Connect with us

Društvo

Test poštenja za suce Vrhovnog suda

Published

on

POŠTENOST VALUTNE KLAUZULE     Vrhovnom sudu i Udruzi sudaca nije se svidjelo što je Udruga Franak progovorila o nedopustivoj sprezi sudske i izvršne vlasti u RH. Cijeli svijet o tome bruju, ali mi u RH trebamo šutjeti!

U kojoj se valuti testira poštenje suca?

Sudom kojim sudite bit ćete suđeni (Matej 7:2).

Sudom kojim sudite bit ćete suđeni (Matej 7:2). Znate, čast svakome, ali u svezi slučaja Franak nisu se izjasnili tamo neki pomoćni suci na drugoligaškoj nogometnoj utakmici. Nije se oglasio niti Ustavni sud, koji prije svega promatra ustavnost nekog zahtjeva ili odluke, a kada je riječ o odlukama nižeg suda, pa i Vrhovnog suda, promatra se ustavnost presude i ustavnost zakona na koji se taj sud poziva. Pri tome nije važna samo zakonita procedura u donošenju nekog zakona, nego i njegova sukladnost i njegova konzistentnost KolakDobronu odnosu na Ustav RH. Isto tako, ako je Ustavni sud potvrdio ustavnost nekog zakona, to ne znači da je zaista sukladan Ustavu.

Vrhovni sud samim svojim nazivom implicitno sadrži obvezu poštenja i pravde. A vrhovnim sucima uz visoke plaće i uvažavanje struke, treba i taj ugodan osjećaj da su pošteni i pravični. Nakon što se zasite i okrijepe dobrim vinom, žele dobrohotno treptati očima kao potvrđeno dobri ljudi. HNB daje separatističku izjavu da ga naše gospodarstvo ne zanima, a Vrhovni sud je u totalnoj krizi i najdubljoj depresiji izgradio za sebe svoj raj na zemlji. Nabrojimo neke nepoštene odrednice presude Vrhovnog suda u slučaju Franak.

(1) Vrhovni sud podmeće nam krivo razdoblje za promatranje volatilnosti franka. Riječ je o stambenim kreditima s valutnom klauzulom CHF na dugi otplatni rok, koji su se počeli dijeliti 2004. godine, a Vrhovni sud promatrao je volatilnost švicarskog franka za kraće razdoblje 2004-2009. umjesto za prethodno dvadesetogodišnje 1985-2004.

(2) Više koristi lingvističke smicalice nego pravne instrumente. Vrhovni sud tvrdi da je švicarski franak pratio glas stabilne valute, što je lingvistička fraza koja prikiva snažno osciliranje švicarskog franka. Suci Vrhovnog suda projicirali su u prošlost svoja današnja saznanja o švicarskom franku.

(3) Suprotno tvrdnji Vrhovnog suda, švicarski franak imao je jake oscilacije. U desetogodišnjem razdoblju 1986-95. franak je ojačao u odnosu na američki dolar za vrtoglavih 130 posto. Sekvenca je ova: 1985. 1 CHF = 0,37 USD, 1990.

U kojoj se valuti testira poštenje sudca?

1 CHF = 0,63 USD, 1995. 1 CHF = 0,86 USD.  Godine 2000. imali smo paritet 1 CHF = 0,55 USD, a u petogodišnjem razdoblju 1996-2000. pao je za približno 40 posto u odnosu na USD. Godine 2005. imali smo 1 CHF = 0,8 USD. U petogodišnjem razdoblju 2001-05. porastao je za oko 30 posto. Dakle, u dvadesetogodišnjem periodu 1985-2004. CHF je imao izrazite fluktuacije u odnosu na USD. Porastao je za skoro 100 posto! Slično kretanje švicarskog franka imali smo i prema britanskoj funti i švedskoj kruni. Švicarski franak je valuta koja u doba prosperiteta ima deprecijacijske trendove, a u doba depresija aprecijacijske trendove.

(4) Vrhovni sud razvukao je svoje očitovanje na godinu dana. Na kraju je praktično prepisao drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda. Kao, poništenje valutne klauzule CHF moglo bi gurnuti RH u recesiju. A ono nismo u recesiji, nego na dnu! Razvlačenje slučaja Franak paše bankama!

(5) Kalendar presuda prilagođava se kampanjama tuženih banaka. Svako proljeće, prije očitovanja određene razine sudstva o tužbi udruga Potrošač i Franak, tužene banke pokreću svjetsku kampanju da se valutna klauzula CHF održi. Svjetska banka i MMF brane valutnu klauzulu CHF, predstavnik MMF-a stigao je u Hrvatsku da spriječi smjenu Borisa Vujčića kao guvernera HNB-a, svake godine u svibnju stižu nam “prvi” pokazatelji oporavka, dok se u Opatiji okupljaju naši “monetaristi” i bankari, odakle plasiraju optimizam.

(6) Zašto nisu podignute optužnice protiv onih koji su zlorabili institut kamate? Ako je Vrhovni sud konstatirao zloporabu instituta kamata od strane tuženih banaka, kada će krenuti optužnice protiv konkretnih počinitelja te zloporabe? Imamo Titovo: zašto se držati zakona kao pijan plota?

(7) Vrhovni sud ignorira princip “pozitivnog duha zakona”. Promatra samo to koliko je neki zakon strogo formalno narušen, ignorirajući zahtjev da se svaki zakon mora primjenjivati u okvirima pozitivnog duha samog zakona, zbog čega je donesen. Taj problem detaljno je elaborirao Davor Banović, sudski vještak za financije.

(8) Vrhovni sud tvrdi da je valutna klauzula CHF jasna, lako razumljiva i uočljiva. A ako se ispune sva tri uvjeta, onda bitna odredba ugovora ne može podleći testu poštenja! A onda se odredbu ugovora ne može proglasiti ništetnom. Pravo, pravda i poštenje svedeni su na gramatiku i sintaksu. VS je ušao u salto mortale i osramotio se više nego VTS.

(9) Suci sebi skaču u usta. “Razlog ugovaranja valutne klauzule u ugovoru o kreditu je taj da se putem nje pokuša očuvati stvarna vrijednost iznosa glavnice”. Zašto se s valutnom klauzulom štiti vrijednost novčane tražbine? Cijelom financijskom svijetu je jasno da se vrijednost novčane tražbine štiti kroz kamatnu stopu, njenom korekcijom, ovisno o stopi inflacije.

Zašto banke nisu platile niti kune poreza na dobit za nastalu ekstra dobit. Naime, prikazane rezervacije su porezno nepriznati rashod, jer su provedene između povezanih pravnih osoba. Ne treba previdjeti okvire zadane korupcije – pošteni suci Mislav Kolakušić i Radovan Dobronić došli su pod udar struktura i medija. Kaže se da riba zaudara od glave, pa se pitam jeli Vrhovni sud glavni, kako to naziv kaže, ili je tek rep domaće hobotnice? A tužene banke zahvalile su se Vrhovnom sudu na njegovoj presudi, iako bi se neki bankari zbog zloporabe instituta kamate trebali oglasiti sa one strane brave. Koristeći blokadu sustava, tužene banke uporno pokušavaju na državu i sve nas prevaliti svoje loše portfelje, koristeći socijalne floskule, i za to još traže porezne olakšice. Ministar Boris Lalovac iskazao je svoje osobno poštenje, ali je vrijeme da Vlada konačno presječe agoniju Franak. Argumentirana presuda Radovana Dobronića nije ekstremni putokaz, nego minimalna pravda. 

Tvrtko Dolić/croative.net

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno