Connect with us

Vijesti

RAJSKI DOKUMENTI Što su to finski mediji u studenome pisali o Končaru, a nisu zaobišli ni Jakovčića

Published

on

U najnovijem curenju podataka dviju velikih agencija za pružanje offshore usluga, tzv ‘Rajski dokumenti’ spominju se Danko Končar i njegova tvrtka Afarak sa sjedištem u Finskoj, pisao je u studenome finski portal Yle. Tvrde kako novi dokumenti otkrivaju koje je sve mjere najveći vlasnik Afarak grupe, koja kotira na Helsinškoj burzi, poduzimao kako bi prikrio pravu vlasničku strukturu te tvrtke i njegovu odgovornost u procesu odlučivanja u tom finskom divu.

Podsjetimo, i ranije se prema podacima istog portala u dokumentima ‘Rajski dokumenti’ pojavljivalo ime Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata.

Portal je, pozivajući se na dokumente, pisao u kojim poreznim oazama i offshore kompanijama više od 120 bogataša i političara skrivaju novac. Finski portal tvrdi kako su ti dokumenti otkrili da Danko Končar ima mnogo veći utjecaj na Afarak grupu iako službeno ima udio od tek 27 posto. Po novim otkrićima tvrde kako Končar kontrolira oko 70 posto Afarak grupe.

Zbog novih otkrića Nacionalni istražni ured Finske (NBI) pokrenuo je novu istragu protiv Danka Končara, bivšeg predsjednika Uprave, trenutnog glavnog direktora Afarak grupe. Sumnjaju da nije informirao financijska tržišta o njegovom trgovanju dionicama te finske tvrtke te da je zlouporabio i koristio povlaštene informacije kako bi na netransparentan način dobio veći udjel u Afarak grupi. Naime, po finskim zakonima, svi koji u određenoj tvrtki imaju više od 30 posto udjela moraju isplatiti manjinske dioničare što bi Končaru nanijelo velike financijske izdatke. Portal piše da je tijekom istrage ponovno isplivalo ime i europarlamentarca, IDS-ovog Ivana Jakovčića, ali i sestre nekadašnjeg premijera Crne Gore Mile Đukanovića Ane Kolarević.

Finski mediji navode kako su preko ‘Rajskih dokumenata’ dobili  interne izvještaje o Afarak grupi i bankovnim računima koji otkrivaju zamršene kupnje udjela Afarak grupe, a koji dokazuju da je Končar odobravao tvrtkama registriranim u poreznim utočištima putem obveznica milijunske zajmove kako bi mogli kupiti dionice Afaraka.

Končara se  prije sumnjičilo da je godinama skrivao svoju pravu moć u kompaniji koja je izlistana na helsinškoj i londonskoj burzi. Na teret mu se stavlja i zloporaba korištenja povlaštenih informacija, no on je negirao te optužbe. U tekstu se također navode i interni e-mailovi prema kojima je vidljiva nejasna burzovna trgovina dionicama Afaraka. Prema tim dokumentima, Končar je bliskim rođacima odobrio milijunske obveznice kako bi kupio dionice Afaraka. Mediji podsjećaju kako danas oko 60 posto dionica Afarka posjeduju anonimni dioničari.

Isti izvori spominju kako Končar preko posrednika upravlja tvrtkama koje imaju složene vlasničke ili upravljačke strukture na Kajmanskom otočju, Britanskim Djevičanskim Otocima, Malti i Bermudima. Iako su kao službeni vlasnici offshore tvrtki upisani Končarova supruga, djeca i rođaci. Dokumenti također otkrivaju kako Končar vlasnike tih kompanija zove ‘vojnicima’ kojima trebaju precizni savjeti kako rukovoditi sredstvima kojima te tvrtke raspolažu. Dokazuju to time što je Končar često potpisivao sporazume u ime kompanija kojima on nije vlasnik već netko od njegove obitelji. Tome u prilog idu i činjenice što je svojim tvrtkama, pa i u Hrvatskoj, davao i nazive vojnih jedinica.

Tako mediji navode kako je Danko Končar potpisao nekoliko ugovora u ime tih tvrtki, iako nije njihov službeni vlasnik te navode i ugovore o kreditu od 20 milijuna eura za kupnju nekoliko nekretnina u Londonu, a koje je Končar potpisao za čak pet tvrtki.

Politička poznanstva

I ranije su mediji izvještavali o tome kako nekadašnji predsjednik IDS-a i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić sjedi u upravnom odboru Afarak grupe. Prema pravilima Europske unije, financijske institucije moraju prijaviti interakcije s tzv. ‘politički izloženim osobama” radi zaštite od pranja novca i podmićivanja.

No po tvrdnjama finskih medija s Končarem je povezana i Ana Kolarević, sestra bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, koja je vlasnica malteške tvrtke Ruukki d.o.o. koja je do 2013. bila podružnica Ruukki Grupe.

Pravosudne vlasti Sjedinjenih Država tvrde kako je Kolarević je 2005. godine bila upetljana u korupcijsku aferu Telekom, no ona je te tvrdnje odbila.

Danko Končar i njegova supruga Jelena Manojlović, trenutna predsjednica Upravnog odbora Afarak grupe, odbili su finskim novinarima  odgovoriti na saznanja o vlasničkoj strukturi Afarak grupe.

Izvor: direktno.hr

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno