Connect with us

Magazin

NOVA DIMENZIJA: Fizičari poslali čestice svjetlosti u prošlost i dokazali da je putovanje kroz vrijeme moguće

Published

on

Znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu u Australiji su koristili pojedinačne čestice svjetlosti (fotone) kako bi simulirali putovanje kvantnih čestica kroz vrijeme. Oni su dokazali da fotoni mogu proći kroz crvotočinu i da se susretnu sa svojim starijim oblikom.

Osnova ovog istraživanja jesu takozvane “zatvorene vremenolike krivulje” (CTC), koje se koriste za simuliranje ekstremno jakih gravitacionih polja poput onih koje stvara vrtlozi crna rupa, a koje u teoriji (po Einsteinovoj teoriji relativnosti) mogu izvrnuti tvorevinu postojanja i iskriviti vrijeme, stvarajući na taj način CTC, odnosno put koji se može koristiti za putovanje kroz vrijeme.

Mnogi fizičari ne vjeruju u CTC jer smatraju da bi bilo koji makroskopski objekt koji bi putovao kroz vrijeme stvorio paradoks. Ipak, ima i onih koji se ne slažu s tim poput fizičara Davida Deutscha koji je 1991. godine dokazao da se ovi paradoksi mogu izbjeći na kvantnoj skali uslijed čudnog ponašanja osnovnih čestica koje sačinjavaju materiju.

Poznato je da na kvantnoj skali te čestice ne prate zakone klasične mehanike, već da se ponašaju na neočekivan način koji čak djeluje nemoguće.

Kao što je fizičar Niels Bohr rekao: “Ako vas kvantna fizika nije šokirala, onda je vjerojatno još uvijek ne razumijete”.

Studenti Tim Ralf i Martin Ringbauer su simulirali Deutschev model CTC-a, testirajući i potvrđujući mnoge aspekte ove teorije stare dva desetljeća.

Iako je to samo matematička simulacija, istraživači naglašavaju da je njihov model matematički jednak putovanju jednog fotona kroz CTC.

Ništa zapravo nije poslano kroz vrijeme. Znanstvenici bi za to morali imati pravi CTC koji još nije kreiran.

Da približnije objasnimo, zamislite slučaj “paradoksa o djedi” po kome netko može iskoristiti putovanje kroz vrijeme pomoću CTC-a i ubije svog djeda sprječavajući svoje rođenje. Sada zamislite da se čestica vrati u prošlost i isključi stroj za stvaranje čestica koja ju je stvorila.

To je mogućnost za koju fizičari tvrde da je izvodiva preko njihove simulacije.

Najnevjerojatnija činjenica u svemu tome je što je postojanje čestice na dva mjesta u isto vrijeme nije teoretska pretpostavka, već je eksperimentalno dokazano više puta.

Ono što zapravo ukazuje na visoku mogućnost postojanja putovanja kroz vrijeme jest to da su eksperimenti pokazali da čestice mogu se izmjenjuju u vremenu.

To se ilustrira takozvanim “eksperimentom odloženog izbora” koji je već dokazan više puta i na više sveučilišta.

Znanstvenici u Francuskoj su 2007. godine pokazali da ispaljivanjem fotona u uređaj koji ih stvara mogu retroaktivno promijeniti nešto što se već dogodilo.

To je klasičan primjer da nešto što se događa u sadašnjosti može promijeniti nešto što se dogodilo u prošlosti. To također pokazuje da vrijeme može teći unazad, kao i da budućnost može uzrokovati prošlost.

Fizičari trenutno rade na problematici primjene ovih kvantno-mehaničkih zakona na makroskopskom razini. Na primjer, fizičari David Wineland i Serge Haroche su 2012. godine dobili Nobelovu nagradu za fiziku time što su demonstrirali da “kvantna neobičnost” postoji i na makroskopskoj razini.

Možda ćemo jednog dana zaista saznati kako se veliki objekti poput jabuke ili automobila mogu ponašat na način na koji se ponašaju čestice na subatomskoj razini i možda ćemo jednog dana pronaći crvotočinu ili CTC u svemiru na kojoj ćemo moći provodit eksperimente koji zalaze dalje od čiste teorije.

izvor: webtribune.rs | croative.net

Komentari

Magazin

PISMA KRILA MRAČNU TAJNU: Civilizacija za koju je Bog izdao zapovijed da bude uništena, još je uvijek živa, evo tko su i gdje su sada …

Published

on

Znanstvenici su otkrili lažnu tvrdnju u Bibliji nakon što su otkrili žive potomke civilizacije koju su Izraelci navodno izbrisali po “Božjoj naredbi.”

U Starom zavjetu, odlomak u “Ponovljenim zakonima” kaže da je Bog naredio Izrelcima da “unište” Kanaance kada je rekao: “Nećete ostaviti živim ništa što diše. Potpuno ćete ih uništiti. “

Ali, izgleda da Kanaanci nisu uopće izbrisani.

Kroz genetske ispitivanja, stručnjaci su pronašli tragove DNK Kanaanaca kod ljudi koji žive u Libanonu, što znači da je bar nekoliko njih preživjelo čistku.

Stručnjaci su uzeli DNK iz 3.700 godina starih ostataka pet osoba u drevnom Kanaanskom gradu Sidonu. 

Oni su zatim uspoređivali sekvencijalni genom sa 99 današnjih Libanonaca i otkrili da oko 90 posto njihovog porijekla dolazi od Kanaanaca.

Studija, koja je objavljena u časopisu “American Journal of Human Genetics,” kaže: “Biblija govori o uništenju kanaanskih gradova i o uništenju njihovog naroda; ako je to istina, Kanaanci nisu mogli izravno doprinijeti genetski današnjem stanovništvu. “

“Međutim, do sada nisu pronađeni arheološki dokazi koji podupiru rašireno uništenje kanaanskih gradova u razdoblju između brončanog i željeznog doba: Gradovi na obali Levanta, poput Sidona i Tira, pokazuju kontinuitet postojanja do danas.” 

“Pokazujemo da današnji Libanonci vuku veći dio svog porijekla od stanovništva koje je povezano s Kanaancima, što podrazumijeva značajan genetski kontinuitet na Levantu barem od brončanog doba.”

Dr. Marc Haber, s Instituta Wellcome Trust Sanger, kaže: “Današnji Libanonci su vjerojatno izravni potomci Kananaca, ali imaju i mali dao euroazijskog porijekla koji je možda došao putem osvajanja od strane udaljenih populacija, kao što su Asirci, Perzijanci ili Makedonci.”

Dr. Claude Doumet-Serhal, koautor ove studije, je rekla: “Po prvi put imamo dokaze značajnog kontinuiteta u regiji, od Kanaanaca brončanog doba do danas.”

“Ovi rezultati se slažu s kontinuitetom koji su vidjeli arheolozi. Suradnja između arheologa i genetičara uvelike obogaćuje oba polja studije i može odgovoriti na pitanja o podrijetlu na način na koji stručnjaci ni iz jedne oblasti ne mogu odgovoriti sami. “

Telegraph | Sanger.ac.uk | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Magazin

Tarabići – srbski pastiri koji su ‘prorekli’ Tita, nezavisnu Hrvatsku i virtualne svjetove

Published

on

By

JEDNO OD ZABRANJENIH: ‘SVI ĆE SRBI U BOSNI MOĆI STAT POD JEDNU ŠLJIVU!’    Prve teme u novom blogu ‘Misterije i tajne’ bit će rezervirane za nama blisko okruženje, a započet ću s kontroverzom Tarabića – srpskim prorocima koji su u devetnaestom stoljeću navodno iznijeli čitav niz proročanstava vezanih uz njima buduće vrijeme. Jasno je samo jedno – prorok je bio Miloš Tarabić dok je njegov nećak Miloš samo nadopunjavao već postojeća proročanstva, piše Večernji.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Magazin

(VIDEO) KOJA ŠAMARČINA VODITELJU: Trump na grube provokacije izgubio živce i …

Published

on

I prije nego što je postao predsjednik, Donald Trump je često bio u centru skandala

Nedavno je u žižu javnosti ponovo dospio šokantna snimka iz 2007. godine.

Trump je tada u predsjedavao na jednom hrvačkom događaju u Trumpom tornju, a najavljivao je jednu borbu zajedno sa voditeljem Vinceom Mcmahonom.

McMahon je međutim ovde zadirkivao Trumpa. Prvo ga je “zeznuo” kada je odbio mu pružiti ruku pri rukovanju. Zatim se poigravao sa njegovom kravatom, i na kraju mu čak dodirivao lice.

Trumpov izraz lica sve vrijeme je pokazivao da mu se to uopće ne dopada, a onda je usljedila kulminacija.

Toliko se iznervrao da je voditelju opalio šamar! Svi su bili u šoku.

Onda je voditelj poludio i pokušao mu uzvratiti, ali osiguranje je reagiralo.

Ekskluzivno.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno