Connect with us

Vijesti

ŠOKANTNA PRIČA Gordana Malića: Opaka informacija oko aviona i ministra Krstičevića

Published

on

GORDAN MALIĆ, poznati istraživački novinar, objavio je vrlo zanimljiv i opak tekst na temu kupnje borbenih zrakoplova i sustava za potporu i održavanje letjelica, još ranije prije svih zavrzlama s američkom suglasnošću za izraelske zrakoplove…

U priču je na posredan, ali znakovit način, uključen i ministar obrane Damir Krstičević čija je dojučerašnja tvrtka KING ICT osnovala tvtku kći za poravak i održavanje zrakoplova. Koji još nisu ni kupljeni.

U tekst pod naslovom “Bivša tvrtka Damira Krstičevića započela biznis servisiranja i nabave zrakoplova i vojne opreme“, u magazinu Startnews, a prenosi Maxportal, Malić piše:

Usred javnog natječaja za posao stoljeća od pola milijarde dolara i donošenja konačne odluke o nabavi ratnih zrakoplova za obranu hrvatskog i NATO neba, gužva i u Trgovačkom sudu, gdje je i kompanija koja se do sada pretežito bavila računalnom opremom, osnovala tvrtku kćer i za proizvodnju, popravak i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica, zrakoplovne opreme…

Utjecajna domaća IT kompanija KING ICT., u kojoj je do ulaska u Vladu jedan od vodećih menadžera bio aktualni ministar obrane Damir Krstičević, okreće se novom biznisu. Kako stoji u sudskom registru, namjeravaju se baviti u budućnosti i trgovinom oružja te proizvodnjom i servisiranju zrakoplova i zrakoplovne opreme.

Naime, krajem rujna prošle godine KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirao tvrtku kćer “Planet devet” d.o.o. (Planet IX) sa sjedištem u Zagrebu, Buzinski prilaz 10. S temeljnim kapitalom od dvadeset tisuća kuna nova tvrtka u korporativnom carstvu vlasnika KING ICT-a Stipe Matića, registrirala je niz raznorodnih djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja toplih napitaka i hrane, izrade web stranica, i slično, sve do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme.

Pored toga, vodeća IT kompanija u zemlji od rujna se bavi i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja, te pirotehničkih sredstava.

Za direktora tvrtke “Planet IX” imenovan je Sandi Radić, dojučerašnji član uprave KING ICT-a. Rođen je u Vrgorcu, otkud je porijeklom i ministar Damir Krstičević, a raspolaže i solidnim obrambenim iskustvom, jer je jedno vrijeme vodio kabinet ministra obrane Joze Radoša u vladi Ivice Račana, a sudjelovao je i kao promatrač u NATO-vim misijama.

Hoće li se novim akvizicijama KING ICT okrenuti i većoj suradnji s MORH-om za sada možemo samo nagađati. Činjenica je da KING ICT, kao i cijela M San Grupa vlasnika Stipe Matića s MORH-om unosno surađuju već cijeli niz godina.

Sve navdeno postaje još zanimljivije kad se zna kako se upravo ovih dana riješava (riješavao) odabir najboljeg ponuđača ratnih vojnih zrakoplova za Hrvatsku.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer kupovinu «rabljenih» izraelskih zrakoplova iz flote  “F16 barak” i sam je najavio pred koji dan. Netanyahu će ovog ljeta službeno posjetiti RH gdje će mu domaćin biti hrvatski premijer Andrej Plenković. Bilateralna suradnja bit će učvršćena i na vojnom planu i to, kako tvrdi izraelski premijer, kupovinom 12 rabljenih  izraelskih zrakoplova po cijeni od 500 milijuna dolara, što je najveća akvizicija MORH-a od Domovinskog rata.

Prema procjenama stručnjaka na zemaljsku prilagodbe i servis  rabljenih “baraka” MORH bi u razdoblju od idućih 10 godina trebao potrošiti još 500 milijuna dolara, čime bi se nabava zrakoplovne eskadrile popela na milijardu dolara.

Upravo stoga je zanimljivo kako je baš tvrtka u kojoj je na najvišim pozicijama bio Damir Krstičević odlučila baviti se i poslovima usko vezenim uz servisiranje i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica, prijevozom i nabavom oružja…

Znači li zaokret ove pretežito specijalizirane tvrtke s računalne opreme na vojnu industriju? Hoće li se novoregistrirana tvrtka uskoro pojaviti i kao dobavljač na natječajima za servisiranje izraelskih zrakoplova iz flote ” F16 barak”, čija je kupovina već najavljena? Ako do potpisa tog ugovora dođe, novo sestrinsko poduzeće KING ICT-a “Planet devet” d.o.o. moglo bi konkurirati i za te poslove.

Zanimljivo je da je tvrtka “Planet IX”, čija je jedna od djelatnosti i servisiranje zrakoplova, osnovana nedavno, 9. rujna 2017. samo par tjedana uoči službenog susreta ministra i potpredsjednika Hrvatske vlade Damira Krstičevića i njegova kontroverznog  izraelskoga kolege Avigdola Liebermana.

Do susreta dvojice ministara došlo je u Zagrebu, a tema je bila i nabavka izraelskih rabljenih zrakoplova, nakon čega se Lieberman sreo i s još nekim političarima iz okružja.

Prema svemu sudeći nabava izraelskih višenamjenskih zrakoplova vrlo je izgledna, iako natječaj za kupnju nove zrakoplovne flote HV-a još nije okončan.
Gordan Malić/ Starnews.hr Foto: MORH

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno