Connect with us

Karolina Vidović-Krišto

(VIDEO) Analiza Karoline Vidović Krišto – Ratna odšteta za srpsko-crnogorsku agresiju

Objavljeno

- datum

 VUČIĆ NEMA NI JEDAN ARGUMENT…  U svojoj redovnoj rubrici Karolina Vidović Krišto ovaj put je obradila temu ratne odštete. Nakon što je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu najavio kako će o toj temi razgovarati s predsjednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, Vučić komentirao kako u tom slučaju Hrvatska može puno više izgubiti nego dobiti, te kako za to ima tisuću argumenata.

BROJKE su strašne…

Nijedan argument nije naveo, a njegovu reakciju kao i cijelu temu ratne odštete koju Republike Srbija i Crna Gora moraju platiti Hrvatskoj, tamošnji su mediji vrlo stidljivo popratili. A brojke su strašne.

>> Prof. HEBRANG: Zašto nismo izračunali objektivnim stručnim metodama ratnu štetu srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku?

Vidović Krišto iznijela je samo jedan dio analize koju je za Večernji list početkom siječnja 2018. Napisao dr. Andrija Hebrang: Srpski agresori su s okupirane trećine Republike Hrvatske protjerali 240.000 hrvatskih civila – kad su hrvatske vlasti ponovno došli na ta područja zatekli su etnički očišćen prostor. Nije bilo Hrvata.

NAJPRECIZNIJA ANALIZA: NE 40 nego 252 milijarde

Lažna je brojka od 40 milijardi dolara ratne odštete. Samo jedna stavka turizma – 8 izgubljenih turističkih sezona zbog srpskih tenkova – premašuje 50 milijardi dolara neizravne ratne štete. U nizu svojih stručnih analiza general Slobodan Praljak ostavio nam je i najprecizniju analizu ratnih šteta u Republici Hrvatskoj, za koju je angažirao vrhunske ekonomske stručnjake.

Prikazane su izravne štete (materijalna razaranja imovine, vrednovanje ljudskih gubitaka, invaliditeta, vojni rashodi, troškovi smještaja izbjeglica i prognanika, troškovi razminiranja i troškovi zdravstva) i neizravne štete (propuštene ekonomske aktivnosti). Zaključak opsežne analize je temeljen na međunarodnim metodama procjena šteta. Rezultati analiza pokazuju da je ukupna ratna šteta mjerena hrvatskim cijenama roba i usluga iznosila zaokruženo 252 milijarde dolara, a ako se primijene svjetske cijene (npr. za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica), šteta se penje na 308 milijardi dolara (HRT)

Komentari

Komentari

Facebook

Popularno