Connect with us

Društvo

Svaki put mi skoči tlak kad slušam bankare! 

Published

on

LALOVAC: SLUČAJ FRANAK RIJEŠIT ĆEMO ZAKONOM    Iskrilo je u utorak na Okruglom stolu o stabilnosti financijskog sustava na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Boris Vujčić reče kako banke pate! I nitko nije zvao hitnu! Nobelovac Joseph Stiglitz stao je uz Udrugu Franak. Nema za nas sreće dok se cijeli Hrvatski sabor ne vrati u Split.   

Američki Nobelovac i ekonomist Joseph Stiglitz preporuča nam konverziju kredita s klauzulom CHF u kunske.

>> (VIDEO) Stiglitz za HRT: Konvertirajte kredite u domaću valutu!

“Mislim da oni koji su kredite davali nisu pravilno objasnili sve okolnosti onima koji su uzimali kredite.” TTIP nije ugovor za slobodu tržišta, nego za korporacijsku dominaciju! Stiglitz se protivi savjetima Hans-Werner Sinna iz njemačkog IFO instituta, koji kreira HDZ-ov ekonomski program. “Gdje je štednja manja, bolje se živi”. “Ekonomska politika koja se provodi u Njemačkoj a promovira se i ovdje, pogrešna je, jer Njemačka ima viškove koji stvaraju neravnotežu u ostatku svijeta.” Stiglitz drži da je glavni razlog neuspjeha EU pojava eura. “Euro je bio politički projekt, a politika nije bila dovoljno jaka da stvori valutu koja će biti održiva”. Želi li preživjeti, Eurozona mora stvoriti bankarsku uniju, cjeloviti fiskalni sustav i sustav industrijskih politika koje bi bile naklonjenije manje razvijenim zemljama”.

Bijeg Boris Vujčića sa Splitskog sabora

Već je degutantno slušati Vujčića o “mjerama HNB-a koje su na početku krize osigurale stabilnost financijskog sustava”. Kao, uništimo svoje gospodarstvo u korist stabilnosti

Vujčić: “Hrvatska ima strukturni višak likvidnosti četiri do pet puta veći od prosjeka EU-a, a još 20 milijardi kuna može se osloboditi kroz puštanje obvezne pričuve.”

To sam vidio u šibičarskim igrama pogađanja. Svi doslovce fizički osjećamo neravnoteže, a Vujčić se smije – zna ispod koje kutijice leži kuglica. Tako je zakartao cijelu zemlju, ali mu osmjeh pobjednika ne silazi s lica. Možda je u dogovoru sa šibičarom?

banaka. Vujčić je ekonomski slom prikazao kao zauzdavanje kreditnog rasta od strane HNB-a, spominjući nekakav “implicitni porez na kredite”, zbog kojeg bi trebao biti suvišan eksplicitni porez na imovinu banaka. “Kao tehnokrati smo napravili ono za što smo plaćeni.” Od koga i koliko? Ispada da reforme nisu provedene jer je HNB kupio dodatno vrijeme za reforme. Reče da HNB nije fetišist fiksnog tečaja, nego je to uvjetovano štednjom u stranim valutama. Zaboravio je spomenuti da bi porasle otplatne rate dužnika banaka. “Ukidanje valutne klauzule, devalvacija kune ili kreditiranje iz primarne emisije novca, to je povratak u Jugoslaviju!” Vujčić je izjavio da Hrvatska ima strukturni višak likvidnosti četiri do pet puta veći od prosjeka EU-a, a još 20 milijardi kuna može se osloboditi kroz puštanje obvezne pričuve. To sam vidio u šibičarskim igrama pogađanja. Svi doslovce fizički osjećamo neravnoteže, a Vujčić se smije – zna ispod koje kutijice leži kuglica. Tako je zakartao cijelu zemlju, ali mu osmjeh pobjednika ne silazi s lica. Možda je u dogovoru sa šibičarom?

Nakon okruglog stola, Vujčić je odgovorio samo na jedno pitanje i veselo zaprašio što dalje od kamera i od novinara. Bježao je sa Splitskog sabora poput Relje Martića iz onog zagrebačkog. “Banke sasvim sigurno trebaju snositi dio krize i to rade, pa i sada to imaju kroz rast neprihodujućih kredita. Ako realni sektor  (zove to ostatak gospodarstva) nije u stanju generirati prihode i podmiriti obveze, onda će se troškovi preliti prema bankama, kao što se sada događa. Njihova profitabilnost je bitno pala, kamatni prihodi kontinuirano padaju, ali osigurali smo dovoljno kapitala!” – istresao je Vujčić. Čijeg? U Poljskoj su kamatne stope negativne! Kod nas to nije slučaj, ali banke ipak ne plasiraju nove kredite.

Boris Lalovac neće tužiti svoju banku – nije njegova 

Ministar Lalovac ukazao je na činjenice. “Jeli financijski sustav sam sebi svrha? Kada izađete iz ove dvorane postoji i realni svijet. Tu su žarišne točke – nezaposlenost, nedovršeni projekti, firme u stečaju.” Ne postoji dovoljno inovativno i efikasno poduzeće koje bi podnijelo kamate od šest, sedam ili osam posto. Banke su od početka krize svojim majkama kćerima samo kroz dividendu vratile deset milijardi kuna. Gdje su to zaradile? U Hrvatskoj sigurno nisu financirale Facebook i visokotehnološke kompanije. Lalovac u lipnju počinje sa izradom sveobuhvatnog Zakona o stambenom kreditiranju, s kojim će se zabraniti financiranje špekulativnim kapitalom. U taj zakon bit će ugrađena i sudska praksa u svezi kredita s valutnom klauzulom CHF.  Na hrvatskom tržištu mogu biti samo kuna i euro. Presude VTS-a i VS-a ne ograničavaju Lalovca glede valutne klauzule, jer se o njenoj poštenosti te više sudske razine nisu očitovale. Ministru Lalovcu neprihvatljivo je da glavnica kredita bude veća nakon 10 godina otplate. Krešimir Bajamić izjavio je da su dužnici banaka s klauzulom CHF dobili obrazac za optužne prijedloge i da je već napisano oko tisuću tužbi.

“Na mirovine se troši 36 milijardi kuna, na zdravstvo 22 milijarde, na znanost 10 do 11 milijardi kuna godišnje. Što bi vama profesorima značilo da se smanje plaće 20 posto? Hoće li to potaknuti gospodarski rast? Da se vratimo na uzrok problema – ja ne mislim da je to sveučilišni profesor, liječnik, policajac, vojnik ili umirovljenik. Danas se tvrdi da postoji novac, ali gle čuda, nemamo poduzetnika! Ja u to baš ne vjerujem. Nudimo ruku i bankarskom sektoru da restrukturiramo dug kroz pravosuđe, ali vječni dužnici i dužničko ropstvo – ne! Upravljanje rizicima nije bilo na građanima. Ekonomskim rastom i restrukturiranjem duga rješavat ćemo javni dug, a deficit kroz ograničavanje potrošnje.”

“Hrvatska danas ima puno veći udio građana s vlastitim nekretninama jer nije uređeno tržište najma kao u Njemačkoj” – izjavio je Zdeslav Šantić iz Splitske banke. Dubravko Štimac iz PBZ-CO mirovinskog osiguranja upozorio je da građani Hrvatske moraju napraviti tranziciju s kolektivne na individualnu odgovornost za svoju mirovinu. Guverner Vujčić na kraju je rekao da na hrvatskom financijskom sustavu stoji natpis “lomljivo”? Lalovac je odgovorio da smo financijsku “stabilnost” platili sa 17 milijardi kuna svih hrvatskih građana! “Bankarski sustav je stabilan, ali je sve oko njega nestabilno.” Kako voditi javne financije u situaciji kad su tvrtke u šest godina recesije ostale bez 100 milijardi kuna prihoda? Banke radije drže novac u HNB-u po kamati od 0 posto nego da ga plasiraju malim i srednjim poduzetnicima! Ministar Lalovac je na kraju polemike još jednom apelirao na banke da budu osjetljivije prema građanima i domaćim tvrtkama.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno