Connect with us

Društvo

Stvara se vojska EU, Hrvatska ostaje uz Ameriku

Published

on

Foto: Daly Mail

Hrvatska već ‘sudjeluje’ u jednoj obrambenoj EU grupi na razini satnije. Oko 150 naših vojnika uvijek je na raspolaganju

Njemačka kancelarka Angela Merkel idejom o stvaranju “prave” europske vojske iznenadila je europsku javnost premda je riječ o staroj ideji i viziji. Očito da se političke okolnosti u novije doba u Europi mijenjaju, a očito je da europski lideri žele ambicioznije vratiti se jačanju internih veza zemalja EU – piše dvojac Ivanković/Krasnec u Večernjem.

Ideja o udruženoj europskoj vojsci, nadalje, slatki su zvuci i za europske divove vojne proizvodnje, poput Airbusa, primjerice, i koji bi slijedom te “vizije” sigurno osigurali veći prihod no kada EU članice NATO-a nabavljaju uglavnom oružje proizvedeno u SAD-u. Ne treba međutim očekivati da bi sastavljanje takve vojske u budućnosti bilo upereno protiv NATO-a. Merkel je, stoga za ovu “viziju” dobila odmah i političku potporu.

Pogledajte video o europskoj vojsci:

Britanci protiv te suradnje

– Oduševljeni smo što su i francuski predsjednik i njemačka kancelarka u razmaku od samo nekoliko dana javno podržale ideju o vojsci EU, koju je prvi, prije četiri godine, iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Radimo na tome i drago nam je da sada oko toga postoji i prava politička atmosfera – rekao je jučer glasnogovornik EK Margaritis Schinas, dan nakon što je kancelarka Angela Merkel u Europskom parlamentu poručila da treba “raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu europsku vojsku”.

>> (VIDEO) PUTIN NACIJI: Najavio dolazak ‘Sotone’ i ‘Vlaka smrti’, milijuni Rusa ga slušali bez daha!

Što to znači? Merkel nije govorila o detaljima, kao ni francuski predsjednik Emmanuel Macron kad je o tom istom govorio prošloga tjedna, no čini se da su oboje svjesno odabrali upravo to – široku političku poruku jednoj ideji, bez detalja, kako bi ostavili Komisiji i državama članicama da osmisle detalje tog puta prema stvaranju vojske EU.

Screenshot: Youtube

– Poziv da se izgradi europska vojska više je simboličke naravi. To je iskaz političke volje da se stvori efikasna zajednička, najprije vanjska, a onda poslije toga i sigurnosna i obrambena politika. Samo stvaranje te vojske, a pogotovo njezina moguća upotreba, vrlo je, vrlo dalek put – smatra Jozo Radoš, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar obrane. Put je dug, i nije sigurno da će vojska EU ikad postojati jer EU je zajednica suverenih država, a ne federacija poput SAD-a. A osim toga, većina država članica EU već su saveznice u najmoćnijem vojnom savezu svijeta – NATO-u.

>> (VIDEO) HRVATSKA VOJSKA GAĐA ‘U OKO’: Raketom je pogođen cilj na udaljenosti od 30 km

No, s druge strane, s izjavama Macrona i Merkel te s Europskom komisijom, koja je već počela raditi na jačanju zajedničke obrambene politike EU, nema sumnje da u ovom trenutku postoji veća no ikad prije politička podrška viziji vojske EU. Analitičari se slažu da su tri razloga za takvo ozračje. Prvo,izlaskom Velike Britanije iz EU odlazi država članica koja je najviše blokirala svaku mogućnost rasprave o obrambenoj suradnji kroz EU (Britanci su uvijek govorili da za to postoji NATO).

Drugo, Donald Trump u Bijeloj kući poljuljao je dojam Europljana da se uvijek mogu pouzdati u američki sigurnosni kišobran kroz NATO. Trump je stvorio novi dojam da taj kišobran može biti otvoren, a može biti i zatvoren u vremenima kiše i oluje. I treće, Francuska i Njemačka očajnički pokušavaju naći dodirnu točnu s koje će krenuti u zajedničku reformu produbljenja EU.

Premda iz Hrvatske još nije bilo službenih reakcija na vizije o europskoj vojsci, valja očekivati da ćemo ovdje primjenjivati tzv. realpolitiku. Podrška na političkoj razini stvaranju vojske koja je još uvijek tek na razini vizije, ne bi nas puno stajalo. Hrvatska i sada sudjeluje u jednoj EU obrambenoj grupi i za to ima pripravnu postrojbu u snazi jedne satnije, dakle riječ je o formaciji od 100 do 150 pripadnika kopnene vojske. Ta postrojba, međutim, u isto se vrijeme broji i kao postrojba na raspolaganju za operacije NATO-a.

Borbene grupe EU postoje

U Hrvatskoj shvaćaju pojačani interes politike, a i vojnih industrija Njemačke i Francuske koje nakon Brexita svakako žele početi raditi na ojačavanju jedinstva EU, pa to čine i na vojnom planu, osnivanjem zajedničkih vojnih postrojbi, uglavnom za tzv. brze intervencije. Započet je i zajednički njemačko-francuski projekt stvaranja tenka nove generacije. Njihovim se vojskama u tome pridružuje i vojska Nizozemske, pa i to govori da te zemlje očito čine jezgru buduće europske vojske.

>> Hrvati udarna snaga NATO-a u borbi protiv ‘Ruske opasnosti’: Najbrojnija strana vojska na granici sa Rusijom

Dok se te aktivnosti ne prebace s političkog papira u realnost, Hrvatska treba gledati svoj interes. A on je, od trenutka ulaska u NATO, 2009. vezan uz to partnerstvo. Strateški vojni partner Hrvatske broj jedan trenutačno je SAD, koji je HV-u donirao vojne opreme i naoružanja u iznosu većem od pola milijarde dolara. Te je osigurao nabavu gotovo novih vojnih sustava po izuzetno povoljnim cijenama.

Vojne nabave za HV iz EU znatno su manje, od poslova vrijednih spomena valja istaknuti tek nabavu 14 vrlo malo rabljenih “pametnih” haubica Panzerfaust 155 mm iz Njemačke. Nove jake vojne nabave rabljenih zrakoplova F-16 Barak upućuju na jačanje novog vojnog strateškog partnerstva u trokutu Hrvatska – Izrael – SAD.

O viziji nove europske vojske malo se zna, no neke se konture ocrtavaju. Ubuduće SAD i NATO ne bi, primjerice izravno s Hrvatskom ili bilo kojom zemljom članicom iz Europe izravno dogovarale sudjelovanje u NATO misiji u Afganistanu, nego bi se za to dogovarali putem zapovjedništva eurovojske. EU zapravo želi ojačati svoju političku moć, pa misli postati i vojni čimbenik, a ne “samo” gospodarski.

No do toga je dug put, zato se i u govoru gospođe Merkel govorilo o “viziji”. Europska je komisija pokrenula i inicijativu PESCO, kao stalnu strukturiranu suradnju u obrani država članica, kojoj se pridružila i Hrvatska. Inače, postoje borbene grupe EU, ali dosad nisu bile nikamo upućene jer je za to potrebna jednoglasna odluka Vijeća EU, dakle svih država članica.

AUTORI Davor Ivanković, Tomislav Krasnec/Vecernji list

 

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno