Connect with us

Vijesti

‘POLITIČKA EKONOMIJA’: Nećete poslovati u dolarima? Pa dobro! S&P proglasio kreditni rejting Turske – SMEĆEM!

Published

on

Kako diplomatska kriza između Amerike i Turske ide dalje, bankarski establišment je očito krenuo u ekonomsko razaranje Turske

S&P Global ratings bi za koji dan trebao ažurirati financijska tržišta o tome kakva je kreditna sposobnost Turske

Ulagači su već isporučili svoju kolektivnu presudu uvećavajući troškove zaduživanja nacije i šaljući vrijednost lire na još jedno dno ovog tjedna.

No čelnici Turske su vrlo ljutito odgovorili na ono što izgleda kao neizbježan pad u nekom trenutku koji će postaviti scenarij za sljedeće poglavlje u razvijanju gospodarske drame u zemlji.

Turska je trenutno ocijenjena BB-om kod kreditne agencije S&P, tri razine ispod investicijskog stupnja, i jedan korak niže nego u svibnju. S&P je svoju odluku pripisao riziku Turske od “pregrijavanja i ekonomije koja je financirana kreditima”.

Kreditna agencija Moody’s je stavila Tursku jedan stupanj više nego na skali agencije S&P, na Ba2.

Njegova najnovija akcija također je bila smanjenje kreditnog rejtinga zemlje, za jednu razinu u ožujku. No, u lipnju je objavljeno da je Moody’s razmišljao o daljnjem rezanju kreditnog rejtinga, nekoliko tjedana prije izbora, potaknvši ljutu reakciju administracije.

„Ako Bog da, mi ćemo provesti operaciju protiv agencije Moody’s nakon 24. lipnja,” – rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, objavila je Anadolu Agency.

Prateća odluka o smanjenju kreditnog rejtinga 17 turskih banaka bila je “neetična”, prema glavnom šefu turskog bankovnog regulatora Mehmetu Ali Akbenu.

Srećom, čini se da vlada nije slijedila te prijetnje. No, u trenutačnoj febrilnoj klimi, s Erdoganom koji optužuje “ekonomske plaćene ubojice” da nanose štetu za koju od smatra da se “ne razlikuje od pokušaja vojnog udara”, provedba naglog pada kreditnog rejtinga bi kod investitora u obveznice mogla izazvati žestoku reakciju.

To bi prijetilo da će potkopati sporazum koji je sklopljen kada se lira stabilizirala nakon što je u ponedjeljak dosegnula rekordni pad od 7,23 dolara u odnosu na dolar.

Ali ako Erdogan zaprijeti odmazdom protiv tvrtki kreditnih rejting tvrtki zbog bilo kakvog dodatnog spuštanja kreditnog rejtinga, investitori bi mogli odlučiti da je njihov kapital bolji ako se ne ulaže u zemlju koja ima malo poštovanja prema svjetskom bankarskom establišemntu ili ‘nezavisnim’ financijskim institucijama čiji je cilj držati političare pod svojom kontrolom.

NoviSvjetskiPoredak.com

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno