Connect with us

Tvrtko Dolić

ŠIRENJE NEISTINA ZNANSTVENIKA MIROVINA: Danijel Nestić i ekipa nas obmanjuju

Published

on

 Živimo u vrijeme kada se baš svašta proglašava znanošću. Imamo znanstvenike ovrha, harača, otpada, ološa, i svega nečega, sve nama za vratom, o našem trošku. U ovome tekstu ukazujem na širenje neistina pod imidžom “znanstvenika mirovina”, na što se svodi javna rasprava o najavljenoj mirovinskoj reformi.

Zamislite da netko s imidžom znanstvenika uporno zastupa ideju da najvišu invalidninu dobijamo svi, uključujući i posve zdrave osobe. Prvo što pomislim za takvoga je da ima diplomu našeg slavnog doktora Pepe, pokoj mu plemenitoj duši, jer je za male novce mnoge spasio od najtežeg rada na cestama i u rudnicima. Nešto slično u svezi mirovina pokušava Danijel Nestić s Ekonomskog instituta zarez Zagreb, ali nitko ne zove hitnu niti zabranjuje da se interesne skupine nazivaju institutima. Na Okruglom stolu u Saboru na temu zamrzavanja privatnog Drugog mirovinskog stupa kao obveznog, zastupnici tog promašenog koncepta Mirando Mrsić, Silvano Hrelja, Velimir Šonje i Danijel Nestić pozvali su na vjeru, dok su profesor Ivan Lovrinović i prisutni znanstvenici iznijeli konkretne argumente za zamrzavanje Drugog mirovinskog stupa kao obveznog. Zbog toga sebi pridržavam pravo da glede konkretnog ekonomskog problema naših mirovina povremeno koristim religiozne kvalifikacije. Kako istinske znanstvenike prepoznati u tome moru krivotvorenih i slično stečenih diploma i znanstvenih statusa? Potrebito je uvesti pravilo da budući ekonomist najprije završi studij matematike, pa tek onda nastavi postdiplomski studij ekonomije. Kod nas studij ekonomije upisuju oni koji se ne snalaze u elementarnoj matematici.

Sacred Games

Ovih smo dana mogli pogledati izvrsnu indijsku televizijsku seriju “Sacred Games” u distribuciji Netflixa. Glavni negativac Ganesh Gaitonde, glumi ga Nawazuddin Siddiqui, uzdigao se kao kralj otpada i smeća u Mumbaiu (do 1995. Bombay). Indijsko financijsko središte Mumbai danas je dom za 60 tisuća milijunera i stotinjak bilijunera. Plemeniti Zapad je mnogoljudnoj indijskoj naciji nametnuo sterilizaciju, ali se u Indiji, za razliku od Hrvatske, život pokazao jačim od stranog interesa. I Hrvati su sterilizirani, samo ne znamo kako je to farmaceutska industrija provela. Kao i u Hrvatskoj, u indijskoj republici Maharashtri prisutna je duboka religioznost, ali i duboko ukorijenjena korupcija hrvatskog karaktera, koja prožima sve pore života, pa tako ljudskog smeća nalazimo u izobilju i u Hrvatskoj i u Indiji. Iznad smetlišta Bombaya nicali su veliki trgovački i poslovni centri, kao i nova stambena naselja. Smeće i gradovi idu jedni uz druge, i šire se jedni preko drugih. Hrvati još uvijek skupo sahranjuju svoj mrtve na grobljima, a rodbina plaća održavanje upokojišta. Kuda s našim umirovljenicima nakon što se izdvajanje u Drugi mirovinski stup poveća? Na Jakuševac? U Mumbaiu i skoro svima današnjim metropolama, sve se svodi na izrabljivanje drugoga, kapital je novi bitak, a glavno ontološko pitanje je kako drugima preoteti njihove novce, odnosno naklonost Božju. Nakon što sam odgledao tu zanimljivu seriju, zapitao sam se jesu li danas starije osobe i/ili umirovljenici zapravo ljudski otpad. Mlad zlikovac je upotrebljiv, ali što učiniti sa skoro nepokretnom starkeljom čak i ako je moralno plemenit? Teško onome tko u starosti dopadne bolnice ili staračkog doma. Već drugi dan dobije na poklon bakteriju mrsa, koja mu otvara rane po tijelu, pa nesretnik napušta ovaj svijet zatočen u nezaustavljivo vlastito raspadanje. Nama ostaje pogađati tko u tome više pridonosi? Bolničko osoblje, koje se tako rješava osoba kojima je svaki dan gore, ili možda upravljačke strukture mirovinskih fondova tako rješavaju umirovljenike i štite mirovinske kumulacije? “Sacred Games” pokazuje da su civilizacijsko smeće sve društvene strukture, da je civilizacija na svoj način smetlište. A najveće smeće zapravo su političari i sve visoko plaćene osobe. Nekada bi u svojoj lijenosti i izležavanju pokrenuli mrsu, ali danas rekreacijski trče, plivaju, a zgodne mlade maserke dodatno im održavaju cirkulaciju i zdravlje kože. I još plemenito trepću očima kao dobri ljudi. Takvi su kod nas uveli ovakav Drugi mirovinski stup kao privatan i obvezan – kod nas se 5% iz naših bruto plaća, oko 5-6 milijardi kuna godišnje, preusmjerava u fondove stranih banaka (Zaba, PBZ, Erste, Raiffeisen) i njihovih osiguravajućih društava, da bi se na cijeli taj sustav otimanja našeg novca nalijepilo mnoštvo tromijih uhljeba, parazita i svakog drugog ljudskog smeća.

Invalidninu za sve!

Danas su jako na cijeni znanstvenici odvoza, klasificiranja i deponiranja otpada i smeća. Takozvani znanstvenici Jakuševca. Otraga su lokalni kriminalci i lokalna “samouprava”. I ta znanost uvažava filozofske znanstvene korijene, pa se uredno razvlači sve do Platona, koji je pojmovno postavio državu civilizacijski ispod razine RH, Zagreba i Jakuševca, jer nije pronašao ideju ili pojam za smeće. Platon nije prepoznao da su najveće smeće ljudi, a među njima oni koji propovijedaju patnju u mladosti i uživanje u starosti, danas u mirovini. Kod nas se sve preklopilo na najgori način, pa nas i kreditne agencije drže u statusu smeće ili tu negdje. Da danas uskrsne u Lijepoj našoj, Platon bi bio iznenađen količinom smeća među političarima, uhljebima politike, takozvanim managerima i svim tim samozvanim analitičarima. Iako nije bio veliki financijaš, zasigurno bi bio zaprepašten s našim privatiziranim mirovinskim sustavom, s obveznim privatnim !! mirovinskim stupom, a posebno s ljudskim smećem koje se nalijepilo na mirovinske fondove. Nema te filozofije i te pameti koju ova zemlja, njeni političari, i njeni “znanstvenici” nisu opovrgli kroz već neiskorjenjivu korupciju. Provizija, mito i interes podzemlja pokreću baš sve. Dok Milan Bandić i ekipa grade fontane, u mnogim zagrebačkim domovima za većih padalina iz začepljene kanalizacije šikljaju kontaminirani vodoskoci. Zagreb se povremeno pretvara u ogromnu kontaminiranu fontanu.

 

O kakvim se vražjim sjenama radi u ovoj modernoj Platonovoj pećini nazvanoj Hrvatska? I kroz lex Agrokor naš veliki gubitaš pretvoren je u fontanu. Fondovi privatnog Drugog mirovinskog stupa zapravo su kontaminirane fontane, koje naše novce razlijevaju na sve strane. U drugim državama banda pere svoje crne novce, a kod nas se čist novac pretvara u prljavi. Samo na mešetarenjima oko Leda šikljalo je iz kontaminiranih fontana Drugog mirovinskog stupa naših pola milijarde kuna, koji se zapravo nisu razlili svima nama okolo, nego su cisternama odveženi u bazene kriminalaca i/ili financijske oligarhije. Među obmanutim “štedišama” Drugog stupa (svi zaposleni) zavladala je panika. Raspad koncepta obveznog i privatnog !! mirovinskog stupa doveo je do ovogodišnjeg prvotnog prijedloga ministra Marka Pavića da se  “štedišama” otvori slobodan povratak u daleko pouzdaniji i sigurniji državni (prvi) stup, u koji bi se većina vratila i ako neće dobiti proračunski dodatak 27%. Kao što svi znamo, Andrej Plenković instaliran je od stranog interesa, pa je hladno išamarao našeg Pavu Equalizera. Tako se ipak nastavlja naše suicidno punjenje bankarskih fondova iz naših bruto plaća, a umirovljenici će dobiti priliku da se posve vrate u državni Prvi stup tek prilikom umirovljenja – banke i njihova osiguravajuća društva i dalje raspolažu sa stotinjak naših milijardi, a imat će jako male obveze prema umirovljenicima. Banke i njihova osiguravajuća društva zapravo traže da sve njihove obveze prema umirovljenicima preuzme proračun. Monstruzno, jezovito, demonski! Da je Platon u svoje vrijeme imao nekakvu najavu Plenkovića, njegov svijet ideja bio bi potpun. Naravno, banke žele više nego što im Plenković i Pavić “velikodušno” nude. I takvo obično civilizacijsko smeće i drumsko razbojstvo, pod znanost i nešto dobro za sve nas podmeće nam njihov vodeći “znanstvenik mirovina”.

Javna rasprava kao diktat financijske mafije

Javna rasprava o mirovinskoj reformi svodi se na to da Danijel Nestić, Frenki Laušić, Gojko Drljača, Ljubica Gatarić, Davorko Vidović, Mirando Mrsić i Silvano Hrelja u dnevnim tiskovinama svako malo objave istu konstrukciju o opravdanosti koncepta privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji je već na formacijskoj razini drveno željezo, sabotaža tranzicije. Riječ je o instrumentu stranog interesa i privatizacijske pljačke, sve uz blagoslov Svjetske banke i svjetske korupcije. Okupacija je tako duboko ugrađena u sve poluge društvenog sustava da nasuprot njihovom obmanjivanju ostajemo moja malenkost i 7Dnevno skoro posve sami, ako izuzmemo povremeno objektivno očitovanje profesora Ivana Lovrinovića, kada mu se ukaže bilo kakva prilika, dodajte tome zahtjev sindikata da se Drugi mirovinski stup ukine, i to bi bila ta javna rasprava, u kojoj redovno pobjeđuju oni koji kontroliraju dnevne tiskovine i glavne televizijske programe. Pokradenim zaposlenicima iliti osiguranicima preostaje da se organiziraju po ugledu na udrugu Franak. Što se čeka? Frankeri su bili manji dio populacije, a mirovkeri smo svi mi. Zanimljivo, kao i u slučaju kredita s valutnom klauzulom, tako i u slučaju fondova Drugog mirovinskog stupa, banke i njihovi trubači žele da se obveze banaka prevale na socijalnu državu. Umirovljenici su pokradeni, oni su sirotinja, pa im stoga treba pomoći socijalna država a ne one banke koje su s fondovima preuzele i određene obveze. Profesor Lovrinović upozorava nas da su u posljednjih 10 godina osiguravajuća društva naplatila 4 milijarde kuna na temelju upravljačkih usluga, možete zamisliti kakvih. Među onima koji promiču ovakav privatan i obvezan !! mirovinski stup ima i onih koji ga podržavaju samo zato što znaju da je za Hrvatsku najgore zlo. Kod nas su solidno plaćeni novinari i analitičari koji prepoznaju zlo kao korijenski hrvatsko. Ne vjerujem da je Nestić jedan od takvih, ali se moramo zapitati čije boje brani. Za potrebe razumijevanja kampanje svih onih koji kraljevski žive na konto Drugog mirovinskog stupa, spomenut ću nekoliko posljednjih istupa Danijela Nestića.

Nestić uporno ponavlja jednu istu neistinu

(1) Nadnevka 28. srpnja Danijel Nestić izjavio je za Jutarnji list da Ministarstvo rada namjerava ukinuti dodatak od 27 posto za Drugi mirovinski stup.(*) Riječ je o direktnom i bezobraznom obmanjivanju nacije – vlada ne ukida mirovinski dodatak 27% za Drugi stup, jer za one koji odlaze u kombiniranu mirovinu Prvog stupa i Drugog stupa takav mirovinski dodatak nije niti predviđen, niti zakonski, niti kao bilo koja druga mogućnost. Zapravo je takav stup nametnut pod obećanjem da će njegovim korisnicima donijeti deblji dodatak na mirovinu. Nestić se ne može vaditi na to kako je bio neupućen, jer su mirovine i privatni mirovinski fondovi ta visoka “znanost” kojoj se Nestić “posvetio”.

(2) Nova zvijezda stranog interesa Frenki Laušić 7. kolovoza u Jutarnjem listu prezentira “mišljenje Danijela Nestića o prijedlogu mirovinske reforme”. Kao znanstveni rad!! Vjerovali ili ne, “znanstvenik Nestić je zasukao rukave”, pa je preko noći osvanulo znanstveno nedjelo. Bankarima je malo što god da im ponudite. Bankarima i ekipi ne paše niti veleizdajnički prijedlog Andreja Plenkovića, da mirovinske “štediše” dobiju mogućnost povratka u državni Prvi stup tek prilikom umirovljenja, čime bi stekli pravo na mirovinski dodatak 27% iz proračuna. Što predlažu Nestić i ekipa? Pa, da mirovinski dodatak dobiju svi, a da “štednja” ostane u fondovima Drugog stupa, valjda za novo prevaljivanje loših portfelja banaka na mirovinske osiguranike. Znate, nije to konsenzus – onaj tko posjeduje veliku količinu državnih obveznica ima mogućnost reketirenja države.

(3) Nakon što su se u tiskanom izdanju 7Dnevno i na pripadnom portalu 7dnevno.hr pojavili moji tekstovi koji razotkrivaju Nestićeve prijedloge kao neutemeljene, protuzakonite i nepravedne, u tekstu Frenkija Laušića u Jutarnjem listu od subote 11. kolovoza, pojavljuje se Nestićeva pokajnička korekcija: osiguranici Drugog stupa “u skladu s postojećim zakonskim rješenjima nemaju pravo na dodatak 27% na dio mirovine iz Prvog stupa”. Čini se da Nestić i Laušić priznaju sijanje konkretne laži, ali zapravo tako pripremaju novu obmanu kroz slično novo priznanje unaprijed: Plenković – Pavić mirovinska reforma koštat će nas dodatnih milijardu kuna godišnje, a Nestić – Laušić prijedlog ide za novim proračunskim troškom 3 milijarde kuna godišnje, ali je po njima to sitnica, jer će u budućnosti mirovine biti veće, prosječno 20 eura!!! Dakle, trebamo svake godine u fondove Drugog mirovinskog stupa krcati oko 10 milijardi kuna, što direktno iz bruto plaće, što kroz (danas protuzakonite) proračunske naknade da bi nekoliko osiguranika koji će doživjeti mirovinu tamo neke 2045. dobilo 20 eura više, ali i to kroz neutemeljenu naknadu iz proračuna. Kao, nema veze što bi fiskalni i proračunski minus zbog Drugog stupa konvergirao prema 15-20 milijardi kuna godišnje, bitno je spasiti tog jadnika u 2045. godini, koji će najvjerojatnije predati zahtjev za eutanazijom. Ima se! Ideja smeća je ta da se fondovi banaka pune povećano, a da država preuzme sve obveze prema umirovljenicima. Nečastivi ne bi mogao smisliti bolji način da umirovi i pokopa naciju.

(4) Zajedničko u svim posljednjim nastupima Danijela Nestića: Drugi mirovinski stup nije u stanju vratiti umirovljenicima onoliko koliko su njegovi kreatori obećavali. Naravno da je tako, jer su upravljačke strukture fondova Drugog stupa pojele ili prokockale supstancu, zajedno sa cijelom vojskom plaćenika, od političara do “znanstvenika” i raznoraznih uhljeba. Nestić je izmislio novi paradoks: oni mirovinski osiguranici koji su korisnici isključivo državnog Prvog stupa prolaze bolje, ali eto, nije dobro da se provede dekonstrukcija Drugog stupa. Dakle, nije u pitanju interes osiguranika, nego interes parazita koji su se nalijepili na Drugi stup, na tuđu štednju, koja je od takvih već prilično pokradena. Nestić uporno ponavlja da će Drugi stup biti besmislen ako Plenković provede svoju reformu u korist banaka i njihovih osiguravajućih društava. A da objasni u čemu bi bio smisao privatnog Drugog stupa ako će kumulacije pripasti fondovima banaka, a država iliti svi mi moramo priskočiti s 27% dodatka, čime bi zapravo pokrili redovne obveze banaka. Naravno da je tako, da je Drugi stup u svakom slučaju besmislen, kao privatan i obvezan – sve su ga zemlje ukinule, sve osim Hrvatske, u kojoj financijska mafija i raznorazno ljudsko smeće nesmetano provode što ih je volja. Zar nije reciklirani premijer Plenković naglasio da može što hoće?

Objašnjenje invalidnosti formacije

Nitko ne prima mirovinski dodatak 27% iliti “odštetu za komunizam i lažnu tranziciju” zato što se za to slučajno odlučio. Riječ je o funkcionalnom dodatku na mirovinu, za koji se morala postaviti određena vremenska i dobna granica, ali smisao nije u tome da su se neki odlučili strogo za državni Prvi stup, a drugi za kombiniranu “štednju”. Dodatak je uveden pod obrazloženjem da je takav naknada starijim zaposlenicima zbog prelaska na izračun mirovine na temelju cjelokupnog staža – prethodno se apliciralo 10 najboljih godina. Istovremeno je daleko od očiju Javnosti takva mirovinska naknada pokrila “invalidninu” za formacijsko maltretiranje i pljačku starijih u dvije formacije, kao i odštetu za smanjeno kumuliranje državnog prvog stupa nakon “reforme” iz 2002. Zapravo to nije teror dvije formacije – ista banda vlada već 73 godine. Čak i da Drugi stup nije uveden, mlađi zaposlenici ne bi imali pravo na “formacijsku” odštetu i onu za promjenu izračuna mirovine. Istina, kao i oni stariji, mlađi zaposlenici rade u lošim uvjetima, a najtragičnije je to stacioniranje, prividna stabilnost, koja ipak ne daje pravo mladima da traže naknadu rezerviranu za one koji su radili u komunizmu i u prvim godinama “tranzicije”. Mladima apliciranje cijelog radnog staža u izračunu mirovina ne donosi onolike gubitke kao onima koji su 80-ih i 90-ih radili za 100 – 200 njemačkih maraka. Zapravo je mirovinski dodatakt 27% uveden i kao naknada starijima za komunjarsku mirovinsku “reformu” iz 2002. Tada je četvrtina mirovinskih izdvajanja prebačena iz državnog fonda u novosnovani privatni Drugi stup pod kontrolom stranih banaka i njihovih osiguravajućih društava. Kumuliranje državnog Prvog stupa reducirano je za četvrtinu, pa je naknada korisnicima samo Prvog stupa trebala biti trećina mirovine posve oslonjene na državni Prvi stup – proračunski dodatak 33,33%, koji je zajedno s formacijskom odštetom trebao narasti na 50%. Kao što sam naglasio, problem je u tome što ekonomiju upisuju učenici kojima nije išla matematika. Mirovinski dodatak do 27% tek je polovica onoga što su stariji umirovljenici trebali dobiti kao pravedan dodatak.

Pravednik Pavić prešao je na stranu Tame

Kao u filmskom serijalu Zvjezdani ratovi, Marko Pavić najedanput se pojavio s kacigom Dartha Vadera. Valljda mu je Andrej Plenković spalio lice, nakon što je pokušao pomoći ekonomiju ove zemlje. Pavić je prešao na stranu Zla. Naizmjenično obmanjivanje Javnosti glede smrtonosnog Drugog mirovinskog stupa dolazi iz iste interesne skupine, koja se razbacuje s visokim kumulacijama tog “privatnog i obveznog” stupa. Ljubica Gatarić nazvala je to oštrom kritikom Banskih dvora. Bože, kako je sve to providno, a obmane idu dalje. Gatarić ne vidi problem u tome što mlađima po postojećim zakonima ne pripada mirovinski dodatak 27%, da bi taj dodatak praktično davali sami sebi, iz svog džepa, odnosno proračuna, uz dvostruko veći trošak jer to država ne može financirati bez novog skupog zaduživanja. Gatarić smeta što bi se nakon izmjena zakona proračunski mirovinski dodatak 27% uvjetovao prenošenjem “štednje” u državni Prvi stup. Kao, to bi dovelo do pražnjenja Drugog stupa. Dobro, a zar se Drugi stup neće prazniti i ako ništa ne mijenjamo, već kroz samu isplatu mirovina? Praktično, banke i njihova osiguravajuća društva posjedovat će našu “štednju” dugi niz godina, sve do trenutka umirovljenja, kada državni Prvi stup preuzima prljave poslove. Drugi stup neće se isprazniti jer je izdvajanje u njega obvezno i zaposlenici će ga puniti, svatko od njih do svog trenutka umirovljenja, kada bi se izjasnio želi li ostati korisnik Drugog stupa. Što je s visokim prinosima fondova Drugog stupa, s kojima se hvale banke, njihova osiguravajuća društva i likovi poput Danijela Nestića.

Kako se financiraju takozvani instituti?

Ne vodi Danijel Nestić svoju kampanju za povećavanjem izdvajanja u Drugi mirovinski stup samo zbog svog osobnog interesa, zabrinut za svoju osobnu mirovinu. Jedan ugledni znanstvenik, ako ga tako možemo nazvati, pohvalio se da u ekonomske analize i rasprave ulazi hladno i objektivno jer se davno obogatio. “Gospodine, kako ste se obogatili?” – priupitao je voditelj televizijske emisije u kojoj se “znanstvenik” odao. Nije odgovorio, nego je brzo prešao na drugu temu. Isto tako, jasno je da poduzeće Ekonomski institut zarez Zagreb ne bi dopustilo Danijelu Nestiću da se hobistički bavi “znanošću privatnog i obveznog”, da ga njegovo poduzeće za to plaća, a da samo poduzeće pri tome i oko toga ne ubire veću korist od samog Nestića. Javnosti je u negativnom sjećanju stara postava IGH, koji su vodili političari koje želimo zaboraviti već zbog našeg mentalnog zdravlja. Ovdje dolazimo do pitanja kako se financiraju poduzeća poput EIZ-a? Posebno kada se zaposlenici i suradnici tog poduzeća priklanjaju uz financijsku oligarhiju i nasuprot interesu nacije i malog čovjeka. Primjerice, EIZ je zakazao glede slučaja Franak, na svim razinama te tragedije. Kada su frankerima oduzimani stanovi zbog jezovito naraslih rata, EIZ je provodio kampanju za snižavanjem cijena stanova, što je pogodovalo kreditorima. Evo je “hrvatski” fašistički Ovršni zakon zvijer svjetskih razmjera, o kojoj trube svi najpoznatiji globalni instituti, ali domaći EIZ nema što reći. Korektno je da Željko Lovrinčević s EIZ-a savjetuje da treba istražiti koji su ugovori Uljanika namjerno sklopljeni s unaprijed očekivanim gubitkom, ali bi bilo dobro da se istraži i kakvi su “znanstveni” radovi sami po sebi očekivani gubitak u fondovima Drugog mirovinskog stupa.

Projekcije

Za ono što je vidljivo i kumicama na placu, Nestić slaže tabele i grafikone, čime pokušava ostaviti dojam znanstvenika. Zamislite da ne kažem kako su većini umirovljenih njihove mirovine nepodnošljivo male, nego napišem da su 0,496322 x primjerenost. Sva akademska elita požurila bi da mi se pokloni kao najvećem znanstveniku. Od kuda sam potegao takvu preciznost? Iz dostupnih podataka! Nestić je kao zagledan u našu budućnost, pa daje svoje projekcije adekvatnosti mirovina u odnosu na plaće za 2045. Mirovinski dodatak 27% nije planiran za 2045. nego je posljedica 1945. Nestić je posve previdio blijedo-žutu krivulju u svome grafikonu – Kineze i jeftiniju radnu snagu od Kineza. Pelješki most zapravo uvozimo iz Kine. Mirovine će 2045. biti adekvatne jer će presuditi kineska i slična radna snaga, koja će pojeftiniti rad. Zapravo, nisu problem mirovine, nego uništavanje današnjih zaposlenika u RH. Zaposlenici će ostvariti veću sigurnost za svoju starost ako se obvezna mirovinska izdvajanja ukinu. Paraziti mirovinskih fondova ne dopuštaju povećanje bruto plaća jer to zakonski nameće povećanje / adekvatnost mirovina. Povećanje bruto plaća dovelo bi do povećanog punjenja mirovinskih fondova, ali oni to ne mogu pojmiti. Ne mogu to shvatiti niti ministri koji se strogo bave povećanjem neto plaća. Jer, na kraju, nije problem adekvatnost mirovina, nego zaposlenost i adekvatnost plaća u odnosu na troškove života. Mirovinski fondovi postajat će sve tanji i zbog pojačanog iseljavanja. Glede toga preračunali su se i “instituti” i banke. Povećavanje stopa izdvajanja u mirovinske fondove ne može promijeniti trendove. To što Nestić i ekipa traže još više za banke i sve te uhljebe mirovinskih fondova, ne znači da je prijedlog Plenkovića i Pavića prihvatljiv. Riječ je o teškom kriminalu, koji odstranjuje sve zapreke novoj i većoj pljački nacije. Naime, sadašnji zakon ne dopušta mirovinski dodatak 27% za buduće umirovljenike, pa su se minsitri i financijska mafija okupili, dumali, i ubacila u igru sve političare isve medije pod svojom kontrolom – isti dodatak dobit će svi prilikom umirovljenja. Zaista, zašto onda Drugi mirovinski stup ostaje obvezan? Drugi stup je obvezan, a fondovi tog stupa nemaju nikakve obveze! Ne proizvode nikakav dodatak svojim korisnicima, a hvale se da su “štednju” osiguranika dobro investirali i zaradili desetke milijardi. Zapravo je riječ o visokim prinosima na državne obveznice, što je opet isisavanje supstance svih nas. Strani interes provodi svoje, dok se na našim mirovinskim kumulacijama carski provode najgori društveni paraziti! To je ta društvena integracija, na razini RH i na razini EU.

 

(*) Potpuna izjava Danijela Nestića, onako kako istu u Jutarnjem listu od 28. srpnja prenosi Frenki Laušić: “Ono što bih predložio vladajućoj koaliciji je, pak, da odustane od povećanja doprinosa za zdravstvo, ali da za jedan posto poveća ulaganja u drugi mirovinski stup, no uz uvjet da Ministarstvo rada odustane od ukidanja dodatka od 27 posto za drugi stup te da pronađe model da ga se isplaćuje i za članove drugog mirovinskog stupa”. A da svih 20% mirovinskih izdavajanja iz naših bruto plaća i svih 17,2 doprinosa na plaće jednostavno prepustimo bankama, bez ikakve obveze prema umirovljenicima? To je ta financijska stabilnost RH, koja je u ostatku svijeta predmet ismijavanja.

Tvrtko Dolić

 

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno