Connect with us

Društvo

Sve države vode idioti

Published

on

VLADA JE U BLOKADI – ZATO SE STANJE NE POGORŠAVA    Pala je cijena nafte, kamatne stope su niže, kapital je jeftin, psihoza terorizma učinila je Hrvatsku poželjnom destinacijom, a naša ekonomija svejedno stagnira. Kod nas je svaka vlast istovremeno neka peta kolona, uvijek sposobna zaustaviti vanjske pozitivne utjecaje.

Imamo vlast koja je sama sebi žestoka opozicija. Netko se sjeti nešto poduzeti, a onda se svi koalicijski partneri i svi “njegovi” okrenu protiv. Mostovac Ivan Kovačić kuka: “SDP i HDZ su udruženim (zločinačkim) pothvatom razvalili državu kao prostitutku, na redaljku”. Možemo zaključiti da je Lijepa naša prilično potrošena, nakon desetak neuspjelih brakova po volji usvojitelja..

Plan ili pamflet konvergencije?

Vlada je prije desetak dana prihvatila Nacionalni plan reformi i program konvergencije RH za razdoblje 2016-2019. Najavljeno je 60 reformskih mjera u zdravstvenom i mirovinskom sustavu, u pravosuđu i u javnoj upravi. Porez na nekretnine uvodi se od 2018. Ukida se porez na dohodak od 40 posto. Šuti se o smanjivanju broja lokalnih samouprava. Imamo već uobičajeno bla-bla:  makroenonomska stabilnost, fiskalna održivost, lakši uvjeti poslovanja, bolja investicijska klima, učinkovitost i transparentnost javnog sektora, sređivanje javnih financija, stvaranje uvjeta za jači gospodarski rast i zapošljavanje, kao i obrazovanje primjereno tržištu rada. Tek što je “pismo namjere” poslano u Bruxelles, Europska komisija hladno je konstatirala da rast našeg BDP-a ostaje ispod 2 posto, što je zapravo stagniranje. Pierrre Moscovici, povjerenik Unije za ekonomska pitanja, prebacuje odgovornost za reforme na “suverenu Hrvatsku”, ali moscoviciipak traži strukturne promjene i povećanje zaposlenosti, što je neprovedivo bez monetarnog olakšavanja u režiji Unije. Što je vama Hrvatima? – pita Moscovici. Želite izvoziti u Uniju? To je bezobrazluk! Morate jačati domaću potražnju! Pokrenite javne investicije za izvođače izvan Hrvatske!

Vlada je donijela odluku o osnivanju zasebnog povjerenstva koje  će analizirati postojeće podatke iz Registra neporeznih davanja i utvrditi popis onih koji će se ukinuti ili smanjiti tijekom ove godine, u iznosu od najmanje 330 milijuna kuna, kako bi ukupni učinak smanjenja u 2016. bio najmanje 0,1 posto BDP-a iz 2014. godine. Novo Vijeće za državnu informacijsku strukturu čine premijer i oba potpredsjednika Vlade. Preuzima poslove postojećeg Povjerenstva za informatizaciju javnog sektora, koje se ukida. To je jako važno za zemlju u kojoj djeca u svojoj drugoj godini vise na smartphoneu. U izmjenama Zakona o državnim službenicima, novi u kabinetu nekog ministra ostaju do prestanka njegovog mandata. Za oko 6 tisuća policijskih službenika osnovni koeficijent složenosti poslova podiže se sa 0,776 na 0,8. Posve razumljivo, život je postao jako kompliciran.

Neznanje je blagoslov 

Nitko ne može predvidjeti kako će se na nas odraziti pad svjetske ekonomije, jer se Unija zapravo drži po strani, vraćajući nam samo onoliko koliko dajemo. Krasno je imati ovakvu koloniju, koja se otimala da bude okupirana. Monetarno opuštanje zaobišlo je prezadužene članice Unije. Snažnije članice Njemačka, Francuska i Italija kupaju se u besplatnom novcu na konto zajedničke budućnosti svih članica Unije, dok se prezadužene članice guše. Nema načina da uz ovako skupe kredite povećaju svoju konkurentnost.

Posljednjih sedam mjeseci karakterizira impotentnost obje vlade. Titoistička koalicija SDP-HNS dodatno je zadužila zemlju za nekih 100 milijardi kuna, ali je ipak provela konverziju švicaraca, za što je trebalo imati kvadratna jajca, dok “domoljubna” koalicija HDZ-Most strogo slijedi strani interes, a napose sam premijer Orešković. Na djelu je toliko neznanje, da će Hrvatska izaći iz krize samo ako potraje blokada Vlade i vladajuće koalicije. Da je i HNB ostao u blokadi, pa dopustio realan tečaj kune, izvoz bi porastao, pa bi naša ekonomija zaista ostvarila više od 2 posto rasta. Naravno, prije toga trebalo bi ukinuti valutnu klauzulu za već plasirane kredite, kako su to tražili sveučilišni profesori i monetarni stručnjaci Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević. Ovaj put nema razlike u tečaju eura. Što se čeka? Kao što je Boris Vujčić praktično “strani guverner” u paradržavi, tako i titulu premijera za Tihomira Oreškovića trebamo preimenovati u onu primjereniju “stranog namjesnika”.

Doseljenici 

Krasno su to zamislili. Kako političari nemaju blage veze o bilo čemu, dosjetili su se razvući formiranje nove vlade na tri mjeseca, pa onda sa 100 dana poštede i plaćenog bolovanja dohvatiti katolički Uskrs, kada stiže i neformalni Dan državnosti na 10. travnja i sva ta protuhrvatska povika na NDH. U istom paketu naručena je još jedna restitucija za “sirote” Židove, koji znaju spaljivati višak novca kao da je neprodano žito u vlažnom silosu. Diljem svijeta naručeni su dokumentarci koji prikazuju današnje Hrvate kao najgore fašiste. Plan konvergencije? Pa, sve je konvergiralo u desetak komemoracija u Jasenovcu, za sve nametničke interesne skupine. Nakon toga, stiglo je novo julijansko razapinjanje Isusa i “pravoslavni” Uskrs, pa dva suprotna tumačenja našeg oslobodilačkog Bljeska, da bi se razočarani katolici zaputili prema Bleiburgu, kao da je rat izgubljen, a pravoslavci pokreću nova događanja naroda za Đurđevdan i Vidovdan. I gle, ljeto je već tu, pa će se vrhuška spustiti u oaze Jadrana i pričekati pozitivne ekonomske pokazatelje nakon turističke sezone, koje će i carski povjerenik Moscovici prepoznati kao ohrabrujuće.

Pokazalo se da ova mizerna titoistička Hrvatska nema tisuću eura za svoje stjepan-stercnovorođenče. Na stotinu novorođene djece ostajete bez jednog kvalitetnog terenca! A ako djece neće biti, glupe su sve reforme školstva, koje zaista treba ukinuti, kao i nekakvo IT vijeće, jer nam preostala djeca mogu visiti na mobitelima i bez školovanja. Kratkih rukava ostao je i general Damir Križanić, koji se nadao da će u naše škole plasirati desetak tisuća računala iz kineskih proizvodnih linija u vlasništvu ili pod kontrolom domaćeg poduzetnika Stipe Matića, kojemu treba priznati da se potkožio na IT biznisu još za Jugoslavije i prije privatizacijske pljačke. Još za Austrugarske skupo uplatite tablete, prijenosna i druga računala, a djeca bi ih počela koristiti ove godine u rujnu, kada će se takva oprema poklanjati i/ili bacati. Isto tako, nacija može ozdraviti samo tako da se prestane šopati farmaceutskim otrovima. Pojedini liječnici nepotrebno zatrpavaju svoje pacijente sa suvišnim tabletama, ponašajući se kao trgovački putnici farmaceutskih kuća. Naš demograf Stjepan Šterc nepotrebno jamra, jer je bolje izvoziti kvalitetno obrazovanu djecu, nego da nas nekakav neodgojeni mangup sramoti po svijetu. Zahvaljujući izvozu djece, inozemne doznake nešto su podigle potrošnju. 

Kako oporezovati Oreškovića? 

Umjesto poreza na nekretnine sirotinje, trebamo razrezati porez na vladajuće budale, u svim državama. Idioti na vlasti trebaju sa idiotima koji ih trpe potpisati nekakav kolektivni ugovor, odnosno solidarnu odgovornost za minuse koje dužnosnik prouzročiti, ovisno o razini svog utjecaja. Trebali smo zahtijevati od Tihomira Oreškovića da se prilikom preuzimanja premijerske dužnosti obveže da će osobno namiriti desetinu državnog deficita, a ostali ministri krivi su svaki barem za jedan posto. Da se tako ugovorila najnovija predaja Saveznicima, strukturne

Orešković – čovjek budućnosti

Za one naivne, Orešković je čovjek budućnosti, koji se ne zamara s mrtvim ustašama i besmrtnim partizanima. Njegova glavna misija je deset-milenijski bag 9999/10000. Po svemu sudeći, Orešković priprema zemlju za Drugi potop, onaj nakon slijedećeg velikog globalnog zatopljenja 4172-5012. Vjerojatno na Sljemenu gradi arku za sebe, svoju obitelj i svoje kućne i resorne ljubimce. Sve što radi, okrenuto je dalekoj budućnosti.

reforme bile bi provedene početkom godine. Ovako smo saznali tužnu istinu da uspješan menadžer neke uhodane korporacije nema pojma kako riješiti formacijske defekte. Kao i u korporaciji Teva, Orešković u Hrvatskoj izvršava tuđe naloge, dok nacija očekuje njegovu kreativnost. Nakon šest mjeseci intezivne potrage za novom ekonomskom strategijom, Orešković najavljuje nove poreze. Srećom po sve nas, Most nije zaposjeo dovoljno utjecajnih pozicija, i ne nalazi računicu u pokrenutim valovima korupcije.

Za one naivne, Orešković je čovjek budućnosti, koji se ne zamara s mrtvim ustašama i besmrtnim partizanima. Njegova glavna misija je deset-milenijski bag 9999/10000. Po svemu sudeći, Orešković priprema zemlju za Drugi potop, onaj nakon slijedećeg velikog globalnog zatopljenja 4172-5012. Vjerojatno na Sljemenu gradi arku za sebe, svoju obitelj i svoje kućne i resorne ljubimce. Sve što radi, okrenuto je dalekoj budućnosti. Naša ekonomija hitno treba nove povoljnije normative, a premijer Orešković bavi se s novim porezom na nekretnine, koji bi se trebao uvesti za dva stoljeća. Vjerovali ili ne, dosjetljivi Orešković izjavio je kako oni koji imaju više trebaju plaćati veći porez, kao da nije čuo za komunalne naknade. Doseljenici i povratnici poput Oreškovića obično imaju raskošne vile u više država, ali drže da ne trebaju na njih plaćati porez, jer u svakoj pojedinoj državi imaju samo jedan dvorac. Naša Vlada nije shvatila u kom smislu Europska komisija gura porez na nekretnine. Nije bitan porez na nekretnine, onaj koji trebate platiti u Hrvatskoj, nego točan registar imovine, koji će omogućiti oporezivanje Hrvata u Uniji i šire.

Mudrost svjetske razine 

Ne ostaje sve u okvirima konkretnog promašaja, odnosno zaustavljanja negativnog trenda u okvirima koje drugi nameću. Naša vlast može dodatno pogoršati svaku lošu inozemnu inicijativu. Kako funkcionira um birokrate u slučaju poreza na nekretnine? Pa, ako uvedemo takav porez, onda se čini logično da nekretnine u državnom vlasništvu treba prodati (čitaj: pokloniti), i tako povećati oporezivu masu, ako ništa onda za Hrvate u procesu iseljavanja. Što će vam ekonomija, kada sve možete regulirati kroz institut vlasništva? Glede rasprodaje državne imovine, imamo dva srodna problema. Tko ima novce za to? I, tko će plaćati porez na nekretnine? A ako takvih nemamo, pametno je nekretnine pokloniti strancima u sklopu nekakvih poreznih oaza za potencijalne investitore. Nekretnine će se prodavati u bescijenje, pa će se tome prilagođavati porezni razredi za strance. Ne možete strancu razrezati porez za poklonjenu nekretninu. To je podlost! Banke su došle u posjed ogromnih nekretnina, ali su ipak zainteresirane da se nekretnine obezvrijede, jer će onda “štediše” na računima držati svoje šolde zamrznute uz euro. Tko je već skupo platio svoj stan i u njega uložio sav svoj radni vijek, ispao je budala, što je i bio, samo je to danas razvidno. Natjeraj, natjeraj! Bravo majstori! Upišite u porezne liste i sve one rođene u Betlehemu!

Mogu oni i žešće. Možete li zamisliti tu ekonomsku pamet koja ne treba savjet profesora Ivana Lovrinovića, koji je odmah proniknuo što se krije iza kampanje za porez na nekretnine. Jasno je to elaborirao prvacima vladajuće koalicije, objasnio je to i Javnosti, pa su Tomislav Karamarko, Ivan Šuker i ostali HDZ-ovci uoči izbora rezolutno odbili mogućnost uvođenja poreza na nekretnine. Rajo, glasuj za “domoljube”, a onda će zastupnici s legitimitetom rasprodati sve vaše. Nisu niti zasjeli, a požurili su uvjeravati banke kako će država preuzeti njihova očekivanja glede kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Da vas podsjetim, premijer Tim otišao je na noge činovniku jedne talijanske banke, i preuzeo njegove instrukcije kao našu nacionalnu obvezu. Kada se vratio u Hrvatsku, pokrenut je proces demontaže Ivana Lovrinovića unutar Mosta i u vladajućoj koaliciji. Orešković zna više! Moj je prijedlog da mu dopustimo da sve svoje zamisli objasni na engleskom jeziku, pa da vidimo koliko je problem jezična barijera, a koliko znanje ili neznanje njega ili njegovih nalogodavaca.

Tko preživi, pričat će 

Profesor Lovrinović na vrijeme je pokrenuo kampanju za zamrzavanje II. mirovinskog stupa, u smislu da osiguranici koriste postojeću kumulaciju na razini 70 milijardi kuna, nakon odlaska u mirovinu, a da se nove uplate na razini pet milijardi kuna godišnje ne nastave uplaćivati u fondove u vlasništvu banaka, nego da se ubuduće uplaćuju po starom, u I. mirovinski stup, što bi zemlju izvuklo iz procedure Unije za prekomjerni deficit. Sva sila “analitičara” potrudila se da porezni obveznik ove zemlje ne shvati kako je kroz II. mirovinski stup doslovce opljačkan, dvostruko, jer pet posto iz bruto plaća odlazi u fondove u vlasništvu banaka i još svima nama za vrat sjedaju krediti podignuti za namirivanje I. mirovinskog stupa za razinu uplata u II. mirovinski stup – svake godine zadužujemo se za novih pet milijardi kuna, a zapravo ćemo vratiti deset, pa smo sveukupno godišnje preveslani za petnaest milijardi kuna. Prava sitnica za bogate Hrvate!

I tu nije kraj naših muka. Tih pet posto iz bruto plaća nećete nikada uživati, kao niti onih petnaest koji su ostali u I. mirovinskom stupu. Naime, Vlada se sjetila podignuti dobnu granicu za mirovinu na 67 godina, kada ćete biti pokojni ili u “boljem” slučaju sisati na slamčicu juhu u nekom stacionaru, žuljajući umjetni kuk. Nevjerojatno je što nam “naši” ljudi mogu prirediti samo zato da se domognu pozicije, dobre plaće i institucionalne korupcije, koja je slatka jer u nju ne ulažete svoje novce, nego nacionalne resurse i budućnost drugih. Staro je pravilo: vlasti je bolje ako je narodu lošije. Pogledajte te glupe kretene u skandinavksim vladama, koji putuju na posao sa običnim tramvajem. Tako se kod nas događa da iscrpljeni starci rade, a mladi odlaze u inozemstvo. Starci više nisu produktivni, pa je korektno u inozemstvo poslati našu mladu i visoko kvalificiranu radnu snagu, koju smo školovali o trošku zemlje i svih nas. 

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno