Connect with us

Društvo

Tragedija nebeski zatočenih djevica

Published

on

MNOGIMA JE SIRIJA HOMELAND    Za Lijepu našu kažu da je raj na zemlji, a isto bi trebalo vrijediti za naš parlament, jer smo u nedavno raspuštenom sazivu imali 40 djevica. Zastupnice dobivaju parlamentarni imunitet, odnosno poštedu od testiranja nevinosti. Imamo i grupno parenje više stranaka.

Novost je virtualni dušobrižnik S2S – Sinner2Saint, koji pomaže katoličkim grješnicima da izbjegnu požudu i sačuvaju svoju krepost kroz molitve, pokore, klanjanje, i svete zapise. Spasonosnu tjelovježbu možete upražnjavati kao vjersku pokoru. Nakon što na svome pametnom telefonu svakodnevno padnete na kušnji i pregledate najnoviju porno ponudu, možete odmah nakon toga konvertirati natrag, u dobrog vjernika, kroz metanoju uz pomoć android aplikacije S2S. Smartphone je postao naš put, istina, život, grijeh i prisluškivač.

Političari se ne mogu preobratiti 

Svijet se dijeli na kupleraj i djevice. U javnoj kući političar postaje klijent. Prostitucija prožima cijelo društvo, pa na kraju i djevice imaju svoju cijenu. Možemo li naše političarke svrstati u famoznu skupinu žena koje su rođene bez himena? Nakon europske kampanje za većim sudjelovanjem žena u najvišim državnim institucijama, stanje se pogoršava. U prethodnom sazivu Sabora imali smo 40 djevica, a na “novim” parlamentarnim izborima potvrdile su se samo 23, bez valjanog certifikata nevinosti. Stranački život postao je dostojan kupleraja. Ofucane i potrošene stranke prodaju nam svoj poštenje. Dvije najveće javne kuće bezočno se nude kao oaze djevica, a ono se skupio sami ološ, od zla oca i gore matere. Sve podsjeća na onu priču o poduzetniku koji je vodio kupleraj, a posao nije išao, pa je radio akcijska sniženja, mijenjao namještaj, tepihe i zavjese, ali je sve bilo uzalud, sve dok nije doveo nove cure. 

Neki antropolozi promatraju djevičanstvo unutar odnosa romantične zaljubljenosti, seksualne ljubomore, a nešto igra i nagrada odabraniku. Obdarit ću te svojom nevinošću – veli djevojka svome zaručniku. A on je željan razularene pohotnice. Djevičanstvo može negativno utjecati na rizik razvoda, odnosno na rizik koaliranja. Javna je tajna da političari istodobno troše veći broj istospolnih partnera, i da se ista logika prenosi na stranke. Pojedinačna izopačenost na razini demokracije zove se svjetonazor. U susjedstvu zagrebačkog Markovog trga svakodnevno se čuje uznemirujuća skika parenja, ona koja je opisana u romanima Marcela Prousta. Prema aktualnom novogovoru, umjesto tripartitnog kupleraja govorimo o reformskom. Formira se pomoću nekakvog lijevka. U Srednjem vijeku s takvom se spravicom ispitivala djevojačka nevinost, pa se ostarjela Partija povukla.

Sve je definirala Antika 

U ovo predbožićno vrijeme pitam se kako odrediti ishodište kršćanskog kulta Djevice koja je bezgrešno začela i rodila Sina Božjeg? Jeli to bio hram Veste, starorimske boginje ognjišta? U njemu se održavala vječna vatra, kao simbol čistoće.  Vestalinke su bile zaklete na nevinost. Nove kandidatkinje uzrasta 6-10 godina i bez fizičkih nedostataka morale su biti domaćeg patricijskog podrijetla. Ako bi zavjet prekinule, bile bi žive spaljene. Zanimljivo, u drevnoj Heladi vječnu vatru održavale su starije djevice. Pričekate nekoliko godina, pa ako neka djevojka ostane usidjelica, neka održava vatru. Mitska majka Romula i Rema spominje se kao vestalinka. Nesretnici su morali dojiti vučicu. Prirodno tome, vukovi su u goste pozvali Sabinjane, da bi im oteli supruge i kćeri. Prema legendi, kralj Sabinjana Tit Tacije ušao je u Rim uz pomoć vestalinke Tarpeje. Kada se trebala zametnuti bitka za žene, Sabinjanke su se postavile između starih i novih muževa, što se često događa i danas.

Islam je označen snažnim kultom predbračnog djevičanstva. Danas postrojbe Kalifata osuđuju i ubijaju Jezide, zbog njihovog kulta Palog anđela, ali ih ne smetaju “vražje” djevice. Na sjeveru Nigerije, u kršćanskom Chiboku, islamistička falanga Boko Haram (=  zapadno školovanje je grijeh) nije otela 276 učenica, kako nam se prezentira, nego djevice! Iskvareni pedofili Zapada i zapadnog školovanja za potrebe prostitucije, sve su gurnuli pod tepih, u zaborav. Sve te silne organizacije za zaštitu ljudskih prava naglo su se posakrivale, pa šute i “naše” nevladine djevice na kraju života. Milana Vuković Runjić podsjetila nas je na žalosnu pojavu u Indiji – roditelji odmah nakon prve mjesečnice uključuju kćer u prostituciju. Kako razumjeti roditelje koji svoju djevojčicu u njenoj 12. godini predaju u biznis seksualnih modela? Bože moj, neki su političari preusmjereni na isti spol, a neki na djecu. Gledano u odnosu na današnje društvene deformacije Zapada, islamsko predbračno djevičanstvo čini se kao dar Neba.

Djevičanstvo se na Zapadu progoni kao društvena sramota. U tijeku je širi vojni, ekonomski i društveni rat protiv “civilizacije djevičanstva”, koja je šira i starija od islama. Kod nas se nevinost djevojke sotonizira i proglašava nazadnom predrasudom, iako je hrvatska nacija uglavnom katolička i sklona kultu Djevice Marije. U višim razredima naših osnovnih škola događa se da učenice provode nepodnošljive pritiske na one svoje kolegice koje su još uvijek bez seksualnog iskustva. Poplava nezamislivih veneričnih oboljenja nije omela genderski pokret, koji računa na veći kupleraj ako razori obitelj. Najprije su rodno i seksualno preusmjereni likovi pokušali srušiti instituciju braka, pa kada to nije prošlo, traže se bračna prava za svaku uparenost, računajući da će tako brak prisjesti i heteroseksualnim parovima.

Televizijske serije postale su opako oružje 

Turske sapunice postale su prihvatljivije od američkih. Primjerice, televizijska serija Homeland prepravlja se u skladu sa američkim geopolitičkim ciljevima. U novoj petoj sezoni, sirijski teroristi u Njemačkoj pripremaju opak napad sa sarinom, a potrebite komponente više ne kupuju u Srbiji i Rusiji, nego na Kosovu. Šalje se nekakva poruka – Albanci su pretežito muslimani. Sve je u službi planova i propagande State Departmenta, do neukusa. Suprotno nedavnoj aferi američkog prisluškivanja Angele Merkel i drugih njemačkih visokih dužnosnika, ubacuje se teza da to posredno provode njemačke tajne službe, preko američkih, da zaobiđu njemačka ustavna i zakonska ograničenja. U četvrtoj sezoni, glavna protagonistica Carrie ulazi u terorističku mrežu tako što razdjeviči pakistanskog dječaka. Gledano fiziološki, obavještajno je penetrirao mladić. Nije korištena zaštita, tako da je nesretni mladić praktično već likvidiran – možete li zamisliti kakve se sve spolne i druge boleštine nakupe na američkoj agenturi, koja penetrira baš svuda. U vizuri pedofilskog Zapada, mladiću bi trebala biti čast što je istrošena i venerično opasna zapadna polovnjača legla s njim u krevet.

U petoj sezoni iste serije, CIA je što obećanjima što ucjenom pridobila jednog Assadovog  generala za “demokratski” prevrat, ali je nakon toga njegov avion srušen na način koji ukazuje na Mosad. Ma dajte! Židovi spašavaju Assada! Možda, da se rat u Siriji produlji. Glavni protagonisti Carrie i Saul dokazat će da se ipak uplela ruska obavještajna mreža, uključujući njene penetracije u američke službe. Opaki ruski agent biran je po uzoru na Vladimira Putina. Glavna negativka je Allison, za koju je odmah jasno da nije nevina, a u njenom slučaju povremeno penetrira i vremešni kolega Saul, mrzovoljan poput Nenada Stazića. Znam, reći ćete da ne trebam gledati američke gluposti, ali ovaj put imam jako opravdanje. Kao i u prethodnoj sezoni, angažirana je njemačka glumica Nina Hoss, koja podigne svaku priču i svakog mene. Nedavno smo je gledali u izvrsnom špijunskom filmu “A Most Wanted Man”. Ninu Hoss pamtimo po filmu “Anonyma – Eine Frau in Berlin”, koji vjerno oslikava sumornu atmosferu Berlina pod okupacijom Crvene armije, sličnu ovom jadu u reokupiranoj Hrvatskoj. Koliko se može doznati o njoj, Nina nije djevica, ali me to kod nje privlači. Moj je dojam da bi serija otišla na višu razinu da je glavnu ulogu Carrie igrala Nina Hoss, umjesto manje uvjerljive Claire Danes.  

Kada pogledate kalendar snimanja pete sezone serije Homeland, onda se zapitate zašto se glavna radnja događa u Njemačkoj, ako se glavni rat vodio i vodi u Siriji? U svezi te izmorene kršćanske pradomovine, danas su daleko značajnije ispostave CIA-e u Izraelu, Turskoj i Iraku, kao i agentura u samim islamističkim formacijama. To može značiti da je davno planirana aktualna seoba oko milijun muslimana, baš u Njemačku. Očekivalo se da će Njemačka eksplodirati baš u vrijeme prikazivanja pete sezone serije. U desetoj epizodi spominje se nekakav teroristički udar na Francusku. S druge strane, možda su producenti serije tako lakše iskoristili nekolicinu izvrsnih njemačkih glumaca na prigodnim lokacijama, ali zagonetka ostaje. Seriju Homeland rado gleda i redatelj Barack Obama.

Kuda mladići žure? 

Što navede mladog muslimana na suicidni bombaški napad? Kako dozrijeva u patrijarhalnoj obitelji, njegova mladalačka pobuna prirodno se okreće protiv najbližeg autoriteta, odnosno protiv vlastitog oca, koji mudro svome zatočenom sinu kao neprijatelja ponudi Zapad, kršćanstvo i židovstvo, čime zapravo ne laže. Mnogi mladići pronađu istinsku vjeru, a ostali istinsku mržnju. Suprotno našim predrasudama, Allah je uljudan autoritet. Ne prigovara poput obiteljskog poglavara, nego u skladu sa islamskom predestinacijom prepušta vjerniku da se prepozna u dobru i zlu. Pa ipak, to ne objašnjava nevjerojatnu suicidnu žrtvu, kakva ovih dana uznemirava cijelu Europu. U čemu je tajna? U svezi toga dopuštam da može postojati šesto čulo u odnosu na Apsolut, ali takav dar ne bi trebao voditi u samoubojstvo, nego u život. Mišljenja sam da je suicidni sklop kreiran izvan Kurana, na temelju carske nadgradnje, koja ne ulazi u temeljni vjerski kanon.   

Svi religijski sustavi raspadaju se na zahtjevu zagrobnog života. Vjernik je najčešće gubitnik na ovome svijetu, pa se nada preokretu nakon zemaljske smrti. Život je smisao, sam po sebi smisao, a religije vide smrt kao prelazno stanje. Mnogi će vam svećenici reći da prelazi samo duša, koja u raju ima doživljaj savršenog života, u skladu s normama vjere, kao nekakav ustupak milostivog Apsoluta prema konkretnoj konfesiji i njenom izabranom narodu. Može li očišćena duša grješnika zadržati sve svoje sjećanje, koje komplicira oprost. Ispada da su svi ljudi na onome svijetu pomalo blentavi, poput dementnih staraca. Tu je i problem prosvjetljenja sebične duše starca. Ako se u zagrobnom svijetu pojavljuje i ljudsko tijelo, barem na razini identifikacije i konačnog Registra, stiže li ono najbolje iz mladosti, koje je guštala Carrie, ili ono najgore, iz trenutka prelaska. Zašto ne oženiti ostarjelu Kim Basinger ako će vas na onome svijetu dočekati  u svome najljepšem mladalačkom izdanju?  

Jeste li čuli onaj vic o Titu i sumnjivim djevicama, kada slabo opremljeni Tile dolazi u čistilište? Jedna naša operna diva cinkala ga da ima jako malu spravu i da joj je morao pomoći s prstima. Ta zgoda navodi se kao jedini dokaz da je Tito bio Hrvat. Možemo reći da je Tile na onaj svijet otišao kao totalni invalid, bez dvije noge – jedna mu je odrezana u Ljubljani, a druga nije niti izrasla. Na putu do dodijeljene mu nebeske dače, Tile je susreo debelog Staneta Dolanca u društvu Merlinke. Misli se lopina, ako je onaj zdepasti šonjo pobrao takvu ženu, potrošenu od braće Kennedy i njihovih vozača, kakav komad čeka njega, najvećeg sina jugoslavenskih naroda? Kad tamo, dočekala ga drugarica Milka, čudna nakupina Partije, nimalo nevina. Odmah se vratio do Porte i zatražio hitan prijem kod druga Petra. Ništa ti nisi shvatio – odgovorio mu je Petar – Stane je kazna za Merlinku!

Teorem: 40 djevica je premalo    

Visoka cijena djevičanstva karakterizira sve religije. Može se reći da ta idealizacija pravi veliki problem mladim muslimanima, jer svoje prirodne potrebe moraju odgoditi do braka. A zapravo nije riječ o islamskoj tradiciji, nego o antičkom naslijeđu starijem od Muhameda, koje je islam preuzeo, vjerojatno i mnoge uvezane običaje. Djevičanstvo Marije više poštuju muslimani nego kršćani. U Kuranu je imenom spomenuta samo jedna žena – Merjem (Marija), majka Isusova, koja je začela bezgrešno i Božjom voljom. Pa ipak, zagonetna je ta psihoza samoubojice u slavu Allaha, koji se raznese da povuče u smrt bezvjernike, a za nagradu ide u raj, gdje ga dočeka 40 djevica. Ako dominira dar vjere i sjedinjenja sa Kreatorom, sa Allahom, čemu takva nagrada, koja vuče na dominaciju ovozemaljske čulnosti? Nesretne muslimanske mladiće netko obmanjuje, jer nije riječ o 40 djevica. U Raju su sve žene djevice! To je moj već poznati Teorem o rajskim djevicama, koji bi znanost korektno trebala nazvati mojim imenom, a evo i mog prihvatljivog dokaza.

Propozicija. U raj umrli prelaze nakon velikog servisa u čistilištu. Eventualno razdvajanje duše i tijela nužno pročišćava dušu za pola tereta. Oni poremećeni i udareni, dakle većina, vraćaju se u prvo najbliže relativno ispravno stanje, da se može testirati osoba. Nakon što se glava fiksira, kandidat prelazi u raj, gdje dobiva novu limariju, odnosno svoj mladalački organizam, ili barem izgled, a ostaju mu sveukupno sjećanje i sveukupno prosvjetljenje. Kome treba raj, ako će u njemu klipsati star i ishlapjele pameti, poput saborskog zastupnika? Kakav bi to raj bio ako se u njemu javlja problem kvalitete života?

Dokaz. Kada prijeđe u raj, ili u raj dolazi direktno, žena je ponovno djevica. Vodite računa o tome da muškarac skoro u pravilu umre prije svoje supruge. Zar bi bilo pravedno da oženi deset godina mlađu ženu a na Nebesima dočeka istu, samo dvadeset godina stariju od njega? U svakom slučaju, muškarci u čistilištu borave dulje od žena. Ovdje ću napomenuti da je izvorni problem zapravo lingvistički. Nevinost nutrine odnosi se na čistoću duše, osobe, onoga što nije izvana posve vidljivo, pa su muški mangupi iskoristili prividnu skrivenost himena da preusmjere kriterij sa svoje lude glave. I sad dolazi ključni dodatak mome teoremu, koji se mnogima neće svidjeti.

Lema. Tko u raju sagriješi, vraća se u čistilište. Tko u raju legne s nekom djevicom, ponovno je u grijehu i stoga se vraća u čistilište iz kojeg je došao. Postoji i dodatno ograničenje – sretnik u raju može razdjevičiti samo obnovljenu djevicu! Za trenutak zadovoljstva zajedno s njom ide natrag u čistilište. U Raju su samo djevice. Jeli pravedno da 40 žena čeka jednog jedinog muškadina, koji na kraju stiže sav rasut, raznesen eksplozivnom napravom? Još dok se na Putu Allaha ginulo od sablje, sve je bilo nekako normalnije, ali današnje obnavljanje raznesenog, to nema nikakvog smisla, to sliči na neuspjelo teleportiranje. Zašto bi Allah nagrađivao viteza vjere kroz njegovu ljudsku pohotu? Milostivom Allahu podvaljuje se tragedija nebeski zatočenih djevica.

Farmaceutska industrija ratuje protiv burke. Žena s veom i maramom nije veliki potrošač. Mene bi veselilo da u našem Saboru zastupnice nose burke. Vidite veo, a iza njega opake oči ostarjele djevice, koja ne zna kuhati, niti pospremati, niti je začela grješno ili bezgrešno. Ovako, teško je razlikovati muške i ženske zastupnike, odnosno zastupnice, ako takvi uopće postoje. Žene politike su muškobanjaste, a zastupnici su tetkice. Izuzimajući Ines Strenja Linić, koja je pet godina branila Hrvatsku, pa bi mogla dignuti ruku na sebe, svjesna da je izigrana. Zašto imam osjećaj da će i novi saziv Sabora imati 40 djevica, barem prema novoj rodnoj podjeli. Saborskim zastupnicama trebamo zabraniti repliku, za njih ukinuti pravo glasovanja, a nakon svake sjednice trebale bi ostati dulje, da počiste sabornicu, što bi donijelo određene uštede.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno