Connect with us

Društvo

PETIR O ARBITRAŽI: ‘Neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima’

Objavljeno

- datum

S obzirom da Slovenija nastoji diplomatskim putem utjecati na Europsku Komisiju oko graničnog spora s Hrvatskom, te njihovi europarlamentarci nastoje sa svoje strane utjecati donosimo razgovor s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir upravo oko njezinog viđenja cijele situacije, danog dnevno.hr-u.

Kako ocjenjujete rad Vlade i premijera Plenkovića zbog trenutne situacije sa Slovenijom?

“Hrvatska Vlada, koliko mi je poznato, koristi mehanizme i aktivnosti koje su joj na raspolaganju kako bi se riješilo bilateralno pitanje graničnoga spora sa Slovenijom. Sloveniji nije pošlo za rukom ono što je planirala, uvući Europsku komisiju u rješavanje ovog pitanja i bilateralni spor proglasiti europskim problemom a Hrvatsku državom članicom koja krši temeljni ugovor EU,” izjavila je Marijana Petir.

>> Pismo Marijane Petir predsjedniku Europske komisije: Slovenija je zauvijek narušila dobrosusjedske odnose

Parlamentarka je nadodala kako i sam predsjednik Komisije Juncker je rekao da razumije poziciju Hrvatske iz čega proizlazi da su čelnicima europskih institucija s hrvatske strane dostavljeni argumenti, no to ne znači da na tome treba stati.

“Hrvatska diplomacija mora biti proaktivna i u ovom ali i u nekim drugim slučajevima. Kad je u pitanju zaštita naših građana koji žive  i rade u pograničnom području, predstavnici hrvatskih ribara iz Istre dobili su na sastanku s nadležnim ministarstvima potporu i jamstvo Vlade da će njihovi interesi biti zaštićeni i da će u Savudrijskoj vali moći nesmetano ribariti, stoga očekujem od hrvatske Vlade da svoje obećanje i izvrši,” komentirala je Petir rad Vlade.

Mnogi smatraju kako je do ove situacije došlo zbog lošeg pristupa hrvatske diplomacije nakon izlaska iz arbitraže. Kakav je Vaš dojam?

“Hrvatska strana komunicira argumentima i na mjestima koja su predviđena za rješavanje problema dok slovenska strana koristi populističke metode komunikacije u medijima jer su svjesni da je njihov akt jednostran i u suprotnosti s međunarodnim pravom,” izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu i nadodala kako je jasno je da i aktivnosti koje zadnjih dana poduzimaju slovenski političari imaju u pozadini lokalne izbore koji će se u njihovoj državi održati u lipnju.

“Kolege hrvatski europarlamentarci i ja pojasnili smo stajalište Hrvatske prema svim europskim institucijama”, kazala je,” no žao mi je što niti u ovom pitanju nismo bili jedinstveni i što su se neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima.”

“Vidimo da su i hrvatski ribari ocijenili izjave nekih  hrvatskih političara kojima pozivaju provođenje arbitražne odluke kao izdaju hrvatskih nacionalnih interesa.”

Smatra kako bi bilo bi dobro da hrvatski političari i hrvatska diplomacija budu glasnogovornici hrvatskih stajališta i hrvatskoga naroda i da to odrade na najbolji mogući način.

Kako ocjenjujete potez eurozastupnice Ruže Tomašić koja je poslala Europskoj komisiji prioritetno pitanje?

“Sve aktivnosti koje idu u prilog prikupljanju argumenata za hrvatsku stranu su dobrodošle,” pohvalila je Petir svoju kolegicu iz Parlamenta.

Komentirala je otvoreno pismo koje je prije koji dan poslala Jean Claude Junckeru: “I sama sam još jednom predsjedniku Komisije ukazala na činjenice i još jednom ponovila naš stav kako je arbitražna odluka od 29. lipnja 2017. iz kompromitiranog postupka za Hrvatsku neprihvatljiva i ne može se jednostrano primijeniti.”

“Hrvatska je 2009. godine potpisala Sporazum o arbitraži u dobroj vjeri u nepristranost suda. Otkrivanjem transkripata u srpnju 2015. godine između slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade nepovratno je narušeno povjerenje u Arbitražni sud.,” podsjetila je na povijest međusobnih odnosa sa Slovenijom.

“Naglasila sam kako je Hrvatska mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengenski prostor ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU.”

Kako gledate na potez Petra Janjića Trombona i njegovo pokretanje “Regate za razum”? – prilikom postavljanja ovog pitanja hrvatskoj europarlamentarki, nije se znalo kako će Petar Janjić Trombon odustati od “Regate za razum”

“Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje te ima pravo na miran prosvjed bez da ga netko tko misli drugačije vrijeđa”, Petir se osvrnula na Trombonovu ideju.

“Osobno smatram da trebamo mirnim putem i u dijalogu naći rješenje za ovaj problem no jasno mi je da bi i građani htjeli uzeti stvar u svoje ruke jer možda u svakom trenutku nemaju pregled svih aktivnosti koje se poduzimaju, posebno kada su svima poznate opstrukcije koje s slovenske strane dolaze prema Hrvatskoj godinama – od pokušaja prisvajanja teritorija, blokade pregovora pa do stalnih prigovora i opstrukcije registracije zaštite geografskog porijekla hrvatskih poljoprivrednih proizvoda jer ih oni prisvajaju kao svoje.”

“No ipak, smatram da bi sva ta pitanja trebala rješavati diplomacija u suradnji s našim relevantnim stručnjacima a posebice kada je riječ o graničnom sporu te na ovom pitanju ne bi trebalo skupljati jeftine političke bodove u trenutku kada se  traži trajno rješenje problema,” upozorila je poznata hrvatska političarka.

Mislite li kako je moguća eskalacija napetosti Hrvatske i Slovenije u vidu nasilja ili je ipak izglednije da se situacija pokuša razriješiti mirnim putem?

Ustvrdila je kako “Mi smo demokratska država i koristimo se demokratskim načinima rješavanja sporova, a to je primarno dijalog. Bilo kakve aktivnosti koje ne idu u smjeru dijaloga i mirnog rješenja ne pomažu rješavanju kompletne situacije. Osobito ne pomažu ljudima koji žive s jedne i druge strane granice, posebno našim ribarima kojima to more i taj prostor život znače.”

Predložila je da bi dvojica premijera trebala sjesti i razgovarati o svim otvorenim pitanjima ustvrdivši kako”hrvatska javnost nikad neće prihvatiti odluku suda koji je narušio svoju čast te se kompromitirao i pokazao da ne zaslužuje naše povjerenje”.

“Sve dok se ne utvrde granice ostajemo pri prijašnjim pozicijama, a one su potpunosti jasne,” Petir je oko toga pitanja zauzela jasan stav.

Autor: A.Petković/OVDJE

Komentari

Komentari

Društvo

Boje li se Amerikanci više rata ili mira?

Objavljeno

- datum

Za sve godine postojanja Sjedinjenih Država nije bilo niti jednog desetljeća koje je prošlo bez ratova ili sudjelovanja američke vojske u oružanim sukobima, piše austrijski Contra Magazin. Od osnutka 1776. godine, Sjedinjene Države su od 242 kalendarske godine samo 17 godinu provele bez rata.

Posljedica odluka svih uprava, vlada i predsjednika ove miroljubive nacije jeste da je vojno-industrijski kompleks postala najvažnija industrija zemlje, kao i značajan izvor sredstava i radnih mjesta. Stoga se Amerikanci više boje mira nego rata, iako će mnogi tvrditi suprotno. Između ostalog, svi veliki ratovi, osim Američkog građanskog rata, vođeni su izvan granica Sjedinjenih Država, što je razlog više da američko stanovništvo u najvećoj mjeri nema pojma o tome što rat uopće znači.

Sjedinjene Države su najratobornija država na svijetu. Od osnutka 1776. godine gotovo uvijek ratuju, uglavnom s drugim zemljama.

Za 242 godina postojanja Sjedinjenih Država nije postojalo ni jedno desetljeće kada ova zemlja nije negdje sudjelovala u vojnim sukobima. Do sada je svaki američki predsjednik donosio ratne odluke. Stoga je prilično neobično da se američko ministarstvo koje upravlja aktivnostima vojske zove “Ministarstvo obrane” – pita se logicno.com.

Tijekom cijelog razdoblja postojanja Sjedinjenih Država se samo 17 godina mogu nazvati mirnima, tvrdi austrijski novinar Marco Maier, što je samo 7% od ukupnog broja godina postojanja. Najduže razdoblje mira je trajalo između 1935. i 1940. godine, tijekom globalne ekonomske krize.

Vojni kompleks uvijek je bio važan čimbenik američkog ‘blagostanja’…

Ova “praksa”, koja je temelj američke vanjske politike, dovela je do toga da je nakon završetka Drugog svjetskog rata država podigla veliki vojno-industrijski kompleks, a američka je vojska, ako uzmemo u obzir profesionalne vojnike i državne službenike, postala najveći poslodavac na svijetu. I to je također povezano s visoko razvijenom “obrambenom” industrijom, koja je stvorila mnoga radna mjesta, a nakon recesije i u drugim sektorima ekonomije. Američki vojno-industrijski kompleks je, bez sumnje, postala najvažnija industrija Sjedinjenih Država, ističe austrijski časopis.

Prema autoru članka, vojno-industrijski kompleks, kao i sve popratne industrije vezane za njega, igra vrlo važnu ulogu u američkom gospodarstvu, stoga ne treba čuditi što se Washington njime služi kako bi zadovoljio svoje potrebe i očuvao  “globalno carstvo”.

Da bi to uspio, ima više od tisuću vojnih institucija širom svijeta. Samo u Njemačkoj postoji njih više od 220. Sve to zahtijeva mnogo novca, čak i kada saveznici preuzmu dio troškova. Ali takav sustav Amerikancima daje poslove i zadržava nezaposlenost na relativno niskoj razini. Barem prema službenim statistikama, ali smo tu temu već razradili.

“Rat – to je posao, a stalni rat, koji u pravilu nikada ne bi trebao završiti, krvavi je poslovni model na kojem zarađuje elita zemlje”, piše Contra Magazin.

Veliki američki patriotizam pomaže svemu tome, jer se politički krugovi i mediji koristite patriotizmom kako bi manipulirali ljudima.

Osim toga, većini nacija u svijetu nikako nije jasno kako može postojati američki nacionalizam? Država čije je stanovništvo mješavina svih nacija, rasa, vjerskih i svakih drugih zajednica promovira nacionalizam u njegovom klasičnom obliku, kakvog poznajemo u Europi, te na njemu gradi patriotske osjećaje u stanovništvu.

To je potrebno kako građani ne bi mislili  da u stvarnom ratu ubijaju i ginu za interese milijardera s Wall Streeta.

Upravo zato što se ratovi prema Sjedinjenim Državama danas vode u ekonomskoj sferu, ispostavilo se da se Amerikanci boje mira, kaže Marco Maier.

Što će se dogoditi ako iznenada ne bude ratova na dalekim kontinentima i ako Amerikanci ne uspiju stvoriti neprijatelje? Stotine tisuća dobro plaćenih poslova više nikome neće trebati. Zbog toga, ali i zbog tehnološke i vojne moći, mnogi Amerikanci se ne boje rata. Mir je za njih puno gora opcija.

Možda je to jedan od razloga zašto je sastanak Donalda Trumpa i Vladimira Putina bio izložen bjesomučnim napadima, kako iz tabora republikanaca tako i demokrata, iako bi suradnja vođa Sjedinjenih Država i Rusije svijet sigurno učila sigurnijim mjestom za život.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Josipovićev prijatelj tako o Vatrenuma: “Džabe vam srebrna medalja kad ste govna, smeća …”

Objavljeno

- datum

Nenad Horvat, psihijatar iz Varaždina javnosti,  od prije poznat po vrijeđanju branitelja, objavio je niz postova i memova u kojima s prezirom i mržnjom napada hrvatsku nogometnu reprezentaciju i podcjenjuje njihov uspjeh na Svjetskom prvenstvu.

U njima je napisao ‘Džaba vam drugo mjesto i srebrna medalja kad ste govna, smeće i smradovi…’, – donosi maxportal.hr. Može li ovo normalan čovjek napisat…!?

Čime bi jedan psihijatar bio motiviran za ovako bolesnu objavu nije nam poznato, osim preočitom mržnjom prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, a možda i svemu što je hrvatsko…

Poznate su njegove objave slika invalida u kolicima je 2014. godine nakon prosvjeda ‘Jedan Križ za jedan Život’ kojim su branitelji upozoravali na prevelik broj suicida među braniteljskom populacijom:

‘Domoljublje na četiri kotača… s pogonom na klerofašizam!’, a uz milenijsku fotografiju branitelja pred katedralom dr. Horvat je dodao: “Neka nama naše sramote…  neka!. A najdraže mi je kad se sramota skupi pred katedralom pa napravi veeeeliki crni križ!’

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec smijenio ga je s dužnosti voditelja odjela za psihijatriju Opće bolnice Varaždin, a zbog tih statusa na društvenim mrežama Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo protiv Horvata optužncu, navodeći da je bio svjestan da se time izruguje invalidima i ponižava ih, odnosno da je s ciljem stvaranja ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju invaliditeta povrijedio dostojanstvo drugih osoba no Prekršajni sud u Varaždinu oslobodio ga je optužbe.

Horvat je inače aktivist Glasa razuma – pokreta za sekularnu Hrvatsku, a njegova supruga je ugledna članica i aktivistica Foruma žena SDP-a, a u vrijeme predsjedničkih izbora 2014. godine bila je aktivna u kampanji Ive Josipovića.

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

TWITTER GORI ‘VATRENI PROBALI IZVESTI USTAŠKI DRŽAVNI UDAR’: Macan se baš i ne ograđuje!?

Objavljeno

- datum

Krešimir Macan   Foto: Ahmet Kaladžić/facebook

 NE JENJAVA UDBO KRETENIZAM!? MACAN OPET ZAKUHAO!?  Priča o Vatrenima još traje, rasprave o dočeku/sabotaži Vatrenih još se pojačavaju, koji se odvio u Zagrebu, o dočeku na kojem je na poziv srebrnih hrvatskih nogometaša i njihova izbornika Zlatka Dalića, sudjelovao i hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson.

Je li izvjesni Tonči Percan, koji se na Twitteru, na grub način očešao o taj spektakl, teškim podmetanjem, sam smislio ovu konstrukciju ili mu je netko blizak Vladi, ipak ‘pomogao’?

Tvrdi, ni manje ni više, nego da se radilo o državnom udaru Zlatka Dalića i ekstremne desnice.

”Znači Francuze je dočekao predsjednik”, nastavlja Percan te dodaje kako HNS nije dozvolio ni predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali niti premijeru Andreju Plenkoviću da budu na dočeku, ali se zato ondje ugurao Marko Perković Thompson i ustaštvo – donosi dnevno.hr. ”Meni ovo miriše na meki ustaški državni udar”, napisao je novinar, a njegovu izjavu nadogradio je Krešimir Macan, OPR strateg koji odnedavno brusi imidž premijera Andreja Plenkovića.

Macan je još dolio ulje na vatru, poručivši: ”Koji nije uspio…”, i ne demantirajući, u stvari slažući se s nevjerojatnom podvalom tog lika. Nije poznato, dijeli li i Plenković stav svog savjetnika, ili je ovo medijsko-psihološka igra preplašenih ljudi, koji sve jasnije slute da sve ima svoj rok trajanja…

Ostaje pitanje, je li ‘trbuhozborac’ postao svoj ili tuđi tekst?

M. Skitić

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno