Connect with us

Istaknuto

POGLED UNATRAG …

Published

on

Dosadili su mi. Na živce mi idu.

Naravno političari.

Poput dobro istreniranih papiga neprestano ponavljaju jedno te isto. Ponajviše kako se ne smijemo – vraćati u prošlost. Kako se moramo okrenuti – budućnosti. Ti nesretni trbuhozborci svojih gospodara unisono mantraju kako mi nemamo što birati i kako oni sve znaju što to nama treba.

Ta kasta se multiplicira i replicira, jer nema danas unosnijeg zanimanja od trgovine iluzijama koje obećavaju dovesti stvari u red i koje ovaj nesretan narod tako rado prihvaća kao istinu. Ali iluzija je laž, a nije istina.

Život nije nešto što dolazi pred nas i gdje su nam ponuđeni jasni i jednostavni odabiri. Uglavnom je život jako izneređen biznis. Toliko je toga u životu jednostavno bačeno na nas, i to u jednoj suludoj brzini, da naši odabiri u svemu tome prođu relativno nezapaženo.

Sve se nekako prebrzo odvija. Puno brže nego bismo mi to željeli.

dantealighSoren Kierkegaard je majstor aforizama. Evo jednog. „Život se jedino može razumjeti unatrag, ali se jedino može živjeti unaprijed.“

Kao ljudska bića mi posjedujemo slobodnu volju. Mi smo, kako to neki kažu, „slobodni agenti“, koji oblikuju svoj život izborima koje čine.

Birajući!

Sjetimo se koga smo sve birali, pa i izabrali, na političkoj sceni u posljednjih 20 godina. Izgleda da smo zaboravili.

A i osobnom životu. Biramo dnevno.

Ti naši odabiri/izbori možda i jesu neprimjetni (‘ko te više nakon izbora za bilo što pita) ali nas ipak određuju.

Brzina i životni kaos prisiljavaju nas birati, a naš život ne dolazi do nas spakiran, pročišćen – isfiltriran.

On je poput jednosmjerne ulice ili kako veliki Jose Ortega y Gasset kaže – „život u nas puca izravno, iz neposredne blizine“.

Puca na nas bili mi pripravni ili ne.

Bili mi puni mudrosti ili obične budale.

Bili mi odmorni ili umorni.

Život nas prisiljava praviti odabire/birati i to od trivijalnog do transcedentnog.

I to uglavnom u letu, bez pripreme i bez upozorenja.

I tako se mi putujući i ne zastajući formiramo.

I zato se život samo može živjeti – prema naprijed ili „forward“, a za mnoge od nas „fast-forward“.

I kada život takvom brzinom „puca“ na nas, često je teško osjećati se kao da činimo nekakove mudre odabire/izbore.

Ili da naš život uopće ima smisla.

I što to onda znači?

Kamo nas sve to vodi?

Što je iza zavoja?

Kako je naš pogled prema naprijed definitivno razmrvljen i kaotičan ova prevažna pitanja zahtjevaju – POGLED UNATRAG.

Kada pogledamo unatrag, u svoju prošlost, možda ćemo vidjeti ono što zovemo Božjom providonosnom milošću. Možda ćemo prepoznati trenutke Božje očinske brige.

Možda je potrebno pogledati život kao neku tapiseriju. Njezin donji dio djeluje neuredno, isprepleteno, besmisleno, ali odozgor sve je u najboljem redu i skladu, estetski predivno.

Sve je u konačnici pitanje perspektive.

U Evanđelju puno toga što Isus kaže može se shvatiti jako nekonvencionalno. Kao pogled „unatrag“ ili kao mudrost „odozdo“.

Isus normalne situacije interpretira iz druge perspektive – posljednji će biti prvi – samoodricanje nas čini bogatima, a samouzdizanje osiromašuje – nježnost pobjeđuje ljutnju – bolje je davati nego uzimati …

Ali Isus je Bog.

A mali bogovi današnjice žele nas začarati iluzijama kako bismo opet birali, a ne osvrnuvši se na prošlost.

Za kraj još malo Kierkegaarda.

Jedna mala i kratka molitva.

Trebati će nam.

„Bože, podari nam slab vid, slabe oči,

Za stvari koje važne nisu

I oči bistrine pune

Za svu istinu tvoju.“

Ako želimo krenuti na put, prema „sutra“, onda boljeg recepta nema.

Ivica Ursić/croative.net

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno