Connect with us

Božena Grgić

U CHM na Udbini proslavljen je spomen na prvo međunarodno priznanje države Hrvatske

Published

on

U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, drugu godinu zaredom, proslavljen je spomen na prvo međunarodno priznanje Hrvatske države koje ima temelj u pismu kojeg je tadašnji papa Ivan VIII uputio hrvatskom knezu Branimiru, a koje nosi nadnevak 7.lipnja 879.godine.

U ovom pismu papa, kao vrhovni politički i vjerski autoritet tog vremena blagoslivlje hrvatski narod i kneza Branimira i tim ga činom de facto priznaje legitimnim vladarom Hrvatske države.

Sv. Misu, u satu Milosrđa, slavio je gospičko senjski biskup u miru, mons. Mile Bogović u suslavlju sa upraviteljem svetišta CHM u Udbini, velečasnim don Josipom Šimatovićem. Nakana sv.Mise bila je za Domovinu, a posebno za jedinstvo i slogu hrvatskog naroda po zagovoru svetih mučenika kroz svekoliku našu povijest.

U svojoj homiliji, nakon kratkog uvoda u kojem je objasnio poveznicu između crkvice sv. Križa u Ninu i CHM u Udbini, biskup Bogović je posebnu pažnju posvetio

ideji izgradnje svehrvatskog groba koji bi se nalazio u sklopu ovog svetišta i u kojem bi bili, na dostojanstven način, sahranjeni posmrtni ostaci mnogih žrtava II svj.rata i poraća koji danas leže razasuti i neobilježeni u raznim jamama i grobištima širom Domovine, ali i na teritorijima drugih država.

Svetoj misi u Udbini prisustvovala je veća grupa hodočasnika iz Splita koji su usputno, na putu za Udbinu, posjetili u Kninu crkvu Gospe VHKZ i Nin koji je upravo slavio 7. lipnja kao dan grada!

Spomen na ovaj prevažan datum naše povijesti, a kojeg i hrvatska diplomacija slavi kao svoj dan, obilježen je i u Splitu, u starohrvatskoj crkvici sv.Trojice iz VIII stoljeća svetom Misom u isto vrijeme kad i u Udbini. Sv.Misu slavio je fra Mate Puđa, u suslavlju sa salezijancem don Mirkom Barbarićem koji je u prigodnoj homiliji govorio o svom iskustvu zatočeništva u kninskom zatvoru za vrijeme Domovinskog rata.

Uoči 7.lipnja upriličeno je također i cjelonoćno Euharistijsko klanjanje za iste nakane u crkvici Sv. Trojice.
Organizaciju gore navedenih događanja, ostvario je Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina iz Splita u suradnji sa Hrvatskom udrugom Benedikt i Koordinacijom štovatelja Božjeg milosrđa splitsko-makarske nadbiskupije.

Božena Grgić

Komentari

Božena Grgić

Hodočašće u Nin i Udbinu u spomen na 7. lipnja 879. i prvo priznanje Hrvatske

Published

on

Povodom ‘prvog priznanja Hrvatske’, 7. lipnja 879., (razmjena pisama pape Ivana VIII i hrvatskog kneza Branimira) odnosno Branimirove godine, organizira se hodočašće Crkvi hrvatskih mučenimka na Udbini, 7 lipnja 2018, godine.

Isto tako, tog dana, 6/7. lipnja, održat će se i cijelonoćno bdijenje u Crkvi Svete Trojice na poljudu, u Splitu.

Temeljni pravci hodočašća, bit će iz pravaca Solina, Krašića, Trsata te iz BiH prema CHM na Udbini.

Organizatori za Splitsko-makarsku nadbiskupiju su:

Molitveni savez Legije Srca Isusova i Marijina,

Koordinacija štovatelja Božanskog milosrđa,

Hrvatska udruga Benedikt

 

Komentari

Continue Reading

Božena Grgić

Završno bdijenje Devetnice sv. Josipu, zaštitniku Hrvatske

Published

on

Danas u nedjelju, 18. ožujka 2018. u 20 sati, u crkvi sv. Trojice u Splitu, održati će se završno bdijenje na čast svetog Josipa i 330. godišnjice Odluke kojom je Hrvatski sabor proglasio Sv. Josipa zaštitnikom hrvatske države.

Početak cijelonoćnog Euharistijskog klanjanja je u nedjelju, u 20 sati, a traje neprekidno do ponedjeljka u 15 sati, kada će Misu (u 15:15 sati) predvoditi past. vik. SMN don Nediljko A. Ančić.

Dođimo se pomoliti u crkvu Sv. Trojice, jednu od najstarijih predromaničkih crkvica u Hrvatskoj.

Komentari

Continue Reading

Božena Grgić

CRKVA SVETE TROJICE: Devetnica Sv. Josipu!

Published

on

U crkvici Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, u tijeku je velika devetnica sv. Josipu za domovinu.

Molitveni program za mjesec kolovoz započeo  je 18.-og u 20h sa sv. Misom koju je predslavio gvardijan župe “Sv.Trojice” fra Ante Bilokapić.

U  prigodnoj homiliji fra Ante je govorio o svetosti braka i njegovoj neraskidivosti u katoličkoj crkvi za razliku od mentaliteta svijeta koji sve više ugrožava same temelje braka i obitelji.
Nakon sv.Mise slijedilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje koje su animirali predstavnici više molitvenih zajednica naše nadbiskupije.

Jutarnju sv. misu u 7h predslavio je fra Nikica Devčić, svojevremeno član redovničke zajednice “male braće” na Poljudu. On je posebno naglasio kako se ova devetnica izvrsno uklopila u Godinu očinstva i da je jako važno da razmišljamo upravo o ovoj činjenici da smo ljubljena djeca Božja i da iz tog razloga možemo sa velikim pouzdanjem ulaziti u Božju volju.

Devetnica se nastavlja sa istim programom svakog mjeseca do ožujka 2018.god.

Božena Grgić/Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno