Connect with us

Istaknuto

Štimac: Prvenstvo HNL-a je neregularno, treba istražiti i HNS

Published

on

Pitanje je što je HNS i na koji način se obračunavaju s onima koji ne razmišljaju kao oni. Mi u Zadru se pripremamo za iduću sezonu

Što će za svjetski nogomet i njegovu čelnu organizaciju značiti uhićenja čelnih ljudi te hoće li to i kakve posljedica imati i u Hrvatskoj, u Novom danu Tihomira Ladišića uživo iz Splita govorio je bivši reperezentativac, nacionalni izbornik i trener Igor Štimac, piše N1.

Jeste li iznenađeni uhićenjima i optužbama za korupciju, ucjenu i pranje novca u samom vrhu svjetskog nogometa?

“Svakako da jesam. U takvoj organizaciji ne očekujete takav broj gluposti. Očigledno je da su sva ona govorkanja posljednjih godina bila istinita i uhićenja su sada na djelu”, rekao je Štimac za N1.

Kako je moguće da za sve te milijunske iznose i događaje oko kupavanja mjesta održavanja Svjetskih prvenstava nije znao i nije optužen sam Sepp Blatter?

“Teško je vjerovati da nije znao jer sve su to mahom njegovi najbliži ljudi. Kad gledamo unatrag i razmatramo sve optužbe na njegov račun, ova im akcija daje za pravo u svim njihovim optužbama. Blatteru neće biti lako”.

Je li točno kako je Hrvatska u FIFI godinama imala povlašteni položaj i posebno dobre odnose sa Blatterom?

“Ne znam. Teško je vjerovati u te stvari. Od logistike i važnijih mjesta unutar same organizacije nikad nismo umali nekog visokopozicioniranog i bliskog vrhu FIFA-e. Imali smo bolje odnose u UEFA-i. U FIFA-i se nikad nismo uspjeli približiti višim funkcijama”. 

Sve je više vrlo glasnih poziva za ostavkom i smjenom Blattera. Bi li trebalo odgoditi sutrašnje glasanje o novom predsjedniku FIFA-e?

“To bi bio odgovoran čin. Nakon ovakve akcije ići odmah u vlastiti reizbor bit će pogubno i za Blattera. On bi pokazao odgovornost kad bi pričekao kraj akcije i dokazati svoju nevinost. Ovo u petak bi bilo na silu samo da se zadrži pozicija”. 

Istražitelji najavljuju nastavak istrage, može li se ona proširiti i na Hrvatsku?

“Ma ja se ne bih toliko zabrinjavao po tom pitanju. U nas su se počeli raščišćavati odnosi u tom smislu. Mi smo premala zemlja da bismo bili meta interesa bilo koga. U FIFA-i se radi o milijardama eura. To je ogroman izazov za one koji su labilni i nisu dovoljno odgovorni”.

Treba li istražiti poslovanje i odluke HNS-a?

“Treba istražiti sve i svakoga tko je upleten u bilo kakvu akciju. Ovo će biti veliki udarac nogometu i same optužnice će se sigurno odraziti na sve nogometne organizacije na svijetu. No nogomet je prevelik biznis i ići će dalje bez obzira na par pojedinaca”.

Kako komentirate činjenicu da će se na Poljudu igrati velika utakmica Hrvatska-Italija bez publike?

“Žalosno. Nakon toliko godina izbivanja iz Splita doći u situaciju da se igra pred praznim tribinama. Ali prihvatimo to kao jedan novi početak. Osobno držim da je to sve jedna nova stranica koja počinje s figom u džepu od strane onih koji upravljaju HNS-om. 

Glavni problem je neujednačen odnos HNS-a prema ostalima, izuzev Dinama. To je počelo još kad je krenula kampanja za novog predsjednica HNS-a. Hajduk je donekle usamljen u toj borbi jer je premalo onih koji su u stanju reći što misle, a s druge strane je problem i izostanak rezultata na terenu. 

“Smatram da Hrvatska još uvijek ne funkcionira kao pravna država. I sve dok ovo društvo bude pod utjecajem korupcije i poltrona neće nam biti bolje. Upravo odatle i jeste ta psihoza od strane onih koji bi trebali biti odgovorni u nogometu. Bit će bitne promjene na puno većoj razini, onoj političkoj, a onda bi sve ostalo moglo doći na red”.

Završava li ova sezone HNL-a na regularan način?

“Nažalost ne. Odluka o licenciranju s kojom je Zadar izbačen u drugu ligu je očito učinilo ovo prvenstvo neregularnim. Odakle ludost tim ljudima da to objave samo dva kola prije kraja prvenstva. Iznenadili smo ih pobjedom protiv Hajduka jer su vjerovali da nećemo doći do tri boda tamo. Pitanje je što je HNS i na koji način se obračunavaju s onima koji ne razmišljaju kao oni. Mi u Zadru smo u tijeku priprema za iduću sezonu. Imamo prijateljsku utakmicu u srijedu i pripremat ćemo kadar za iduću sezonu. U Zadru smo pomaknuli i pitanja strateškog razvoja kluba i nogometa. Gradit će se nogometni kamp što osigurava nogometnu budućnost. Puno je posla obavljeno u protekla četiri mjeseca”. 

Kako Davor Šuker vodi HNS? Jeste li mu iznijeli sve te probleme?

“S Davorom nisam razgovorao. Kratko smo se vidjeli u nekoliko navrata nakon mog odlaska s mjesta izbornika i više nisam imao razloga za sastanke. On je samo nastavak zadnjih pet godina Markovićeve vladavine. On je svoj cilj ispunio i ušao u Izvršni izbor UEFE. To je sve što će on napraviti za hrvatski nogomet. Napravio je sebi novu kancelariju, proširio ju je na 500 kvadrata dok su drugima uredi smanjeni, i to je sve što je napravio”.

Mediji prenose kako se niste odazvali sudu na svjedočenje? Je li to točno?

“Ne, nije točno. Imao sam trenažni proces i to je opravdan razlog za izostanak. Suđenju ću se odazvati jer je to moja građanska dužnost”, zaključio je Štimac.

M.S./N1

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno