Connect with us

Društvo

Ranko Ostojić na sve strane ostavlja dokaze protiv sebe

Published

on

ISTRAGA NAD BESPRIJEKORNIM GRAĐANINOM    Povjerenje u strukture je smrtni i smrtonosni grijeh. Talijanski redatelj Elio Petri u svome filmu “Istraga nad besprijekornim građaninom” iz 1970. proročki govori o današnjoj Hrvatskoj.

Ministar policije Ranko Ostojić ostavlja na sve strane dokaze da je osobno nacrtao svastiku na Poljudu, a istražitelji to odbacuju s nevjericom.

Iskoristio sam meni dostupnu mrežu “nepostojeće” Bjelovarske inicijative i dobio posve neovisnu prognozu rezultata predstojećih parlamentarnih izbora, na uzorku od 343 osobe. Za koaliciju SDP-a izjasnilo se svega 12 posto ispitanika, a Most je dobio 15 posto, dok se HDZ uspeo na visokih 48 posto. Dok se SDP presvlačio, njegovi su izgledi rasli, a kada su se pridodali “prijatelji SDP-a”, koje ne može presvući niti dragi Bog, neki ispitanici povukli su svoj glas za SDP. Lutz Röhmayer, direktor Landesbank Berlin Investmenta, izjavio je za Bloomberg da je za naše gospodarstvo dobro došla konverzija kredita sa klauzulom u švicarskom franku u kredite sa klauzulom u euru. Ovaj je tjedan označio i intervju Denisa Smaje, koji razotkriva mogućnost  da su protiv ministra Borisa Lalovca tajno djelovali i njegovi iz SDP-a i HNS-a, omogućavajući prerano raspuštanje Sabora i izbore prije 15. listopada, kada istječe rok za konverziju kredita CHF. A do Lalovca su došle glasine da HDZ tajno surađuje s bankama u slučaju Franak. Mogu li političari biti pokvareniji nego što to naši jesu? Ne brinite puno što će biti s Lalovcem ako SDP izgubi izbore, jer će Lalovac u svakom raspletu ući u Sabor novog saziva.  

Prostački napad na predsjednicu Kolindu 

U genijalnim djelima Luisa Buñuela vidjeli smo brojne filmske i životne stilizacije. Dvije različite glumice igrale su isti filmski lik, buržuji objeduju sjedeći na školjki, a događalo se da ostarjeli glumac prezentira ulogu dječaka, kojoj je na neki način po svojoj dobi blizak. Tako se naša Partija dosjetila bunjuelovski glumiti domoljublje, i to je dalo svoje rezultate, ali ne za dugo, zato što su se u igru ubacili simpatizeri Partije. Nacija je toliko gadljiva na vječitog imigranta iz Travnika, da je samo njegovo novo pojavljivanje na “kazališnoj” sceni srušilo minimalne izglede SDP-a i HNS-a da dobiju izbore. Tomislav Karamarko bacio je u Riječkoj luci udicu za crvenu riječku neman, a upecao se liplijen iz Vrbasa. Značajnu novost, važnu za izbore i demografsku obnovu Hrvatske, predstavlja najava Tomislava Karamarka u Šibeniku da će novac nametničkih udruga preusmjeriti u pomoć rodiljama. Društveni nametnici, primite se konkretnog posla – to je i moja poruka svim našim političarima i samozvanim društvenim arbitrima.

A Karamarku je pomogao i preobraćeni neoantifašist, koji je kao dijete glumio ostarjelog ustašu, a kao “odrasla” osoba ponaša se kao cendrava beba na kahlici. Kada ostane bez novaca, plače na sve strane dok iz našeg proračuna ne dobije barem 70 tisuća kuna. Novokomponovani antifašist, koji je dosadio i antifašistima, u svojoj poznatoj prostačkoj maniri izvrijeđao je Kolindu Grabar Kitaović, jer je “pljuvala naše policajce i policajke”. Rajko Ostojić joj se ne dopada! Nakon što je raspalio narcisoidni hvalospjev o samom sebi, naglašava kako je “upozoravao na njen kvarljiv karakter, na njenu sklonost govorenju neistine, na nekonzistentnost njena diskursa i na temeljitu potkapacitiranost”. Pun sebe i znanja, neoantifašist je nastavio u sličnom tonu. Saznali smo da se predsjednica Kolinda “vucarala protekli tjedan”. Druži se sa stranim obavještajcima! U Opatovcu se “pojavila u nedjelju na kratko, nakon toliko vremena kenjanja protiv hrvatske vlasti”, ispravljajući “sliku grozne babe i guske koja trči u magli za Budimpeštu” – “manja je od makova zrna kada se nalazi pred osobama s kičmom”. Kao, on bi kao novinar od nje napravio pitu i sredio je u svega dva pitanja. Neoantifašist nije izdržao da se ne odjavi u skladu sa svojom konstrukcijom o samom sebi: “I nimalo mi nije ugodno konstatirati da sam opet bio točan u predviđanjima”. Dakle, Karamarko ne treba sumnjati u povoljan izborni rezultat, jer će Partiju srušiti njeni “prijatelji”. Svaki put kada se oglasi neki vječiti imigrant u Hrvatskoj, prisjetimo se slučaja Lex Perković, koji će na kraju ipak koštati SDP, i to tako treba biti. Kritici predsjednice Kolinde pridružila se i neki Milanovićevi ministri. Prisjetimo se kako su prošli Damir Polančec i Berislav Rončević kada su kao ministri znatno umjerenije kritizirali tadašnjeg predsjednika Stipu Mesića. 

Imigrantske stranke

Na parlamentarnim izborima pojavljuju se nekakve regionalne inicijative u zemlji koja je manja od najmanje regije. Drug Blento iz Donje Mahale planira razvući vodovod tri metra dalje od Doma kulture, što je znak njegovog mentalnog ozdravljenja, ali to ne mora biti jer se najozbiljnije nudi da spasi naciju. Zna kako će Hrvatsku izvući iz krize i iz društvene depresije, ali neće reći da mu konkurencija ne pokrade ideje. U našem političkom kaosu, šefovi glavnih stranaka ponašaju se kao agenti konkurencije. Ne govore o svome programu, nego nastupaju kao loši glasnogovornici suprotne strane. Tako se dogodilo da Tomislav Karamarko više zna o programu SDP-a, nego o programu HDZ-a. U bespoštednoj predizbornoj utrci da prospu okolo što više smeća onog drugog, Milanović i Karamarko onečistili su cijelu Hrvatsku. Glavne koalicijske trakavice izgledaju kao vlakovi koji se vraćaju iz Mađarske, puni smeća. Sličnu FIFO metodu planira i Angela Merkel. Taj pouzdan imperijalistički postupak isproban je 40-tih godina prošlog stoljeća. Mladi, zdravi i obrazovani naprijed, a stari i bolesni natrag, po mogućnosti u Hrvatsku. Merkelica planira iskoristiti aktualnu imigrantsku krizu i šupirati sve one ranije imigrante, one koji se nisu germanizirali. Ako Nijemci pošalju doma dovoljan broj Hrvata, kod nas će potrošnja porasti.

Beogradske Večernje Novosti pišu kako je Zoran Milanović Srbin. Nismo mi te sreće. I da je još podrijetlom iz Rame. Nekako mi to dvoje ne ide zajedno. Nekolicina Srba bili su turske derbendžije u ramskim planinama, ali ne vjerujem da je Zoran podrijetlom od tih “carinika”. Kada nekome ne mogu odrediti podrijetlo, onda kažu da je vjerojatno od Rame. Jeli i Tomislav Karamarko podrijetlom iz Rame? Nema šanse! Naime, prezimena Karamarko, Kosor, Milanović i Pusić zvuče mi imigrantski. Prema pouzdanim bugojanskim kronikama Aleksandra Vučića, u Beogradskom pašaluku živjela su dva uboga ekonomska migranta Đorđe i Marko. Gola sirotinja! Gladni i bosi! Već su pomišljali na to da prijeđu na islam, ali Turci nisu dopustili da im takvi pokvare vjeru i rasu. Karađorđe se upustio u hajdučiju po Šumadiji, a Karamarko se sklonio u Hrvatsku, kroz kukuruzišta, zajedno s Milanovićima, potomcima Milana Obrenovića. “Kuda ti, Crni Zorane?” – pitala je policija, kada je u Sclavoniji ulovila djeda našeg sadašnjeg premijera. Izgladnjeli deda Milanko jeo je kukuruzne stabljike! Izdajnički kukuruz kod nas se pojavio već u 17. stoljeću. “Zanima me školovanje i nerad” – bio je iskren najradišniji Milanović u povijesti. “A ti, Kara Marko?” – u istom vremeplovu, sličnom hladnjači, bio je budući djed našeg nedavnog ministra policije. “Za mene rade moji protivnici” – izjavio je proročki prvi Karamarko u Hrvatskoj.

Pojavile su se dezinformacije da su neki Kosori rođeni u Zagrebu. O formiranju imigrantskog zaseoka Kosori kraj Trbounja pričaju se kraljevske legende. U puno slučajeva, hrvatsko selo se ispraznilo, a grad je ipak izgubio. Kao što kaže tamošnja predaja, jednog je dana Jadrankina majka uzjahala konja i spustila se u Drnišku kotlinu, među ljude. Drugi vele da se Jadranka jednog dana pojavila u kukuruzištu kod Pakraca. Tako su se stekli demografski uvjeti za naše propadanje od prije pet-šest godina, kada je Jadranka Kosor slučajno došla na čelo RH. Prisjetimo se da je za njene vladavine prethodni premijer završio u pržunu. Da podržimo Kosoricu i na slijedećim izborima? Kada se objektivno sagleda nekakva korijenski drniška linija, onda je jasno da Dražen Budiša takozvanoj Domoljubnoj koaliciji može donijeti više glasova nego Darinko Kosor i preostali HSLS. Ako je Budiša mogao koalirati sa Ivicom Račanom, ne vidim zašto ne bi mogao dati svoju osobnu podršku Tomislavu Karamarku? Budiša je izgubio predsjedničke izbore i neke parlamentarne, imao je poguban sukob s Vladom Gotovcem, koji je završio stranačkim raskolom, ali još uvijek može afirmirati svaku opciju na našem političkom tržištu.

Kada se usporedi osobna i politička snaga “liberala” Darinka Kosora i liberalke Vesne Pusić, na dobitku je koalicija SDP-a. Kratko rečeno, Vesna je prepoznatljiva, a Darinko to nije. Bez obzira koliko Vesna Pusić koaliranjem sa Zoranom Milanovićem čini SDP inteligentnijim, i SDP i HDZ nisu trebali zakačiti liberalne vagone prije izbora. To je nedopustivo, bezobrazno podcjenjivanje birača, koji su prisiljeni odabrati jednu od dvije glavne naplavine, da se ne izgube njihovi glasovi. Što HDZ dobiva predizbornim koaliranjem sa HSLS-om? Postizborno koaliranje s liberalima bilo bi prihvatljivo, a ovako se ne zna za koju opciju birači glasuju. Narodnjački HSLS bio je pred gašenjem kada ga podigao HDZ. Slično je SDP samo zato da kasira Pusićku spasio liberalni HNS, koji je preuzeo neke jugoslavenske bezbednjake HSLS-a. Naime, Dražen Budiša je u jednom trenutku pomislio da može kopirati Tuđmanov pohod na vlast, oslonio se na nekolicinu udbaša, a oni su mu došli glave. Dakle, birali vi Rastka ili Crnog Marka, u oba slučaja glasujete za nakaznu i konfliktnu koaliciju.

Kako stoji glavni koalicijski partner SDP-a? Premijer Milanović ne dozvoljava Vesni Pusić da poentira na aktualnoj izbjegličkoj krizi, iako bi joj to donijelo bodove u njenoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a. Tako su lijevi i desni sporazumni da je bolje za glavnu tajnicu postaviti tunguzijsku sestru tete Jelene iz Pančeva, nego Vesnu Pusić. Nekako mi nije leglo to SDP-ovo sabotiranje Vesne Pusić, koja je kilometrima obrazovanija od svojih koalicijskih partnera. I još se na autocestama Radimira Čačića vozi dvjesta na sat. Ruku na srce, da se Milanović i Karamarko upišu na Filozofski fakultet u Zagrebu (što bi spasilo naciju), Vesna Pusić i Milorad Pupovac bili bi im profesori, vjerojatno i mentori za diplomske radove i doktorate. Takav je društveni i politički trenutak u Hrvatskoj. Kako Milanović drži da je dovoljno turistički posjetiti Stanford i biti pametan, Pusićka sluša Milanovićeva predavanja, i s vremena na vrijeme kod njega polaže ispit. Vodite računa o tome da su kod nas još uvijek sve vrijednosti iskrenute na titoističkim principima, tako da učenik ne treba pokazati znanje, nego samo to da nije pametniji od profesora. U želji da sakriju svoje seljačko podrijetlo, mnogi su se imigranti sklonili kod Vesne doma, u njen privatni HNS. Provincijalce su poslali na tečajeve komunikologije, i eno je teško skužiti iz kojeg su kukuruzišta stigli. Stranke HDZ, SDP, HSLS i HNS zapravo su imigrantske formacije.

Po svemu sudeći, bilo je namjerno capanje premijera Milanovića s predsjednicom Kolindom, od prvog dana njene inauguracije. Zoran Milanović bi imao više problema sa Ivom Josipovićem, da je osvojio drugi mandat. Milanović je znao da će predsjednica Kolinda samim rušenjem Josipovića biti vjetar u leđa Tomislavu Karamarku i HDZ-u. Trebamo zanemariti prostačku vizuru neoantifašista i tužno konstatirati da predsjednica Kolinda, premijer Milanović i ministrica Pusić vode svaki svoju vanjsku politiku. Svijet nam se smije već 15 godina. Mađari uništavaju našu naftnu industriju, pod izgovorom zaustavljanja imigranata postavljaju bodljikavu žicu kao novu međudržavnu granicu, u skladu sa njihovim apetitima iz Austrougarske, a naša predsjednica na Dan neovisnosti od Mađarske i Jugoslavije odlazi u Mađarsku komplimentirati Viktora Orbana i mađarski novi prodor u Hrvatsku, pomicanjem žičane ograde, sve samo da izbjegne sukobe s Milanovićem na proslavi naše značajne obljetnice. Predsjednica Kolinda glavna je glede vojne obavještajne i protuobavještajne službe, ona sama ima kontakte u savezu NATO, pa se postavlja pitanje kako to da nije sagledala cijelu sliku? Mora se pažljivo prisjetiti odgovarajućih savjeta i prepoznati uhodu. Sve nas je to podsjetilo na dodvoravanje Jadranke Kosor slovenskom premijeru Borutu Pahoru. Sve se pravda uklapanjem u EU, a ono ode more, ode kopno.

Hrvatski karcinom raste

Možete li zamisliti šok za SDP-ove neoustaše kada su stigli u svoj novi Jasenovac kod Slavonskog Broda. Zacrtan je i dolazno-odlazni peron za imigrante, odmah do planiranog grobišta J2A, ali pruge nema! “Gdje je pruga? Kako nema pruge?!” – bjesnio je Ostojić, povjerenik Angele Merkel za Hrvatsku. Sve je krasno isplanirao u Zagrebu, na mapi je imao ucrtanu prugu, logor se idealno uklopio uz Savu, kao i davne 1942. godine, a onda je netko ukrao tračnice. Poplava jedna, poplava druga, i pruga je potonula! Odlelujala je niz Savu sve do Beograda. Problem hrvatskih dužnosnika je što nikada ne izađu na teren na vrijeme. Za prošle poplave na karlovačkom području saznali smo da odvodni kanali nisu pročišćeni, da brane nisu održavane, a onda je dodan prilaz “Vukelićevom mostu” kao suženje otjecanja vode. Ništa se nije promijenilo na bolje, jer se godinu dana raspravljalo o datumu izbora. Hrvatska vlada ponaša se kao američki State Department, koji na najvišoj razini iz svojih bunkera kontrolira procese na svjetskoj razini. Svejedno, visoki američki dužnosnici povremeno izađu na teren. Naši ministri zaista misle da su nekakve face, da trebaju stvarati zakonske uvjete za funkcioniranje linija, i da je to sva njihova zadaća. Predstavnici obje glavne koalicije moraju se primiti konkretnog posla, kada dođu na vlast, jer je Hrvatska mala i može se voditi kroz konkretnu prisutnost ministra i njihovih timova u svim značajnijim projektima.

Zašto SDP šuti o rezultatima istrage u svezi famozne svastike na Poljudu? To me podsjetilo na talijanski film “Istraga nad besprijekornim građaninom” iz 1970. Bahati policijski bos (Gian Maria Volonte) na užas gledatelja ubija svoju ljubavnicu Augustu Terzi (Florinda Bolkan). Dok kao normalan gledatelj plačete za prekrasnom ženom, dužnosnik na sve strane ostavlja otiske i druge tragove svog zlodjela, dokazujući time svoju nedodirljivost. Kada je nedavno nacrtao svastiku na Poljudu, ministar policije Ranko Ostojić ostavio je namjerno hrpu dokaza da je to on osobno učinio. Utakmica je počela, a na terenu se vidjela njegova uobičajena dvostrano obojena krvata – s vanjske strane je plava, a iznutra crvena. Ležala je odbačena unutar nacrtane svastike. Proslavljeni njemački nogometaš Ivan Rakitić odnio je krvatu do najbližeg policajca, ovaj ju je proslijedio istražitelju Duki, a on se ukipio. “Što te muči momak?” – zanimalo je Ostojića. I još se nadmoćno ceri! Detektiv Duka je na sto muka, pa mu dodaje njegovu krvatu, a Ostojić hladno traži da je ipak uvrsti u dokaze. I evo ti nakon tjedan dana glavnog forenzičara kod Ostojića: “Oprostite gospodine ministre, ispala vam je krvata u našem Centru za kriminalističko vještačenje”. Ostojić ga je hladno prostrijelio pogledom i rekao: “Da, moja je!” Na kraju se pojavio video zapis tog herojskog podviga, svi vidimo da je na njemu Ostojić i svi tvrdimo da to nije Ostojić. Bolje i to nego završiti u ludnici, poput nesretnog Marka Franciškovića. Nitko na snimci ne prepoznaje niti Milanovića, koji je pomogao Ostojiću u toj herojskoj provokaciji. SDP-u donosi 10 posto glasova sama mogućnost da su Ostojić i Milanović nacrtali svastiku.

Stigli su u Hrvatsku kroz kukuruzišta i s vremenom formirali koaliciju Kukuriko. Neki od njih su strana agentura, prikriveni teroristi i otvoreni provokatori – Hrvatska raste. Najveći gaf našeg Giana Marie Volontea bio je trenutak kad se pred kamerama nacrtao doma, u kukuruzištu, dalje od Virovitice, pored vlaka koji se konačno vratio iz Mađarske, i rekao: “Vidite, ovo je vlak koji je još uvijek zarobljen u Mađarskoj!” Ostojić na sve strane ostavlja dokaze protiv sebe. Navodno postoje video zapisi ministra Ostojića u imigrantskim autobusima. SDP razara i slučaj Marine Lovrić-Merzel. Hoćemo li jednog dana saznati da je Ranko Ostojić nazočio dogovoru sa aktualnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom glede bivše kume Slavka Linića. Gore od svega, SDP je prekasno odstranio kuma Slavka Linića, koji je podigao PDV na četvrtinu! SDP nam šalje lošu poruku da će u slučaju zadržavanja vlasti nastaviti rat do istrebljenja sa predsjednicom Kolindom. Riječ je o sramoti kakvu svijet ne poznaje – u istoj državi već 15 godina mimoilaze se operativne linije Vlade i ustavne funkcije Predsjednice.

Tvrtko Dolić/7Dnevno

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno