Connect with us

Kultura i vjera

NE PITAJ ZA KIM ZVONA ZVONE (SUICID)

Objavljeno

- datum

Povlašteni, psi rata, krezubi i niš’ koristi, teret društva, lažni branitelj… Prolaze dani, godine ali ne prolaze neistine, laži…

I kada netko umre i mene je sve manje

“Kad napišem tvoje ime postaješ žrtva ubojstva s odgodom!” Izvršitelj? Sam!

Da, ispisana su slova njihova imena pod povlašteni, ispisana su slova njihova imena pod psi rata, ispisana su slova njihova imena pod krezubi i niš’ koristi, ispisana su slova njihova imena kao teret društva, ispisana su slova njihova imena pod lažni branitelj,  ispisana su slova njihovih imena u registru,… uf, mogao bih ovaj niz nikada završiti ali su oni završili… nakon svega ovoga… postaješ žrtva ubojstva s odgodom!

Slike rata, eksplozije granate, vrisak, jauk, zapomaganje, krv šiklja na sve strane, potom tišina i samo tišina. Budiš se u znoju vlastita tijela. Jutro je sunce izlazi, žamore glasovi ispod prozora, klinci već šuškaju u sobi, supruga te smiješkom pogleda… idem skuhati kavu. Budiš se još u glavi nešto tutnji, odzvanja. Nije to ništa, ionako svako malo svrati u snove. Proći će.

Dnevna rutina već se zna. Klinci škola, nabavka za ručak, tisak. Naravno nema dana, nema novina u kojem nema članka, negativnog, na račun branitelja. Komentari na kavi s prijateljima. Za ne povjerovati koliko nas rastežu po novinama, ali da barem provjere podatke. Poluistina ili prešućivanje onih podataka koji bi objektivno prikazali stanje stvari. Figa. Senzacionalnosti radi, mora se to preskočiti. Ma k vragu i život, dođe mi da uzmem pravdu u svoje ruke i napravim reda u ovoj državi,  veli jedan od kaveđija.

Prolaze dani, godine ali ne prolaze neistine, laži, skuplja se to u mozgu u pamćenju.

Dan “D”.

Sjediš za stolom jutarnje čitanje novina. Klinci trče po kući. Žamor, vika, dreka. Tata, tata seka mi uzela autić. Smiruješ situaciju. Izlaziš u nabavku. Susret u trgovini s prijateljem. Jesi li čuo ubio se Neno.  Pitam: Kada? Zašto? Ma nemoguće!!  On, onako uvijek otvoren, kritičan, znao iz sebe izbaciti sve frustracije!!! Nemoguće. Osjećaš se jadno, nikako, prazan i samo šutiš.

Večer uz tv. Osjećaj nikakav, gledaš tv ali ga ne gledaš, misliš ali uopće ne misliš, samo nešto u glavi tutnji i tutnji, zuji i zuji. Opisati si ne možeš taj osjećaj. Iznad svega nekakav nemir, svako malo prođe te napad groznice uz lagano znojenje. Postaješ kao stroj, kao nešto programirano.

Ušao si u nekakvu crnu rupu, nema u pokretima neke sinkronizacije, automatizam. Da se smiriš odlaziš u kupaonu pod tuš. Zuji i samo zuji, pobogu što mi je? Izlaziš iz kupaone i pomisliš moram ujutro do doktora sigurno ide gripa. Na tv zadnje vijesti, i udarna vijest, ubio se branitelj u Đakovu. Izjavu daje njegov rođak: Proglasili ga invalidom i nesposobnim za posao a na komisiji za umirovljenje kažu nisi ti za mirovinu. Borio se sa sistemom nekoliko godina i nije izdržao, otišao u šumu i presudio si.

Blackout totalni. Pomalo ali sigurno počinje nepodnošljiva bol u glavi nije to više ono zujanje i tutnjava, puno jače.

Odluka je pala. Netko ti je rekao traži pištolj, netko te vodi do mjesta gdje je i municija. Puniš okvir i to je zadnje čega se sjećaš.

Tišina, tišina, tišina i samo tišina.

“I kad netko umre i mene je sve manje i zato ne pitaj za kim zvona zvone, zvone za tobom”

Pozdrav od autora.

Piše: Željko Galović – Dida | Crne mambe

Foto: i.huffpost.com

Komentari

Komentari

Kultura i vjera

ZAOKRET! Macronov ministar koji je izbacio rodnu ideologiju iz škola, izbacuje i mobilne telefone

Objavljeno

- datum

 MARINE LePEN JE NAZVALA TO IDEOLOŠKOM POBJEDOM U OBRAZOVANJU Ministar obrazovanja Francuske Jean-Michel Blanquer, najavio je zabranu korištenje mobilnih telefona u svim školama već od 2018. godine.

“Ubrzano radimo na ovom problemu, te načinu kako zabraniti korištenje telefona”, izjavio je Jean-Michel Blanquer. Ministar je također pokrenuo pitanje nošenje uniformi u školama, te najavio da će to biti moguće ali uz odobrenje svake škole.

Često se u narodu kaže: “daj osobi vlast, pa ćeš vidjeti njeno pravo lice”. U većini slučajeva stvari krenu naopako. Dobar postane loš, a oni koji su vjerovali u slatke riječi budu razočarani – donosi portal Logicno.com.

Ipak u slučaju ministara Jean-Michel Blanquera izuzetak je potvrdio pravilo. Radi se o ministru koji čini vrlo dobre poteze. Ministar je jasan u svojim stavovima koji se sve više dopadaju svim građanima Republike Francuske. Po njemu škola služi za naučiti čitati, pisati, računati i respektirati druge, a ne za širenje ideologija koje stvaraju sukobe u društvu.

Ovome je i Marine Le Pen da potporu nazivajući ovo “ideološkom pobjedom” na području nacionalnog obrazovanja. “Govor g. Blanquera […] za nas je ideološka pobjeda, ali sada i politička pobjeda”, rekla je Marine Le Pen tijekom konferencije za novinare u sjedištu svoje stranke.

“Dijete koje je naučilo respektirati druge, respektirat će svakoga”, izjavio je Jean-Michel Blanquer.

“U obrazovanje djece treba uključiti roditelje koji će zajedno sa školom, usaditi djeci prave vrijednosti koje su izgubljene”, nastavlja Blanquer.

Jean-Michel Blanquer ne želi dozvoliti pristup udrugama koje šire ideologije u školske klupe, jer iskustvo iz vremena Hollandove vlada pokazuje da je pokušaj odvajanja roditelje od obrazovanja djece bila velika greška, koju ministar želi ispraviti.

Redakcija portala croative.net mu želi puno sreće.

izvori: Logicno | france.rt.com | Croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(VIDEO) Beskućnik pronašao 10.000 dolara, pa ih vratio vlasnici milijunašici: A onda je uslijedilo…

Objavljeno

- datum

 INSPIRACIJA BAŠ ZA BOŽIČNO VRIJEME   Elmer Alvarez, beskućnik iz New Havena, pronašao je ček od 10.000 dolara na ulici. Iako nije imao ništa, odlučio je novac vratiti pravom vlasniku.

Kako se ispostavilo, ček je pripadao Roberti Hoskie, američkoj milijunašici iz New Havena. Oduševljena djelom Alvareza željela je učiniti mu nešto posebno.

Prenoseći uživo na Facebooku, Hoskie mu je uručila nekoliko poklona koje nikada neće zaboraviti. U snimku, bogatašica je na početku objasnila da Alvarez nema pojma šta će mu se dogoditi.

Najprije je pozvala beskućnika u kuću i pohvalila njegovo dobro djelo.

– Nisi znao tko je iza tog čeka. Nisi svjestan kakvo srce imaš – rekla je.

 
Najprije mu je uručila certifikat, a onda mu je rekla da mu poklanja punu školsku stipendiju Outreach Reality škole za nekretnine u kojoj je ona predsjednik.

Takođe mu je osigurala i sate englskog jezika, kao i svako savjetovanje o karijeri koje želi. Takođe mu je organizovala i interview za posao dok ne završi svoje satove za nekretnine, piše “Spotlite stories”.

Vidno zaprepašten Alvarez rekao je da ga je Hoskina dobrota inspirirala da se fokusira na stvaranju bolje budućnosti za sebe i svoju djevojku.

– Razmišljao sam samo kako se ta osoba koja je izgubila ček osjeća – rekao je Alvarez.

– Bilo je trenutaka u mom životu kada nisam mogla dati ništa, a sada kada mogu da pružim osjećaj je tako prijatan – rekla je Hoskie.

NHRegister | croative.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

ISUSOVO PROROČANSTVO: ‘Kad vidite da Jeruzalem opkoli vojska, tada znajte da se približilo opustošenje njegovo!’

Objavljeno

- datum

Trump najavio priznanje Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada i izazvao gnjev Arapa, teroristički napad dogodio se u Jeruzalemu odmah nakon Trumpove najave i sva geopolitička situacija ide prema ostvarenju Isusova proroštva o vrhuncu posljednjeg vremena. (više…)

Komentari

Pročitajte cijeli članak
Najave

Facebook

Popularno

Copyright © 2017 Croative.net.