Connect with us

Društvo

Nove krivotvorine Slavka i Ive Goldsteina za 3D Tita

Published

on

SUTRA 13. LIPNJA U 11:00 JE KOMEMORACIJA KOD HUDE JAME  Ta nedjelja 4. svibnja 1980. bila je dan neobične tuge za sve samosvjesne Hrvate.

Svirepi zlotvor Josip Broz Tito umro je prirodnom smrću i bez suda! Surovi Bože, u kakve nas kušnje dovodiš? Tito je dao smaknuti stotine tisuća nevinih ljudi! Tito je usmrtio cijele narode!

Slavko i Ivo Goldstein konačno su shvatili da Tito nije bio antifašist. Pa ipak, nude

Bi li Goldsteini prihvatili komunističku NDH!?Slavko i Ivo Goldstein konačno su shvatili da Tito nije bio antifašist. Pa ipak, nude nam nove zakrpe kulta Tito. Tito je bio toliko ljudski prazan da ga možemo načiniti sa 3D printerom. Nešto se pitam, bi li partizan Slavko Goldstein prihvatio komunističku NDH?

nam nove zakrpe kulta Tito. Tito je bio toliko ljudski prazan da ga možemo načiniti sa 3D printerom. Nešto se pitam, bi li partizan Slavko Goldstein prihvatio komunističku NDH?

“Novi slovenski savez” okuplja protivnike komunističkog režima. Za sutrašnju subotu, 13. lipnja 2015. u 11:00 pri oknu sv. Barbare u Hudoj jami, zakazana je komemoracija u povodu 70. obljetnice  ratnog zločina nad Hrvatima. Pronađeni su i dijelom forenzički obrađeni posmrtni ostaci oko 3.000 žrtava, među kojima su više od 300 njih bili žene i djeca. Duhovni oprost od žrtava vodit će katolički velikodostojnici Stanislav Lipovšek, Mile Bogović i Edmund Rudolf Wagenhofer. Dvije žrtve došle su na ideju sakriti se baš u jamu, odakle su se iskrale noću, koristeći nabacana tijela, sve prije zalijevanja ulaza betonom, pa se tako za zločin saznalo. Zamislite na kakve su ideje dolazili klerofašisti da kompromitiraju Tita!

Drugačiju “istinu” o Titu serviraju nam Slavko i Ivo Goldstein. Njihova nova knjiga i teza o 3D Titu i 3D Hudoj jami zapravo je na svoj način neukusna. Zanimljivo, knjiga nam stiže uoči parlamentarnih izbora, u okolnostima koje je neki dan u Sarajevu papa Franjo prepoznao kao Treći svjetski rat. Hrvati žive u totalnoj depresiji, sa obje strane Une, u uvjetima totalne reokupacije. Okupacijska vlast bezuspješno se skriva iza lažnih pokazatelja oporavka. Partija nalazi da je najpametnije pitanje novog mandata riješiti unutar podjela iz Drugog svjetskog rata. Kada podvučemo crtu, hrvatski branitelji ispali su poremećene osobe. Tko normalan može braniti ovakvu zemlju? Vesna Pusić instalirala je Ivu Goldsteina za veleposlanika RH u Parizu, i time pridobila mnoge lobije u svijetu da podrže njenu kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a. A Ivo je požurio u veleposlanstvu istaknuti Titovu sliku, kao dokaz reokupacije Hrvatske. Krug je interesno zatvoren – Vesna Pusić je projekt Slavka Goldsteina.  

Slavko i Ivo Goldstein u sjeni Holokausta i tragedije u vlastitoj obitelji svaku Hrvatsku do Drine vide kao nešto loše. Sve više sumnjamo i u njihovu ljubav prema avnojskoj SRH/RH. Uvijek se pitam kako bizantolog Ivo Goldstein doživljava Branimira i njegovo i naše priklanjanje Rimu. Zašto samo Hrvati trebaju zanemariti svoje rodoslovlje? Jer, trodimenzionalni Slavko uredno je slijedio vlastito jednodimenzionalno rodoslovlje, pa se nakon Drugog svjetskog rata prijavio u izraelsku vojsku. Jeli “sovjetski agent Tito” više učinio za sovjete ili za cionizam? Tito je poticao odlazak domaćih Židova u Izrael, slovio je kao veliki prijatelj arapskih nacija, ali je iste nagovorio na vojne avanture koje su pasale Izraelu, koje su realno proširile Izrael. Slavko je isprobao i kibuc. Kako mu pravi komunizam nije odgovarao, vratio se u Jugoslaviju, na ugodnu poziciju profesionalnog titoiste.

Trodimenzionalne ubojice

Pokoj duši nesretnog Ive Goldsteina, knjižničara u Karlovcu, ovdje ću odvojiti više redaka za njegovog ubojicu, koristeći stil nekih njegovih potomaka u relativiziranju zločina partizana. Da naglasim koliko je titoizam neukusna pojava. Onako na prvu, tvrdim da je ubojica oca Slavka Goldsteina bio trodimenzionalan lik. Imao je i neke pozitivne crtice. Kada je umro, mnogi su za njim plakali, kao da je tog dana stao cijeli život. Na ispraćaju je vjerojatno puštena kajkavska tužaljka “Fala”. Opaki ubojica najprije je bio predivna beba, pa pitomi bosonogi dječak, pa onda šegrt, vojnik, zarobljenik, bonvivan i plejboj. Supruga ubojice bila je prekrasna žena. Zašto sotonizirati čovjeka koji je imao samo jednu jedinu manu ubijanja?

Kako je postalo likvidator…

Slično promišljaju Slavko i Ivo o Titu, koji je ubijao cijele narode. A počeo je tako skromno.  Cijelog života patio se s jednostavnim rečenicama. Ponavljao je prvi razred! Prirodno je uslijedila njegova jedina intelektualna faza, na bauštelama Austrougarske. Kada  ga zatekla vojska, pa ruska fronta i zarobljeništvo, za njega je to bila relaksacija. U Oktobarsku revoluciju uključio se kao pripadnik Kažnjeničke bojne. Dobio je tatarski nadimak Tuta, a sovjeti su ga “prekrstili” u Tito. Sovjeti su obratili pažnju na njega zbog tog njegovog prirođeno opakog pogleda. Prepoznali su njegovu prirodnu i životnu neotesanost i nedostatak empatije za bilo koga, pa je postao likvidator.

Slično promišljaju Slavko i Ivo o Titu, koji je ubijao cijele narode. A počeo je tako skromno.  Cijelog života patio se s jednostavnim rečenicama. Ponavljao je prvi razred! Prirodno je uslijedila njegova jedina intelektualna faza, na bauštelama Austrougarske. Kada  ga zatekla vojska, pa ruska fronta i zarobljeništvo, za njega je to bila relaksacija. U Oktobarsku revoluciju uključio se kao pripadnik Kažnjeničke bojne. Dobio je tatarski nadimak Tuta, a sovjeti su ga “prekrstili” u Tito. Sovjeti su obratili pažnju na njega zbog tog njegovog prirođeno opakog pogleda. Prepoznali su njegovu prirodnu i životnu neotesanost i nedostatak empatije za bilo koga, pa je postao likvidator. Kod nas je ponovno završio u pržunu. Mutavi Bravar načinio je eksplozivnu napravu koja nije eksplodirala. Tako smo dobili cirkus poznat kao “Bombaški proces”, na kojemu se Josip Broz branio da je miroljubiv i da je namjerno sabotirao komunističku ilegalu. Da je Zvonko Bušić imao uza se takvog stručnjaka, danas bi bio živ i sretan, vjerojatno i prvi predsjednik RH.

Oni neosjetljivi među nama su dugovječni – ne doživljavaju stresove, niti ih muči pravednost.  S druge strane, postoji nešto mazohističko u temeljnom biću čovjeka, genetski povezano sa užasnim patnjama kroz koje je prošla ljudska vrsta. Pojedincu se u sjećanje najviše ureže nesreća, prema kojoj razvija pomalo bolesnu ovisnost. Prisjetim se 1990. kada je Đuro Perica, vidno poremećen štokholmskim sindromom, izašao pred narod i izjavio kako ljubi kretena koji ga je u istrazi vezao za radijator! Tuđman je poštivao Tita, ali je svoje zarobljenike pustio da odu na slobodu. Koji idiot! Našlo se tu more naših blentavih jednodimenzionalnih fatalista i mazohista. Te tužne nedjelje 1980. na ispraćaju smrdljive boljševičke lešine na zagrebačkom kolodvoru čula se kajkavska pjesma “Fala”. Miroslav Krleža izrekao je nešto raskrinkavajuće: “Za dugom kolonom svojih mrtvih divizija ode Tito preko Romanije”.

Slavko i Ivo Goldstein sami ruše svoje ranije teze

Posve prirodno, 3D Tito bježao je prvi! Bio je glup kao top, a ipak prirodno lukav i 3D pokvaren. Vi ranjenici odite na jednu stranu, a ja ću se pritajiti dok Velebit u Gornjem Vakufu dogovori našu predaju Nijemcima. Odi ti Savo na njemačke

Tito je bježao na čelu kolone

3D Tito bježao je prvi! Bio je glup kao top, a ipak prirodno lukav i 3D pokvaren. Vi ranjenici odite na jednu stranu, a ja ću se pritajiti dok Velebit u Gornjem Vakufu dogovori našu predaju Nijemcima. Odi ti Savo na njemačke položaje, a ja ću zaprašiti na drugu stranu. Jurišajte vi Crnogorci ponosno na utvrđeni Kupres, a ja ću sigurnijim putem. Samo vi držite položaje u Drvaru, ja sam u Moskvi. A bedasti Hrvati danas se čude kako je Tito tako lako žrtvovao ustaše. Partizani su već u ožujku 1943. poraženi od Nijemaca na Neretvi…

položaje, a ja ću zaprašiti na drugu stranu. Jurišajte vi Crnogorci ponosno na utvrđeni Kupres, a ja ću sigurnijim putem. Samo vi držite položaje u Drvaru, ja sam u Moskvi. A bedasti Hrvati danas se čude kako je Tito tako lako žrtvovao ustaše. Partizani su već u ožujku 1943. poraženi od Nijemaca na Neretvi. Zaista su u Gornjem Vakufu pregovarali s Nijemcima o predaji. Prema svjedočenju Koče Popovića, “genijalno Titovo rušenje mostova na Neretvi” je obična izmišljotina i budalaština. Uhvaćeni u laži, Slavko i Ivo Goldstein nude nam novu konstrukciju: genijalni Tito mudro je izgradio mit o “Bitci za ranjenike”.

Otac i sin Goldstein priznaju da su tri glavna aspekta Titove politike doživjela fijasko: raspali su se socijalizam, Jugoslavija i Nesvrstani. I još sam Slavko Goldstein priznaje da Tito nije bio antifašist. Spominje “historičara Erica Hobsbawma”, koji je definirao antifašizam kao “privremeni savez komunista i kapitalista”. Ovdje se vraćam svojoj osobnoj maksimi da je jedinio prihvatljivo “ne biti fašist”. Goldsteini po svaku cijenu brane Titov značaj, uz ignoriranje onoga što donosi vrijeme, neovisno o svakom pojedincu. Sve ono što je uglavljeno u Teheranu i na Jalti glede zona utjecaja u Jugoslaviji, nakon pada Italije, Goldsteini pripisuju Titu. Pri tome lukavo citiraju one autore koji se u tim relacijama gube.

Gdje otac i sin Goldstein prelaze crtu prihvatljivog? Pa, o Titovim zločinima ne govore kao o nečemu znanstveno i forenzički dokazanom,  nego to navode kao nečije proizvoljno mišljenje. Kao da nisu objavljene zastrašujuće fotografije pletenica ugušenih hrvatskih djevojaka i djevojčica u Hudoj jami! Goldsteini relativiziraju genocid nad Hrvatima uz apostrofiranje stradanja Židova, Roma i Srba na području NDH, uz ignoriranje stradanja Židova i nesrba u Srbiji, uz relativiziranje četničkog klanja širom Jugoslavije. “Reci mi što misliš o Titu, pa ću ti reći tko si i što si?” Ali, time su baš određeni Slavko i Ivo Goldstein! Malo je čudno da Slavka vodimo pod partizana, a on osobno nije svjedok baš ničega! Ako je osobno vidio kako partizani kod Hude jame hrane nesretne zarobljenike i njeguju ranjene ustaše i domobrane, neka nam to kaže, pa da je konačno mir.

Titov usporeni razvoj

Zastrašujuće je uvjerenje dvojice Goldsteina da je Tito izgradio socijalizam, Jugoslaviju i postavio okvire nesvrstanosti. Čak se Jovanka pohvalila da je ideja nesvrstanih više njena nego Titova. Slavko Goldstein dobro zna da je Josip Broz sve do 1948. bio rigidni staljinist. I ta godina trebala je monstruoznog masovnog ubojicu, koji će smaknuti i poslati na robiju onaj dio sovjetske agenture koji je ostao lojalan Staljinu, uključujući mnoge proizvedene domaće staljiniste. Tito je u ekonomiji podbacio – ruski socijalizam pokazao se boljim, efikasnijim, što se onda lukavo prebacuje u ravan ljudskih prava, kao da Tito nije bio staljinist i kao da Željezna zavjesa nije postojala. Sovjeti su se upustili u “svemirsku utrku”. Takozvana JNA opremljena je ruskim zrakoplovima, kao i današnji HV, a naši matematičari uglavnom su se obrazovali sa sovjetskom/ruskom literaturom. Ruska kultura sa imenima poput Dostojevskog davno je postala svjetska baština.

Kod nas je rašireno uvjerenje da je “zaseban” jugoslavenski put u socijalizam bio nešto dobro. Da imamo mogućnost proživljavanja paralelne stvarnosti, vrijedilo bi putovati u dva pravca koji su za malo postali naša stvarnost. Jedan je pad Tita 1948. i sovjetski utjecaj sve do Jadrana, veći od utjecaja Zapada, a drugi je direktno širenje Sovjetskog saveza na prostor koji je “oslobodio”. Direktna podređenost Zagreba u odnosu na Moskvu, mimo Beograda, izgradila bi posve drugačiju SRH, a možda i sovjetsku NDH. Možda bi u takvom raspletu/zapletu sovjeti do kraja istrijebili Hrvate, a možda bi spriječili genocid nad Hrvatima na kraju Drugog svjetskog rata? Na našem Jadranu nikle bi dače sovjetskih funkcionara, ali svejedno imam dojam da bismo sa Rusima prošli bolje nego sa Srbima. Hrvati bi izbjegli demografski pad, koji se za Tita proveo kroz izvoz radne snage, što je jedan od parametara aktualne reokupacije Hrvatske.

Kako to tvrde Goldsteini, Tito je 1941. iz Beograda poveo goloruku vojsku u rat protiv četiri okupatorske cjeline: njemačke, talijanske, mađarske i bugarske, i protiv desetak njihovih političkih saveznika: ustaše, domobrani, žandari, Nedićeva straža, Ljotićevi dobrovoljci, četnici Koste Pećanca i Draže Mihailovića, slovenski domobrani, Bela i Plava garda, bošnjački legionari i kosovski balisti. Kao, nema veze što tada Tito nije imao nikakvu vojsku! “Veličanstvenu antifašističku Srbiju” preko Drine “oslobodile” su ukrajinske i bugarske formacije! Prema Goldsteinima, stvorena je “Bihaćka republika”, veća od današnje Slovenije! Kao u onom vicu o domaćem kriminalcu, koji svojoj supruzi pokazuje da je njegovo sve u granicama horizonta – pokazivao je svoj partizanski teritorij za krađu i pljačku.

Posebno su zabavne muke Goldsteina da sakriju koordinirano djelovanje Titove sovjetske agenture i talijanskih fašista. To toliko žulja titoiste da skrivaju talijanske koncentracijske logore. Goldsteini su brzo prešli preko staljinizacije ovog prostora, koja nije obustavljena niti 1948. Kazamat Golog otoka dobio je podnošljivu aureolu “kontrolirane liberalizacije”. Reći će “tamo se staljinističkim metodama borilo protiv Staljina!” Tito nije bio diktator, jer je proveo decentralizaciju! Dobro, a tko je proveo centralizaciju? Goldsteini podcjenjuju staljinizam – Tito nije bio autor baš ničega, jer je bio mentalno ograničen, psihički poremećen, i nesposoban za bilo kakvu pozitivnu kreaciju. Tko je u njegovoj prisutnosti pokazao veću inteligenciju brzo je uklonjen.

Oprostite, krivo smo vas informirali

“Svi prihvaćaju činjenicu da je Tito bio velika ličnost svoga vremena” – uvjeravaju nas Goldsteini, ali nekako mi ne mogu naturiti takav stav, jer je svaki komunistički aparatčik bio postavljen doživotno. Što veći kreten, to je dulje trajao. Josip Broz Tito bio je vreća ljudskih mana i ništa iznad toga. Čemu detalji o Jovanki i Titu, o svim tim njegovim ženama i metresama? Sve nas zanima nešto drugo – sjećanje “povjesničara Slavka Goldsteina” na genocid nad Hrvatima iz 1945. Zašto šuti o tome?

Posebno je zanimljiva zakrpa Goldsteina glede partizanskog zločina u selu Proslap kod Rame, gdje su po Goldsteinima gladni partizani pridobili narod na svoju stranu tako što su dijelili “sol, kafu i neke stvari”. Baš u Proslapu, “u kojemu je u četničkom pokolju u listopadu 1942. pobijeno 109 osoba”, odnosno cijelo (hrvatsko) selo. Preživjelo je toliko seljana Proslapa da su ih partizani mogli zatrpati s kafom. Istovremeno je to zgodan način da se zaobiđe četnički pokolj tisuću Hrvata u Rami, što je izazvalo intervenciju Rafaela Bobana. U knjizi Slavka i Ive Goldsteina pojavit će se i rana verzija bombardiranja Banskih dvora: Tito se skrivao u franjevačkom samostanu na ramskom Šćitu, kojega su Nijemci ili Talijani zbog toga bombardirali, a Tito se slučajno na vrijeme sklonio u podrum. Zajedno sa Antom Markovićem! Već četvrt stoljeća pitamo se kako je Anti Markoviću i Franji Tuđmanu palo na pamet 7. listopada 1991. zbrisati u podrum.

Tvrtko Dolić 

Foto/7Dnevno

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno