Connect with us

Istaknuto

Sepp Blatter i Michel Platini suspendirani na osam godina!

Published

on

Teška je to kazna Fife, ali očito itekako potrebna da bi se počelo s povratkom izgubljenog ugleda.

Sepp Blatter i Michel Platini suspendirani su na osam godina! Teška je to kazna Fifine etičke komisije, ali očito itekako potrebna da bi se počelo s povratkom izgubljenog ugleda.

– Istražno tijelo naše neovisne Etičke komisije podnijelo je konačni izvještaj vezan uz Seppa Blattera i Michela Platinija. Iz razloga vezanih za prava privatnosti i presumpciju nevinosti, nećemo objavljivati detalje izvještaja – objavila je FIFA.

Platini je od 8. listopada pod suspenzijom od 90 dana koja ističe 5. siječnja i za njega se tražilo doživotno isključenje iz nogometa zbog spornog iznosa od 1,8 milijuna eura koje mu je 2011. isplatio predsjednik Fife Sepp Blatter. Sreća pa će se moći vratiti, u teoriji, nakon osam godina kao 68-godišnjak. Sad mora dokazati nevinost pred drugim institucijama, a ukoliko ne uspije, tek bi mogao dobiti kaznu zbog koje se sasvim sigurno ne bi cinično smijao kao dosad. A obrana mu je klimava, tvrdi da je sporni novac dobio za obavljeni posao te da ništa u cijeloj priči nije bilo krivo.

To znači da predsjednik Uefe ne može predati kandidaturu za predsjednika Fife te će izbore 26. veljače u Zürichu pratiti putem medija u najboljem slučaju. No takva kazna svakako je pravedna u ovim trenucima kad Fifu potresaju toliki skandali. Jednostavno si nisu mogli u krovnoj nogometnoj organizaciji dopustiti kalkulacije i žmiriti pred problemima. Ovim potezom svakako su pokazali spremnost na okretanje nove stranice, što je više nego potrebno u ovim trenucima. Također, zahvaljujući istrazi koju je pokrenuo i vodi FBI u suradnji s policijskim službama diljem svijeta, s funkcija su “uklonjeni” mnogi utjecajni dužnosnici.

Za sve ovo treba zahvaliti američkoj državnoj tužiteljici Loretti Lynch, čiji su napori rezultirali istragom, privođenjima i suspenzijama. Upravo bi, dakle, državei kojoj je nogomet tek peti najpopularniji sport trebalo zahvaliti što se staje na kraj svemu lošem što se tretiralo kao javna tajna. Možda situacija postane bolja sad kad se ponovno dokazalo da se nešto može činiti neko vrijeme, ali ne i vječno.

Desetljećima se sumnjalo, nagađalo, neki su potiho upozoravali, no nitko glasno i nitko s konkretnim dokazima, na velike korupcijske afere u krovnoj svjetskoj kući nogometa, na mito koje se kao prema nekom nepisanom pravilu davalo kako bi neka država dobila domaćinstvo najvećih nogometnih natjecanja. Sve je ostalo izvan svjetla reflektora, sve se uspjelo zataškati. Do ovog svibnja kad je lavina krenula.

Pomela je po putu čelnog čovjeka Marca Pola Del Nera, koji je odstupio s dužnosti nakon što su se u medijima pojavile optužbe na njegov račun da je povezan s koruptivnim radnjama. Sumnjiči ga se da je povezan s koruptivnim skandalom, zbog kojeg su u svibnju ove godine uhićena sedmorica visoko pozicioniranih članova Fife, a šestorica od njih su s prostora američkog kontinenta. Del Nero se našao među osumnjičenima, zbog čvrstih veza sa svojim prethodnikom na čelu Brazilskog nogometnog saveza Joseom Marijom Marinom, uhićenog pod optužbom za korupciju pri dodjeljivanju televizijskih prava. Otkako je Marin uhićen, Del Nero nije napuštao Brazil, nije sudjelovao na sastancima Izvršnog odbora Fife, a nije se pojavio ni na Copa Americi, turniru održanom u lipnju u Čileu.

Također, početkom prosinca švicarske vlasti su pokrenule novi val uhićenja, a riječ je deset osoba i od toga su dvije visokopozicionirane – Alfredo Hawit iz Hondurasa (predsjednik CONCACAF-a) i Juan Ángel Napout iz Paragvaja (predsjednik CONMEBOL-a).

izvor: Vanja Deželić/VLM sport  Foto: Reuters/Pixsell

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno