Connect with us

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Split: Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu i spomen čin “I u mom gradu Vukovar svijetli”

Objavljeno

- datum

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u nedjelju, 18. studenog 80-ak članova i prijatelja Hrvatske udruge Benedikt sudjelovat će u Koloni sjećanja i na svetoj misi povodom stradanja u Škabrnji 1991. godine.

Istoga dana s početkom u 17.30 sati u kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu služit će se sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, a od 18 sati u Vukovarskoj ulici u Splitu započet će spomen čin “I u mom gradu Vukovar svijetli” kada će se kroz paljenje svijeća i molitvu odati počast svim poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

DA SE NE ZABORAVI: 17. studenoga – polaganje ruža i paljenje svijeća na grobovima poginulih i ubijenih branitelja Vukovara 1991. godine

Objavljeno

- datum

Autor

Svake godine 17. studenog Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja organiziraju polaganje ruža i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Udruga Hrvatska majka, u Vinkovcima je prva osnovana, osnovana je 12. listopada 1992. godine, udruga koja je okupljala obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj s ciljem traženja nestalih hrvatskih branitelja.

Udruga “Vukovarske majke” i “Hrvatski feniks” su izdali knjigu (1996. g.): “Gdje su naši najmiliji” gdje su navedena imena 2.622 osobe za kojima se traga, te fotografije zarobljenih, nasilno odvedenih. Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” još potražuje 932 nestale osobe.

U Zagrebu su pred sjedištem UNPROFOR-a, u Selskoj cesti, majke poginulih i nestalih podigle zid („Zid bola“) od crvenih (nada) i crnih (smrt) cigli da skrenu pažnju bezosjećajnoj međunarodnoj zajednici da je u Hrvatskoj ubijeno i nestalo više od 13.600 hrvatskih građana.

Kršene su sve norme Međunarodnog prava ali međunarodna zajednica nije ništa poduzela, nije kaznila agresora (Srbiji) što je bila dužna napraviti temeljem međunarodnog prava!

U Republici Hrvatskoj je od 1991. godine otkriveno 150 masovnih te više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 5.135 osoba, a završno identificirani te sahranjeni posmrtni ostaci 4.225 žrtava. U Republici Hrvatskoj još uvijek se traga za 1.508 nestalih osoba kao i za posmrtnim ostatcima 414 poginule osobe (ukupno 1.922 nerasvijetljene sudbine).

Broj poginulih civila u Vukovaru još nije točno utvrđen (nažalost, pitanje je hoće li ikada biti utvrđen), navode se različiti podatci: 1.100 osoba (Davor Marijan), 1.350 (Glavni sanitetski stožer RH). Broj ranjenih civila bio je nešto manji od 2.500.

 

Na području Vukovarsko-srijemske županije otkriveno je 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica. Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 2.074 žrtve od kojih su završno identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 1.846 hrvatskih branitelja i civila.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1.922 osobe, od kojih je 481 nestala i stradala na području Vukovarsko-srijemske županije. Ključni mehanizam za pronalazak nestalih hrvatskih branitelja i civila jest puna suradnja Republike Srbije u otkrivanju informacija o njihovoj sudbini“.

Na Ovčari su nađeni posmrtni ostatci 200 osoba koje su odvedene iz vukovarske bolnice a za 66 osoba se ne zna gdje su posmrtni ostatci jer Srbija ne želi otkriti što se dogodilo s tim osobama. Također nema podataka o pojedinačnim zločinima koji su se dogodili nakon ulaska JNA i paravojnih postrojbi u vukovarsku bolnicu.

U “Borovo Commerceu” je 1991. godine bio odjel vukovarske ratna bolnice. Kada su JNA i četničke paravojne postrojbe ušle u “Borovo Commerce” na odjelu je bilo 200 (250) ranjenika te oko 1.000 civila. JNA i četnici su ubili 51 osobu u Borovu Naselju, 115 ih odvele u Srbiju a ostatak oko 1.000 ljudi u Dalj gdje su ispitivani, selekcionirani i ubijani. One koje nisu ubili su zatočili u koncentracijske logore, jedan dio zatočenika je deportitran u Hrvatsku, dio je razmijenjen a nekima se gubi trag.

 

U „Veleprometu“ je ubijeno 100 osoba a 700 osoba je odvedeno (i ubijeno) i gubi im se trag!?

Branitelji i civili Mitnice su se predali jedinicama JNA, jedan branitelj je ubijen u Srijemskoj Mitrovici. Jedan civil je nestao nakon predaje kod novog groblja a jedan u Šidu. Ostali su razmijenjeni. Dok su trajali pregovori branitelja s Mitnice nekoliko branitelja je ubijeno a nekoliko odvedeno u nepoznatom smjeru i ne zna se njihova sudbina.

Izjava bojnika Ivana Grujića (Večernji list 4. 3. 1996. g.) Beograd ima identifikacijske medicinske protokole o ubijenima, odnosno pokojnima koje tražimo s područja istočne Slavonije, čak i iz zapadne Slavonije i Banovine. Identificirali su 1.400 osoba, a imaju podatke i o 300 neidentificiranih. Prema Deytonskom sporazumu trebalo je rješiti pitanje odvedenih (nestalih) ali se to nije dogodilo jer Srbija odbija suradnju.

Republika Srbija ne želi dati informacije o sudbini odvedenih (nestalih) branitelja i civila. Također, ni Srbi koji su bili svjedoci odvođenja, maltretiranja i ubijanja Hrvata ne žele kazati gdje su pokopani.

 

NISU NESTALI ODVEDENI SU I UBIJENI!

U Vukovarskom Borovu Naselju je 2016. godine otkriven spomenik odvedenima (nestalima za koje se ne zna gdje su, živi ili mrtvi) u Domovinskom ratu. To je mjesto gdje majke, supruge, očevi i djeca nestalih mogu doći, pomoliti se i zapaliti svijeće.

Međunarodna zajednica formalno daje podršku ali osim beskorisnih izjava nije ništa napravila da se rasvijetli sudbina odvedenih (nestalih) osoba i da se zločinci primjereno kazne. Republika Hrvatska (vlast) ne čini dovoljno u potrazi za nestalima.

Foto: Vukovarsko memorijalno groblje, Naslovnica knjige Gdje su naši najmiliji, Zid bola (fragment)

Izvori

  • Vukovarske majke. Gdje su naši najmiliji. (drugo, dopunjeno izdanje) „Hrvatski feniks“ Zagreb 1996.
  • Hebrang Andrija. Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. Ogranak Matice hrvatske u Zadru. Zagreb-Zadar 2013.
  • Lučić Ivo, Vukovarska bolnica Svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka Vukovar hospital a Lighthouse in Historic Storm of Eastern Croatia, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, studeni 2017.
  • Serijal Eduarda Galića i Dominika Galića: Heroji Vukovara;

Dr. Marko Jukić

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Premijera dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina” i mladi o Vukovaru i Škabrnji

Objavljeno

- datum

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u četvrtak, 15. studenog s početkom u 18 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, održat će se premijera dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina”, koji je nastao u produkciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije.

Projekciji filma prethodit će čitanje i recitacija učeničkih proznih i poetskih radova na temu Vukovara i Škabrnje. Kroz program će voditi Margita Vučetić, članica Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt, a u ime HDLSKL SDŽ prigodno će se obratiti predsjednik Ivan Turudić.

Istog dana s početkom u 12.30 sati u dvorani srednje škole u Biogradu održat će se tribina „Vukovar – simbol hrvatske pobjede u sjeni lažne stvarnosti“ i prikazati emisija „Slika Hrvatske – Vukovar 2012.“, a na tribini sudjeluju dr. sc. Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto i Igor Vukić. Voditeljica tribine je Lidia Kukulj.

S početkom u 18 sati u kino dvorani u Trilju prikazat će se dokumentarni film “Ovčara – neispričana priča”, a s početkom u 18.30 sati u dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću dokumentarni film “Srce Vukovara”.

Izvor: hu-benedikt.hr

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

(FOTO) Svečano otvoren Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Objavljeno

- datum

Kulturno-memorijalni susret ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’, koju sedmu godinu organizira Hrvatska udruga Benedikt, svečano je večeras  otvoren u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Predsjednik ‘Benedikta’ Vide Popović, rekao je kako je jedan od glavnih ciljeva organizacije ove manifestacije bio prenijeti mladim naraštajima istinu o događanjima u Domovinskom ratu jer je Domovinski rat i pobjeda izvojevana u njemu temelj današnje Hrvatske.

– Žalosti nas što nitko nije odgovarao za zločine u Škabrnji i Vukovaru, državi mora biti interes da se zadovolji pravda žrtava. Razumljivo je da Vukovarci ustaju i traže da se kazne oni za koje se zna da su sudjelovali u zločinima u Domovinskom ratu. Prije više od godinu dana uputili smo prijedlog Gradu da jedna ulica u Splitu ponese ime pokojnog vukovarskog branitelja Marku Babića. Nadamo se da će nam uskoro odgovoriti jer je to jedini način da se odužimo Vukovaru – rekao je Vide Popović.

>> Govor predsjednika Hrvatske udruge Benedikt, dr. Vide Popovića

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, pod čijim se pokroviteljstvom susret održava i ove godine, bivši časnik HV-a Božo Zadro se obratio nazočnima.

Osim Hrvatske udruge Benedikt, u organizaciji ove manifestacije sudjeluje još 16 udruga, institucija i jedinica lokalne uprave. Od prve godine manifestaciju podržava Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje. Njega, kaže, najviše boli nepravda što nitko nije odgovarao za Škabrnju i Vukovar, a ispričao je i da je imao priliku likvidirati Ratka Mladića nekoliko dana prije pada Škabrnje.

– Stupilo je haško primirje i vozio se po mom terenu u otvorenom džipu. Mogao sam ga likvidirati, moji snajperisti su me čak i nagovarali na to, ali nisam to htio dozvoliti jer bi ja bio u Hagu, a za njega nije niti pokrenut postupak za Škabrnju. Sve hrvatske vlade nisu ništa napravile da Ratko Mladić odgovara za ono  što je napravio. Nikome nije u cilju lov na vještice, ali se mora znati istina. Prije desetak dana dolaze iz zadarske policije da saslušaju moju majku od 98 godina da priča što je bilo 18. studenog prije 27 godina. Nakon toliko godina! Ne dolazim ovdje nikoga optuživati, ali mi moramo znati i našu djecu učiti onome što se događalo 90-ih godina. Istina je da dok su HOS-ovci Marka Skeje branili Škabrnju nitko nije mogao pristupiti – rekao je Miljanić.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je cijela naša povijest sazdana od muke, boli i stradanja kojima je zajednički nazivnik ponos i pobjeda.

– Što je Judita? Lijepa književnost ili poziv pučanima? Priča o Kružiću koji je branio Klis nije ništa drugo nego svjedočenje herojstva koje smo ponovili prije 27 godina, kroz žrtvu i stradanje koja je za rezultat donijela ponos i pobjedu. Država smo mi i ovi dani sjećanja jesu dani sjećanja na tugu, bol i nepravdu, ali su u prvom redu dani sjećanja na ponos i slavu. Ja imam svoj zavjet brinuti o tome koliko god mogu, slušati, učiti, prenositi… Vjerujem da će se institucije trgnuti i odraditi svoj dio posla – rekao je Krstulović Opara.

Župan Blaženko Boban istaknuo je da je ponosan jer se sjećanje na Škabrnju i Vukovar na ‘najveličanstveniji način’ obilježavaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Oslobađanje Hrvatske nije završen posao. Na nama je zadatak, na braniteljima, da pričamo mladim naraštajima što se događalo. Mi moramo organizirati ne samo ovaj tjedan nego se dodatno nasloniti na Benedikta i kroz škole i institucije pričati što je bilo i kako je bilo. Nama koji obnašamo odgovorne dužnosti i Vukovar i Škabrnja moraju biti u mislima kada donosimo odluke jer će tek tada one biti svrsishodne za našu budućnost, u korist hrvatskog čovjeka i na ponos poginulih i branitelja. Kada država bude funkcionirala tako da svaki branitelj kaže da je ponosan za to što se borio, tek tada možemo reći da država ide u pravom smjeru – zaključio je Boban.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, predstavljena knjiga ‘Katolička crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991.-1995.’ autorice dr. Julije Barunčić Pletikosić. Uz autoricu knjigu su predstavili dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Josip Dukić. U glazbenom dijelu nastupio je operni solist Božo Župić uz pratnju na glasoviru Marije Župić.

Izvor: Croative.net | Dalmatinski portal   Foto: hu-benedikt.hr | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno