Connect with us

Vijesti

ŠUŠKA SE ŠUŠKA: Evo koga bi mogao Plenković podržati u borbi za Pantovčak…

Objavljeno

- datum

Htio bi premijer maknuti predsjednicu koja mu zapravo jedina zagorčava život istinom o stanju u zemlji.

Vijest kaže: po prekjučerašnjem izvješću europskog statističkog ureda, Hrvatska je uz Grčku u četvrtom tromjesečju 2017. imala najslabiji rast BDP-a među zemljama Europske unije. Svako malo se objavljuju podaci ili komentari o tome kako smo pri europskom dnu po rastu gospodarstva, po standardu, po potrošnji, po skupoći birokracije, po korištenju fondova EU, a na dnu smo ili pri dnu i u svemu drugome presudnom za zemlju, pogotovo sve nadmašujemo iseljavanjem stanovništva.

Ali koga to zanima? Gdje je i na kome viđena kakva ustaška oznaka, na koji će se način sankcionirati ili neće sankcionirati isticanje simbola totalitarnih režima, hoćemo li ili nećemo ratificirati Istanbulsku konvenciju, koju novu konzervativnu podvalu priprema Željka Markić, hoće li ili neće propasti pokušaj oporbe da sruši ministricu Martinu Dalić – te za život građana potpuno nevažne teme dominiraju u medijima i političkim sporenjima te zacijelo građane više i ne zanimaju.

Kad malo pomnije pogledate tko proizvodi takve teme i kome je stalo do toga da dominiraju u javnosti, vidjet ćete da je to Vlada a da ne zaostaje ni oporba koja ih rado prihvaća. Već mjesecima nema dana da se o Agrokoru katastrofično ili optimistično ne govori u oporbi i u vlasti, pa bilo to ili ne bilo svjesno i namjerno, očito je da se Agrokor nameće kao zabava u javnosti koja više nema nikakve veze sa stanjem u toj tvrtki.

Martina Dalić donosila je krive odluke i obmanjivala, kaže oporba, Dalićka pak kaže da Todorić samo laže a to su uglavnom iste laži koje govore u SDP-u, i tome ponavljanju klišeja kraja neće biti još danima, tjednima i mjesecima. Povoljnosti koje iz toga i iz svađa oko suočavanja s prošlošću ili oko rodne ideologije i sličnih tema mogu imati građani – nema niti će ih biti. Ali se stvara privid da se nešto događa, da vlast nešto radi a da oporba upire prstom u ono što u tom radu ne valja, i to se onda zove hrvatska politika. Ako se dobro sjećam, u Rabelaisovu “Gargantui” ima jedna epizodica o nekom sudskom sporu koji je trajao godinama, koji nitko nije znao riješiti, pa ga se primio svemogući Gargantua, pročitao optužnicu u kojoj pod milim Bogom ništa nije razumio, zatim je pročitao obranu, koja je bila ista takva, te spor riješio presudom koja je bila nerazumljivija i od optužbe i od obrane.

Takvi su sporovi u Hrvatskoj, političari bez imalo srama preziru sudbonosne teme i građane, i dok zemlja propada pišu optužnice i obrane koje nitko ne razumije, hvale se inicijativama koje ne hvali nitko drugi osim njih, govore o uspjesima koje također ne vidi nitko drugi osim njih. Već sam jednom u sličnoj prigodi uporabio jednu usporedbu, no čini mi se da ju se isplati ponoviti pa ću to i učiniti. Ima jedna rijetka bolest u krava, a manifestira se tako što krava savije glavu prema vimenu, primi sisu i samu sebe doji. Zaboravlja na sijeno, na travu, na ukućane, na tele, na bika, i životni krug zatvara u sebi samoj.

Tako i hrvatska politika, i vladajuća i oporbena, samu sebe doji, posve isključena iz života zemlje i očekivanja građana. I kad gledate, slušate ili čitate što je tko od političara rekao, više vam nije važno je li to rekao Andrej Plenković ili Davor Bernardić, Milijan Brkić ili Ranko Ostojić, Martina Dalić ili Anka Mrak Taritaš, Milorad Pupovac ili Bruna Esih, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Vladina Povjerenstva za suočavanje s prošlošću Zvonimir Kusić ili voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

Negdje sam danas pročitao kako bi Andrej Plenković – udesno sve ljeviji a ulijevo sve desniji kako bi stigao do centra na kojem se posve izgubi – na idućim predsjedničkim izborima mogao poduprijeti SDP-ova kandidata Tonina Piculu. Htio bi maknuti Kolindu Grabar-Kitarović koja mu zapravo jedina zagorčava život istinom o stanju u zemlji. Ali i činjenicom da je u narodu prva na ljestvici najomiljenijih političara, a on prvi na ljestvici najomraženijih. Premda je zasad samo nagađanje i glasina, njegova je potpora Piculi posve moguća, lijevi se i desni i ne razlikuju, pa se sljubljuju po nekim privatnim, osobnim interesima.

U tim interesima Hrvatska je na posljednjem mjestu a suprotstavljene ideologije samo su obmanjivanje javnosti koju treba držati u nekoj iluziji. Kao što se nastoji držati u iluziji i u drugim slučajevima u kojima se političari bave nebitnim temama dok se stanje u zemlji pogoršava u svim bitnim područjima.

Izvor: Milan Ivkošić/vecernji.hr

Komentari

Komentari

Vijesti

Veterani 4. gardijske brigade podržali prosvjed u Vukovaru: ‘Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija’

Objavljeno

- datum

“Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, snažno podupiremo javno i političko otvaranje pitanja odnosa hrvatske države i državnih institucija prema zločinima protiv hrvatskog naroda u srpsko-crnogorskoj agresiji.

Mi živimo u Hrvatskoj, naše rane su hrvatske rane, bol u našoj duši je hrvatska bol, naše pobjede su hrvatske pobjede, naše žrtve su hrvatske žrtve, naša sjećanja su hrvatska sjećanja, pa se sve što doživljavamo jedino može nazvati hrvatskim. Svako zlo i svako dobro je od čovjeka, od njegovoga uma i djela, od njegovoga nedjela, pa ne pristajemo na uopćene fraze i ocjene povijesnih događaja, niti pristajemo na njihovu dekontekstualizaciju.

Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija da se više od dvadeset i tri godine nakon vojnoga oslobođenja Hrvatske nije istražio svaki zločin, da zločinci nisu kažnjeni, da država Srbija i njene političke ekspoziture u Hrvatskoj nisu preuzele odgovornost za zla koja su nanijeli hrvatskom narodu, a pogotovo je neoprostivo da hrvatska država i nacionalne politike uopće ne pokazuju volju da se na ta otvorena i bolna pitanja današnje Hrvatske stavi povijesna, konačna i neporeciva točka.” – poručila je Udruga veterana 4. gardijske brigade u proglasu povodom najave prosvjeda koji će se održati u Vukovaru 13. listopada protiv neaktivnosti institucija na procesuiranju ratnih zločina u Domovinskom ratu.

Njihov proglas u nastavku prenosimo u cijelosti.

Svjedoci smo svakodnevnog iskrivljavanja povijesne istine

“Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, snažno podupiremo javno i političko otvaranje pitanja odnosa hrvatske države i državnih institucija prema zločinima protiv hrvatskog naroda u srpsko-crnogorskoj agresiji. Pri tome ističemo da ne prihvaćamo nužno prethodno isticanje, s već stečenom pogubnom navikom u hrvatskom javnom i političkom prostoru, sintagme, kao što su „kažnjavanje svih zločina“, da je „javni interes istražiti i sankcionirati zločine tko ih god počinio“ ili „zločin je zločin“ i slične poruke, koje se godinama vrte u najširoj javnosti, kao izraz uspostavljanja ravnoteže odgovornosti za zločine.

Nama zločin nije samo zločin.

Ni rana samo rana.

Ni bol samo bol.

Ni pobjeda samo pobjeda.

Niti kazna smije biti samo kazna!

Sve mora imati ime i prezime.

Mi živimo u Hrvatskoj, naše rane su hrvatske rane, bol u našoj duši je hrvatska bol, naše pobjede su hrvatske pobjede, naše žrtve su hrvatske žrtve, naša sjećanja su hrvatska sjećanja, pa se sve što doživljavamo jedino može nazvati hrvatskim. Svako zlo i svako dobro je od čovjeka, od njegovoga uma i djela, od njegovoga nedjela, pa ne pristajemo na uopćene fraze i ocjene povijesnih događaja, niti pristajemo na njihovu dekontekstualizaciju. Događaji za koje tražimo rješenje su osmišljeni, planirani i organizirani u Beogradu, Srbija je bila idejni i organizacijski začetnik, pa nositelj agresije, iz Srbije je potaknuto i organizirano nasilje i zločin, svo zlo protiv hrvatskoga naroda nosi srpski i crnogorski agresorski potpis, a posljedice toga zla su i individualne sudbine srpskih stradalnika. Na drugačiji pristup ne pristajemo, pa i od srpskih stradalnika očekujemo, a u okviru hrvatske države i društva od njih zahtijevamo usmjeravanje svih zahtjeva za preuzimanje odgovornosti prema Srbiji i sudionicima agresije, koji danas žive slobodno u Hrvatskoj. I optužuju Hrvatsku! Hrvatski narod i hrvatska država ne smije niti može snositi odgovornost za to, a pokušaji nametanja odgovornosti- neće proći.

U tome što zahtijevamo, to što želimo i na što kao ratni pobjednici, kao Hrvati, kao kršćani, kao hrvatski narod u cjelini imamo prirodno, Božje i ljudsko pravo, nema ničega skrivenoga, nema ničega nečasnoga, niti nečega usmjerenoga protiv bilo kojega naroda ili čovjeka, pa je neprihvatljivo stalno se unaprijed braniti i ispričavati zastupnicima zločina zahtijevajući ono što smo potvrdili blistavim ratnim pobjedama protiv srpskog agresora, koji nas je organiziranim državnim zločinom primorao na obranu svoga opstanka.

Neoprostivo je posrnuće hrvatske države i državnih institucija da se više od dvadeset i tri godine nakon vojnoga oslobođenja Hrvatske nije istražio svaki zločin, da zločinci nisu kažnjeni, da država Srbija i njene političke ekspoziture u Hrvatskoj nisu preuzele odgovornost za zla koja su nanijeli hrvatskom narodu, a pogotovo je neoprostivo da hrvatska država i nacionalne politike uopće ne pokazuju volju da se na ta otvorena i bolna pitanja današnje Hrvatske stavi povijesna, konačna i neporeciva točka.

Upravo zbog toga smo svjedoci svakodnevnoga iskrivljavanja povijesne istine, pokušaja agresivne politike, kojoj smo svjedočili godinama uoči srpske vojne agresije, od koje smo se obranili.

Mi, ratni veterani se pitamo i pitamo cjelokupan hrvatski narod, hoćemo li, i smijemo li, dopustiti mogućnost da u svojoj obranjenoj slobodnoj državi ostavimo u naslijeđe svojoj djeci, budućim hrvatskim generacijama posve iste ili još zloćudnije izazove koje smo mi imali i koje smo tako teško i bolno platili devedesetih godina u oslobodilačkom ratu?

Nama, veteranima 4. gardijske brigade to ne pada na pamet i nikada to nećemo dopustiti.

Sramili bi se svoje slavne prošlosti, sramili bi se pred našim poginulim suborcima i nad njihovim grobovima, sramili bi se pred svojim narodom i budućim hrvatskim generacijama.

A na sram nismo spremni!

Mi zato pozivamo cijelu Hrvatsku, cjelokupan hrvatski narod na jedinstvo u borbi za uređenje svoje nacionalne države, na jedinstvo na istini i načelima na kojima smo kao narod opstali usprkos svim višestoljetnim iskušenjima, a prije svega hrvatski narod u cjelini pozivamo da zajedno iskazujemo počast vukovarskoj žrtvi, svim žrtvama i stratištima hrvatskog naroda, svakom bolu, patnji, rani, kao i da zajedno slavimo svoje nacionalne pobjede. Jer svi smo se mi borili jedino i samo za Hrvatsku!

Zločin u Vukovaru i protiv Vukovara zločin je protiv hrvatskog naroda u cjelini, rana Vukovara je naša rana, bol je naša bol, pobjeda je naša pobjeda.

Pozivamo gradonačelnika Penavu, vukovarske suborce i suorganizatore ovoga prosvjeda protiv nekažnjavanja zločina, da inicijativu i inicijativni krug nositelja prošire na cijelu Hrvatsku, da se formira snažno, autoritativno civilno tijelo časnih ljudi kojima će hrvatski narod vjerovati, koje će svakoga mjeseca pred hrvatskim narodom tražiti i dobiti od državnih institucija odgovore o postupcima sankcioniranja zločina protiv hrvatskoga naroda tijekom srpske agresije, počevši od izvršitelja do nalogodavaca s konačnim ciljem – potpunog preuzimanja međunarodne odgovornosti od strane Srbije.

Sve ispod toga je politikantstvo i nismo spremni pristajati na političko taktiziranje oko tih dubokih civilizacijskih načela, bez kojih nije moguće uspostaviti trajan i zdrav društveni i humanistički poredak u našoj Hrvatskoj, ali i s narodima i državama u našemu okruženju.

To je minimum načela na kojima inzistiramo.

I ne pristajemo na obrazloženja o nekakvim drugačijim međunarodnim i inim ciljevima i vrijednostima zbog kojih bi odustali od toga. Ništa hrvatsko ne smije počivati na skrivanju i prikrivanju zla, niti se iz zla ikada može stvoriti nešto dobro.

Od hrvatske države i državnih institucija očekujemo stvaranje organizacijskih pretpostavki za provođenje obveza po tom pitanju odmah i trajno, a od personalnih nositelja institucija koje su propustile tijekom tolikih godina izvršiti svoje civilizacijske i nacionalne hrvatske obaveze, očekujemo preuzimanje odgovornosti pred hrvatskim narodom, s punom informacijom cijelome hrvatskome narodu o razlozima zbog kojih nisu radili ono što su morali.

Mi ne možemo imati povjerenje u institucije s ljudima koji do sada nisu radili ono za što su nadležni, jer je povjerenje u ljude na čelu institucija temeljni preduvjet bilo kakve suradnje, stabilnosti i što je najvažnije pozitivne društvene klime za ostvarivanje nacionalnih ciljeva.

Toga nema, zato prosvjedujemo!

Pozivamo cjelokupan cjelokupan hrvatski narod na trajni organizirani pritisak na državne institucije

Mi, PAUCI – ratni veterani 4. gardijske brigade, pozivamo sve udruge ratnih veterana, ali i cjelokupan hrvatski narod na trajni organizirani pritisak na državne institucije i sve političke subjekte u Hrvatskoj, pozivamo sve suborce i hrvatski narod na potpunu promjenu ponašanja i djelovanja, jer nije naš cilj ni vizija djelovati kao opozicija našoj obranjenoj i uspostavljenoj državi, niti prepuštati institucije poraženim neprijateljima iz oslobodilačkoga rata, nego –imati legitimni politički nadzor nad djelovanjem države i njenih institucija u interesu hrvatskoga naroda. Država postoji radi nas, a ne mi radi nje, mi smo ju platili krvlju, i ne samo mi, nama, hrvatskom narodu mora odgovarati i raditi u interesu našega naroda.

Zato prosvjedi jesu i moraju biti privremena mjera i prijelazna etapa, model demokratske političke borbe za državne institucije a ne samo radi privremenoga i povremenoga iskazivanja nezadovoljstva njihovim radom. Mi se nismo borili samo za pravo na prosvjed, nego prvenstveno za pravo na upravljanje vlastitom sudbinom putem državnih institucija. Mi očekujemo i zahtijevamo od organizatora prosvjeda – institucionalizaciju prosvjednih zahtjeva i trajnu mjerljivu kontrolu njihovoga ostvarivanja. Od medija, a posebice od HRT-a očekujemo potporu ovim zahtjevima i odreknuće od svake manipulativnosti, ignoriranja ili prešućivanja, očekujemo informativni nadzor nad djelovanjem državnih institucija, jer je to ključna uloga nacionalne radio-televizije.

Ističemo na kraju da podržavamo prosvjed u Vukovaru, očekujemo da to bude svenacionalni prosvjed protiv neučinkovitosti današnje države i njenih institucija, želimo da ovaj prosvjed bude zadnja opomena krivotvoriteljima, lažljivcima, manipulatorima i svima koji pod zaštitom naše države rade protiv interesa našega naroda ismijavajući našu žrtvu i žrtvu tolikih povijesnih generacija.

I očekujemo da ovaj prosvjed bude snažan zaokret u ponašanju države i nacionalnih politika od čije volje ovisi djelovanje državnih institucija, bez alternative i opravdanja za neučinkovitost.

To nećemo tolerirati ni mi, a uvjereni smo ni hrvatski narod u cjelini.”

Izvor:  4brigada-zng.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

Predstavljanje knjige Ivana Ugrina “NE BOJTE SE”

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt i Savez za Poljica pozivaju Vas na predstavljanje knjige

“Ne bojte se”

autora Ivana Ugrina, novinara, kolumniste i publiciste.

Predstavljanje će se održati u utorak, 25. rujna s početkom u 19.30 sati u Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.

Uz autora Ivana Ugrina knjigu će predstaviti Josip Jović, kolumnist i publicist i  dr. sc. don Mladen Parlov.

U glazbenom dijelu nastupit će grupa Dalmatino.

Radujemo se Vašem dolasku!

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

ŠTO PREVOZE U SIRIJU? Konvoj Iljušina-76 za Hmeymim/Latakia

Objavljeno

- datum

Dana 20. rujna je Rusija pokrenula iznenadne vojne vježbe u istočnom Mediteranu i de facto uvela zonu zabrane leta i plovidbe u obalama Sirije, Libanona i Cipra – donosi Logicno.com.

Putem sustava međunarodnog obavještavanja zrakoplovnog i pomorskog osoblja NOTAM je upućeno upozorenje svim vojnim i civilnim zrakoplovima i plovilima da će se u “zatvorenim područjima” provoditi vojne vježbe brodova ruske Mediteranske flote, a manevri s testiranjem raketnih sustava će trajati tjedan dana, do 26. rujna. Međunarodna obavijest sadrži i koordinate zatvorenih područja.

Istog dana iz ruske baze Hmeymim u rusku zrakoplovnu bazu Mozdok leti ruski vojni transportni zrakoplov Il-76 RF-76740, a preko Turske i Crnog mora se u Rusiju uputio Il-76 RF-78757.

 

FOTO: Letovi 20. rujna 2018.
Letovi su se nastavili do danas. Unutar Rusije, što možda nema veze sa Sirijom, iako je u to teško povjerovati, iz baze Taranarog u bazu Mozdok se uputio Il-76 78757.

Istovremeno su se iz baze Mozdok dva zrakoplova uputila u Hmeymim u Siriju,  IL-76MD RF-76762 i Il-76 RA76747, dok je iz baze Hmeymim za Mozdok danas poletio Il-76 78810.

Podatke o letovima možete pratiti na Twitter stranici na ruskom jeziku OSINT “Bilješke lovca”. Zabilježeni su  i letovi 21. i 22 rujna, ali se 20 i 23. Doslovno može govoriti o zračnoj karavani na ruti između južne Rusije i sirijske pokrajine Latakija.

Twitter: Letovi 23. rujna 2018.
Službenih priopćenja, naravno, nema. Međutim, nema ni posebnih naznaka da se u zoni zabrane leta i plovidbe vode velike vojne vježbe, koje su danas formalno traju treći dan.

Znakovito je da je jutros rusko Ministarstvo obrane reklo zadnju riječ o rušenju zrakoplova Il-20 i nedvojbeno je kriv Izrael.

Nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20, Putin je rekao da će “poduzeti mjere koje će svi primijetiti”. Mnogi su reagirali na ovo vrlo skeptično, posebice ako se sjetimo prošlih “odgovora” i najavljenog dolaska izaslanstva izraelskog zrakoplovstva. Svima je bilo jasno da neće biti tvrdih mjera.

Međutim, kao što smo rekli, već sljedećeg dana, uz izgovor o vježbama i lansiranju projektila, Rusija je zatvorila skoro cijeli obalni zračni prostor na tjedan dana, o čemu je obaviještena međunarodna zajednica.

Na kraju dolazimo do današnjeg dana, kada se primjećuju čudni pokreti u Siriji. Prema izvorima iz Sirije, zrakoplovi ruskog ratnog zrakoplovstva gotovo bez prekida lede u i iz zračne baze u Latakiji. Što isporučuju još nije poznato.

Čak i laik će zaključiti da su ogromni tereti koji se šalju u Siriju namijenjeni nečemu što je trebalo biti učinjeno prije nekoliko godina i tako izbjeći brojne žrtve među ruskim vojnim.

Hoće li se poslati vojna oprema koja će potpuno zatvoriti zračni prostor iznad Sirije i obalno područje za sve zemlje koje nemaju dozvolu Damaska da tamo lete?

Hoće li se 26. rujna, po isteku vojnih vježbi, prebaciti sva potrebna oprema da se može službeno proglasiti zona zabrane leta i oboriti bilo koji vojni zrakoplov koji tamo leti, i to po svim normama međunarodnog prava i prava suverene države.

Prateći opseg letova, većina sumnja da se u Siriju prebacuju sustavi S-300 i drugi sustavi protuzračne obrane, kao što su “Buk”, “Pancir” i drugi.

Ovim bi Rusija zapravo ispunila  dugogodišnji ugovor, koji na molbu Izraela nije proveden od 2013.

Ove tvrdnje nemaju potvrdu, ali su najbliže istini. Naime, mnogi ruski dužnosnici su od predsjednika tražili provedbu ovih i oštrijih mjera. Logika je prisilila Rusiju da razmotriti ovu vrstu rješenja kako ne bi izgubila sva postignuća u ratu. Što se točno događa, za sada je velika tajna, ali ćemo ubrzo dobiti odgovor.

OSINT “Bilješke lovca” – Twitter | Logicno

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno