranke govorio i tijekom jednog gostovanja na Hrvatskoj televiziji.

No, potom paljbu ružnih riječi nije zaustavio ni govoreći o stranci i Milanki Opačić za Index. Ustvrdio je kako je sadašnja potpredsjednica stranke uvijek bila na funkciji pa i onda kada jedan mandat nije bila saborska zastupnica, jer joj je, kako je kazao, pokojni Ivica Račan osigurao mjesto saborske činovnice.

“Milanka je jedna niškoristi, bila je na velikim funkcijama, ništa kvalitetno nije napravila. Vozila se u Audiju, u jednom ona, u drugom gorile, luksuzno je živjela, ne trebaju nam takvi”, kaže Melčić dodajući kako zavičajne glasove dobije unatoč tome što nikad nije živjela na Baniji.

“Ona je razmaženo derište, odmah je došla na funkciju i cijelo je vrijeme tamo. Ona je izmislila outsourcing, a nema pojma o ničemu. Ja sam bio direktor u Holdingu pa mi outsourcing ne pada na pamet”, gorak je Melčić.

Opačić: Čovjeka nikad nisam vidjela

Sama Opačić tvrdi da ne poznaje svog kolegu niti zna zbog čega mu je meta godinama. “Čovjeka nikad nisam vidjela, ne znam kako izgleda, možda sam ga i srela na stranačkim skupovima. Nemam pojma tko je ni što je, ni što radi. To je problem gradske organizacije. To nema veze s ovim izborima, to traje godinama, te gadarije. Čovjek ima neki problem, to nije u mojoj ingerenciji. Sve što sam napravila u SDP-u napravila sam na konvencijama u ime ljudi koji su me izabrali”, kazala je Opačić.

Izvor: priznajem.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno