Connect with us

Vijesti

Pismo Marijane Petir predsjedniku Europske komisije: Slovenija je zauvijek narušila dobrosusjedske odnose

Objavljeno

- datum

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru vezano uz arbitražnu odluku od 29. lipnja 2017. godine, a koja se odnosi na granični spor između Hrvatske i Slovenije.

Pismo zastupnice Petir donosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Europske komisije, gospodine Juncker,

u svjetlu trenutnih zbivanja i pritisaka koji se vrše na Hrvatsku, kako od strane slovenskih političara tako i ostalih nepoznavatelja cjelokupne situacije kontaminiranog i kompromitiranog arbitražnog sporazuma, kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu želim Vam ukazati na činjenice i još jednom ponoviti stav Republike Hrvatske vezan uz arbitražnu odluku od 29. lipnja 2017. godine. Hrvatska je 2009. godine potpisala Sporazum o arbitraži u dobroj vjeri u nepristranost suda. Otkrivanjem transkripata u srpnju 2015. godine između slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade nepovratno je narušeno povjerenje u Arbitražni sud.

Hrvatska je potpisivanjem Sporazuma pokazala ne samo da poštuje međunarodno pravo nego i da prihvaća kao kriterij razgraničenja načelo dobrosusjedskih odnosa čije je poimanje  Slovenija, svojom prijevarom, zauvijek promijenila u hrvatsko-slovenskim odnosima. Ne samo da je djelovanje Slovenije suprotno poštivanju međunarodnog prava i protivno svim načelima međunarodnih odnosa i uzanca u diplomaciji, nego i začuđuje nedostatak prihvaćanja očite i dokazane umiješanosti u kontaminiranost arbitražnog procesa. 

Poštovani gospodine Juncker,

želim naglasiti da bi Hrvatska prihvatila odluku Arbitražnog suda da nisu otkriveni transkripti telefonskih razgovora koji jasno pokazuju da su se slovenski predstavnici udružili sa sucima u cilju donošenja odluke na štetu Hrvatske. Nakon skandala koji je pokazao da su arbitražni suci podložni korupciji i spremni donijeti odluku u korist Slovenije povrijedivši članak 6. stavak 5. i članak 10. stavak 1.  Sporazuma o arbitraži, Hrvatska je aktivirala članak 60. Bečke konvencije i jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora istupila iz kompromitiranog arbitražnog postupka. Stajalište je Hrvatske da je Slovenija ozbiljno narušila povjerenje u Arbitražni sud čime se i u međunarodnoj zajednici otvara Pandorina kutija preispitivanja raznih nejasnih odluka koje je taj Sud donio u prošlim slučajevima. Hrvatska javnost neće nikada prihvatiti odluku takvog suda, neovisno o tome ide li ili ne ide u korist Hrvatskoj. Način na koji je arbitražna odluka donijeta, kao i 15. priopćenje Suda od 30. lipnja 2016. koje priznaje povredu arbitražnog procesa od strane Slovenije, ali u kojoj taj isti Sud zaključuje sam o sebi da povreda nije bila toliko velika da Sud ne bi mogao nastaviti svoje djelovanje, otvorilo je novo poglavlje u međunarodnom pravu koje će nužno morati revidirati sam način djelovanja i donošenja odluka Arbitražnog suda koje je nakon ovog skandala izgubio međunarodni pravni legitimitet i ugled.  

Poštovani gospodine Juncker,

Hrvatska je mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengenski prostor ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU.

Na znanje:

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta

DonaldTusk, predsjednik Europskog vijeća

S poštovanjem,

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

Oglasi
Komentari

Vijesti

JE LI OVO ODLIČNA VIJEST!? Slom HDZ-a u Gospiću, njihovi vijećnici podržavaju prijedloge Karla Starčevića! Gospić ide u dobrom smjeru!?

Objavljeno

- datum

Današnja osma po redu sjednica Vijeća Grada Gospića otkrila je i pokazala niz anomalija lokalne, gospićke politike za koju smo sve do danas, ili možda do neki dan mislili da je nezamisliva i neostvariva – donosi portal Lika-express.

Sjećamo se vremena kada se trebao donijeti proračun grada Gospića za ovu godinu. Ušli smo u privremeno financiranje, HDZ nije htio glasati za proračun, a onda su kao na dobrobit građana stavili u prvi red Ivana Bronzovića i izglasali proračun.  Sjećamo se tih vremena, ucjenjivanja, procjenjivanja, pametovanja.

Sada je situacija opet nekakva HDZ-ova, proizvoljna, želimo dobro gradu i građanima, ne sputavamo ih, podržavamo ih. Sada je, nakon mladog lava Ivana Bronzovića u prvi red iskočila Anela Serdar Pašalić. Nekada najrječitija HDZ-ovka, žena koja bi podržala i vraga ako dolazi iz HDZ-a sada okreće novu stranicu i podržava neku, bilo koju gradsku odluku.

Točnije odluku gradonačelnika Starčevića i njegovih partnera. Jasno da nas novinarska struka tjera da provjerimo zašto je tako. Starčević skromno kao inače kaže da je ovo grad građana i da nije potrebna nikakva stranačka stega već konstruktivna suradnja. Starčević kaže da on to čini za dobrobit građana jer 15 godina grad propada. Možda i više ,ali on je procijenio toliko. No ono što je bitno, u svih tih 15 godina HDZ-ova vlast je vladala Gospićem, znači vodila ga u propast.

Tko će im to oprostiti i kako će završiti borba unutar HDZ-a. Nadamo se ne na zlo građana.

Milan Tomašević/Lika-express

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

MAKS: ‘Što se čeka? Odmah izjuriti srbijanske diplomate iz Hrvatske!’

Objavljeno

- datum

SLAVIČEK BI TO OVAKO…    Incident koji je u srbijanskoj skupštini izazvao Vojislav Šešelj, naljutio je Hrvate koji se još nisu ohladili zbog njegove haške presude.

Jedan od onih koji mu to ne bi oprostio je hrvatski branitelj Mario Maks Slaviček:

“Pitam se samo što bi učinili saborski istamboljupci da je netko kod nas zapalio srbijansku zastavu dok je bio Vučić. Ne čujem drugove i drugarice da su negodovali, ne čujem oštre osude Pupovca, Rade Borić, druga Pusića, “veledomoljuba” Puhovskog i slične. Nema čak niti isprike kako Pupovca kao predstavnika Srba u hrvatskoj vlasti tako niti čujem ispriku službenih srbijanskih vlasti. Pametnom jasno.

Držim kako bi oni kazali kako taj Šešeljev postupak nije vrijedan komentara. Ne bi me čudilo jer tim i takvima niti hrvatska zastava pod kojom se Hrvat rađa, ženi i umire ne vrijedi niti je štuju. Valja odmah izjuriti srbijanske diplomate iz Hrvatske kao što su izjurili ruske radi tuđinskih zahtjeva i razloga. Samo bojim se kako to nema nitko od ovih jalovih, uškopljenih, podložničkih slugana m**a to učiniti. E da, sjetih se Kolindinih riječi kako će činiti sve za Srbiju na njenom putu ka EU. Davno sam napisao kakva će se sve sranja događati kad se oslabe međunacionalne granice između RH i RS-a. Tad će se “zakonito” četnikovati po Hrvatskoj što se već čini po nekdašnjoj im, kako oni vele, Krajini i to uz budni nadzor i zaštitu hrvatskog redarstva. Tužno i ružno, da tužnije i ružnije ne može biti. Pi*duni koji su prevarom hrvatskog birača na vlasti ne bendaju i ne brigaju.

Šetaju se po Hrvatskoj nam grudi kojekakvi Vulini sa svojim vojnim pobočnicima i srbijanskim tajnim službama koji na ramenu nose srbijanska obilježja pod kojma su zatirali sve što je nama sveto i zapišavaju, pljuju te zagađuju kako medijski prostor, tako i sam teritorij k`o da im je to ćaćevina i nikome ništa. Nije li Vama toga dosta i preko glave, dobri moj hrvatski puče? Ako Vam jest puna kapa svega, valja Vam jedne svete nedjelje te i takve pi*dune i njonje stjerati u ropotarnicu povijesti, baš kao što ih kroz škrgut zuba držim mnogi od Vas neki naglas a mnogi u sebi zbog ovakvih politika stjeraju u tri lipe materine, baš kao što to činim i sam. DO KAD možete šutjeti i trpjeti? Nije li čaša prelivena?

Na žalost, valja primijetiti da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu jer “naši” političari sve nas gaze i guze već 26 godina a mnogi od Vas šutite kao ovce i dovodite ih na vlast. Znakovito je i sve objašnjava situacija kako su agresori na Hrvatsku u liku Šešelja u Srbiji, baš kao likovi Pupovac te Stanimirović u hrvatskoj u parlamentima a Merčep i drugi hrvatski heroji sjede u zatvoru. Šešelj je na našu sramotu učinio ono što Frljić i Pupovčeve Novosti nekažnjeno rade već godinama i to uz blagoslov vladajućih kako SDP-a tako i HDZ-a, svjedeno je tko biva u nas na vlasti. I što neka Vam više kažem, dobri moj,pošteni i naivni hrvatski narode, nego neka nam je dragi Bog u pomoći kad si sami ne znademo pomoći.

Pozdrav od jednog nacionalno osvještenog marginalca i modernog križara kako nas etiketiraju….Ovi koji su više njihovi nego naši.”

Mario Maks Slaviček

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Vijesti

VIDIK fest: Održana tribina ‘Mladi i ovisnosti’

Objavljeno

- datum

U okviru Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, Hrvatska udruga Benedikt i Klub mladih Split organizirali su tribinu „Mladi i ovisnosti“. Tribina je održana 18. travnja u prostorima Kluba mladih Split.

Na tribini su sudjelovali dječji psihijatar doc. dr. sc. Tomislav Franić, gospođaMarijana Petrić Maršić dipl. psih. i stručni suradnik iz Obrtne tehničke škole te voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske gospodin Paško Ugrina. Tribinu je moderirao Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. Dobro posjećenoj tribini nazočio je i veliki broj mladih.

Gospodin Franić je na početku istaknuo da se ovisnost manifestira kao kronični i recidivirajući poremećaj koje se temelji na podraživanju središnjeg živčanog sustava, a što se postiže unosom u organizam određenih psihoaktivnih tvari. Ovisnost prati ponašanje usmjereno prema traženju i uzimanju sredstava ovisnosti za kojim se razvija snažna potreba te gubitak kontrole nad vlastitim ponašanjem. Problemi ovisnosti često su vezani uz adolescentsku dob koju karakterizira nerazvijena mogućnost kontrole ponašanja. Zato je i zakonska regulativa tome prilagođena. U novije vrijeme stručnjaci su na popis ponašanja koja izazivaju ovisnost stavili kockanje, a ozbiljno se razmatra mogućnost da se na popis stavi i ovisnost o internetu. Probemu prevencije ovisnosti ne pristupa se sustavno. Uglavnom je sve prepušteno entuzijazmu pojedinaca, a različita društvena područja koja bi trebala pokrivati i tretirati problem ovisnosti nisu dovoljno kvalitetno povezana, zaključio je gospodin Franić.

Gospođa Marijan Petrić Maršić kazala je da srednja škola ima godišnji preventivni program u okviru kojeg se bavi prevencijom ovisničkih oblika ponašanja. Ove školske godine fokus djelovanja je na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju. Odluka se temelji na istraživanju provedenom 2014./2015. godine u Splitu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1088 srednjoškolaca, a isto je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo. Rezultati su pokazali kako petina mladih već ima srednju ili visoku razvijenost problema vezanih uz klađenje, a da trećina mladih krije taj problem od svojih roditelja. Škola se bavi i sustavnom edukacijom roditelja o problemima ovisnosti. Mnogi rizični faktori poput nefunkcionalnosti i loše komunikacije unutar obitelji, nekvalitetnih modela identifikacije, rizične dobi, slabe organizacije i nekvalitetnog provođenja slobodnog vremena ili negativnog utjecaja skupine vršnjaka pogoduju razvoju ovisnosti, naglasila je gospođa Petrić Maršić.

Gospodin Ugrina je spomenuo policijski angažman u školama. Stručnjaci razgovaraju već s različitim godištima osnovnoškolske populacije, a ista praksa se nastavlja i u srednjim školama. Tako se djeluje preventivno. Dojmovi su jako dobri, a komunkacija s djecom i njihova zainteresiranost na zavidnoj su razini. Policija, nažalost, najčešće mora djelovati kad ovisnik svojim ponašanjem koje je izazvano potrebom za velikom količinom novca i trenutačnim zadovoljenjem ovisničkih potreba, dođe u sukob sa zakonom. To se, prije ili kasnije, dogodi s većinom ovisnika. Tada je policija, u zakonskim okvirima, dužna reagirati. Na upit o pojavi novih psihoaktivnih supstanci na našem tržištu, a koje su očito opasne droge koje se, međutim, legalno distribuiraju u smart/head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, a najčešće se deklariraju kao ‘osvježivači prostora’, ‘soli za kupanje’ i sl. kazao je da policija pozorno prati što se događa, da upozorava na simptome i moguće posljedice, ali da može djelovati samo po zakonu.

Na kraju su gosti tribine odgovarali na brojna pitanja nazočnih posjetitelja.

Nikola Milanović/hu-benedikt.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno