Connect with us

Hrvatska udruga Benedikt

(PROGRAM) TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU ‘2017.

Objavljeno

- datum

Ovogodišnji Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju održava se u 11 mjesta, i to od 11. – 20. studenog 2017.

11. i 12. studenog 2017., subota i nedjelja

Posjet Vukovara i drugih mjesta u istočnoj Hrvatskoj (Osijek, Vinkovci, Đakovo, Aljmaš) i predstavljanje zbirke pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”

13. studenog 2017., ponedjeljak

Split / Nadbiskupsko sjemenište / 19 sati / – svečano otvorenje manifestacije i monodrama „Skupljanje kostiju“ u izvedbi Mladenke Gruice i KUU Sv. Kliment
14. studenog 2017., utorak

Split / Dominikanski samostan / 18 sati / – otvorenje izložbe i predavanje na temu “Uloga Gradskog muzeja Vukovar u očuvanju baštine i vraćanju memorije grada nakon razaranja Vukovara 1991. u Domovinskom ratu” Ružice Marić, ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar
Split / Studentski dom dr. Franjo Tuđman / 20 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Oni su Hrvatska“

Sinj / Franjevački samostan / 18.30 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma “Ovčara – neispričana priča”

15. studenog 2017., srijeda

Split / Muzej grada Splita / 10 sati / – otvorenje samostalne izložbe akademskog kipara Ivana Branka Imrovića i akademskog slikara Jure Kokeze

Split / Dominikanski samostan / 19 sati / – predstavljanje knjige “Proces mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja” dr. sc. Ane Holjevac Tuković

Makarska / Zgrada stare škole / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma “Ovčara – neispričana priča”

16. studenog 2017., četvrtak

Split / Nadbiskupsko sjemenište / 18 sati / – svjedočanstvo hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i prezentacija učeničkih radova na temu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu

Split / Galerija Sveučilišne knjižnice / 20.30 sati / – monodrama „Skupljanje kostiju“ u izvedbi Mladenke Gruice i KUU Sv. Kliment

Šibenik / Gradska knjižnica / 18.30 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma “Ovčara – neispričana priča”

Solin / Dom kulture Zvonimir / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma “Ovčara – neispričana priča”

Kaštel Sućurac / Kino dvorana „Sv. Juraj“ / 18.30 sati / – monodrama “Priče iz Vukovara“ u izvedbi Pere Eranovića
Imotski / Pučko otvoreno učilište / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Oni su Hrvatska“

17. studenog 2017., petak

Metković / Župna crkva sv. Ilija / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma “Ovčara – neispričana priča”

Dubrovnik / Dvorana Ivana Pavla II / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Časnik mirotvorac“

18. studenog 2017., subota

Škabrnja – sudjelovanje na svečanosti obilježavanja stradanja u Škabrnji 1991. godine

Split / Vukovarska ulica / 18 sati / – spomen čin „I u mom gradu Vukovar svijetli“

19. studenog 2017., nedjelja

Split / Samostan Školskih sestri franjevki na Lovretu / 17.30 sati / – sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu

Split / Samostan Školskih sestri franjevki na Lovretu / 18 sati / – predstavljanje zbirke pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”

Kaštel Kambelovac / Bratska kuća / 17 sati / – izložba fotografija i svjedočanstvo na temu “Livanjska bojišnica u Domovinskom ratu”

 20. studenog 2017., ponedjeljak

Split / Nadbiskupsko sjemenište / 19 sati / – prikazivanje dokumentarnog filma „Časnik mirotvorac“

Škabrnja / Župna crkva UBDM / 19 sati / – predstavljanje zbirke pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”

Kaštel Kambelovac / Bratska kuća / 17 sati / – izložba fotografija na temu “Livanjska bojišnica u Domovinskom ratu”

Glavni organizator:

Hrvatska udruga Benedikt
Suorganizatori:

Franjevački samostan Gospe Sinjske

Gradska knjižnica Kaštela

Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika „Biskup Srećko Badurina“

HVIDR-a Solin

Koordinacija udruga borbenih postrojbi grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije

KUU „Sv. Kliment“

Livanjska zajednica Kaštela

Mjesni odbor Kaštel Kambelovac

Nacionalni sindikat policije

Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske Makarska

Pučko otvoreno učilište Imotski

Udruga Narenta

Udruga veterana 4. gardijske brigade

Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Pokrovitelj manifestacije:

Predsjednica Republike Hrvatske

www.hu-benedikt.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Hrvatska udruga Benedikt

Priopćenje Hrvatske udruge Benedikt u vezi Istanbulske konvencije

Objavljeno

- datum

Hrvatska udruga Benedikt protivi se svakom nasilju, a posebno nasilju nad ženama i djevojčicama, koje su češće žrtve nasilja. Poziv na usvajanje Istanbulska konvencija kao alata protiv nasilja nad ženama nije dobronamjeran jer se ne sudi na temelju Istanbulske konvencije već na temelju zakona. Hrvatska ima zakonodavstvo koje štiti od nasilja i koje sankcionira nasilje kao oblik ponašanja prema ženama, djeci i muškarcima – kaže se u propćenju za medije Hrvatske udruge Benedikt.

Navodimo hrvatske zakone koji sankcioniraju nasilje nad ženama kao i općenito: Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji,  N.N. br. 70/2017.; Zakon o suzbijanju diskriminacije, N.N. br. 85/08 i 112/12.; Zakon o ravnopravnosti spolova, N.N. br. 82/08., Obiteljski zakon, N.N. br. 103/15. (Načelo ravnopravnosti žene i muškarca, članak 3.); Kazneni zakon, N.N. br. 125/11, 144/12, 56/15 i 61/15, (Kaznena djela protiv braka, obitelji i djece:Prisila na sklapanje braka, članak 169.; Protupravni prekid trudnoće, članak 115.; Sakaćenje ženskih spolnih organa, članak 116.; Tjelesna ozljeda, članak 117.; Teška tjelesna ozljeda, članak 118.; Povreda ravnopravnosti, članak 125.; Zabrana približavanja, članak 73.; Ratni zločin, silovanja članak 91.);Prekršajni zakon, N.N. br. 107/07, 39/13, 157/13 i 110/15, te više Protokola i Pravilnika.

Sve ono što se navodi u Istanbulskoj konvenciji po pitanju zaštite žena već se nalazi u hrvatskom zakonodavstvu pa nije potrebno usvajati Istanbulsku konvenciju jer se na taj način ne će ništa promijeniti. Nije poteškoća u nedostatku zakona već u neučinkovitosti pravosuđa! Oni koji u Hrvatskoj traže usvajanje Istanbulske konvencije kao alata za zaštitu žena od nasilja nisu ništa napravili da bi pomogli ženama koje su bile silovane tijekom Domovinskoga rata, naprotiv, ismijavali su ih i vrijeđali. Kazneni zakon RH u članku 91. propisuje kažnjavanje za silovanje za vrijeme rata, međutim, hrvatsko pravosuđe procesuiralo je vrlo mali broj silovatelja. Udruge i pojedinci koji su jako glasni za ratifikaciju Konvencije ne samo da nisu ništa poduzeli da se zločinci kazne već su zanemarili žene koje su bile silovane za vrijeme rata! Promotore Konvencije to ne zanima kao da se nije dogodilo, kao da se ne radi o ratnom zločinu, kao da se ne radi o ženama (za koje se oni navodno zalažu?!).

Pojedinci i udruge traže usvajanje Istanbulske konvencije jer očekuju da se uhljebe u novim udrugama i komisijama koje će pratiti provedbu Konvencije, koji će tužakati Republiku Hrvatsku komisiji GREVIO koja će uživati povlastice i imunitet!

Glavni cilj Istanbulske konvencije nije zaštita žena od nasilja već uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav, primjenu te ideologije u društvenim odnosima i športu i medijima pri tome ukidajući tradiciju, kulturu i običaje naroda (članak 4., članak 12., članak 14.). Budući da se Istanbulska konvencija ne može djelomično usvojiti (ono što se odnosi na borbu protiv nasilja nad ženama), već se usvaja po načelu uzmi sve ili ostavi  (članak 78.) protivimo se usvajanju Istanbulske konvencije zbog sljedećih razloga:

Uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav, zakonodavstvo, kulturu, društvene odnose, medije i šport (članak 3., 4., 12. i 14.) jer je to strano našem društvu, kulturi, običajima i tradiciji.

U Istanbulskoj konvenciji ima niz nejasnoća, nedorečenosti koje će u praksi dobiti proizvoljna tumačenja skupine GREVIO što je neprihvatljivo (članak 12.).
Usvajanjem konvencije se gubi nacionalni suverenitet jer članovi komisije GREVIO su iznad zakona države Hrvatske i uživaju povlastice i imunitet kao da su nadljudi (članak 66., 67. i 68. te Dodatak – Povlastice i imunitet – članak 66.).

Usvajanjem Istanbulske konvencije traži se od države koja je ratificira formiranje novih timove uhljeba koji će pratiti primjenu konvencije (članak 15., članak 28.).
Zahtjev da država osigura dodatna financijska sredstva za primjenu konvencije (članak 8.). Zahtjev da država osigura naknadu štete (članak 30.) osobama koje su žrtve nasilja (koje ne mogu dobiti odštetu na drugi način). Nitko nije ponudio izračun takvog opterećenja za državnu blagajnu i koje su njegove posljedice.

Ne možemo pristati na gubitak nacionalnog identiteta, nacionalnog suvereniteta i nametanje oblika ponašanja koji su strani našem društvu, našim pozitivnim kulturnim i tradicijskim običajima. Ne možemo pristati da se neka komisija (GREVIO) postavlja iznad državnih zakona i da daje primjedbe koje su konačne i obvezujuće bez prava na prigovor.

Hrvatska udruga Benedikt

> Donosimo punu istinu o Istanbulskoj konvenciji!

> Istambulska konvencija – ozakonjenje EU diktature!

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

4. GMBR SPLIT: Natječaj za najbolju domoljubnu pjesmu

Objavljeno

- datum

Udruga veterana 4. gardijske brigade u prigodi 27. obljetnice osnutka, raspisuje

                                       NATJEČAJ

               za najbolje domoljubne pjesme posvećene,

              našoj BOJNI BLAŽENIKA NA NEBESIMA.

Na natječaju mogu sudjelovati svi hrvatski pjesnici koji nam dostave do dvije pjesme do 25. ožujka 2018. godine, a koje nisu do sada objavljivane u našim zbornicima: Bojni blaženika na nebesima, Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu i Vukovaru-Škabrnji H memento poetika.

Pjesnički uradci. koji zadovolje estetske i vrijednosne kriterije, bit će tiskani u zborniku, BOJNI BLAŽENIKA NA NEBESIMA.

Za domoljubne pjesme iznimne umjetničke vrijednosti dodijelit će se tri nagrade i to:

Prva nagrada, velika „zlatna“ plaketa Udruge veterana 4. gardijske brigade te druga i treća nagrada, male plakete.

Dodjelu nagrada i predstavljanje zbornika upriličit ćemo na 6. večeri poezije koja će se održati u našim prostorijama u Splitu, Ruđera Boškovića 25

27. travnja 2018., u 20,00 h uz prigodni glazbeni program.

Poetske uratke slati uredniku Mati Buljubašiću.

Email: [email protected]

Mob. 098 16 38 126

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Hrvatska udruga Benedikt

I MANJIM IZMJENAMA ZAKONA O GRADNJI MOŽE SE PUNO POSTIĆI

Objavljeno

- datum

Iz godine u godinu slušamo kako Hrvatska spada u red država u kojima je pokretanje bilo kakve investicije iznimno teško a priprema, koju popularno zovu “papirologija” traje godinama. Po tom smo pitanju rekorderi. Rezultat takvog stanja je da čak i Rumunjska ima razvijenu autoindustriju (a to su najpoželjnije investicije) a mi teško dolazimo i do mrvica sa stola takvih ponuda.

Imali smo i smiješnih dokazivanja da se stanje popravlja, pa je tako, u mandatu ministrice Mrak Taritaš jedna građevna dozvola izdana u roku od jednog dana. Jasno je da je cijela priprema napravljena prije davanja zahtjeva za izdavanje dozvole, a onda je u roku od tog jednog dana dozvola ispisana, potpisana i pečatirana. Kada bi cijeli postupak izdavanja građevne dozvole zaista bio napravljen u roku od jednog dana, i to za zahtjevan proizvodni pogon, bilo bi tu posla za istražna državna tijela – naime, bilo bi jasno da nikakve kontrole dokumentacije nije bilo.

No, mora li postupak pribavljanja građevne dozvole trajati godinama? Naravno da ne mora. Čak nisu potrebne velike izmjene zakona da se to postigne. Problem je u tome što šira struka, dakle stručni kadar iz realnog sektora, uopće nema prigodu da sudjeluje u donošenju odgovarajućih propisa. Formalno imamo mogućnost davanja prijedloga, ali nitko ih ne čita – uvjereni smo u to iz vlastitog iskustva. Istovremeno nadležna ministarstva donose nove i nove zakone ili izmjene postojećih kojima se ne postiže ništa. Podsjetiti ćemo samo na zadnji Zakon o gradnji (ministrica Mrak Taritaš) koji je samo “na papiru” smanjio rokove (nitko ih se ne drži, a nitko to i ne prati), ali je zato izbacio odredbu o jednostavnim građevinama do 400 m2 za koje je bila propisana jednostavnija procedura (samo idejni projekt, izvješće nadzornog inženjera umjesto tehničkog pregleda i sl.) i time bitno otežao pribavljanje i građevne i uporabne dozvole za male poduzetnike i investitore obiteljskih kuća.

Hrvatska udruga Benedikt je svoje prijedloge, za izmjene Zakona o gradnji ili donošenje novog zakona, davala u više navrata: u ožujku 2011. zatim lipnju 2012., siječnju 2013. i ožujku 2016.

Kako se u protekle dvije godine ništa bitno nije promijenilo i danas je aktualan zadnji prijedlog Hrvatske udruge Benedikt upućen Ministarstvu graditeljstva. Što je najvažnije, on bi znatno smanjio proceduru pribavljanja dokumentacije za gradnju. Ublažavanja ne bi bilo jedino po pitanju zaštite okoliša dok bi za svaku gradnju koja nema negativan utjecaj na okoliš postupak bio znatno ubrzan.Prijedlog je jednostavan i lako razumljiv,čak i onima izvan građevinske ili pravne struke.

Ukratko, prijedlog se svodi na slijedeće:

1.    pojednostavniti dokaz vlasništva ali uz propis da je investitor vlasnik zemljišta bez obzira tko je pribavio građevnu dozvolu;

2.    ukinuti suglasnosti javnih poduzeća (Elektra, Vodovod i sl.);

3.    protupožarne suglasnosti (MUP) i suglasnosti zaštite na radu zamijeniti uvjerenjima ovlaštenih revidenata (kao za stabilitet građevine odnosno konstrukciju);

4.    vratiti odredbu za jednostavniji postupak kod pribavljanja dokumentacije za gradnju i uporabne dozvole za manje objekte (do 400 m2, poljoprivredne do 1000 m2);

5.    uplanu građevine u katastarske knjige omogućiti nakon izvedbe konstrukcije (grubi radovi);

6.    etažiranje samostalnih uporabnih cjelina (stanovi, poslovni prostori) omogućiti nakon izvedbe grubih građevinskih radova uključivo s pregradama

7.    uvesti javne urede za prostorno uređenje (poput javnih bilježnika) koji bi, u prvom postupku, izdavali lokacijska uvjerenja i građevne dozvole;

Evo malo i pojašnjenja po tim točkama:

1.    Ako vlasništvo nije pravomoćno dokazano u postupku pribavljanja dozvole, dozvolom se početak radova uvjetuje rješenjem vlasništva. Nema razloga da dokaz vlasništva odgađa predavanje zahtjeva.

2.    Suglasnosti javnih poduzeća su apsurd prošlog vremena. Oni nam prodaju svoj proizvod (voda, električna energija) – zašto bi nam ti isti davali nekakvu suglasnost na projekt. Sjetimo se samo kako je bilo s telefonijom (i oni su ranije davali suglasnost), a kako je sada kada su izloženi tržišnoj utakmici.

3.    Ovlašteni revidenti imaju ovlaštenje Ministarstva i u pravilu su to vrsni stručnjaci sa podužom zavidnom praksom (djelatnici odgovarajuće službe MUP-a se s njima teško mogu usporediti) koji svojim savjetom pomažu projektantima već u fazi projektiranja i direktno su zainteresirani za kvalitetu projektnog rješenja.

4.    Idejni projekt je za manje i jednostavnije građevine dovoljan, to je već u praksi dokazano i neshvatljivo je izbacivanje tog dijela zakona.

5.    Uplana prethodi izdavanju uporabne dozvole i uvjetuje kašnjenje početka roka korištenja građevine. Nema nikakvog razloga da se s uplanom čeka do završetka svih radova. Neće bojanje zidova ili postava podova utjecati na oblik, veličinu i položaj građevine u prostoru.

6.    Etažiranje je dug postupak (uredi graditeljstva, sud) i odgađaju upis već završene zgrade i njenih dijelova u zemljišne knjige tako da, u pravilu, imamo uvijek nelegalan početak korištenja na što smo se navikli. Nema razloga da postupak etažiranja (potvrde ureda za graditeljstvo) ne krene ranije, najbolje nakon što je zgrada “u grubo” završena, obvezno s izvedenim pregradama. Tako bismo postigli da ubrzo nakon završetka radova imamo uporabnu dozvolu, uplanu u katastarskim knjigama i upis u zemljišne knjige.

7.    Javni uredi za prostorno uređenje (poput javnobilježničkih ureda) bi lakše komunicirali sa strankama, vlastiti bi ih interes poticao na brži rad, a ti su poslovi i tako jasno određeni zakonskim propisima i urbanističkim planovima. U drugom stupnju bi državni uredi rješavali eventualne žalbe što bi dodatno pozitivno utjecalo na rad javnih ureda.

Naravno, cjeloviti je tekst prijedloga znatno opsežniji, ali navedeno je dovoljno za opću informaciju.

izvor: Kornelij

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno