Connect with us

Vijesti

OVOME SE NITKO NIJE NADAO: Najveća pljuska Srbiji i Vučiću do sada od Putina!

Published

on

Nakon jučerašnjeg susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića zavladala je neuobičajena tišina. Istina, naslovnice srpskih medija sklonih Vučiću izašle su s uobičajenim naslovnicama za takve prigode tipa ‘Putin će braniti Srbiju kao da se radi o Rusiji’, ali za razliku od njihovih prethodnih susreta nije bilo nikakvih bombastičnih izjava i obećanja o konkretnim ruskim poklonima. Štoviše, nakon susreta dvojice čelnika nije bilo čak ni konferencije za novinare, uobičajene za takve prigode.

Do odgovora zašto je nakon susreta u Moskvi zavladala grobna tišina u oba tabora pokušali su doći novinari dnevnika Danas, inače medija neovisnog od političkog vrha. Nakon susreta saznalo se da je Vučić priznao Putinu da je rješenje za Kosovo još daleko i još jednom potvrdio da se Srbija opredijelila za vojnu neutralnost, dok je Putin pred početak razgovora ‘u četiri oka’ rekao da je ‘uvjeren da je neophodno razgovarati i o situaciji u regiji’.

Pogotovo je zanimljivo da se predsjednici nakon razgovora nisu zajednički obratili medijima, a Danas otkriva da se konferencija za novinare nije održala na zahtjev ruske strane.

– Kremlj ne želi biti uvučen u dodatne tenzije, imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hashim Thaçi posjetio Gazivode i okolinu. Dok bi Vučiću sada išlo u prilog da Putin javno pruži snažnu podršku stavovima Beograda, Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija mora stišati ton. Stoga, Vučić je dao izjave pojedinim medijima, ali se suzdržao od bilo kakve zapaljive retorike – doznaje se iz diplomatskih izvora, piše Danas.

Da na susretu Putina i Vučića nije bilo sve tako bajno potvrdio je i utjecajni Komersant. Naime, moskovski dnevnik piše da se Vučić u Beograd ne vraća potpuno zadovoljan jer od Putina nije dobio ‘odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova’.

Dakle, priča ide ovako. Prema Vučiću, navodi list, Kina će uskoro na Vijeću sigurnosti postaviti pitanje o konačnom priznanju i članstvu Kosova u UN-u. Stoga je srpski predsjednik zamolio Putina da ne ulaže veto jer bi na taj prijedlog Srbija pristala “ako bi zauzvrat dobila sjever Kosova”.

Riječ je očito o ponovnom oživljavanju ideje o razmjeni teritorija, a moguće je (to Komersant ne navodi, ali mi spominjemo) da je taj deal s Kinom možda dogovorio Vučić tijekom nedavnog posjeta Xi Jinpingu.

No, Putin mu je otkazao podršku, navodi list, ne shvaćajući zašto ne bi uložio veto.

U zamjenu je Vučić ponovno Putinu obećao da Srbija neće ulaziti u NATO. No, Komersant se ironično pita nisu li ta odbijanja Vučića malo preenergična. Često takva zaklinjanja završe upravo suprotnim, pišu.

Inače, Vučić se jučer i obratio medijima i pohvalio da je od Putina dobio sve što je tražio, ali nije konkretno odgovorio na pitanje što je tražio.

– Razgovori su bili vrlo detaljni, ali o tome ne mogu govoriti – zagonetan je bio Vučić.

– Naišli smo na razumijevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i državi. Zahvalan sam predsjedniku Putinu na tom stavu. Razgovarali smo i o situaciji u regiji, poziciji Srbije prema NATO-u – prenosi Vučićevu izjavu nakon sastanka ruski portal Sputnjik.

– Detaljno i temeljito smo, za dva sata razgovora, 50 minuta razgovarali o Kosovu. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavile, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo o situaciji u regiji i u BiH i u Republici Srpskoj, o situaciji poslije referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali – izjavio je Vučić.

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka s Putinom, rekao da je ruskog šefa države ‘do najsitnijih detalja’ upoznao s kompletnom situacijom na Kosovu, s kojim Srbija ima napete odnose, o tome što veliki svjetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu potporu Srbija očekuje, prenose ruski i beogradski mediji.

Upitan je li Putina upoznao s ‘planom o razgraničenju’ Srbije i Kosova, Vučić je rekao kako nema što razgovarati o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

– Mislio sam da je to (razgraničenje) racionalno rješenje, ali nitko drugi to nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je također najavio da Putin dolazi u Srbiju, a datum posjeta bit će poznat ‘za dva do tri tjedna’.

S druge strane, Vladimir Putin bio je puno sažetiji u izjavama. U javnost je izašla samo poruka da između Srbija i Rusije raste robna razmjena i povećavaju se investicije, te da je bilo ‘neophodno razgovarati o situaciji na Balkanu’.

Izvor: jutarnji.hr

Komentari

Vijesti

Fahrudin Radončić: Bakir Izetbegović je kreten

Published

on

Bakir Izetbegović je kreten, rekao je Fahrudin Radončić predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), gostujući u emisiji “Face to Face”. Ujedno je Bakira Izetbegovića optužio za montiranje sudskih procesa ali i ključnu ulogu u projektu Komšić.

Na primjedbu voditelja kako su to “teške riječi”, Radončić je nastavio:

-Ja se ispričavama ljudima koji imaju tu mentalnu stranu, ali njemu se ne ispričavam. Popiši što je govorio za mene i moju obitelj, a ja o njemu nisam ništa govorio u prvom licu – rekao je vlasnik “Avaza”.

Izetbegovića je optužio za montiranje sudskih procesa preko SIPA-e i OSA-e.

-Ako vama netko montira proces, tko to može raditi. Ako on diže ljude iz SIPA-e, diže ljude iz OSA-e, ako imate ‘Osmicu’ (Osman Mehmedagić) tog nesretnog nekadašnjeg magacionera koji pritišće suce da vas osude, ako ide i vrši pritisak na sve pore društva i medije, to je bolan hobotnice. Što ja ne bi to nazivao pravim imenom…. i sad se to kaže to je nešto osobno Fahro. Ne možete me udarati tamo gdje sam najjači – poručio je Radončić.

Izetbegovića i SDA je optužio i za projekt Komšić.

-Za pobjedu Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u islamskoj zajednici, pa SDA! SDA noć uoči izbora promijeni tisuće članova izbornih komisija – istaknuo je.

Podsjetio je i na druga loša iskustva s SDA.

-Ja se iskreno nadam da će ovog puta Vlada biti mnogo uspješnija.Ne znam hoće li opstati. Svi koji su bili sa SDA imaju jako loše iskustvo. SDA dok vas mami šećerom vas mami. Tražili su harmonizaciju odnosa i poslije tri mjeseca prave montirane procese protiv nas. To se u politici zove prevara – zaključio je Radončić.

M.J./HRsvijet.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

SVAKI MLADI HRVAT BI TREBAO POGLEDATI OVAJ VIDEO – VRO MASLENICA – 5 MINUTA ZA SJEĆANJE

Published

on

U Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij

U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena – prenosi priznajem.hr.

Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.

Epilog

Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja – donosi Priznajem.hr

Priznajem.hr | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Vijesti

IZ BEOGRADSKIH MEDIJA Crnogorski metropolit: Vojvodina je republika, Srbija će opet biti Pašaluk

Published

on

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve poručio je Srbiji da se bavi Vojvodinom, jer je to zasebna republika.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je Republika Srpska umjetna tvorevina i da bi Bosna i Hercegovina trebala biti cjelovita, „kao što je nekada bila“.

– Nema države u državi. Jer s takvom republikom i takvom politikom u BiH narodi će uvijek biti na gubitku. Niko ni s kim, pa će zarasti i staze kojima prolaze. Uvijek će biti ta mržnja. Nadam se da će doći do ujedinjenja – istakao je Vladika.

Srbima u Srbiji poručujem, dodaje, da se ne bave Bosnom, nego onim što je dobro za narod i Europu.

– Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje. Jer, kako ja to vidim i kako se ljudi ponašaju u Novom Sadu, to je neka zasebna republika u sklopu Srbije, a hoće li to tako ostati, neka povedu i o tome računa – rekao je vladika Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako je zaključio, ako se to desi, Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka.

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno