Connect with us

Društvo

PETIR O ARBITRAŽI: ‘Neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima’

Objavljeno

- datum

S obzirom da Slovenija nastoji diplomatskim putem utjecati na Europsku Komisiju oko graničnog spora s Hrvatskom, te njihovi europarlamentarci nastoje sa svoje strane utjecati donosimo razgovor s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir upravo oko njezinog viđenja cijele situacije, danog dnevno.hr-u.

Kako ocjenjujete rad Vlade i premijera Plenkovića zbog trenutne situacije sa Slovenijom?

“Hrvatska Vlada, koliko mi je poznato, koristi mehanizme i aktivnosti koje su joj na raspolaganju kako bi se riješilo bilateralno pitanje graničnoga spora sa Slovenijom. Sloveniji nije pošlo za rukom ono što je planirala, uvući Europsku komisiju u rješavanje ovog pitanja i bilateralni spor proglasiti europskim problemom a Hrvatsku državom članicom koja krši temeljni ugovor EU,” izjavila je Marijana Petir.

>> Pismo Marijane Petir predsjedniku Europske komisije: Slovenija je zauvijek narušila dobrosusjedske odnose

Parlamentarka je nadodala kako i sam predsjednik Komisije Juncker je rekao da razumije poziciju Hrvatske iz čega proizlazi da su čelnicima europskih institucija s hrvatske strane dostavljeni argumenti, no to ne znači da na tome treba stati.

“Hrvatska diplomacija mora biti proaktivna i u ovom ali i u nekim drugim slučajevima. Kad je u pitanju zaštita naših građana koji žive  i rade u pograničnom području, predstavnici hrvatskih ribara iz Istre dobili su na sastanku s nadležnim ministarstvima potporu i jamstvo Vlade da će njihovi interesi biti zaštićeni i da će u Savudrijskoj vali moći nesmetano ribariti, stoga očekujem od hrvatske Vlade da svoje obećanje i izvrši,” komentirala je Petir rad Vlade.

Mnogi smatraju kako je do ove situacije došlo zbog lošeg pristupa hrvatske diplomacije nakon izlaska iz arbitraže. Kakav je Vaš dojam?

“Hrvatska strana komunicira argumentima i na mjestima koja su predviđena za rješavanje problema dok slovenska strana koristi populističke metode komunikacije u medijima jer su svjesni da je njihov akt jednostran i u suprotnosti s međunarodnim pravom,” izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu i nadodala kako je jasno je da i aktivnosti koje zadnjih dana poduzimaju slovenski političari imaju u pozadini lokalne izbore koji će se u njihovoj državi održati u lipnju.

“Kolege hrvatski europarlamentarci i ja pojasnili smo stajalište Hrvatske prema svim europskim institucijama”, kazala je,” no žao mi je što niti u ovom pitanju nismo bili jedinstveni i što su se neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima.”

“Vidimo da su i hrvatski ribari ocijenili izjave nekih  hrvatskih političara kojima pozivaju provođenje arbitražne odluke kao izdaju hrvatskih nacionalnih interesa.”

Smatra kako bi bilo bi dobro da hrvatski političari i hrvatska diplomacija budu glasnogovornici hrvatskih stajališta i hrvatskoga naroda i da to odrade na najbolji mogući način.

Kako ocjenjujete potez eurozastupnice Ruže Tomašić koja je poslala Europskoj komisiji prioritetno pitanje?

“Sve aktivnosti koje idu u prilog prikupljanju argumenata za hrvatsku stranu su dobrodošle,” pohvalila je Petir svoju kolegicu iz Parlamenta.

Komentirala je otvoreno pismo koje je prije koji dan poslala Jean Claude Junckeru: “I sama sam još jednom predsjedniku Komisije ukazala na činjenice i još jednom ponovila naš stav kako je arbitražna odluka od 29. lipnja 2017. iz kompromitiranog postupka za Hrvatsku neprihvatljiva i ne može se jednostrano primijeniti.”

“Hrvatska je 2009. godine potpisala Sporazum o arbitraži u dobroj vjeri u nepristranost suda. Otkrivanjem transkripata u srpnju 2015. godine između slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade nepovratno je narušeno povjerenje u Arbitražni sud.,” podsjetila je na povijest međusobnih odnosa sa Slovenijom.

“Naglasila sam kako je Hrvatska mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengenski prostor ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU.”

Kako gledate na potez Petra Janjića Trombona i njegovo pokretanje “Regate za razum”? – prilikom postavljanja ovog pitanja hrvatskoj europarlamentarki, nije se znalo kako će Petar Janjić Trombon odustati od “Regate za razum”

“Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje te ima pravo na miran prosvjed bez da ga netko tko misli drugačije vrijeđa”, Petir se osvrnula na Trombonovu ideju.

“Osobno smatram da trebamo mirnim putem i u dijalogu naći rješenje za ovaj problem no jasno mi je da bi i građani htjeli uzeti stvar u svoje ruke jer možda u svakom trenutku nemaju pregled svih aktivnosti koje se poduzimaju, posebno kada su svima poznate opstrukcije koje s slovenske strane dolaze prema Hrvatskoj godinama – od pokušaja prisvajanja teritorija, blokade pregovora pa do stalnih prigovora i opstrukcije registracije zaštite geografskog porijekla hrvatskih poljoprivrednih proizvoda jer ih oni prisvajaju kao svoje.”

“No ipak, smatram da bi sva ta pitanja trebala rješavati diplomacija u suradnji s našim relevantnim stručnjacima a posebice kada je riječ o graničnom sporu te na ovom pitanju ne bi trebalo skupljati jeftine političke bodove u trenutku kada se  traži trajno rješenje problema,” upozorila je poznata hrvatska političarka.

Mislite li kako je moguća eskalacija napetosti Hrvatske i Slovenije u vidu nasilja ili je ipak izglednije da se situacija pokuša razriješiti mirnim putem?

Ustvrdila je kako “Mi smo demokratska država i koristimo se demokratskim načinima rješavanja sporova, a to je primarno dijalog. Bilo kakve aktivnosti koje ne idu u smjeru dijaloga i mirnog rješenja ne pomažu rješavanju kompletne situacije. Osobito ne pomažu ljudima koji žive s jedne i druge strane granice, posebno našim ribarima kojima to more i taj prostor život znače.”

Predložila je da bi dvojica premijera trebala sjesti i razgovarati o svim otvorenim pitanjima ustvrdivši kako”hrvatska javnost nikad neće prihvatiti odluku suda koji je narušio svoju čast te se kompromitirao i pokazao da ne zaslužuje naše povjerenje”.

“Sve dok se ne utvrde granice ostajemo pri prijašnjim pozicijama, a one su potpunosti jasne,” Petir je oko toga pitanja zauzela jasan stav.

Autor: A.Petković/OVDJE

Komentari

Oglasi
Komentari

Društvo

Zabranjen film ‘Staljinova smrt’ jer ‘uvredljivo ismijava sovjetsku prošlost’

Objavljeno

- datum

 PUTINOVA REPRESIJA   Nikita Mihalkov je autor filma o staljinizmu “Varljivo sunce” za koji je 1994. dobio Veliku nagradu ocjenjivačkog suda u Cannesu za najbolji strani film

Rusko ministarstvo kulture otkazalo je u utorak prikazivanje francusko-britanske komedije “Staljinova smrt” koja je u ruska kina trebala doći u četvrtak i koju su ruski filmski radnici i političari ocijenili uvredljivom i “propagandnom”.

“Dozvola za distribuciju filma “Staljinova smrt” je povučena”, rekla je za AFP glasnogovornica odjela za film pri ministarstvu. Film Armanda Ianuccija koji se u četvrtak trebao početi prikazivati u Rusiji i koji je bio zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, na komičan način priča o borbi Staljinovih najbližih suradnika za vlast nakon njegove smrti 1953.

Filmski radnici, zastupnici i političari u Rusiji koji su u ponedjeljak pogledali film u ministarstvu kulture, potpisali su apel upućen ministru Vladimiru Medinskom tražeći zabranu prikazivanja komedije koja je “udar na ruske državne simbole”.

“Zahtijevamo da provedete dodatno sudsko vještačenje i u međuvremenu povučete dozvolu za prikazivanje filma”, piše dvadesetak ruskih uglednika, među kojima redatelj Nikita Mihalkov i kći sovjetskog generala Georgija Žukova, Era Žukova.

Medinski je ocijenio da se film može tumačiti kao “uvredljivo ismijavanje sovjetske prošlosti, zemlje koja je pobijedila fašizam, sovjetske vojske i običnih ljudi, pa i žrtava staljinizma”. Otkazivanje početka prikazivanja filma nije “cenzura”, rekao je ruskim novinarima.

Kritiziran je i izbor vremena izlaska filma, samo tjedan dana prije proslave 75. obljetnice sovjetske pobjede u Staljingradu nad nacističkom Njemačkom. Potpisnici peticije objavljene na mrežnoj stranici ministarstva, drže da je taj “propagandni film (…) uvreda za sve koji su poginuli i koji su preživjeli” Staljingradsku bitku.

“Ne samo Staljin, nego i svi njegovi maršali, pa i Žukov, prikazani su kao slaboumnici, iako su pobijedili u ratu”, rekao je za AFP jedan od potpisnika, Pavel Požigajlo, član savjetodavnog vijeća ministarstva kulture. “Ovakvi filmovi jednostavno ne bi trebali dolaziti u Rusiju a oni koji kupuju slične filmove ne bi trebali raditi u našoj zemlji”, istaknuo je drugi potpisnik, Nikita Mihalkov, nakon gledanja filma, pokazuju snimke portala Komsomolske Pravde.

Autor: Hina

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

Hasanbegović: Salonski kvaziljevičari 24 sata na dan sjede na zagrebačkoj špici i ispijaju kave i troše novac od te “fašističke države” u kojoj žive

Objavljeno

- datum

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar kulture, inače novi član Kazališnog vijeća HNK, nakon što je bio na premijeri predstave redatelja Olivera Frljića “Šest likova traži autora”, kaže: “Ja sam došao, pogledao i nisam bio šokiran”.

“Ima tu možda elemenata i mazohizma, a ima i veze s mojom urođenom znatiželjom. Morao sam doći pogledati”, rekao je Hasanbegović, koji je u kontekstu predstave i onih koji su se tamo našli, spominjao “wannabe zvijezde i novu socijaldemokratsku haljinu s Burberry uzorkom Milanke Opačić”.

“Bilo mi je zanimljivo vidjeti me kako izgledam sa svinjskom glavom, kako me pričešćuje s kokainom biskup Mile Bogović …”, rekao je u razgovoru za RTL i dodao: “Ja sam došao, pogledao i nisam bio šokiran”.

Osvrnuo se i na to da sada sjedi u počasnoj loži HNK-a Zagreba, rekao je: “Spletom okolnosti moram biti u loži. U ložama nisam bio nikad u životu. Zanimljivo je gledati to ozračje uvijek istih lica te naše celebrity scene. Očigledno su preplaćeni na lože i na domjenak”.

O pojmu “kvaziljevičari” koje on sam stalno spominje, objasnio je, kako on smatra: “To su klišeji koji su izgubili bilo kakvo značenje. Kad sam govorio o tome, govorio sam o salonskim kvaziljevičarima koji 24 sata na dan sjede na zagrebačkoj špici i ispijaju kave i troše novac od te “fašističke države” u kojoj žive”.

Za sebe kaže da se ne prepoznaje kao desničar i poručuje: “Ja sam čovjek širokih shvaćanja. Riječ sloboda obilježava moje političko djelovanje”.

Što se tiče zagrebačkog HNK-a, kaže: “Sve što je dobro će se pozdraviti. HNK Zagreb je stožerna kulturna ustanova i kao takva mora imati podršku od države”, istaknuo je, a komentirao je i neprofitne medije: “Ono što se naziva neprofitni mediji i što su parapolitičke i paraideološke platforme i one se ne mogu financirati iz državnog proračuna. Nema više toga da se novac dijeli političkim dekretom”.

Na opasku da je fokusiran na ideološko – kulturno – medijski prostor, ali to nije najvažnija stvar, Hasanbegović je upozorio: “Taj prostor je jako važna stvar, naša stranka je utemeljena na jasno orijentiranim vrijednostima i načelima iza kojih stojimo, ali to nisu jedina pitanja. Medije najviše zanima ovo, ali ja vas pitam zašto onda postoje toliki otpori stanovitim promjenama?”

Što se pak tiče europarlamentarnih izbora, do njih je, kaže, još mnogo vremena, ali svaka ozbiljna stranka mora sudjelovati na svim parlamentarnim izborima, a što se tiče predsjedničkih – “o tome ću pričati kad to dođe na dnevni red. Mi ćemo iznijeti svoje stajalište i naši birači će znati što činiti” – donosi Hrvatska-danas.hr

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Društvo

TKO JE ZAUSTAVIO ULAGANJE BOEINGA U HRVATSKU? I kako je zbog Kotromanovića i Vrdoljaka država izgubila milijarde eura

Objavljeno

- datum

 NEVJEROJATNO, SULUDO …    U Hrvatskoj se ponovno vodi besmislena i banalna rasprava oko nabave vojnih zrakoplova. Jedni smatraju da su zrakoplovi bespotrebni i skupi, dok drugi vjeruju kako pod hitno trebamo obnoviti i modernizirati vojno zrakoplovstvo. Naravno, nitko ne postavlja pitanje kako smo se doveli u situaciju da nemamo borbenu sposobnost braniti hrvatsko nebo, jer se avioni koji ispravno lete, mogu izbrojiti na prste jedne ruke. Naša redakcija u posjedu je e-mailova o tajnim pregovorima Vlade s utjecajnim lobistom Matthewom Milletom.

Ovom prilikom, objavljujemo tek manji dio dostupnog materijala. Ti pregovori vođeni su tijekom 2013. i 2014. godine, dakle za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. U jednom od mailova, Matthew Millet hrvatske partnere podsjeća na dogovor s tadašnjim ministrom obrane Antom Kotromanovićem. Millet tvrdi kako je Kotromanović obećao prodaju pet helikoptera češkoj CZE kompaniji iz Praga – donosi dnevno.hr.

Ovaj posao trebao je biti preduvjet dolaska Boeinga u Hrvatsku. U propali Zrakoplovno-tehnički centar, Boeing je imao namjere uložiti veliki kapital. Zadržali bi sve zaposlenike, ali ih i dodatno školovali te otvorili veliki broj novih radnim mjesta. Također, Hrvatska bi imala najmoderniji servisni centar zrakoplovstva u ovom dijelu Europe. Na žalost, ni ovaj projekt nikada nije realiziran. Iz nekog razloga, ministar Kotromanović ignorirao je navodni dogovor s Matthewom Milletom.

Gospodin Millet zastupao je i Cantor Fitzgerald, jednu od najmoćnijih američkih financijskih agencija koja je bila zainteresirana i za osiguranje kreditnih linija prema Agrokoru. Za hrvatsku Vladu, Millet je tada imao nekoliko ponuda velikih multinacionalih kompanija i o svemu je razgovarao s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. U načelu, Vrdoljak je oduševljeno pozvao Milleta da njegovi klijenti ulože u Hrvatsku, ali u praktičnom smislu, do realizacije posla nikada nije došlo. Čim bi trebalo dogovoriti konkretne detalje, Vrdoljak bi se ogradio i prebacio operativnu odgovornost na svoju zamjenicu Sabinu Škrtić. Škrtić nije imala ovlasti donijeti važne odluke, loše je vladala engleskim jezikom i vremenom je Millet potpuno izgubio strpljenje te bijesan napustio Hrvatsku.

Ne znam mogu li čitatelji dočarati kako ove situacije izgledaju u normalnom svijetu. U svakoj uređenoj državi, kada se pojave ozbiljni potencijalni ulagači u velike strateške projekte od nacionalnog interesa, odmah se osnivaju radne skupine koje svakodnevno surađuju s menadžmentom koji predstavlja investitora. Sabina Škrtić kasnije je završila u Prvom plinarskom društvu Pave Vujnovca. Zapravo, osim nevjerojatnog razvoja PPD-a, ništa bitno nije se dogodilo za vrijeme Vrdoljakovog vođenja Ministarstva gospodarstva.

Znalo se za slom Agrokora

Isto tako vrijedi napomenuti da je Franz Bucher, glavni direktor Cantor Fitzgeralda za Europu, pokazao izniman interes za posao kreditiranja i restrukturiranja Agrokora. Znači, već 2014. godine u svjetskim financijskim krugovima znalo se za budući kolaps koncerna Agrokor. Neke od tih ponuda išle su i preko nadležnih ministarstva Vlade Republike Hrvatske i opet, ne samo da nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori, nego su potencijalni partneri i ulagači bijesni napustili Hrvatsku. Naši političari igraju neku čudnu igru. Na deklarativnoj razini zovu investitore da ulože u Hrvatsku, ali kada se ovi pojave, odjednom nastanu problemi. Pristojno ih prime, saslušaju i onda stvari stanu i ne miču se ni centimetra. Nema nikakvih pomaka.

I sada taj isti Ivan Vrdoljak, zbog kojeg je Hrvatska vjerojatno izgubila milijarde eura stranih investicija i tisuće novi radnih mjesta glavni je politički partner premijera Andreja Plenkovića. Brojne afere, od famoznih razdjelnika do bliskih veza s vlasnikom PPD-a Pavo Vujnovcem, ne treba valjda više ni spominjati. Vrdoljak je hodajuća metafora politike bez stvarnog sadržaja, s vrlo stvarnim poslovnim interesima u pozadini.

Ali vratimo se na priču o nabavi novih borbenih zrakoplova. Po svemu sudeći, Hrvatska, da je ne vode ovakvi političari, uz pomoć stranih stručnjaka, investitora i kompanija, mogla je praktički sama proizvoditi borbene zrakoplove i helikoptere te ih održavati i servisirati, oslanjajući se na svoju infrastrukturu. U jednom tekstu, nemoguće je sažeti sve grijehe pojedinog ministra, a kamoli čitavih Vlada. Poanta je u tome da se ništa bitno ne mijenja. Uhljebe i kriminalni oligarsi u političkim odijelima i dalje s ispruženom dlanom traže svoj postotak, reket ili proviziju. Pristali bi investitori i na takve ucjene kada red ne bi bio toliko dugačak. Od načelnika općina koji diže mještane na pobunu pa sve do samih ministara, svatko hoće svoj dio. Na kraju, tako su bezobrazni i oholi da ne dobiju ništa. Kako oni, tako ni Hrvatska u koju nitko donekle pošten i normalan više ne želi uložiti ni jedan cent svog kapitala.

Autor: Marin Vlahović/ izvor: ovdje

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno