Connect with us

Istaknuto

POBJEDA DUMPOVCIMA NA HACKATHONU, REKORDAN INTERES ZA SHIFTOM

Published

on

SOFTWAREAŠI U SPLITU    U petak 3. lipnja u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu službeno je zatvorena Shift konferencija te su na ceremoniji zatvaranja uručene nagrade pobjednicima Shift Hackathona.

Vrhunac veličanstvenog zatvaranja konferencije bilo je proglašenje pobjedničkih aplikacija, čiji su tvorci svojim trominutnim izlaganjem uspjeli najviše impresionirati žiri i publiku te tako osvojiti vrijedne nagrade.

Podsjetimo, nagradni fond iznosio je preko 150.000 dolara.

Prvo mjesto i pripadajućih 3.000 dolara od Shifta, IBM-ovih 120.000 dolara hosting kredita i 1.000 dolara Digital Oceana na Shift Hackathonu osvojio je tim IAppBuilders njihovom aplikcijom AirCloud. Članovi pobjedničkog tima su Miroslav Jelaska, Boris Borović, Mario Čeprnja, Gabrijel Boduljak i Ivan Medić, a oni su ujedno i dio DUMP-a, Udruge mladih programera iz Splita.

– Drugo mjesto i 2.000 dolara Shifta, skupa s 12.000 dolara IBM-ovog hosting kredita i 300 dolara od Digital Oceana otišlo je u ruke tima Repsly Warriors za aplikaciju Careline.

– Treće mjesto je osvojio tim Bug Factory, koji su izradili aplikaciju Ceres te su kući otišli bogatiji za 1.000 dolara u gotovini od Shifta, 12.000 dolara IBM-ovog hosting kredita i 100 dolara od Digital Oceana.

Shift-hackathon

Intercom je pobjednikom proglasio također aplikaciju AirCloud. Njima je osim titule najboljih što se tiče Intercomovog sudačkog panela, pripalo dodatnih 2.000 američkih dolara te još 1.000 dolara tvrtke Autodesk.
Drugi konferencijski dan u znaku Squarespace-a, Amazona, Automattica i Dockera

Edward Bridges je u ime Squarespace-a, koja je narasla na 500 zaposlenika u 190 zemalja, na Shift konferenciji govorio o nužnim kompromisima pri kreiranju vrhunskih mobilnih proizvoda te o posvećenosti izvrsnosti, što je i njih dovelo do uspjeha.

Mike Reiner radi u Amazonu kao dio tima Business Development te je na Shiftu pričao o skaliranju poduzetničkog kapitala te svojim iskustvima rada u najvećoj svjetskoj internetskoj trgovini.

Andrija Vučinić iz Automattica, tvrtke koja stoji iza brojnih giganata poput WordPressa, Jetpacka i Gravatara pričao je o edukativnoj svrsi koju je igranje World of Warcrafta imalo na njega te kako ga je upravo WoW pripremio na rad „od kuće“, kakav ima u Automatticu poput svih ostalih zaposlenika te tvrtke.
Borja Burgos iz Dockera, platforme koja dozvoljava programerima, sistem administratorima i ljudima sličnih profesija kreiranje i održavanje aplikacija u softverskom kontejneru, je pričao o važnosti korištenja pravog alata za pravi posao kako bi se učinkovito kreiralo, pokrenulo i upravljalo aplikacijama.

Veći i uspješniji Shift

Ove godine Codeanywhere Shift konferenciju je, shodno očekivanjima, posjetilo više od 1.000 ljudi, koji su oduševljeno slušali predavanja vrhunskih informatičkih stručnjaka i mladih talenata koji su u 24 sata razvili svoje aplikacije. Shift je tako opet potvrdio da je najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi koju se ne smije zaobići. Ovogodišnja raznovrsna tematika obuhvatila je tri važna i perspektivna segmenta i onaj poslovni, dizajnerski, te naravno, dio programa posvećen programerima.

Neprocjenjivo iskustvo i dojmovi sudionika su više nego dovoljna pozivnica da posjetite Codeanywhere Shift Conference 2017!

Izvor i foto: Codeanywhere Shift Conference 2016

Komentari

Istaknuto

PRKOSNO IZ TURSKE – Cavusoglu: Tursku neće zaplašiti Trumpove prijetnje

Published

on

Došao je novi, žestoki modgovor iz Turske koja sada izaziva odgovorom Sjedinjenim Državama da se neće dati zastrašiti nakon što ju je američki predsjednik Donald Trump upozorio da će biti ekonomski uništena ako napadne kurdske snage u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Trumpa, kazavši na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ankari da “strateški partneri ne komuniciraju putem Twittera i društvenih medija”.

“Naši kanali su otvoreni”, rekao je, dodajući da je Trump dva puta nazvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi razgovarali o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije.

Sjedinjene Države će “uništiti Tursku ako napadne Kurde“, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju, predloživši da se uspostavi “sigurna zona široke 20 milja (32 km)”.

„Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja DAEŠ-a u Siriji — prirodnih neprijatelja. I mi imamo koristi, ali sada je vrijeme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!“, istakao je Trump tada u svom tweetu.

Trump je u prosincu najavio da će povući svoje postrojbe iz Sirije, proglasivši rat s Islamskom državom završenim.

“Prijetiti Turskoj ekonomski ne vodi nikamo”, rekao je Cavusoglu, podsjetivši da je upravo Erdogan prvi predložio uspostavu sigurne zone.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin poručio je da teroristi ne mogu biti partneri i saveznici.

“Turska očekuje od SAD-a da poštuje naše strateško partnerstvo i ne želi da teroristička propaganda na njega baci sjenu.”

Naglasio je da ne postoji razlika između Islamske države, Kurdistanske radničke stranke i sirijskih Kurda. “Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih”, poručio je putem Twittera.

Sirijski Kurdi bili su najučinkovitiji američki saveznici u borbi protiv Islamske države.

Erdogan je prošli mjesec odgodio planiranu vojnu ofenzivu na sjevernu Siriju, ali i upozorio da to neće biti unedogled.

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

“Dostajala je jedna jedina Marijina suza” da bi zloduhova moć okopnila…

Published

on

“OBRED” knjiga/film o egzorcizmu     Služba egzorcizma iznimno je važna i potrebna služba u Katoličkoj Crkvi, ali je iz raznih razloga pomalo zanemarivana zadnjih stotinjak godina. Iz tih, kao i drugih jednako važnih povoda, naš portal će u nekoliko nastavaka objaviti najupečatljivije dijelove knjige “Obred” američkog novinara Matta Baglija. Riječ je o istinitoj priči koju je novinar zabilježio i čiji je glavni lik američki svećenik Gary Thomas (inače hrvatskog podrijetla, njegov djed je u SAD došao iz područja Baćinskih jezera i promijenio prezime Tomić) koji je ispričao svoj duhovni put od svećenika skeptičnog prema egzorcizmu do glavnog egzorcista u jednoj kalifornijskoj biskupiji. (više…)

Komentari

Continue Reading

Istaknuto

Sezona račvastih jezika

Published

on

Nedavno je Tomislav Jonjić u ”Bujici” iznio zanimljivu opasku. Rekao je, otprilike, da sama pojava Zlatka Hasanbegovića djeluje na samozvane antifašiste baš kao svračići na guju nevjestu iz Šume Striborove. Ne mogu se suspregnuti i ne odati se, nego moraju isplaziti račvasti jezik i tako otkriti svoju zmijsku narav.

Da ništa drugo korisno nije učinio Hasanbegoviću bi već i zbog toga bilo zajamčeno ugledno mjesto u suvremenoj hrvatskoj politici. Otkako se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Hasanbegović na sebe privlači toliku količinu mržnje pseudolijevih i projugoslavenskih snaga da na temelju toga možemo pouzdano ustvrditi da je riječ o iznimnom političaru i domoljubu.

Kukavni prebjeg u Bandićev tabor, stanoviti Polovanec, pokušao je izgovor za bijednu izdaju opozicije pronaći u Hasanbegovićevu prezimenu. Kao, Hasanbegovićevo prezime nije zagrebačko! Hvala Bogu da Bandićevo jest. No, treba biti pošten i dodati da tzv. Bandićeva opozicija nije ništa drugo ni zaslužila nego da bude izdana. Jer ne izdati Anku Mrak i Gordana Marasa – to nije ništa drugo do izdaja zdrave pameti i dobrog ukusa. Ali pustimo sad to, vratimo se Hasanbegoviću i račvastim jezicima. Na Polovanca se nadovezao Beljak pokušavajući galamom i bezobrazlukom nekako zabašuriti činjenicu da upravo tajnik njegove stranke, Ilija Ćorić, održao Bandića na vlasti u Zagrebu.

Beljak na svom profilu piše: ”… a Hasanbegović je, uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda. I jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića, samo je prevelika kukavica da to javno i prizna. Efendija Hasanbegović je obični domaći izdajnik, kriptonacist i lažov.” Nepatvoreni govor ljubavi, to ni Glavašević i Matić ne mogu nadmašiti! Međutim, ne piše stručnjak za autoradije u afektu, to ne. Štoviše, svaka je riječ pomno odvagana. Paralela s Kusturicom, nepriznavanja Hasanbegoviću prava na hrvatski identitet, ubacivanje u priču Luburića i Pavelića, domaćih izdajnika i nacista, kao i nazivanje Hasanbegovića efendijom – sve je to sračunati da Hasanbegovića što više uvrijedi, obezvrijedi i, nada se Beljak, omrzne u očima običnih Hrvata. Jer Beljak, vodeći se valjda vlastitim primitivizmom i mržnjom prema onima koji drukčije misle, misli da su Hrvati zadrti klerofašisti koji ne mogu prihvatiti da Hrvat može biti i islamske vjeroispovijesti.

Ovaj model ocrnjivanja Hasanbegovića lažni antifašisti perpetuiraju otkako se Hasanbegović pojavio na političkoj sceni. Tomić ga je zvao ”retardom i balijom”, Hajdaš Dončić poturicom, Frljić ga je u kazališnoj predstavi prikazao kao svinju itd. Iz toga se mogu iščitati dvije stvari: da tzv. antifašisti nisu antifašisti nego jugonacionalisti i da su Hrvati islamske vjeroispovijesti označeni kao meta prema kojoj se ne smije imati nikakvog obzira jer su smetnja obnovi Jugoslavije u bilo kojoj varijanti. Polovanec, Beljak i slični instinktivno osjećaju koga i kako treba napadati da bi se sebi priskrbio glas naprednjaka, antifašista, urbanog dečka.

No, ne brinu mene toliko šovinistički ispadi drugorazrednih političara ni govnom ovjenčanih pjesnika koliko sve češće strjelice odapete na Hasanbegovića i NHR i na desnim portalima. Nekako tu njušim HDZ-ov agitprop, cijele kohorte na baš bistrih trolova, svrha kojih je upornim ponavljanjem floskula o ”Hasinoj” nejasnoći i neodređenosti glede statusa Hrvata u BiH posijati nemir i nepovjerenje u biračko tijelo sklono kroatocentričnim političkim opcijama. Ako se odnosi s Bošnjacima nastave komplicirati, a svi su izgledi da hoće, to će se zabijanje klina između hrvatskih birača i sve omiljenijeg Hasanbegovića nastaviti još žešće nego dosada. Žalosno bi bilo ako bi Tomiću, Frljiću, Beljku i sličnima uspjela provokacija.

Uostalom, da bi Hrvatska uistinu mogla pomoći Hrvatima u BiH, nužno je da prethodno pomogne sama sebi, to jest da provede barem simboličnu lustraciju i riješi se ”partijskog nasljeđa”. Ta ”partijska” mreža, čini se, uspješno prelazi stranačke granice i još uvijek funkcionira kao jedina istinska vlast u zemlji. Hasanbegovićeva uloga u toj poželjnoj tranziciji, kako sada stvari stoje, mogla bi biti vrlo važna. Ako ništa drugo, ono barem da prikrivene zmije pokažu svoj račvasti jezik.

Damir Pešorda

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno