Connect with us

Društvo

KRSNIK: Plenković kao jugoglobalist podržava Marakešku deklaraciju

Published

on

Ako je dosad bilo ikakve sumnje čije interese zastupa premijer Andrej Plenković, tekuća rasprava o usvajanju tzv. Marakeške deklaracije koja bi se u Maroku trebala potpisati idućeg mjeseca do kraja je raskrinkala temeljnu političku poziciju premijera Andreja Plenkovića kao i ekipe koja ga u vladajućoj koaliciji podržava.

Točan naziv tog dokumenta iza kojega stoji Organizacija ujedinjenih naroda, odnosno OUN glasi „Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama“ piše bivši ravnatelj HINA-e Vjekoslav Krsnik.

Drugi rektorski forum Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana, bez ijedne zemlje osim ex-YU

KRŠENJE USTAVA RH? Pokreće se osnivanje zajednice sveučilišta ex-Jugoslavije

Rasprava je na aktualnoj hrvatskoj političkoj sceni otkrila dvije dimenzije tog dokumenta. Prije svega radi se o sukobu nadležnosti u vanjskopolitičkim pitanjima između predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Vlade, odnosno premijera s očitim kancelarskim ambicijama Andreja Plenkovića. Druga je dimenzija pozicioniranje hrvatske države prema globalističkim tendencijama koje su se na određeni način manifestirale prilikom izglasavanja Istanbulske konvencije i sasvim očiglednim otporom Vlade da spriječi održavanje referenduma o toj konvenciji. U tom kontekstu ponovo se po tko zna koji put potvrđuje čvrsta pozicija Andreja Plenkovića kao zagovornika politike koja u okviru projekta Europske unije o tzv. Zapadnom Balkanu Hrvatsku vodi u krivom smjeru prema stvaranju nekog novog regionalnog okvira. Da to nije isključivo namjera samog premijera i njegovih najbližih suradnika pokazao je ovih dana i rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras koji je kao organizator Drugog rektorskog foruma Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana u Zagrebu potpisao Deklaraciju kojom se pokreće osnivanje Zajednice sveučilišta s područja bivše Jugoslavije, odnosno eurounijskog Zapadnog Balkana. Forumu nije bio nazočan ni jedan rektor sa šireg područja koja obuhvaća geopolitički pojam Jugoistočne Europe. Kad je o tome riječ netko bi trebao upozoriti rektora Zagrebačkog sveučilišta da je tim potezom u širem smislu djelovao protiv Ustava Republike Hrvatske koji u članku 142. izričito zabranjuje pokretanje postupka udruživanja koje bi moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskog državnog zajedništva „odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku“. Ovo se dakle odnosi na državno udruživanje, ali to u širem smislu podrazumijeva i udruživanje bilo kojih organizacija ili ustanova, kakvo je i Zagrebačko sveučilište.

Predsjednica ne putuje u Maroko!

Vraćajući se na prvu dimenziju rasprave o Marakeškoj deklaraciji, a to je sukob nadležnosti između aktualne predsjednice Republike i premijera treba podsjetiti na članak 90. Ustava koji precizira da „predsjednik Republike i Vlada Republike Hrvatske surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike“. U dosadašnjih 15-godina otkako je usvojen praktički novi Ustav s takvom odredbom o vođenju vanjske politike upravo je u sadašnje vrijeme s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem kulminirala nepreciznost tog važnog ustavnog članka. Trebalo je očekivati da tu ne će biti sukoba oko nadležnosti, jer i predsjednica i premijer dolaze iz iste stranke, iako se na tom najvišem državnom položaju predsjednica u skladu s Ustavom morala odreći članstva u HDZ-u. Pokazalo se međutim da Kolinda Grabar Kitarović nastoji voditi uvjetno rečeno više suverenističku politiku koja je bliža američkim pogledima na ovom prostoru, dok Andrej Plenković kao istrenirani briselski birokrat dosljedno i vjerodostojno provodi politiku koju su mu trasirali njegovi mentori u Europskoj komisiji i od toga ne odustaje. Kao novost u suparništvu kad je u pitanju vanjska politika u ovoj raspravi predsjednica Republike je otvoreno kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ministricu Mariju Pejčinović Burić koja je dosljedni član Plenkovićeve eurounijske ekipe. Iako je prvotno prihvatila poziv glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa za sudjelovanje u usvajanju Marakeške deklaracije, napokon je ipak odlučila da ne putuje u Maroko, ostavljajući premijeru i njegovoj poslušnoj ministrici da zauzmu konačno hrvatsko stajalište.

Češki premijer je objasnio da Globalni kompakt dvosmisleno razlikuje ilegalne i legalne migrante… Plenković će ipak potpisati

Kao poslušan podanik Europske unije kojemu je na prvom mjestu politika Bruxellesa, a tek onda hrvatski državni interesi, Andrej Plenković je praktički već odlučio da Hrvatska pristupi tom sporazumu kojega ne žele potpisati Sjedinjene Američke Države, Mađarska, Češka, Austrija, Poljska, a vjerojatno ni Slovenija. Andrej Plenković je jasno izjavio da se promjena stava o Marakešškoj deklaraciji „dogodila kod predsjednice, ne kod nas”. Naravno, on, kao i obično, nastoji manipulirati s javnosti. Premijer smatra da je riječ o solidnom tekstu, iako možda ima nekih formulacija koje su sporne u nekim zemljama, ali nije rekao koje su to sporne točke Marakeške deklaracije, iako su one u hrvatskoj javnosti, doduše zbog cenzure u vodećim medijima, marginalno raskrinkane, i kad su u pitanju migranti ne odgovaraju hrvatskim nacionalnim i državnim interesima. Andrej Plenković ne sluša puls naroda i biračkog tijela, kao što to radi češki premijer Andrej Babuš koji je objasnio da Globalni kompakt dvosmisleno razlikuje ilegalne i legalne migrante kad su u pitanju socijalna prava niti činjenica da ne navodi prisilno vraćanje ilegalnih migranata. Po Plenkovićevom mišljenju te formulacije su sporne u nekim zemljama, ali ne i u Hrvatskoj u kojoj je on premijer.

Unutarnja agresija u kojoj sudjeluje i Vlada?

Slučaj oko Marakeške deklaracije još je jednom potvrdio da je Hrvatska suočena s puzajućom unutarnjom agresijom u kojoj ni manje ni više sudjeluje i sama Vlada, bolje rečeno ekipa okupljena oko Andreja Plenkovića. U tu ekipu spada prije svega ministar unutarnjih poslova i bivši suradnik KOS-a Davor Božinović koji je na posljednjim saborskim izborima dobio samo 475 preferencijalnih glasova, ali se i kao takav nametnuo kao kontrolor Andreju Plenkoviću, da bi od njegovog šefa kabineta postao moćni ministar unutarnjih poslova. Toj uvjetno rečeno eurounijskoj i jugosferskoj ekipi u vrhovima vlasti pripadaju ministrica MVEP-a Marija Burić Pejčinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zastupnik SDSS-a i čelnik velikosrpske pete kolone Milorad Pupovac, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je ovih dana ukinula dotaciju uglednom časopisu „Jezik“ jedinom koji se stručno bavio problematikom hrvatskoga jezika. Ta unutarnja agresija kulminaciju doživljava sa žestokim otporom vlasti da se ne priznaju legitmni i legalni zahtjevi birača za raspisivanje dvaju referenduma, o izbornom zakonodavstvu i Istanbulskoj konvenciji.

Otporom Vlade Andreja Plenkovića protiv priznavanja tih referenduma hrvatskoj javnosti šalje se poruka kako volja naroda precizirana u članku 1. Ustava Republike Hrvatske ne znači ništa. Odbijanjem uvažavanja volje naroda Andrej Plenković šalje poruku da će se država voditi poludiktatorski, odnosno na način kako je to bilo u komunističkoj Jugoslaviji. Njegovom odlukom da podrži Marakešku deklaraciju Hrvatska se na južnim granicama Europsko unije izlaže invaziji migranata, dok je istodobno zbog promašene demografske politike Plenkovićeve Vlade iz zemlje u novo iseljeništvo u posljednjih nekoliko godina iselilo oko 350.000 ljudi, odnosno najzdravije i educirane radne snage.

Vjekoslav Krsnik   foto: Tehran Times

  • Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i nisu stavovi redakcije portala Croative.net

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno