Connect with us

Društvo

VALUTNA KLAUZULA: Tri laka koraka

Published

on

MONTENEGRO UKIDA VALUTNU KLAUZULU   Crnogorska konverzija kredita s klauzulom u švicarskom franku, po početnim odnosima, zapravo je ukidanje valutne klauzule u Crnoj Gori, jer je tamo euro davno uveden kao nacionalna valuta. 

Parlament Crne Gore usvojio je “Istorijski zakon o zaštiti svojih građana”, koji zahtjeva konverziju kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku u posve eurske kredite. Zakon se odnosi i na one kredite koje je Hypo banka jednostrano raskinula. Osnova za konverziju je početni iznos kredita, po početnom tečaju. Banka je dužna provesti konverziju i novi obračun sa uračunatom fiksnom kamatnom stopom 8,2 posto, i u roku 45 dana od stupanja zakona na snagu dostaviti klijentima nove ugovore u eurima i prema odredbama zakona. Koordinator crnogorskih “Švicaraca” je Dragan Senić, koji je imao niz korisnih sugestija na konferenciji naše Udruge Franak u zagrebačkom hotelu Aristos. 

Nedostatak pozitivne volje  

Zagrebačka banka je za prvu polovicu ove godine objavila 402 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, a za troškove vrijednosnih usklađenja i rezervacija za gubitke(!) prikazala je 494 milijuna. Da sve bude manje razumljivo, tu je cijeli jedan financijski meta-jezik, koji ima za funkciju sakriti istjecanje naših novaca kroz inozemne pipe, posredno i na privatne račune domaćih tajkuna. Zaba spominje milijunski pad dobiti u odnosu na prvu polovicu 2014. zbog pridržavanja otplatnog tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna, kao da je CHF u prvoj polovici 2014. bio iznad 6,39 kuna. Isto tako, stotine milijuna loših portfelja Zabe nisu posljedica stanja u stambenim kreditima građanstvu, nego su zbroj loših plasmana poduzećima, odnosno loše poslovne politike menadžmenta Zabe, koji svejedno uživa visoke bonuse. Sve promašaje banaka namiruju pojedinačni dužnici, privatne osobe.

CGValutna

Ne trebamo zaboraviti privatizacijsku pljačku. Banke su prije prodaje za 5, 6 milijardi kuna sanirane sa 76 milijardi naših kuna, kojima su namireni tajkuni privatizacije i ratni profiteri. Istovremeno je provedena dodatna pljačka kroz inverziju vlasničkog odnosa – banke su preuzele poslovne subjekte koji su banke osnovali. Svaka čast poštenim štedišama, ali je takvih malo ili su sa svojom sitnom štednjom zanemarivi. Imamo nepravdu da oni koji su opljačkali ovu zemlju ubiru visoku kamatu na “štednju”, sve na račun pojedinačnih dužnika banaka. Sramota je da stambeni krediti s klauzulom CHF ostanu u funkciji namirivanja unosne štednje. Ako se trenutni kreditni rejting RH može opisati kao izostanak investicija, čemu služi najava agencija Fitch i S&P da se nastavlja negativan trend? Valjda tome da se generira raspoloženje da ovakva guljačina kroz kredite ostane, da se opravdaju skupe pozajmice banaka od inozemnih matica, čime se osigurava visoka dobit i prevaljivanje te dobiti u inozemne centrale. Tako nas domaća i strana financijska elita dvostruko pljačka, kroz štednju i kroz izvlačenje dobiti.   

Aktualni financijski inženjering gori je od prethodnih. Prije su nesretnici ulazili u lance sreće sa ušteđevinom i posudbama, stradalo je jako mnogo naivnih ljudi, ali je svatko progutao gubitak i kretao dalje. Današnji financijski inženjering banaka donosi dužničko ropstvo – nije dovoljno da ostanete bez ičega, jer banke iscrpljenim dužnicima sjedaju i na sva buduća primanja. U svemu tome sudjeluju više razine našeg sudstva. Pravda se pojavljuje samo u prvostupanjskom postupku, a onda kreće relativiziranje viših sudova. Argumentirana presuda Radovana Dobronića i dalje ostaje putokaz, koji se u Crnoj Gori potvrdio. Ako ministar Boris Lalovac želi potvrditi svoj osobni rejting, mora hitno poslati u proceduru više zakona koji će konačno onemogućiti filozofske rasprave i financijsku šatru tamo gdje počinju porezne obveze i odgovornost za plasiranje pokvarenih proizvoda.

(1) Porez na imovinu banaka 

Porez na nekretnine treba biti model za porez na kredite, za koji Vlada ima zakonska ovlaštenja. Kod kredita nema troškova održavanja, niti dnevne polemike o kvaliteti i CG2energetskoj klasi stana i uređaja ili namještaja u stanu. U kreditima je nemoguće vlasniku spaliti parket, ili kredit vratiti u rohbau stanje. Nema šanse da vas netko deložira iz kredita ako ne podmirite ratu i režije. Trajni nalog kulturno svaki mjesec kasira “najamninu”, a podmirene su i “režije”. Najbolja stvar je da glavnica kredita ne pada, dok cijena stana opako ide dolje, s njom i visina najamnine. Gledan kao stan, kredit je cijelo vrijeme nov novcat, A-klase gradnje, visoke energetske učinkovitosti, i još je vrhunski namješten. Kada banka preuzme stan, isti stan ne pokriva ostatak kredita, kao što je to slučaj u SAD-u, nego se stan prodaje u bescjenje, a banka sjeda dužniku na sve nekretnine i sva primanja, progoneći njega i njegove sudužnike do smrti. Možete misliti što banke misle o prijedlogu ministra Lalovca da se kredit sveukupno uskladi s vrijednošću stana. Tko bi radio procjenu stana?      

Slično tome, socijalni pristup treba posve odbaciti, jer je kod nas u pravilu izgovor za dodatnu korupciju. Zamislite da u budućem porezu na nekretnine država otkupi neisplative nekretnine! Suprotno tome, država mora naplatiti porez i na kredit koji se ne otplaćuje, kao što će naplatiti porez na nekretninu najmodavca bez obzira ima li najmodavac klijenta, kao što će naplatiti sve komunalne paušale. Može li država omogućiti vlasniku neisplativog i/ili neiznajmljenog stana ili kuće da zatvori “kredit”, uključujući komunalne paušale i porez na nekretnine. Na pokušaje banaka da državi i svima nama uvaljaju svoje loše portfelje, Vlada treba uzvratiti uvođenjem poreza na imovinu banaka, ovisno o tečaju valute u klauzuli kredita. Banke bi izgubile interes da napuhavaju glavnice kredita, i da ih prolongiraju ili drugačije poskupljuju, jer bi tada plaćale veći porez.

(2) Povoljno zatvaranje kredita 

To je trenutak koji mijenja sve parametre kredita. Nestaju rizici kreditora i dužnika. Vezanost kune na euro, rast švicarskog franka, i pojava deflacije, daju mogućnost da se iz kalkulacije izbaci kamata kao osiguranje od promjene tečaja i inflacije u odnosu na valutu klauzule. Svako iskazano očekivanje banke da će na kreditu više zaraditi ako ga ne zatvori, treba se kvalificirati kao špekulativan pristup. Kod zatvaranja kredita s klauzulom CHF, najprije bi se načinio obračun kao da je odobren za razdoblje od isplate do zatvaranja, uz kamatu 3,23 posto. Razlika tog 323-kredita i sveukupno uplaćenih rata postaje glavnica zatvaranja kredita, preostali iznos. Ta bi se glavnica smanjila za 20 posto, ako kreditor želi za nju izbjeći porez na imovinu banaka. Zatvaranje kredita može postati zajednički interes države i samih banaka, koje posluju u ovoj ekonomiji.

(3) Konverzija valutne klauzule

Samo konverzija kredita s valutnom klauzulom u kunske ima smisla. Kako kuna ostaje vezana na euro, klauzula EUR je besmislena, a ako dođe do deprecijacije kune u odnosu na euro, prethodno je nužna konverzija svih kredita s valutnom klauzulom u čiste kunske, jer u protivnom krediti neće biti održivi – veći tečaj eura i/ili franka digao bi rate i glavnicu u nebo, što smo već prošli u kreditima s klauzulom CHF. Prvi korak u konverziji kredita s valutnom klauzulom bio bi identičan onome u slučaju povoljnog zatvaranja kredita. Krediti bi jednostavno postali kunski, uz kamatu 3,23 posto. Kredit koji se ne bi niti zatvorio niti konvertirao, ušao bi u imovinu banaka za oporezivanje.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno