Connect with us

Društvo

Ugodnih mjesec dana šamaranja HDZ-a i SDP-a

Published

on

VESELI BOŽIĆNI POKLON BOŽE PETROVA     Idemo li prema novim izborima preko tehničke vlade Mosta i HDZ-a? Kako Petrov melje umišljene stranke, to je lijek za dušu.

Dokazao je da su Milanović i Karamarko poremećeni političari. Prvi traži psihijatra sa iskustvom, a drugi se ponaša kao da je izliječen. U svakom slučaju, svi oni trebaju jače lijekove.

Novi premijer je inostranački i inozemni farmaceut Tihomir Orešković. Bože, spasi nas!

Jednopartijskih pedeset godina uništile su kod sluđenih Hrvata demokratske navike. Lažno višestranačje u RH ugušilo je pravaštvo i radićevštinu. U posljednje četiri godine luđaci su nas zadužili za oko 100 milijardi kuna. Razumnih nema – nitko se ne buni! Poremećenost Milanovića označava se kao Lex Perković. Nakon luđačkog mahanja sa hrvatskim zastavama, Milanović je prepoznao ustaše. Kako piše Jadranka Kosor, Karamarko je iskazao poremećenost kada je nju izdao. I Mesić kuka da ga Karamarko izdao.

Poznajete li u ovoj zemlji osobu koju ne treba izdati?

Pregovori Mosta, HDZ-a i SDP-a sličili su na najnoviji izbor Miss Universe. U jednom trenutku dobiješ krunu, a nakon pet minuta dodijele je nekome drugom. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti već je u nedjelju naglasio da dvojna koalicija nema budućnost. “Mostovci su se pokazali gorima od HDZ-a i SDP-a” – izjavio je Žarko Puhovski. Dakle, Most kao treći put smeta Puhovskog, kao i mnoge druge nametnute društvene arbitre sklone SDP-u. Eto još jednog razloga za zadovoljstvo s Mostom. Većina analitičara slažu se u ocjeni da je Most izigrao sve one koji su glasovali za njega, ali je tako izigran i politički inženjering, odnosno oni centri moći koji su Mostu otvorili veći politički prostor, odnosno medije, ali ne za boljitak Hrvatske, nego za potreba održavanja ovakve pljačke. Manipulatori iza scene imaju ozbiljan problem – kako sada izbaciti Most iz medija. Stipe Petrina žali se kako je sve to “psihijatrija u kojoj se niti doktor Petrov ne snalazi”. Most više nije samo pozitivno iznenađenje, nego pozitivna terapija za našu ugušenu demokraciju.   

Broj simpatizera Partije jednak je zbroju ne-Hrvata i poremećenih osoba zajedno. Prirodno tome, Partija se održala u izbornoj utrci. Pokazalo se da pobjednik Tomislav Karamarko ipak može izgubiti, ako se osobno na to odluči. Teško je tvrditi da psihijatra Božu Petrova možemo svrstati u ne-Hrvate, ali me njegova rezerva prema zdravlju dvije najveće stranke podsjeća na slavnog psihijatra Jovana Raškovića. Kako se priča u našem Prijedoru, geometrijskom središtu RH, ispred zgrade opštine već podižu bistu psihijatra Bože Petrova, koji je dokazao da su HDZ i SDP dvije luđačke stranke. Odmah do biste Jovana Raškovića. Glede osjetljivog pojma poremećenih ne-Hrvata, dodao sam razumno objašnjenje na kraju teksta.*

Let iznad kukavičjeg gnijezda 

Razumni Nino Raspudić toliko je iscrpljen koalicijskim terorom reformi, da je u svojoj novoj kolumni “Talačka kriza pod Mostom” zavapio: vratite nam prepucavanja o ustašama i partizanima. Kao što spominje Karamarko, nacionalist Milanović vraćao je ćirilicu u Vukovar. Izjavljivao je da su smrdljivi branitelji nepismene osobe u slučajnoj Hrvatskoj. Izmislio je i nekakav razuman “građanski rat u Hrvatskoj” umjesto luđačke agresije Srbije i srpskih paradržava. Čemu reforme? Zašto reformirati sanatorij u kojemu se pacijenti uspinju do pozicije ravnatelja? Iz svoje baze! Milanović može vladati samo u ovakvoj zemlji, koja nesposobnost ne sankcionira niti na izborima. Više je puta pozvao na podjele Mi ili Oni. Lijevo krilo ili desno krilo Arkhama. Milanović svoje luđačko Mi lukavo skriva u okvirima “ideološke” pete kolone, a razumne Hrvate kiti kao rasiste, ustaše i kriminalce. Kao u svakoj talačkoj krizi, glavni su psihijatri i psiholozi. Navedi ih da se raznesu – nagovaram Petrova dok je prolazio pored nas publike.

Uočio sam određeno plagiranje Raspudićeva zanimljivog teksta, od strane Gojka Drljače, u uvodniku nedjeljnog Jutarnjeg lista. Raspudićevu “talačku krizu” stilizirao je kao “dilemu zatvorenika” izvjesnog Alberta Truckera: dva zatvorenika prolaze najbolje ako jedan drugog ne cinkaju. U pravilu, jedan od njih postaje cinkaroš, pa onaj drugi služi veću kaznu. Kada je Most u dosluhu sa SDP-om, na kazni je HDZ. Posve je prirodno da se stranke doušnika ponašaju kao doušnici. Prema izjavi Karamarka, čuo se s Milanovićem i dogovorio da obje strane odbiju ponudu Mosta, a kada se na sastanku Milanović trebao očitovati prvi, to je odbio, pa se prvi povukao Karamarko, nakon čega je Milanović potpisao uvjete Mosta. Nakon toga je uslijedio novi zaokret, pa onda još jedan, i tome se ne vidi kraj. Jesu li ti ljudi normalni. Sve dok se ne formira stabilna vlada, nitko ne može intenzivno pljačkati zemlju.

Mnogi žele da se profesor Ivan Lovrinović zatvori u lijevo ili desno krilo, a on širi ruke i kaže: za nas su svi pacijenti ravnopravni. Jedni umišljaju da su ljevica, a drugi da su desnica. Stanovnik ove zemlje realno ne postoji, nego glumi zadanu ulogu. Pregledi i testiranja pokazat će tko je stvarno lud, tko samo želi izbjeći služenje ukinutog vojnog roka, a tko luđački kompromitira znanstvenike. Jutarnji list proveo je žestoku kampanju protiv profesora Lovrinovića, a posebno je guštao poremećeni ili uzdrmani Gojko Drljača, kojega je Ivan Lovrinović potukao do nogu u slučaju Franak. Kada neka studija košta milijun kuna, to znači da su posao i stručni tim bili ogromni, i da je svatko pojedinačno potegao maksimalno 50 tisuća kuna, pola jednog menadžerskog bonusa nekog luđaka koji uništava javno poduzeće. Ne može neka kvalitetna studija dati rezultat ako je nema tko sprovesti, jer su sve resorne linije krcate stranačkim uhljebima, koji ne znaju raditi baš ništa.

Najviša razina vlasti u RH sve više sliči na Arkham iz televizijske serije Gotham. Poremećeni političari liječe se o našem trošku. Milanović je kao povratnik na terapiju trebao prvi na elektrošokove, ali je to odbio učiniti, i kada se Petrov spremao da mu nabaci košulju, Karamarko je naprasno napustio liječenje. Moj je dojam da Karamarko zvuči racionalnije nakon nekoliko terapija Petrova. Dugo je šutio, izjave je davao na kapaljku, a na kraju priče ispao je normalan. Nitko se ne treba ljutiti što Kramarko odbija novu terapiju, jer je izliječen. Milanović nastavlja po starom, padajući iz svakog svog stanja u neko suprotno. Petrov će učiniti sve da zadrži tako zanimljivog pacijenta, na kojemu se može stručno proslaviti. Može se reći da je Milanović neizlječiv. Ponovno je pozvan psiholog Alex Brown. Kada je netko na Mostu i treba skočiti u provaliju, red je da dobije nekakvu pohvalu ili prijetnju, da se predomisli. Milanović se predomislio. Netko je zijao kada bi trebao šutjeti. Nacija je očajna. Drljača i ekipa na sve strane hvale “državnika Karamarka”. Umjesto da kažu: baš lijepo da si skočio! Gdje se zagubila duhovitost dvorskih luda?

Ustaći i muslaše 

Zar smo kao nacija toliko pali, da nam se baš svatko može ceriti u lice? Ovih smo dana bili svjedoci kako poremećeni predsjednik hrvatske vlade spominje ustaše u stilu onog “muslići”, koje je bilo rezervirano za instant obroke žitarica, a danas ga titići izgovaraju za muslimane. U sjeni rata protiv terorizma, ne-Hrvati sve glasnije promiču svoju psovačku školu o muslićima, šipcima i ustašama. Za ustaše ne možete reći da su ustaći ili ustci, ali se zato izgovorom i psovačkom lakoćom postiže prizvuk muslića, što je na neki način u redu, jer su ustaći i muslaše za prve Jugoslavije blisko surađivali. Zanimljivo, nazivi partići za partizane i partijaši preklapaju se u velikom zlu. Nazivi partizani i četnici ne izgovaraju se posprdno, nego s velikim rešpektom. Budi ozbiljan, jer bi mogao završiti u jami! Ili ostati bez posla! Ustaše su pobijene 1945. bez suda, ali među ustašama ima kriminalaca! Ispalo je da Milanović kuka kako u Domoljubnoj koaliciji ima mali broj kriminalaca, u smislu da su u koaliciji Rastko sve sami kriminalci, posve osposobljeni da kontroliraju korumpiranu RH.

Jeli nam peta kolona otela i Božu Petrova? Kao i cijele druge generacije. Hrvatska braniteljica Ines Linić Strenja hvali branitelja Mirka Norca, ali se distancira od ustaša! Nije za micanje imena zločinca Tita s naših najljepših trgova. Veli da trebamo ispitati ima li Tito neke veze s genocidom nad Hrvatima na kraju Drugog svjetskog rata. Kao, Tito je za vrijeme pokolja bio u Beogradu. Upravo je u tome ključ! Očigledno je da joj Norac nije objasnio temeljne istine naše novije povijesti. Predstavnici Mosta sve češće se distanciraju od NDH i to me brine. Tko su ti ljudi? Ines Linić Strenja branila je i obranila Hrvatsku, ali je nekako previdjela da su ne-Hrvati u diplomaciji proširili svoju “istinu” o nama, slično tome kako su reinterpretirali Domovinski rat, pa i obrambeni doprinos Mirka Norca. U navodno samostalnoj Hrvatskoj, svi ključni branitelji prošli su nevjerojatna maltretiranja.

Diskriminacija prema “ustašama u BiH” od strane “nacionalističke” muslimanske klike u Sarajevu dovela je do toga da se kod Hrvata obnavlja posprdni termin “muslić”. Ante Starčević okreće se u svome grobu. Muslimani u Hrvatskoj i BiH, zajedno sa Slovencima i Srbima prihvatili su još za Jugoslavije naziv ustaša za Hrvate, kao dominantan, izgovarajući ga posprdno, kada Hrvat nije prisutan, a zapravo time ne mogu uvrijediti Hrvate, jer je Ustaški pokret nastao kao reakcija na ubojstvo Stjepana Radića u beogradskom parlamentu, i kao posljedica velikosrpske diktature i velikosrpskog terora u prvoj Jugoslaviji, koji se ponovio i u drugoj Jugoslaviji. Ustaše su došle na vlast u NDH preko mosta Mussolini – Hitler, u sklopu tripartitne vlasti, koja nije mogla dati pozitivne rezultate.

Teško je navesti sve konflikte kojima peta kolona fila našu djecu. Primjerice, nacionalne države pozitivna su društvena pojava, najviši oblik organizacije ljudske vrste, a nacionalizam je nešto jako negativno, osim ako je riječ o nacionalizmu velikih nacija, ili ako je riječ o nacionalizmima u susjedstvu hrvatskog. Hrvatski nacionalizam je sramota, a jugoslavenski nacionalizam (i rasizam) istodobno je bio najviša civilizacijska odrednica. Nije bitna vjeroispovijest, kršćanstvo je zatucano, a pravoslavlje je ipak antifašizam. Komunizam je bio totalitarizam, ali komunisti trebaju ostati na svojim položajima. Okupirana NDH bila je autonomna. Ljevičar Ante Starčević bio je desničar. Pravaš i rafinirani intelektualac Stjepan Radić bio je seljački vođa. Imamo i mantru o sveukupno negativnoj hrvatskoj povijesti, koja se valorizira sa aspekta položaja kmetova. Hrvatsko kraljevstvo je negativno, feudalno. Prirodno takvom izokretanju činjenica, Hrvati su skrenuli sa uma. Može se reći da smo postali kompatibilni sa svojim susjedima.

Luđaci iz komunističke formacije 

Jesu li komunisti ideološki zatucani ili samo poremećene osobe? Osobno sam sklon sindikalnom komunizmu Barcelone, koji je raskopala sovjetska agentura. Luđaci prethodne formacije proizvodili su unutarnjeg i vanjskog neprijatelja, koji se redovno prepoznavao u hrvatskoj naciji, da bi kreatori te podjele postali stvarni unutarnji neprijatelj u hrvatskoj nacionalnoj državi, u tranziciji koja u svojim proklamiranim parametrima nije zaživjela. Komunizam je jednostavno usisao sve poremećene osobe kao novi CK, koji se uvijek ponaša poput ebole – usmrćuje domaćina! Svake godine Hrvatsku napušta 30 tisuća mladih. Dakle, svakih deset godina zbrojimo jedan novi Bleiburg! Ako ne rađate djecu, prevladat će ne-Hrvati, a ako djecu rađate, ekonomski vas iscrpljuje njihovo podizanje i školovanje, u zrelijoj dobi djeca idu protiv roditeljskog autoriteta, i na kraju zapale u inozemstvo – razvijene i bogate zemlje dobiju zdravije mlade, školovane kod nas, o našem trošku. Zemlja stari, ekonomija propada, društvena depresija se produbljuje, dominiraju najgori luđaci i idioti.

I onda su nove psihijatrijske metode dale opravdanje: poremećena osoba brže se oporavlja izvan umobolnice. I zaista, luđaci se integriraju u društvo, uživaju u sinekurama, putuju u svjetske metropole i svjetska ljetovališta, uče strane jezike na izvoru, preplanuli su, veseli, prpošni, naprosto zrače ljudskom toplinom i pozitivnim optimizmom – poremećeni predator zvan tatica pola svog beskrajnog imutka upisao je na djecu, dodajući na njihova imena visoke depozite u poreznim oazama, kao osiguranje za njihov budući raskošan i raskalašen život, i uspješne poslovne karijere, sve o našem trošku i uz zakidanje budućnosti naše djece. Luđaci se u ovoj našoj oskudici natječu tko će ukrasti više, na kredit, uz zaduživanje zemlje. Nema te budale koja se na takvom tretmanu neće oporaviti. Na razini politike, lijevo i desno krilo formirali su SDP i HDZ.

Indoktrinirano dijete normalnog Hrvata zaprepašteno je kada mu majka i/ili otac spomenu nacionalni interes. Malac se delikventski ispravi i samo što ne pretuče roditelje. Kaj je tebi, stari? Kaj briješ, stara? Koja peta kolona? Nemojte mi te ustaške fore! Ne zanima me tko je koliko Hrvat i tko koliko voli Hrvatsku, nego koliko je čovjek! Ali sine, ako daš glas nekome tko mrzi Hrvate i Hrvatsku, pa i onome tko je neosjetljiv na boljitak zajednice, ove naše zajednice, taj će upropastiti gospodarstvo i sve nas zadužiti do kraja svijeta. Ne možeš sve prepustiti podzemlju – u ovoj ćeš zemlji podizati i školovati svoju djecu! Nema pomoći, od osnovne škole pa do sveučilišta, peta kolona odgaja našu djecu da imaju rezervu prema svemu hrvatskom. Dubok politički konflikt u odnosu na vlastitu domovinu potiče suicid. Možemo reći da Hrvati generalno prelaze u inozemstvo.

Petokolonaši su našu djecu inficirali s tisuću puta potrošenim budalaštinama, s tolikom lakoćom da se pitamo koliko glad i oskudica skraćuju pamet? Naši uzničari nametnuli su našoj djeci uvjerenje da su ovakav sustav i ovakva predatorska stratifikacija nešto pozitivno, demokracija! Kao, privatizacijska pljačka iznijela je na površinu one sposobnije! A zapravo isplivaju nepismeni i neobrazovani, koje Milanović prepoznaje među braniteljima. Od nas traže da poštujemo demokratsku proceduru, a moć i novci su u njihovim rukama. Kao što su “proleteri” komunizma sanjali da postanu kapitalisti, tako danas naši siročići maštaju da će postati tajkuni, i zbog toga prihvaćaju ovakvu formaciju za tajkune. Kao, što će mi pristojan posao i pristojna plaća, ako neće biti sirotinje. Opaka je to komunistička psihopatologija, koja je cementirala diskriminaciju kakva nije zapamćena.  

*Trebamo se suočiti s jednom suludom činjenicom. U takozvanoj RH nije izgrađen nacionalni identitet na razini države. Srbijanska agresija na RH i BiH nije dovela do homogenizacije, nego do podjele na branitelje i radništvo nasuprot lopovima i nametnicima. Razvijena je široka peta kolona, koja ima svoje snažne društvene falange, ponekad skrivene iza neke “nevladine udruge”. Pretežito se oslanja na pojedinačni odziv i doprinos protuhrvatskom djelovanju, bilo u okvirima bolesnog zatiranja svega hrvatskog, bilo na razini neke interesne skupine. Glede stalnog svjetonazorskog i drugog prebrojavanja u Hrvatskoj, naglašavam da u Hrvate u Hrvatskoj ne ubrajam sve one po rodoslovnom podrijetlu i nekom sličnom popisu, nego samo one državljane Hrvatske koji na toj razini posjeduju dovoljno visoku nacionalnu svijest i dobru namjeru za sve nas. Da bi nekog starijeg pripadnika manjine svrstali u takve, potrebito je da se u današnjoj formalno samostalnoj Hrvatskoj osjeća Hrvatom barem u toj mjeri u kojoj se osjećao Jugoslavenom u Jugoslaviji. Ako se netko rođen u Hrvatskoj ne osjeća Hrvatom barem na razini države, onda se iza toga krije nekakva poremećenost.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno