Connect with us

Kultura i vjera

NE PITAJ ZA KIM ZVONA ZVONE (SUICID)

Objavljeno

- datum

Povlašteni, psi rata, krezubi i niš’ koristi, teret društva, lažni branitelj… Prolaze dani, godine ali ne prolaze neistine, laži…

I kada netko umre i mene je sve manje

“Kad napišem tvoje ime postaješ žrtva ubojstva s odgodom!” Izvršitelj? Sam!

Da, ispisana su slova njihova imena pod povlašteni, ispisana su slova njihova imena pod psi rata, ispisana su slova njihova imena pod krezubi i niš’ koristi, ispisana su slova njihova imena kao teret društva, ispisana su slova njihova imena pod lažni branitelj,  ispisana su slova njihovih imena u registru,… uf, mogao bih ovaj niz nikada završiti ali su oni završili… nakon svega ovoga… postaješ žrtva ubojstva s odgodom!

Slike rata, eksplozije granate, vrisak, jauk, zapomaganje, krv šiklja na sve strane, potom tišina i samo tišina. Budiš se u znoju vlastita tijela. Jutro je sunce izlazi, žamore glasovi ispod prozora, klinci već šuškaju u sobi, supruga te smiješkom pogleda… idem skuhati kavu. Budiš se još u glavi nešto tutnji, odzvanja. Nije to ništa, ionako svako malo svrati u snove. Proći će.

Dnevna rutina već se zna. Klinci škola, nabavka za ručak, tisak. Naravno nema dana, nema novina u kojem nema članka, negativnog, na račun branitelja. Komentari na kavi s prijateljima. Za ne povjerovati koliko nas rastežu po novinama, ali da barem provjere podatke. Poluistina ili prešućivanje onih podataka koji bi objektivno prikazali stanje stvari. Figa. Senzacionalnosti radi, mora se to preskočiti. Ma k vragu i život, dođe mi da uzmem pravdu u svoje ruke i napravim reda u ovoj državi,  veli jedan od kaveđija.

Prolaze dani, godine ali ne prolaze neistine, laži, skuplja se to u mozgu u pamćenju.

Dan “D”.

Sjediš za stolom jutarnje čitanje novina. Klinci trče po kući. Žamor, vika, dreka. Tata, tata seka mi uzela autić. Smiruješ situaciju. Izlaziš u nabavku. Susret u trgovini s prijateljem. Jesi li čuo ubio se Neno.  Pitam: Kada? Zašto? Ma nemoguće!!  On, onako uvijek otvoren, kritičan, znao iz sebe izbaciti sve frustracije!!! Nemoguće. Osjećaš se jadno, nikako, prazan i samo šutiš.

Večer uz tv. Osjećaj nikakav, gledaš tv ali ga ne gledaš, misliš ali uopće ne misliš, samo nešto u glavi tutnji i tutnji, zuji i zuji. Opisati si ne možeš taj osjećaj. Iznad svega nekakav nemir, svako malo prođe te napad groznice uz lagano znojenje. Postaješ kao stroj, kao nešto programirano.

Ušao si u nekakvu crnu rupu, nema u pokretima neke sinkronizacije, automatizam. Da se smiriš odlaziš u kupaonu pod tuš. Zuji i samo zuji, pobogu što mi je? Izlaziš iz kupaone i pomisliš moram ujutro do doktora sigurno ide gripa. Na tv zadnje vijesti, i udarna vijest, ubio se branitelj u Đakovu. Izjavu daje njegov rođak: Proglasili ga invalidom i nesposobnim za posao a na komisiji za umirovljenje kažu nisi ti za mirovinu. Borio se sa sistemom nekoliko godina i nije izdržao, otišao u šumu i presudio si.

Blackout totalni. Pomalo ali sigurno počinje nepodnošljiva bol u glavi nije to više ono zujanje i tutnjava, puno jače.

Odluka je pala. Netko ti je rekao traži pištolj, netko te vodi do mjesta gdje je i municija. Puniš okvir i to je zadnje čega se sjećaš.

Tišina, tišina, tišina i samo tišina.

“I kad netko umre i mene je sve manje i zato ne pitaj za kim zvona zvone, zvone za tobom”

Pozdrav od autora.

Piše: Željko Galović – Dida | Crne mambe

Foto: i.huffpost.com

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

(FOTO) LIJEČNIK SVJEDOČI: Na dan Gospe Lurdske u našu bolnicu došla je Gospa, podijelio fotografije!

Objavljeno

- datum

Gospa Lurdska je uvijek blizu bolesnih tako da je ovaj događaj uistinu znakovit, onima koji poznaju snagu molitve!

Čuda koja se neprestano događaju nisu ovdje da bi u njih slijepo vjerovali i njima se klanjali, čuda su samo znak utjehe onima u tuzi, nada onima bez nade, slatkoća onima u patnji. Tako i ovaj čudesan događaj koji se dogodio 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske u vojnoj bolnici u Cordobi u Španjolskoj nije ništa drugo nego malena utjeha onima koji tamo pate. O samom događaju posvjedočio je liječnik dr. Filippe Urca koji je podijelio fotografije.

O događaju je rekao: U ponedjeljak ujutro bio sam u vojnoj bolnici u Cordobi gdje sam kao liječnik radio gotovo četrdeset godina sve do mirovine u koju sam otišao prošlog listopada. U hodniku sobe broj 7 u zoru 11. veljače jedna je gospođa čiji je član obitelji teško bolestan satima molila u tom hodniku. Odjednom se iznad nje na zidu počeo formirati lik Gospe.

Treba naglasiti da je radijator ispod mjesecima isključen jer su ovdje temperature kao i ljeti vrlo visoke. Slika se pojavila i ne nestaje. Djelatnici bolnice pokušali su je očistiti svim sredstvima i alkoholom, ali slika ne odlazi. Gledajući je s jedne stane može se primijetiti lagani sjaj. Ne može se ne primijetiti da je ova slika slična Gospi Lurdskoj koja se ukazala baš ovako s rukama sklopljenim u molitvi – napisao je dr. Urce te podijelio fotografije:

Katolički portal nelcuoredigesu.it napisao je da ne treba mnogo razbijati glavu i raspravljati s onima koji ne razumiju jer Gospa je samo htjela pokazati da je blizu bolesnima, blizu onima koji su u patnji, blizu onima koji Njega zovu, kao majka koja pripada nama. Događaj je ovo koji je zagrijao srca mnogih u toj bolnici i to je ono što je važno. Jer Djevica Marija pokazala je onima koji je traže da je tamo, da sluša njihove molitve, da skuplja njihove suze.  U hodniku ove bolnice žena se molila za svoju obitelj i uz  veliku vjeru pozvala je Djevicu Mariju, koja je na njen poziv jasno došla.  Na fotografiji je dr. Felipe (desno)  s kapelanom bolnice Robertom Beldijem (lijevo).

Izvor: dnevno.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(VIDEO/FILM) Sunce Montecassina- film o sv. Benediktu

Objavljeno

- datum

Italija, veljača 1944. Civili bježe od bombaških napada na Monte Cassino (prikazane su orginalne snimke iz Drugog svjetskog rata). Dok bespomoćno gledaju kako se samostan urušava, kroz plač govore kako je Bog napustio čovječanstvo. Redovnik iz samostana, također izbjeglica, tvrdi kako to nije istina i nastavlja pripovijedati kako je, čak i u doba pada Zapadnog Rimskog Carstva, u pustoši sličnoj Drugom svjetskom ratu, Bog poslao čovjeka poput Benedikta iz Nursije čija je svetost pomogla obnoviti europsku civilizaciju.

U tom trenutku film nas vraća na 500. g. Benedikt, rimski plemić, ostavlja svoje povlašteno patricijsko naslijeđe i povlači se u pećinu, spreman živjeti po Evanđelju. Malo po malo okuplja zajednicu redovnika, a cijeli svoj život posvećuje podučavanju kršćanskih pravila, postajući svetac i čineći čudesa na Božju slavu.

Izvor – wikipedia (Fear No Evil 1945 film)

“Netko bi mogao očekivati prilično statički, dosta spor film s obzirom na temu, ali ovaj film se kreće bržim tempom uz puno akcijskih scena koje zadržavaju napetost kod gledatelje. Fosco Giachetti igra glavnu ulogu s revnošću, dostojanstvom i autoritetom, prikazujući poniznost i posvećenost svetca“.

Ovaj film o Svetom Benediktu snimljen je 1945. u talijanskoj produkciji, a prijevod nam donosi prof. Danko Grgić. Iznimno cijenimo rad ljudi koji u svoje slobodno vrijeme daju svoj doprinos u evangelizaciji, a prevođenje katoličkih filmova i video-materijala tu svakako spadaju, te ih rado promoviramo na ovom blogu. Zato dodajemo i poveznicu na ovaj YouTube kanal gdje možete pogledati i ostale filmove, npr. o papi sv. Piu X., sv. Maloj Margareti od Castella ili sv. Mariji Goretti: ovdje

izvor: QuoVadisCroatia

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Popularni vjeroučitelj Miletić ima zanimljiv post, evo što kaže o Valentinovu i početku korizme

Objavljeno

- datum

Vjeroučitelj Marin Miletić iz Rijeke koji je javnost osvojio svojim nastupom kod Aleksandra Stankovića, na društvenim mrežama progovorio je o početku korizme i danu zaljubljenih. Miletić smatra kako Čista srijeda Valentinovu vraća drevni sjaj. “Čovječe, ljubav za koju si spreman umrijeti, baš za nju se isplati živjeti”, poručuje.
  
Miletićevu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Poučak Čiste srijede

Počinje. Korizma. Danas pak strogi post i nemrs. Isus u čitanjima jasno poziva da nabacimo osmijeh na lice i blistamo u ljubavi koju primismo. Čista srijeda nam govori kako propada ljubav usmjerena na sebe sama, a živi ljubav koja izgara za onog drugog. Čista srijeda Valentinovu, danu zaljubljenih, vraća drevni sjaj. Čovječe, ljubav za koju si spreman umrijeti, baš za nju se isplati živjeti. Ljubavlju kojom ljubiš sebe trebaš ljubiti svakoga tko te okružuje. Odgovoran si za tog drugoga. Po uzoru na onoga koji je iz čiste ljubavi bio spreman podnijeti tešku muku, odbacivanje, patnju, križ i smrt – da bi nama zadobio spasenje.

Čista srijeda Valentinovo čini smislenijim. Ne u potrebi nužne patnje u vezi, braku, nipošto, nego u otvorenosti da križ životni stisnemo uz sebe i ponosno ga nosimo. Jer u onaj dan kada nas pozove Stvoritelj, baš ćemo preko tog križa prijeći naše provalije promašaja i ući kroz vrata nebeskog Jeruzalema. Hrabro zato! I s radošću! Blagoslovljen dan neka vam bude. Svima!”, poručio je Marin Miletić.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno