Connect with us

Slaven Letica

SRBIJA I R. SRBSKA SE SPREMAJU za „novi regionalni rat za promjenu granica“ – tvrdi ugledni srbijanski znanstvenik dr. Dušan Janjić?

Objavljeno

- datum

Pisanje novog „memoranduma“ koji pripremaju Republika Srbija i Republika Srpska i koji je izvorno trebao zvati „Deklaracija o opstanku srpskog naroda“, po pisanju srbijanskih medija primaklo se kraju.

Čini se da će naziv dokumenta – kojeg je glavni pisac dekan Pravnog fakulteta u Beogradu prof.dr. Sima Avramović – na kraju biti dosta prozaično „Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske“ -piše na svom profilu prof. Slaven Letica.

Ako je vjerovati srbijanskim novinarima, dokument u čijem pisanju, uz dr. Simu, sudjeluju dekan Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Ljiljana Marković, profesor Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević, predsednik Matice srpske Dragan Stanić te nekolicina lingvista, težište će imati na zaštiti i promicanju „Srba u rasejanju“, kako naši susjedi nazivaju ono što se nekada nazivalo prečanskim Srbima, a danas se najčešće naziva dijasporom.

„Aneks“ posebnu pažnju posvećuje: pravu „Srba u resejanju“ na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravu na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravnu na izučavanje srpske povijesti/istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravu na očuvanje i zaštitu srpskog kulturnopovijesnog/kulturnoistorijskog nasljeđa i pravnu na informiranje na srpskom jeziku.

„Aneks“ bi svečanu javnu promociju trebao imati na Dan državnosti Republike Srbije 15. veljače 2018. Prije toga trebala bi ga potpisati oba parlamenta – Vučićev i Dodikov.

Znatno prije potpisivanja i svečane promocije, „Aneks“ doživljava žestoku javnu kritiku, a najzanimljiviju od brojnih kritika uputio mu je poznati zannstvanik dr. Dušan Janjić.

Svoju je kritiku objavio u u crnogorskoj Pobjedi. Nakon što je kazao da Srbija ne bi trebala sudjelovati u pokušaju Milorada Dodika da „raspakira Dayton“, nastavio je: „To je opasno zato što bi usvajanje ove Deklaracije značilo da su politikom Srbije, ponovo zavladali, kao devedesetih godina prošlog vijeka, etnonacionalisti i šovinisti. Ako to stavimo u kontekst Kosova i Dačićevih priča o razgraničenju, onda je riječ o političkom signalu da Srbija sprema novi regionalni rat promjenom granica. To onda znači da ništa nijesu razumijeli, da nijesu htjeli da čuju, šta im je – povodom Dačića – rečeno iz Njemačke, SAD i regiona.“

Zaključio je: „To je onda poziv na grupisanje zarad nove preraspodjele moći na Zapadnom Balkanu i promjene granica. Istovremeno, to bi bila poruka: vas ne interesuju ovi drugi koji su učestvovali u dogovoru, na primjer Srbi u Hrvatskoj, Srbi iz Crne Gore. Ne vjerujem da će Vučić u to ući, jer on zna da je to političko samoubistvo.“

Izgleda da će biti zanimljivo na srbijanski Dan državnosti, a očigledno i prije njega.

U cijeloj je priči, zasad, dobro što se “Aneks” ne bavi hrvatskim Srbima koji su do daljnjega u “nadležnosti” dr. Milorada Pupovca i metropolita Porfirija koji veli “da se ne boje da budu ono što jesu”, što god to značilo. (fb/Slaven Letica)

 

Komentari

Komentari

Slaven Letica

Dr. Letica: Briselska i ribarska perspektiva “Inčunskog rata” Slovenaca i Hrvata u Savudrijskoj vali

Objavljeno

- datum

Britanska oceanografska karta

Moja draga prijateljica – stvarna i virtualna, izvrsna novinarka i spisateljica Ines Sabalic na svom je facebooku, povodom odluke Slovenije da JEDNOSTRANO počne primjenjivati arbitražnu presudu o slovensko-hrvatskoj granici u Savudrijskoj vali, zapisala: “Trenutak je da se odustane od infantilnog ponašanja u Piranskom zaljevu. EU ima toliko stvarnih problema, ova isforsirana situacija, i ta igrica na rubu incidenta je vrlo neodgovorna.”

Sve što je napisala iz trenutne “briselske perspektive” pogrešno je napisala. Da je tome tako može doznati ako kontaktira savudrijskog ribara Daniele Kolec-a ili nekog drugog koje slovenska policiji progoni po savudrijskoj vali piše dr. Letica na som fb profilu.

Za tamošnje ribare, ali i za Republiku Hrvatsku, najprije sustavne ucjene, a zatim pokušaj korumpiranja predsjednika arbitražnog suda nisu nikave “igrice” i “infantilno ponašanje”.

Infantilno ponašanje i igrice događaju se godinama u prijestolnici Europske unije u kojoj Ines živi.

Radi se naprosto o ozbiljnom, a ne o infantilnom problemu: slovsnskoj državnoj politici usmjerenjoj teritorijalnom osvajanju djelova hrvatskog mora (Savudrijska vala) i kopna (vojna okupacija Svete Gere).

Zanimljivo je kako Slovenija primjenu sporazuma nije započela povlačenjem vojske sa okupirane Svete Gere nego pokušajem osvajanja i policijskom okupacijom hrvatskog dijala Savudrijske vale.

Lako je biti izvan i iznad “situacije” kad si u Bruxellesu, ali nije ni etično i pametno, da ne spominjem domoljublje, ribanje i ribarsko prigovaranje.

Onako usput, Slovenija nije samo na pravdi Boga okupirala i pokušala oteti Svetu Geru nego je – pokazuju to fotografije, od kojih jednu objavljujem – otela i moj baner s miroljubivim napisom koji sam postavio na ogradu okupirane vojarne.

Inventura slovenske “dobrosusjedske” politike u posljednjih četvrt stoljeća izgleda ovako: (1.) vojna okupacija Svete Gere; (2.) višestruke blokade pregovora s Europskom unijom, s pripadajućim ucjenama; (3.) pokušaj nasilnog prisvajanja 800 hektara hrvatskog katastarskog teritorija u međimurskoj općini Martin na Muri i opstrukcije izgradnje mosta preko rijeke Mure; (4.) pokušaj otmice CIJELE Savudrijske vale (Piranskog zaljeva); (5.) pokušaj otmice NE Krško; (6.) ucjene oko Ljubljanske banke; (7.) zahtjevi VRH-u da povlače punomoći hrvatske Vlade Privrednoj i Zagrebačkoj banci za tužbe protiv Ljubljanske banke; (8.) višegodišnja diskriminacija Agrokoru na slovensko „slobodnom“ tržištu; (9.) pokušaj prevare u arbitražnom procesu o razgraničenja na moru i kopnu i (10.) postavljanje žilet-žice na slovenskom i hrvatskom (!) dijelu granice koji je doveo do smrti brojnih životinja i slobodnog kretanja ljudi i životinja između naše dvije zemlje, (11) blokada hrvatskih ambicija da postanemo članicom OECD-a i dijelom Schengenskog prostora i (12) pokuašaj nasilne primjene arbitražne odluke.

Kako je na redu brojka 13 treba se samo nadati da nam neće objaviti – Inčunski rat kako ga je nazvao jedan moj facebook prijatelj (Ante Bebic), pa analogiji s Bakalarskim ratom koji su ne tako davno vodili Island i Velika Britanija – završava dr Letica.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno