Connect with us

Društvo

Svaka nova Vlada RH gora je od prethodne

Published

on

 PROCURIO JE ZANIMLJIV TRANSKRIPT PRVE SJEDNICE NOVE VLADE    Umjesto onih koji su osvojili velik broj preferencijalnih glasova zasjeli su oni kojima narod nije sklon, koji ne mogu ugroziti vodeću poziciju Andreja Plenkovića u samom HDZ-u. Novom premijeru fućka se za državu i ekonomiju – on učvršćuje svoju poziciju u stranci.

Mislite li da je broj ministara slučajno 19, koliko je brojala Bugojanska grupa? Prema transkriptu sa prve sjednice moderne bugojanske grupe, bilo je to toplo druženje unutar iste interesne skupine. Novi ministri zahvalni su da ih je novi Veliki Vođa prepoznao, pa su opčinjeno buljili u njega, kao da je sam Svevišnji. Čak su i mostovci impresionirani sa hrvatskim medicinskim čudom, sa prvim čovjekom koji je svima prihvatljiv. A našlo se i onih koji su razapeli jednog Isusa. Demografskom krizom neće se baviti znanstvenik Stjepan Šterc, nego socijalna radnica. Nešto mi tu ne štima. Dobra je vijest da bi u novu Vladu RH mogao ući Goran Marić kao 20. ministar i koordinatora državnih agencija i fondova, izravno podređen premijeru Andreju Plenkoviću.

Nikome nije jasno zašto je Milan Kujundžić toliko oduševljen sa svojom ministarskom foteljom. Ministarstvo zdravlja postalo je ministarstvo zdravstva. Neće brinuti o zdravlju nacije nego samo o zdravstvenim radnicima. Kako raju ne zastupa nitko, novost je sindikat bolesnika, koji ima jako veliko članstvo, koje u običnom svakodnevnom žargonu zovemo biračkim spiskovima. Premijer Plenković do kraja godine namjerava imenovati ministra bolesnika, koji bi ubuduće prirodno bio premijer. Prije dolaska Andreja Plenkovića na vlast, nije bila dopuštena niti obična ljudska solidarnost, da ovdje ne potežem Durkheima i njegove iščašene sociološke podjele. Slično je Tomislav Tolušić tu zbog seljaka a ne zbog oranica. Sposobnost je obraditi lukavog seljaka a ne neku glupu njivu. Ženska replika Andreja Plenkovića zove se Ivana Maletić i nešto se više kuži u ekonomiju od njega, pa je poslana natrag u Europski parlament, da ne omete pokrenuti ekonomski rast. Kada je pao Tomislav Karamarko, za njegovu poziciju u HDZ-u konkurirala je i Ivana Maletić, ali su pametni Hrvati odabrali Andreja Plenkovića, koji o ekonomiji nema pojma. Plenković ne zna kako omesti ekonomski oporavak i to je za ovu zemlju dobro, to se potvrdilo kao sretna opcija i u sličnom slučaju Tihomira Oreškovića. Za Plenkovića je gospodarstvo seosko imanje Matije Gupca. To je ta širina rođenog Vođe. Prema transkriptu prve sjednice nove Vlade RH, Andrej Plenković krenuo je radno i bodro.

– Pozdravljam sve prisutne i sve odsutne, bla, bla. Kaže se, drži neprijatelja što bliže. Neka vas ne brine što imam samo četiri potpredsjednika, jer je moj cilj da svaki ministar postane potpredsjednik Vlade za onaj resor koji vodi. Jasno je da s mojim dolaskom na vlast počinju veće strukturne promjene. Eto, ovdje su među nama dva generala, što znači da odvajam resor Obrane ili Branitelja od resora Napada, koji će obuhvaćati naše postrojbe u Afganistanu, Iraku, Siriji i Libiji. Zli jezici reći će da je proveden vojni puč i da ovdje sjede i oni sa stranim obavještajnim činovima. Resor Napada dobit će ročnike, a vojni manevri svodit će se na to da vanjske postrojbe napadaju branitelje, kako će najvjerojatnije završiti moj mandat. Žao mi je što se prisutnost branitelja u ovoj vladi svodi samo na Tomu Medveda, koji je radio u Hrvatskim željeznicama i pogodniji je od Olega za ministra resora Prometa. Napominjem da se najpoznatiji ministar prometa zvao Adolf Eichmann. Uspješno je riješio tadašnju izbjegličku krizu. Predivno je rasteretio tadašnju Uniju. Kolega Medved završio je i poslovnu ekonomiju i financije. Školovao se i na Defence Language Institute u SAD-u, i to me navelo da ga postavim za ministra Obrane, a ministar Napada je moj Damir Krstičević, čime simbolički opovrgavam objede da je osobno kreirao i oživotvorio razaranje Vukovara. Za kolegu Damira proveo sam opsežno arheološko istraživanje o tome na kojoj je strani proveo dramatične mjesece Domovinskog rata. Rezultat će ostati tajna, a ovdje ću samo napomenuti da sam jako zadovoljan s najnovijim saznanjima o našem Damiru. Ako pogledate dostupne podatke, priključio se HV-u nakon što je završio Vojnu akademiju JNA, ali se školovao u američkom sustavu interventnih snaga, pa prirodno tome preuzima resor Napada. Podsjetit ću vas da kolega Damir pripada skupini domoljubnih generala iz JNA i okolo, koje je umirovio Stipe Mesić, posljednji predsjednik Jugoslavije. Stipe se ljudski prihvatljivo pobrinuo za svoje i to zgodno prikazao kao sječu hrvatskih generala. Nakon što je prešao na “našu” kapitalističku stranu, Damir se posvetio ekonomiji. Ha, ha, ha! Glavni ekonomisti u mojoj Vladi RH zapravo su generali!

– Tko se kuži u ekonomiju? – pitao je. A ono, tišina. Svima neugodno. Ekonomist general Krstičević zajedno sa izvjesnim Matićem vrti velik promet s državom, uključujući ministarstvo kojemu je došao na čelo. Kupite Samsunga, savjetuju vas svi dobavljači, a taj brand zastupaju Damir i Stipe. Zanimljivo, ne gore samo oni Samsungovi mobiteli koje kupite preko Damira ili Stipe. Nije to sukob interesa, nego usklađivanje interesa.

– Zdravko? Martina? – ponovno će Andrej. A Zdravan prevrne okicama (baš tako piše u zapisniku), prijeđe lijevom rukom preko čela, kao da je Marlon Brando, a ono samo zato da se vidi njegov rolex i ono slijedi prazno li-la. Simpatičan dečec! Satova! Satova! Nije Sanaderu niti do koljena. Zdravan je skromno izjavio da samo ubire porez i usput brine za stabilnost financijskog sustava, odnosno za zaradu banaka. Dobro, nešto je pomogao bankama oko tužbe protiv RH, zbog konverzije švicaraca. I Martina je prevrnula okicama. Kao, đe me nađe? Žena je bila blagajnica u nekim poslovnim bankama, pa onda specijalna knjigovotkinja kod Jadranke Kosor. Podsjetila je premijera da je formalno zadužena za gospodarstvo i da o vođenju bilo kojeg imanja nema nikakvog iskustva, da takve poslove doma prepušta suprugu.

– Vidite, imamo i dva ministra financija. To su te strukturne promjene. Prelazimo na dvojno knjigovodstvo. Jedne će javno dostupne knjige frizirati Zdravko, a pravo stanje vodit će Martina. Može i obrnuto, samo da se napravi reda. Gledano posve objektivno, svaki resor treba dva ministra. Jednog za mase i jednog za nas. Recimo, Vlaho može biti Mostov ministar policije, a ja mogu imati svoga. Pa onda policija i pravosuđe imaju opravdanje zašto su u blokadi. Ovako nacija traži pravdu, a tko je toliko glup da hapsi samog sebe?   

– A da ipak uvedemo ministarstvo ekonomije? – predložio je Medved – Vidite, ovako je predsjednica Kolinda u Sisku, tamo smiruje radnike sisačke rafinerije, a unutar Olegovog resora nafta sisačke rafinerije odlazi za Rijeku, željezničkom prugom! Eto prilike da angažiramo Gorana Marića. (Bože, ti branitelji nikako da ukopčaju na čemu se zasniva ova zemlja. Medvedu se zaista svidjela ideja da postane ministar prometa.)

– Znate, Goran je cjepidlaka, pa su protiv njega i poslovne banke i neposlovni HNB. Goran  stalno nešto jamra i časnim lopovima gleda u tanjur, kao da u ovoj zemlji ima poštenih ljudi. Sutra će jamrati i o našem gospodarstvu. Ne, neću osnivati to nekakvo nepotrebno ministarstvo ekonomije. Branit ću posve slobodno tržište. Ipak sam liberal! Gorana ću postaviti za koordinatora državnih agencija i fondova. Nego, to gospodarstvo, koje je već tu, to nekakvo imanje, ako je naše, imamo li mi pravo dijeliti dobit? Mislim, pametnije od Ive Sanadera. Teška su vremena, a ministarska plaća je crkavica.

– Nije to dobit jer poslujemo s gubitkom – kašljuckao je Zdravan – ali se dijeli kao dobit. Znate, malo se friziraju pokazatelji, malo podmažemo glavne medije, i evo love. Pustite to meni i Martini, a broj bankovnog računa reći ćemo samo vašoj supruzi. Znate, ako vas sutra stave na poligraf, vi broj ne znate, pa smo svi zaštićeni, a provizija sjeda i nakon što vas naslijedi Jozo Radoš. (Plenković se nešto uzrujao)

– Koji vražji Radoš? – prasnuo je. Nitko nije želio otkriti tajnu kako je riječ o njegovom nasljedniku na čelu ovakve RH. Nesretni Plenković niti ne zna da Unija već priprema onu amebu Jozu Radoša kao slijedećeg premijera RH. Niti Ivan Vrdoljak i Vesna Pusić ne slute da Bruxelles uskoro šalje Jozu Radoša na čelo HNS-a. Preodgojeni Europejci preuzimaju hrvatske stranke. Taj je proces nezaustavljiv, i taj je proces instalirao i samog Plenkovića. Znate, ako je Plenković nikakav, Radoš je svakako nikakav. Unija za svaki slučaj cijelo vrijeme radi na Ruži i malo ju je smekšala. Još malo, pa je nikakva. Kako će tamo u Strasbourgu i Bruxellesu ratovati Ruža i nova ameba Ivan Tepeš, to ćemo tek vidjeti.   

– Zašto ste uveli to nesretno gospodarstvo? – Martina je hrabro prosvjedovala – Mislila sam da vas zanima ekonomija. Tu je priskočio Tomislav Tolušić, i napomenuo da država može ostvariti bolje ekonomske rezultate u poljoprivredi.

– Od kada je poljoprivreda ekonomija? – čudio se Plenković – Još malo pa ću morati osnovati i ministarstvo resora Kmetova. Pa dobro, jebo ekonomiju (prema zapisniku, Andrej je zaboravio europske manire i progovorio na srpskom). I ona najčišća proizvodnja donosi nekakvo zagađenje. Da ekonomija donosi nešto dobro, zar bi Ameri dopustili da se razvije u jednoj Kini? Ješ ga (tako stoji u zapisniku), Plenković je uočio da svi zure u njega, mora nešto reći. Uskočio je mladi Ćorić.

– Dobro, ni ja se ne kužim u vođenje gospodarstva, nikada nisam pomuzao kravu, ali o ekonomiji mogu pričati dvije ure u komadu bez da itko skuži o čemu govorim. Mene nitko ne proziva jer me teško razumjeti. Ako namjeravate uvesti ministarstvo ekonomije, idealan sam za tu dužnost. Ovako moram narod uvjeravati da je II. mirovinski stup dobra opcija, a sve su ga zemlje prepoznale kao besraman “lanac sreće” i ukinule. Nego, gospodine predsjedniče, što je moja zadaća? Zastupam li kao “ministar rada” radnike ili rad, odnosno jeftin rad, nasuprot radnicima?

– Mogu ja skočiti do Kine, da pogledam kako su oni podigli svoju privredu – ponudio se Ivo Stier iz Davora kod Buenos Airesa – U Argentini smo imali ministarstvo krava, koje su u Indiji svete, a kod nas završavaju na stratištu, i još imamo raširen kanibalizam u tom smislu. Hoću reći da stoka jede stoku. Tužno je da HDZ-ovci jedu HDZ-ovce. Ova zemlja treba širu društvenu integraciju, a ne da su jedni povlašteni a drugi su stoka. Tako je zborio vegeterijanac Stier, pred finale koje su svi nestrpljivo iščekivali. 

– Vama je poznato da slovim kao kulturna osoba i da ministarstvo kulture držim najvažnijim- Andrej je tako započeo svoje ključno poglavlje, svoju ispovijed, svoj životni kredo – Hasanbegović je prije svega Bosanac, a ako bih birao Bosanca za ministra kulture, onda bi moj izbor bio Oliver Frljić. Vrijeme je da Krist siđe s križa. Ali, eto, “Igre prijestolja” snimaju se u Dubrovniku, a kod nas provode u Zagrebu, pa sam za ministricu resora Kulture odabrao Ninu Obuljen iz Dubrovnika. Ustani Nina, hvala, sjedi, pet. Gdje si sklonila svoje zmajeve? Ha, ha, ha!

– Za vas, draga Nina, imam jednu diskretnu zamolbu. Čujem da vi u HAVC-u genijalno perete državne novce kroz financiranje regionalnih filmova. Vi date hrvatske novce za protuhrvatski film, a netko vas osobno ili šefa HAVC-a tajno nagradi sa dvostrukim iznosom. Navodno je tako snimljen i onaj čuveni “dokumetarac” o tome kako hrvatski vojnici likvidiraju pacijente jedne umobolnice u pobunjenoj Krajini, koji će se prikazati kao posljednja epizoda serije Gotham. Znamo i da su zločin počinile srpske postrojbe, ali je veličina Hrvata da promatraju svaki zločin kao da su ga oni počinili, i tu je vaš doprinos neprocjenjiv.

– Drago mi je da ste shvatili poruku – Nina je bila oduševljena – Nije bitno tko je koga ubio, važnija je poruka mira. Trebamo osloboditi robove u njihovim glavama.

– E, sada – nastavio je Andrej – kad već radite zasebne verzije tog “dokumentarca” za svako tržište, možete li u jednu ubaciti moj lik kako likvidiram nevinog Srbina?

– Ali, gospodine predsjedniče, to ne dolazi u obzir. A opet (Nina je dvojila) bilo bi to krasno da hrvatski premijer pred kamerama ubije nevinog Srbina. To bi bila famozna antiratna poruka, kakvu svijet nije vidio – glasno je dumala Nina.

– Ne, ne, samo vi to napravite, jer je to smišljena obmana za slijedeće izbore, na koje želim izaći kao branitelj i sam svoj Hasanbegović, a snimka mog zločina poslužit će kao dokaz da sam zaista bio branitelj. Glasači će raspravljati o tome jesam li zločinac i nitko neće provjeravati moj braniteljski status. Muči me to što me danas svi gledaju kao lažnog branitelja. Eto, svi mislite da sam želio postati premijer, a zapravo mi je to samo sredstvo da se prezentiram kao hrvatski branitelj. Za dom spremni! Već sam u slijedećim izborima. Amen.

Tvrtko Dolić

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno