Connect with us

Društvo

PETIR O ARBITRAŽI: ‘Neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima’

Objavljeno

- datum

S obzirom da Slovenija nastoji diplomatskim putem utjecati na Europsku Komisiju oko graničnog spora s Hrvatskom, te njihovi europarlamentarci nastoje sa svoje strane utjecati donosimo razgovor s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir upravo oko njezinog viđenja cijele situacije, danog dnevno.hr-u.

Kako ocjenjujete rad Vlade i premijera Plenkovića zbog trenutne situacije sa Slovenijom?

“Hrvatska Vlada, koliko mi je poznato, koristi mehanizme i aktivnosti koje su joj na raspolaganju kako bi se riješilo bilateralno pitanje graničnoga spora sa Slovenijom. Sloveniji nije pošlo za rukom ono što je planirala, uvući Europsku komisiju u rješavanje ovog pitanja i bilateralni spor proglasiti europskim problemom a Hrvatsku državom članicom koja krši temeljni ugovor EU,” izjavila je Marijana Petir.

>> Pismo Marijane Petir predsjedniku Europske komisije: Slovenija je zauvijek narušila dobrosusjedske odnose

Parlamentarka je nadodala kako i sam predsjednik Komisije Juncker je rekao da razumije poziciju Hrvatske iz čega proizlazi da su čelnicima europskih institucija s hrvatske strane dostavljeni argumenti, no to ne znači da na tome treba stati.

“Hrvatska diplomacija mora biti proaktivna i u ovom ali i u nekim drugim slučajevima. Kad je u pitanju zaštita naših građana koji žive  i rade u pograničnom području, predstavnici hrvatskih ribara iz Istre dobili su na sastanku s nadležnim ministarstvima potporu i jamstvo Vlade da će njihovi interesi biti zaštićeni i da će u Savudrijskoj vali moći nesmetano ribariti, stoga očekujem od hrvatske Vlade da svoje obećanje i izvrši,” komentirala je Petir rad Vlade.

Mnogi smatraju kako je do ove situacije došlo zbog lošeg pristupa hrvatske diplomacije nakon izlaska iz arbitraže. Kakav je Vaš dojam?

“Hrvatska strana komunicira argumentima i na mjestima koja su predviđena za rješavanje problema dok slovenska strana koristi populističke metode komunikacije u medijima jer su svjesni da je njihov akt jednostran i u suprotnosti s međunarodnim pravom,” izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu i nadodala kako je jasno je da i aktivnosti koje zadnjih dana poduzimaju slovenski političari imaju u pozadini lokalne izbore koji će se u njihovoj državi održati u lipnju.

“Kolege hrvatski europarlamentarci i ja pojasnili smo stajalište Hrvatske prema svim europskim institucijama”, kazala je,” no žao mi je što niti u ovom pitanju nismo bili jedinstveni i što su se neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima.”

“Vidimo da su i hrvatski ribari ocijenili izjave nekih  hrvatskih političara kojima pozivaju provođenje arbitražne odluke kao izdaju hrvatskih nacionalnih interesa.”

Smatra kako bi bilo bi dobro da hrvatski političari i hrvatska diplomacija budu glasnogovornici hrvatskih stajališta i hrvatskoga naroda i da to odrade na najbolji mogući način.

Kako ocjenjujete potez eurozastupnice Ruže Tomašić koja je poslala Europskoj komisiji prioritetno pitanje?

“Sve aktivnosti koje idu u prilog prikupljanju argumenata za hrvatsku stranu su dobrodošle,” pohvalila je Petir svoju kolegicu iz Parlamenta.

Komentirala je otvoreno pismo koje je prije koji dan poslala Jean Claude Junckeru: “I sama sam još jednom predsjedniku Komisije ukazala na činjenice i još jednom ponovila naš stav kako je arbitražna odluka od 29. lipnja 2017. iz kompromitiranog postupka za Hrvatsku neprihvatljiva i ne može se jednostrano primijeniti.”

“Hrvatska je 2009. godine potpisala Sporazum o arbitraži u dobroj vjeri u nepristranost suda. Otkrivanjem transkripata u srpnju 2015. godine između slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade nepovratno je narušeno povjerenje u Arbitražni sud.,” podsjetila je na povijest međusobnih odnosa sa Slovenijom.

“Naglasila sam kako je Hrvatska mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengenski prostor ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU.”

Kako gledate na potez Petra Janjića Trombona i njegovo pokretanje “Regate za razum”? – prilikom postavljanja ovog pitanja hrvatskoj europarlamentarki, nije se znalo kako će Petar Janjić Trombon odustati od “Regate za razum”

“Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje te ima pravo na miran prosvjed bez da ga netko tko misli drugačije vrijeđa”, Petir se osvrnula na Trombonovu ideju.

“Osobno smatram da trebamo mirnim putem i u dijalogu naći rješenje za ovaj problem no jasno mi je da bi i građani htjeli uzeti stvar u svoje ruke jer možda u svakom trenutku nemaju pregled svih aktivnosti koje se poduzimaju, posebno kada su svima poznate opstrukcije koje s slovenske strane dolaze prema Hrvatskoj godinama – od pokušaja prisvajanja teritorija, blokade pregovora pa do stalnih prigovora i opstrukcije registracije zaštite geografskog porijekla hrvatskih poljoprivrednih proizvoda jer ih oni prisvajaju kao svoje.”

“No ipak, smatram da bi sva ta pitanja trebala rješavati diplomacija u suradnji s našim relevantnim stručnjacima a posebice kada je riječ o graničnom sporu te na ovom pitanju ne bi trebalo skupljati jeftine političke bodove u trenutku kada se  traži trajno rješenje problema,” upozorila je poznata hrvatska političarka.

Mislite li kako je moguća eskalacija napetosti Hrvatske i Slovenije u vidu nasilja ili je ipak izglednije da se situacija pokuša razriješiti mirnim putem?

Ustvrdila je kako “Mi smo demokratska država i koristimo se demokratskim načinima rješavanja sporova, a to je primarno dijalog. Bilo kakve aktivnosti koje ne idu u smjeru dijaloga i mirnog rješenja ne pomažu rješavanju kompletne situacije. Osobito ne pomažu ljudima koji žive s jedne i druge strane granice, posebno našim ribarima kojima to more i taj prostor život znače.”

Predložila je da bi dvojica premijera trebala sjesti i razgovarati o svim otvorenim pitanjima ustvrdivši kako”hrvatska javnost nikad neće prihvatiti odluku suda koji je narušio svoju čast te se kompromitirao i pokazao da ne zaslužuje naše povjerenje”.

“Sve dok se ne utvrde granice ostajemo pri prijašnjim pozicijama, a one su potpunosti jasne,” Petir je oko toga pitanja zauzela jasan stav.

Autor: A.Petković/OVDJE

Komentari

Društvo

VIDEO Međunarodni stručnjaci ocijenili: Hrvatska vojska jača je od srpske; U Beogradu se ‘stručnjaci’ čudom čude tim podacima

Objavljeno

- datum

NEŠTO IM NIJE JASNO…   Global Firepower objavio je rejting najmoćnijih vojski svijeta. Prema analizi vojnih stručnjaka Hrvatska je na 72. mjestu u svijetu, dok je Srbija 78., a Slovenija 92.

Također, Albanija je smještena na 86., Makedonija 118., Crna Gora na 121., a BiH na 124. mjesto.

Podaci o jačini Hrvatske vojske nisu se svidjeli pojedincima u Srbiji pa tako njihov tabloid Informer prenosi izjavu jednog ‘vojnog stručnjaka’, čije ime nisu naveli, a koji kaže sljedeće:

‘Hrvatska vojska nije jača od srpske, to je sigurno. Nije jasno po kojem kriteriju je Zagreb tako dobro pozicioniran u analizi.’

Srbi smatraju da imaju jaču vojsku navodeći da Hrvatska ima aktivnih 18, a Srbija 40 tisuća vojnika te da imaju duplo više zrakoplova i transportera.

Također, ističu da je Srbija puno jača i po broju tenkova te topništva.

Ipak, Srbi priznaju da Hrvatska ima više aerodroma i znatno jaču mornaricu.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

UDAR ŽENE ‘WITH BALLS” NA BRITANIJU: “Vi ste svjetski rekorderi u genocidu OVO SU VAŠI REZULTATI …”

Objavljeno

- datum

Velika Britanija je svjetski rekorder u genocidu, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Oni su također živjeli u Africi. Procjenjuje se da su Britanci kao robova, s kontinenta uzeli 13 milijuna ljudi. Količina poginulih je pritom 3 – 4 puta veća, Tj, ukupna količina žrtava je dostizala 50-53 milijuna “, nastavila je ona.

Zaharova je također podsjetila na opijumski ratove u Kini, Burske ratove i istrebljenje Indijanaca.
“Evo vam još jedne interesantne činjenice: prema otkrivenim dokumentima britanskog Državnog arhiva, engleske vlasti su aktivno pribjegavali korištenju kemijskog oružja s ciljem da se uguši ustanak Arapa u Mezopotamiji (današnja teritorija Iraka – prim. ured.) s proljeća 1920 godine”, naglasila je Zaharova.

1870-ih, Britanija je izvršila genocid nad Zulu narodom, a 1954-1961, u Keniji, u znak odmazde zbog ubojstva 32 bijela kolonista britanska vlast je istrijebila 300.000 pripadnika Kikujua i odvela još 1,5 milijun u koncentracijske logore.

Sve u svemu, Zaharova je objavila 17 stranica arhivske građe o genocidnim akcijama Britanije na svjetskoj sceni.

ŠTO POVIJEST KAŽE: Nacizam uopće nije djelo Hitlera i Nijemaca već “džentlmena Engleza”
Kada se govori o Velikoj Britaniji i njenim stanovnicima, većina čovječanstva navodi engleski parlamentarizam, kao i velikog Shakespearea. Ali nacija “prosvijetljenih mornara” ne znači baš to.

Prvo, Britanija je, a ne Njemačka, domovina nacizma, ideje vlasti rase, točnije izabrane “nordijske rase” koja treba vladati cijelim svijetom.
Tvorci nacizma su Englezi: Tomas Carlisle (praroditelj), Houston Chamberlain(angloamerički pisac i filozof), James Hunt (napisao 1862. godine rad u kojem je crncima “dodijelio” ulogu prijelaznog oblika između majmuna i čovjeka), Francis Galton (rođak Charlesa Darwina i osnivač eugenike – “znanosti” o ljudskoj selekciji radi odgajanja idealne rase), Karl Pearson (biolog i osnivač biometrije – rasističkog smjera socijal-darvinizma), čija je poznata izjava “pravo na život još ne znači pravo svakoga da produži svoj rod.”

“Oduševljen sam engleskim ljudima. U kolonizaciji su to učinili nemogućim “, pohvalio ih je Adolf Hitler u govoru. Jasno je zašto ih je Führer hvalio, sve je ideje preuzeo od Britanaca.

Podsjetimo da je upravo u Velikoj Britaniji stvoren 1932. godine Savez fašista kojim je rukovodio baron Oswald Mosley. Britanski fašistički čelnik uhićen je tek 1940. godine i proveo je samo tri godine zatvora. Umro je 1980. godine, nikada progonjen zbog svoje prošlosti.

Drugo, koncentracijski logori su britanski izum, a ne nacista ili boljševika (Trocki), kako se to danas predstavlja. Istina, ima malih dilema da li su bili Amerikanci tijekom Građanskog rata (1861-1865) ili Britanci tijekom Angloburskog rata (1899-1902), no većina povjesničara smatra da su prednjačili Britanci. Amerikanci su u koncentracijske logore slali vojne zarobljenike, a Englezi vojno stanovništvo – čak cijele obitelji.

Cilj stvaranja koncentracijskih logora, prema službenim izjavama britanske vlade, bilo je “osiguranje sigurnosti mirnog stanovništva burskih republika”.

Ljudi su slani u logore u Indiji, Cejlonu i drugim britanskim kolonijama. Ukupno u svim britanskim konclogorima bilo je smješteno 200.000 ljudi, što je bila polovica stanovništva burskih republika. U njima je umrlo do gladi i bolesti 26.000 ljudi, a tijekom samo jedne godine, 1901, u konclogorima Engleza od gladi i bolesti umrlo 17.000 ljudi, od kojih 14.300 djece.

Treće, Englezi su svjetski prvaci u genocidu, jer su praktički istrijebili Indijance na teritoriju današnjih Sjedinjenih Američkih Država. Podsjetiti da su tijekom rješavanja današnje SAD-a Englezi ubili oko 15 milijuna Indijanaca.
Genocid je počinjen tijekom tri kolonizacije Australije. Kolonizacija tog kontinenta je počela 1788 godine, a autohtonog stanovništva je bilo milijun ljudi u oko 500 plemena. Tijekom naseljavanja Australije, Englezi su ubili između 90 i 95 posto Aboridžina, dok su na Tasmaniji starosjedioci istrijebljeni. Ubojstvo autohtonih ljudi smatra se uvjetom prosperiteta engleskog jezika.

Četvrto, Englezi su poznati i kao “vješači djece”, na način koji ledi krv u žilama. Londonu je nadjenuto ime ‘gradom zavjesa’ tijekom 16. stoljeća. Tijekom kraljevanja Henryja Osmog (1509-1547) kažnjeno je samo za skitnju 72.000 ljudi. Djeca beskućnika vješala su se u nadolazećim stoljećima. Tek 1908. godine Britanija je usvojila zakon po kome se na smrtnu kaznu ne mogu osuditi mlađi od 16 godina.

Peto, BRITANCI SU PRVI STVORILI NARKO MAFIJU. U tom kontekstu važna je još jedna stranica britanske povijesti koja je u stručnoj javnosti poznata kao Opijumski rat. Međutim, pravilnije bi bilo to nazvati mafijaškim sustavom, čiji je glavni izvor bila trgovina narkoticima, zbog čega su skoro cijeli jedan narod pretvorili u narkomane. U to vrijeme (19. stoljeće) radilo je oko 300 milijunskom kineskom narodu.

Čаk 13 postо indjskog dоhоtkа tоkоm britаnskе dominacije dоlаzilо је оd prоdаје оpiјumа u Kini. Istоvrеmеnо, оpiјum је ubiјао Kinеzе. Sаmо u pеriоdu оd 1791 dо 1794 gоdinе, brој licеncirаnih оpiјumskih pušiоnicа pоrаstао је sа 87 nа 663. Istоvrеmеnо је Britаniја prеkо оpiјumа izvlаčilа оgrоmаn nоvаc iz Kinе, štо је svе prеdstаvlјаlо klаsičnu nаrkо-mаfiјаšku shеmu.

Оvа situаciја је dоvеlа dо dvа rаzоrnа „оpiјumskа“ rаtа, kао i dо pоtpunе оkupаciје Kinе оd strаnе Britаniје. Kаdа sе tо dоgоdilо, Britаniја је pоčеlа uzgајаti mаk u Kini, nа milijunimа hеktаrа, dоk sе brој kоrisnikа pоvеćао nа dеsеtinе milijunа.

Krај vlаsti nаrkо-mаfiје u Kini djеlо је kоmunistа, kојi su јеdnоstаvnо svе nаrkо-trgоvcе strеlјаli, а plаntаžе mаkа spаlili.

TASS, Pеčаt (Zoran Milošević)

 

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

PORUKA ČETNIKU koji ni danas NE PRESTAJE LAGATI!

Objavljeno

- datum

Sisačka biskupija odgovorila predsjedniku Srbije: U Zrinu je provedeno etničko čišćenje Hrvata, tamo danas nema nijednog katolika

Povodom gaženja i oskvrnjenja hrvatske zastave te divljanja ratnog zločinca i zastupnika u zgradi Narodne Skupštine Srbije, u kojoj su u povijesti ubijena tri Hrvata: Stjepan Radić, Antun Radić i Đuro Basariček, tijekom jučerašnjeg dana oglasio se Predsjednik Srbije te iznio niz neistina. Budući da je spomenuo župu Zrin koja se nalazi na području Sisačke biskupije, Biskupijski ordinarijat u Sisku daje sljedeće priopćenje.

Zrin je vjekovna katolička župa, ali je danas jedina župa naše Biskupije u kojoj nema niti jednog katolika jer su ju prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba. Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova. Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil, a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju. Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti su spaljeni, a da bi etničko čišćenje Hrvata iz Zrina bilo konačno, imovina im je svima bila oduzeta i do danas im nije vraćena.

Sisačka biskupija odlučila je stoga u Zrinu uz temelje srušene župne crkve sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih Zrinjana. Tu ne namjeravamo, za sada, podizati nikakve druge spomenike.

Spomenik našem blaženiku Alojziju Stepincu Biskupija će podići ispred katedrale jer je on blaženik Katoličke Crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva. Time mi želimo poručiti svima da ne dopuštamo da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koje je on spašavao.

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno