Connect with us

Društvo

Parlamentarni izbori održat će se 20. prosinca 

Published

on

SDP DISCIPLINIRA VESNU PUSIĆ    Vladajuća opcija ući će u žešću izbornu utrku tek nakon objavljivanja pozitivnih pokazatelja ovogodišnje turističke sezone, kada će riješiti i problem švicarskog franka.

Siječanj i veljača neugodni su za izbore zbog vjerojatne recesije u posljednjem kvartalu ove godine, a prosinac uvijek donosi kršćansko ozračje novog života i nove opcije.

Znakovito je i odustajanje od donošenja proračuna za slijedeću 2016. prije izbora. Vlada će donijeti odluku o privremenom financiranju. Kako Milanović mora 60 dana prije izbora dovršiti proceduru za slučaj Franak, koju će prema najavama provesti u rujnu, izbore je planirao za 6. prosinca. Problem je što Vladimir Šeks misli da je još uvijek zakonodavac i zakon, pa se pokušao prikazati kao osoba koja diktira taj datum, tako da Milanoviću preostaje otklizati izbore za 13. prosinca, a onda predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima mogućnost pomjeriti datum izbora na 20. prosinca. 

Svaki parlamentarni izbori trebaju se održavati u prosincu 

SDP praktično izlazi na izbore samostalno. U devet izbornih jedinica nositelji lista vladajuće koalicije bit će članovi SDP-a, a u samo jednoj, četvrtoj izbornoj jedinici, nositelj liste bit će HNS-ov Ivan Vrdoljak. Gdje se skrila Vesna Pusić? U prvoj izbornoj jedinici, iza Zorana Milanovića! Kud Zoran, tud i ona! Čemu to sklanjanje Vesne Pusić? Žena se potvrdila na poziciji ministrice vanjskih poslova, kao seriozna i odmjerena osoba, koja hrvatskoj diplomaciji daje određenu ozbiljnost. U Vladi RH samo je Vesna Pusić na razini značaja Hrvatske. Naravno, zbog naše uključenosti u određene asocijacije, Vesna Pusić ima nizak stupanj slobode. Ona i svi mi jednostavno smo izvješteni da smo u ratu sa ISIL-om, pa kome to ne paše, neka se angažira na suprotnoj strani. Ovaj prostor ne treba suočavanje s prošlošću, nego suočavanje s budućnošću.  Jasno je da Boris Lalovac i Gordan Maras afirmiraju SDP i vladajuću koaliciju, ali po čemu će Ranko Ostojić i Predrag Matić privući više birača nego Vesna Pusić? Zašto Željko Jovanović nije nositelj liste za 8. izbornu jedinicu? Njegov cucak ga obožava! U 10. izbornoj jedinici guraju se Boris Lalovac i Branko Grčić. Lalovac je dobitna kombinacija, a Grčić grčka. Iza njih dvojice naviruje se veseli mangup Arsen Bauk.         

Za demokraciju u RH velik dobitak bili bi redovni parlamentarni izbori u prosincu, svake četiri godine. Kako vladajuća postava uvijek koristi državu kao svoju logistiku za nove izbore, glasovanje u prosincu donosilo bi nekakvu ravnotežu i šansu za nove opcije, jer bi se izbori odvijali u optimizmu Božića i nove godine. Istovremeno bi nova postava imala mogućnost krenuti u svoje programe i obećane projekte odmah s početkom godine. Zakonska odredba da se redovni parlamentarni izbori održavaju u prosincu unijela bi red u izbornu godinu u smislu tempiranja izbornih kampanja. Ovako smo imali strku, jer su se izbori najavljivali od travnja ove godine do veljače slijedeće godine, u rasponu od skoro godinu dana.   

Zoran Milanović ponovno je protagonist 

SDP je pokrenuo oprost dugova, socijalne programe i potporu za znanstvenike. Riješio je krizu Imunološkog zavoda. Zatezna kamata svedena je u razumne granice, time i kamata u kreditima, a tu je i fiksiranje kamate za kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku na 3,23, posto. Obračunski tečaj švicarskog franka pridržan je na 6,39 kuna, da bi Vlada konačno ušla u prihvatljivu konverziju kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku. SDP je proveo fiskalizaciju i veću disciplinu u poreznim obvezama. Zaista imamo posve novu situaciju da SDP može izaći na izbore samostalno. Neki koalicijski partneri više su mu teret nego pomoć, da ne spominjemo saborske i druge mandate koje će takvi oduzeti SDP-u na temelju praznog ništa. S druge strane SDP ima opake promašaje. Kome je trebao nacistički red glede ovrha i deložacija?

Hvaljena legalizacija ispala je prava katastrofa. Osiromašila je mnoge obitelji, a nije donijela ništa, jer se srušilo tržište nekretnina. Legalizacija se pretvorila u novu represiju za one koji su u legalizaciju naivno ušli, s dobrim namjerama. Obični nacrti postojećeg stanja plaćeni su skuplje od samih arhitektonskih i drugih projekata. Lokalna samouprava poslala je nove komunalne račune za legalizirane prostore, sve po cijenama koje su i prije toga postale nepodnošljive, za manje kvadrata i za manju kubikažu objekata. Legalizirani objekti zjape prazni, a lokalci ubiru komunalnu naknadu, razrezuju čistoću i paušale za “angažiranu snagu” struje i ostalih inputa. Zašto smo u Hrvatskoj legalizaciju tako skupo platili, a u Srbiji je provedena besplatno? Valjda zato da se kojim slučajem neki novci ne pojave u korisnijoj potrošnji, onoj koja potiče našu proizvodnju.     

Tomislav Kramarko počinje vrludati 

U modi su seljaci. Branku Borkoviću dosadilo je nadigravanje u A-HSS-u pa se sklonio u stranu, pomalo ljut na svoje bivše stranačke kolege što jednostavno nisu rekli da se žele prikloniti nekoj od glavnih opcija, umjesto da provode puč uz pomoć institucija pod kontrolom opcije kojoj je A-HSS koalicijski pristupio. HOS je zadužio Branka Borkovića i Hrvatsku, napose u obrani Vukovara, pa se Borković ne može odreći pozdrava “Za dom” i “Za dom spremni”. Čist kao Sunce, HOS je jedina velika psotrojba koja nije počinila ratni zločin niti zločin u ratu! 

Male stranke ne bi prešle izborni prag, ali zato traže puno: imaju 3 člana, 3 stranke u stranci, 3 klijenta, 3 želje, 3 zastupnika. Navodno Hrast traži od HDZ-a garanciju za 3  mjesta u Saboru, koliko i HSS, HSLS i HSP AS. Sve te stranke traže po 3 zastupnika, a mi se pitamo jeli to možda zbog toga što je Sveto Trojstvo prirodno za jednu pretežito demokršćansku koaliciju? Kad ono, strančice trebaju po 3 zastupnika da mogu formirati vlastite zastupničke klubove, i time dobiti mogućnost da nas dulje dave u besmislenim saborskim raspravama. Gorim od nestrpljenja da ih čujem. Kada zbrojite sve te zahtjeve, ispada da HDZ neće imati svog stranačkog zastupnika u Saboru.       

Čemu potreba da Karamarko zajedno s vrhom stranke strojevim korakom upadne na Thompsonov koncert, koji je uvijek nepredvidiv. Time je dobio one glasove na koje je i bez toga mogao računati, a mnoge je izgubio. Prije toga se predsjednik HDZ-a uspješno kontrolirao, a ovih dana počinje vidljivije vrludati. Propustio je na vrijeme se očitovati glede slučaja Franak. Svih 10 godina! U nekim je prigodama stao na stranu banaka, pravdajući to potrebom RH za stabilnim financijskim sustavom. Izbore će odlučiti dužnici banaka! Ono najgore, muškadini HDZ-a nisu shvatili da im fali žena na stranačkoj razini, da im EU neće dozvoliti očiglednu diskriminaciju pametnijeg spola, koja ne mora biti namjerna, nego više običajna. Zapravo HDZ-ovci nisu muški šovinisti. Oni jako vole žene, svih rasa i svih nacija, u svim podređenim položajima, pa i u mazohističkim obredima, ali onako na prvu, HDZ je pravi raj za manje izbirljive homoseksualce. 

Ima li prostora za Ivana Sinčića? 

Miriam Kervatin iz udruge Blokiranih upozorava hrvatsku Javnost da Vlada nije učinila ništa za 337 tisuća blokiranih građana. Živi zid računa na 10 zastupnika, što može ugrabiti uz potporu Blokiranih i pokreta Promijenimo Hrvatsku, odnosno profesora Ivana Lovrinovića. Naravno, ako će se izbori održati slijedeće godine. Bilo bi dobro da Živi zid postane treća politička snaga u državi, ona prevaga s kojom bi dvije velike koalicije morale formirati novu Vladu. Bez jačeg Živog zida, HDZ će ponovno morati koalirati s Miloradom Pupovcem. Svijest o takvom šokantnom raspletu “desne” ponude pomaže Zoranu Milanoviću. KOlairanje HDZ i SDS-a već se događalo. Veći uspjeh Ivana Sinčića može natjerati Milanovića i Karamarka na postizborno koaliranje. 

Orah Mirele Holy nije pustio snažnije korijenje, što je za kuću dobro. Ženi se otela neoprezna izjava da među azilantima ima terorista, što je vjerojatno, ali to ne treba naglašavati, jer se uglavnom radi o prognanicima i izbjeglicama. Terorista zasigurno ima i u našim političkim strankama, da ne spominjem nasilje koje provode kada dođu na vlast. Tako se Mirela našla na udaru onih društvenih snaga na koje je računala. Stranka koja je nastala na krilima ekološke osviještenosti počela se gubiti u civilizacijskim pitanjima, što je veliko iznenađenje i vjetar u leđa Živog zida. Srećom po sve nas, tu je nova regionalna sila, Uspješna Hrvatska dvojca Ivo Josipović i Radimir Čačić. Dotukla me mogućnost da ponovno osvoje vlast. Hrvatska je sve više legendarna Makarka. Ustajem sa sjedala i vičem prema vozaču: Ima izać!       

Tvrtko Dolić 

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno