Connect with us

Hrvatska udruga Benedikt

Umro dr. sc. fra Josip Marcelić, jedan od inicijatora osnivanja i duhovnik Hrvatske udruge Benedikt

Objavljeno

- datum

Danas, 20. siječnja 2018., u 89. godini života u splitskoj bolnici preminuo je poznati splitski redovnik i svećenik dr. sc. fra Josip Marcelić. Fra Josip je bio jedan od inicijatora osnivanja, član Savjetodavnog vijeća i duhovnik Hrvatske udruge Benedikt. Na njegov prijedlog udruga je ponijela naziv po svetom Benediktu, zaštitniku Europe.

Svojim idejama i prijedlozima davao je značajan obol u radu udruge, posebno u duhovnim i vjerskim segmentima rada. Molitvom i blagoslovom pratio je sve aktivnosti udruge te je često s nama kao duhovni vođa išao na hodočasničke izlete. Brojni Splićani i drugi vjernici pamtit će ovog duhovnika i karizmatika, koji je ostavio neizmjeran trag na duhovni rast brojnih ljudi te bio pomoć i potpora mnogima u trenucima slabosti i nevolje.

Rođen je 1929. godine u Preku (Zadar), redovnik-svećenik, franjevac-trećoredac, magistrirao na KBF-u u Zagrebu, magistrirao iz filozofije, doktorirao iz teologije na Lateranumu (Rim, 1966.). Bio je višegodišnji profesor, višekretni rektor i vicerektor na Teologiji (sada KBF-u) u Splitu. Proučavao je Turinsko Platno, ukazanja Gospe Guadalupske i život Arškog župnik te je izdao knjige o tim temama: “Turinsko platno”, “Gospa Gudalupska – Aheropita”, “Arški župnik i nova evangelizacija”. Napisao je scenarij za istoimene filmove: “Turinsko Platno” (2002.), “Gospa Guadalupska” (2010.), “Arški župnik” (2012.) i “Ivana Arška – Francuski Orleans i Hrvatska oluja” (2014.). Prevoditelj je i pisac knjiga u nizu „Duh i voda”.

Počivao u miru Božjem i laka mu hrvatska zemlja za koju je živio i koju je istinski volio!

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Oglasi
Komentari

Hrvatska udruga Benedikt

Predstavljanje knjige “Rasudbe hrvatske državnosti” Marka Ljubića u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt

poziva Vas na predstavljanje knjige

“Rasudbe hrvatske državnosti” autora Marka Ljubića, novinara i publicista,

koje će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja 2018., s početkom u 19.30 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19).

Knjigu će uz autora Marka Ljubića predstaviti:

prof. dr. sc. Goran Dodig, saborski zastupnik

dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt

Josip Jović, novinar i publicist

Nenad Piskač, urednik knjige, književnik i novinar

U glazbenom dijelu nastupit će mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije “don Frane Bulić” iz Splita pod vodstvom s. Lidije Matijević, prof.

Knjiga je nastala u nakladi Hrvatskog kulturnog vijeća.

Ljubićeve teze, na koje ću se još vratiti, vape za novom nacionalnom sintezom. Suprotive su dezintegraciji hrvatske državnosti, u potpunoj su suprotnosti npr. s nedavno ratificiranom rodnom ideologijom, ali ne i samo s njom. Autor zaokružuje devijacije uspostavljenoga poretka, objašnjava nasrtaje na državnost i prokazuje lijevo i desno, centremističko i inkluzivno geganje suvremenih gusaka u poznate nam magle. Uz dosadašnju originalnu medijsku prepoznatljivost, Marko Ljubić ovom knjigom potvrđuje i svoje nezaobilazno mjesto u hrvatskoj političkoj publicistici. (Nenad Piskač)

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

Predavanje “Bleiburg – mit ili istina” u Splitu

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt

Vas poziva na predavanje “Bleiburg – mit ili istina”, koje će se povodom 73. obljetnice bleiburške tragedije održati u četvrtak, 10. svibnja 2018., s početkom u 20 sati u prostoru Hrvatske udruge Benedikt u Splitu (Dubrovačka ulica 15).

Predavanje će održati Mario Šimundić, prof. povijesti i hrvatskog jezika i književnosti.

Drugi svjetski rat na području propale Kraljevine Jugoslavije ostavio je tri strane u borbi za prevlast: Pavelićeve ustaše, Titove partizane i Mihailovićeve četnike. Nakon četiri godine krvavih borbi pobjedu su odnijeli Titovi partizani.

Ustaška vojska povlači se prema Austriji i tamo počinje jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u 20. stoljeću.

Prva asocijacija na Drugi svjetski rat je do 1991. godine bila Bleiburg ili Jasenovac, ovisi jeste li bili u ulozi pobijeđenih ili pobjednika. Za jednu stranu Jasenovac je bio mit, a za drugu Bleiburg.

Što se dogodilo na bleiburškom polju 1945., tko su krivci za tu tragediju, je li do te tragedije moralo doći, koliko je žrtava Križnog puta samo su neka od pitanja o kojima će se kroz predavanje govoriti.

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

Hrvatska udruga Benedikt: Prijave za hodočašće u Szombathely i Kiseg (Mađarska)

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane na hodočašće u gradove Szombathely i Kiseg u Mađarskoj.

Polazak je 16. lipnja (subota) u 4.30 sati s kolodvora u Sukoišanskoj ulici u Splitu, a povratak je 18. lipnja (ponedjeljak) u večernjim satima. U povratku će se posjetiti svetište Sv. Josipa u Karlovcu. U cijenu hodočasničkog posjeta uključeni su prijevoz autobusom, dva polupansiona i ručak 17. lipnja, a cijena po osobi iznosi 950 kn.

Prijave za odlazak na ovaj hodočasnički posjet u Mađarsku kao i dogovor oko akontacije primaju se na broj mobitela 099 242 1544 (Ivan).

Više o gradu Szombathely možete saznati OVDJE, a o gradu Kiseg OVDJE.

Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno