Connect with us

Istaknuto

SDP je protiv HDZ-a glatko poveo 3:0 – uzvrat je formalnost 

Published

on

U IGRI JE KRIVI ŠUKER     Zbrkani HDZ još jedanput je razočarao hrvatsku sirotinju. Nakon divljanja švicarskog franka, Milanović je lako poentirao, pridržavajući tečaj švicarca na 6,39 kuna, Lalovac je sa svojim amandmanom na visinu stambenog kredita dotukao protivnika, a onda je ošamućeni Šuker zabio autogol.  

Odlukom Sabora od 23. siječnja, stambeni krediti iznad milijun kuna s valutnom klauzulom u švicarskom franku uključeni su u intervenciju Vlade u obračunski tečaj švicarskog franka, kojom se pridržava na 6,39 kuna za 1 CHF na godinu dana. Privremena mjera tako je pravednije aplicirana, a to istovremeno znači da će trajnije rješenje u trokutu Vlada – UF – HNB obuhvatiti sve stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Zoran Milanović postupio je odgovorno i tako vratio SDP u izbornu utrku za novi mandat u Banskim dvorima, a Boris Lalovac potvrdio je svoje iskazano poštenje. Možemo reći da je jučerašnja telefonska sjednica Vlada zapravo trajala tri dana i da je u sveopćoj strci i pometnji na stranom i vanjskom tržištu novca ministar Lalovac ipak na vrijeme izvijestio premijera Milanovića o svim mogućim komplikacijama ako granica od milijun kuna ostane. Oko 2/3 zbroja glavnica spornih kredita odnosi se na kredite iznad milijun kuna. Dakle, ne treba zaboraviti da se Milanović našao pred izborom: ići na ruku pohlepi banaka ili postupiti pravedno i politički korektno. Jer, Milanović je došao u priliku da apliciranjem granice od milijun kuna unese razdor u udrugu Franak, ali se tome iskušenju odupro. Njegova “opjevana zaguljenost” prometnula se u autonomiju osobe, na užas HDZ-a. Kada sve zbrojimo, nakon svih tih godina nečinjenja, kakvo danas adresiramo samo na SDP, možemo reći da se samo Milanović usudio suprotstaviti bankama. Svakome njegov politički kapital!  

1-0 Milanović, glavom 

“Ishitrena intervencija” premijera Milanovića pokazala se kao jedina moguća. Da je kojim nesretnim slučajem krenula prethodna društvena rasprava o novom skoku švicarca, sve bi se razvuklo godinama, do nekog slijedećeg poremećaja na tržištu novca. Čini se da je sve to u okvirima Mandžukićeve snalažljivosti – Milanović je uočio odbijenac, utrčao i neobranjivo pucao u protivničku mrežu, ne dozvoljavajući suvišno dodavanje svoje momčadi, kobni potez više. HDZ reklamira zaleđe, ali je više nego očigledno da je Milanović ušao u šansu zahvaljujući pasivnosti i lošoj igri HDZ-a, koji je svoje šanse glede švicarca prokockao.      

Zoran Milanović jednostavno je stišao pritisak Javnosti. Njegov problem više nije HDZ, nego neravnoteža u vladajućoj koaliciji. Do nedavno je liberalni HNS poentirao na socijalnoj pravednosti, ali je SDP iznenada dobio priliku da se reformira kao stvarna socijaldemokratska opcija. Poremećaji financijskog tržišta dinamiziraju naše političke odnose. 

2-0 Lalovac, iz kornera

Isto tako, ministar Lalovac potvrdio je svoje osobno poštenje, jer je premijeru Milanoviću korektno i na vrijeme prenio novi prigovor udruge Franak, potkrijepljen mogućnošću da oko dvije stotine tisuća ogorčenih nesretnika izađe na ulice. Socijalni nemiri znaju pogodovati krutom režimu, koji onda policijski spašava državu i poredak, ali Milanović i Lalovac nisu krenuli tim putem. Nisu se odlučili za razbijanje udruge Franak i to trebaju zapamtiti i članovi te udruge. Sve se odvijalo u okvirima opće strke i konkretnog fizičkog zamora svih protagonista. Prirodno tome, Vlada je u svome početnom prijedlogu previdjela staviti izvan snage zaista smiješno ograničenje od milijun kuna u Zakonu o potrošačkom kreditiranju (čl.3/a). Banke su javno prigovarala, a zapravo slavile odluku koja je praktično mijenjala malo, a onda se pokrenula udruga Franak, Lalovac je nezadrživo ušao u protivničko polje, šutirajući iskosa, i utakmica je bila riješena u korist tima koji je iskazao veću srčanost. Lalovac je zapravo bolji u košarci. Po navici je pogledao semafor i rezultat, i nakon toga otišao s terena, da izbjegne nepotrebnu ozljedu. 

Posve je besmisleno što euroskeptici prozivaju Borisa Lalovca glede njegovih očekivanja od EU. Čovjek je računao da ćemo nakon ulaska u EU doći do jeftinijeg novca, i osobnu mu čestitam na tako poštenoj izjavi, koja je trebala biti okosnica našeg pridruživanja Uniji. Lalovac je računao i na ulazak u Eurozonu, koja je krenula u štampanje eura, koji će kod nas ipak dolaziti na najskuplji način, preko centrala talijanskih banaka, odnosno preko kredita “domaćih” banaka, nadajmo se samo u kunama.           

3-0  Autogol Šukera 

Igrala se 70. minuta kad je HDZ primio drugi gol. Bilo je vremena da HDZ poentira do kraja utakmice, i da u doigravanju osigura zanimljiv uzvrat, ali se Šuker jednostavno izgubio u prostoru i vremenu. Za koga taj igra? Na korner Lalovca, robusni Šuker razgrnuo je sve oko sebe, i zapucao loptu u vlastiti gol. Očajni Goran Marić ostao je otraga, čupajući vlastitu kosu. Prošle su godine, a HDZ nije stvorio jednu jedinu izglednu šansu za rođenog golgetera Gorana Marića. Sudac je ostao preneražen kada mu je Šuker prišao i počeo jamrati o mercedesima i jahtama. Zvučalo je kao pokušaj podmićivanja. Zanimljivo je da nova elita u skupim terencima sve više proziva nesretnike u starim mercedesima. Bog ga ubio, Šukeru, oni koji su digli veće kredite stradali su više! Čak i da je riječ o kreditima za automobile, zašto je kredit za terenca s valutnom klauzulom u euru pošteniji od kredita za terenca s valutnom klauzulom u švicarskom franku? Srećom za sve nas i ovu zemlju, za govornicu je izašao autonomni Damir Kajin i objasnio Šukeru da je stambeni kredit u visini sedam stotina tisuća kuna s valutnom klauzulom u švicarskom franku ovih dana prešao granicu od milijun kuna. Dogodio se monetarni paradoks!

 

Na Šukerovo vrludanje, ničim izazvan, nastavio se Dražen Đurović, od kojeg sam očekivao prozivanje Šukera da su se sporni krediti počeli dijeliti za njegovog mandata, ali HDSSB nastavlja svoj nezaustavljiv put prema dolje. Sa izlaskom Branimira Glavaša iz pržuna, nestao je smisao postojanja njegove stranke. Glede spornih kredita, najprije su zakazali Željko Rohatinski i HNB, ali gdje je u toj situaciji bio Ivan Šuker, da nametne ograničenja? Da traži intervenciju monetarnog regulatora! Nitko nije neovisan kada dozvoljava zloporabu. Desnica u Hrvata debelo se kompromitirala. Za to vrijeme ljevica se kvalitetno konsolidira: SDP je poveo jednu značajnu bitku, Orah je oslabio, Nansi Tireli je blistala, a svoj prostor grabe Živi zid, udruga Franak i slične inicijative za konkretne promjene. Čini se da je lijevi politički prostor nabijen, ali to nije tako jer se širi – HDZ i savez za Hrvatsku voze u krivo. Hvala HDZ-u i Savezu što su pomogli da dođe do pozitivne smjene na Pantovčaku, ali tu njihov doprinos prestaje. Sudeći po jahanju na formalnostima, HDZ se može vratiti na vlast tek za 5 godina, pa je konačno vrijeme da se pojavi dovoljno kvalitetna desna ponuda.  

Tvrtko Dolić/croative.net

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno