Connect with us

Društvo

Njemačka knjiga “Carski heretici i Hrvati” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi i Vlasi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!

Published

on

Hrvatsko konjaništvo u tridesetogodišnjem je ratu (1618-1648) nastao je kao kolektivni pojam za jedinice lagane konjice, nastale od plaćenika iz današnje Republike Hrvatske i odcijepljene i okupirane Bosne i Hercegovine. Hrvatsku konjicu smatra se posebnom kategorijom oružja.

Hrvatska se konjica razvila unutar Habsburške vojne granice i borila se u tridesetogodišnjem ratu, posebno pod Wallensteinom u redovima carske vojske.

Od pripadnika hrvatskog konjaništva su postale sorbske legende od mađioničara Krabata. U tom dobu su se pojavile prve kravate, koje su nosili pripdanici hrvatskog konjaništva.

Još danas su u Njemačkoj zapamćena neka imena polja i takozvani “Kroatenkreuze” (“Križevi Hrvata”) kao u Kevelaeru, Saarburgu, Schwäbisch Gmündu, Winkelhaidu, Eichenbergu (blizu grada Suhl) i Altendambachu.

Hrvatska konjica bila je lagana konjica. Osim sablja i bodeža, i obično i dva konjičarska pištolja često su nosili i arkebuzu, tako da su i vršili zadaće dragonaca.

Sablja je bila prebačena preko ramena jer je to bilo udobnije za pješačku službu.

Hrvatske jedinice su bile oko 50 muškaraca jake. Hrvatska konjica napredovala je u udrugama od oko 200-400 jahača.

Vojna prednost i snaga hrvatske konjice rezultat su činjenice da se je mogla koristiti i na konju i pješice.

Ta je raznolikost učinila ih je predodređenima za poslove malog rata, prosvjetiteljstva, sigurnosti bokova, osiguravanja povoljnih ruta i četvrtine, hajka na raspršene neprijateljske trupe itd..

Za razliku od stvarne konjice, nisu bile namijenjene otvorenoj borbi s redovnim vojnicima.

Kao dio pukovnijega gospodarstva pukovnijski vlasnici djelovali su kao ratni izvođači radova koji su u početku uložili u instalaciju i opremu postrojbi, a zatim su jedinice za novce iznajmjavali zapovjednicima carskih ili drugih zaraćenih stranaka.

U hrvatskim konjičkim udruženjima utemeljenim nakon kraja tridesetogodišnjeg rata, oružje, struktura i misija temelje se na tome da li su organizirani kao husari, ulani ili gardisti, a koji su slijedili nacionalne vojne podjele.

Godine 1622. je Hrvatski sabor pozvao je službu u redove carske vojske (HRR).

Iako je Hrvatska bila oslabljena i potamnjela dugim borbama protiv Otomanskog carstva, tisuće vojnoškolaca i dalje su volontirali kao plaćenici za službu u Tridesetogodišnjem ratu.

U redovima Katoličke lige pod vodstvom generala Tillya i Wallensteina hrvatski su se jahači borili u brojnim bitkama.

Proslavili su se u osvajanju Heidelberga i Göttingena i stigli do otoka Rügen i Stralsunda.

U većem broju pojavljuje se hrvatska konjica pod Wallensteinom u svojoj kampanji protiv princa Transilvanije i vođe anti-Habsburške pobune Gabriel Bethlen (* 1580, † 1629).

Da bi se borio uspješno protiv Bethlenove konjice, Wallenstein je regrutirao hrvatske jahače kako bi učvrstio svoju konjicu.

Ban Georg Zrinski (1599-1626) je sudjelovao u ovoj bitci u kojoj je zaradio bolest i umro od nje ubrzo nakon toga.

U za carsku vojsku igubljenoj prvoj bitci u Breitenfeldu (1631.) su hrvatski jahaći pod zapovjednicima Palant i Saradetzky bez velikih vlastitih gubitaka zarobili zastave saksonske pješadijske pukovnije pod zapovjedništvom Ernst Dietrich von Starschedela († 2. ožujka 1641.) i Hans Caspar von Klitzinga (1594-1644 ).

Jedan saksonski mušketier je nakon toga izvijestio : „die Offiziere hätten sie vermanet, sie sollten Stand halten, wehren aber selbst ausgerissen, ein Krawadt hatte das Fändel bekommen, dasselbe abgerissen und umb den Leib gewunden“ (“Častnicima su naredili da drže linije ali su probili. Jedan Hrvat (Krawadt) je dobio zastavu, odkinio zastavu i vezao je oko sebe.”) Jedan od zapovjednika hrvatske konjice u ovoj bitci bio je Henrik Graf Holck (1599-1633).

U Bitci kod Lützena (1632.) su hrvatski jahači iz Wallensteinovih trupa uspjeli veliki proboj u švedske linije, što je ugrozilo švedskog kralja Gustava Adolfa. Radi toga su Šveđani kasnije pod Gustav Adolfom i pod vodstvom Axela Oxenstiernom bili bez milosti prema zarobljenim Hrvatima.

U ljeti 1633. godine, kada je Holk u roku od dvije godine treći put uspio osvojiti grad Leipzig su dva puka hrvatskih jahača bila su među njegovim postrojbama.

U bitci kod Nördlingena (1634.) su hrvatski jahaći pod zapovjedništvom Johannom Ludwigom Hektorom von Isolani (1586-1640) osigurali desno krilo carske vojske. Njihov vješti manevarski napad na lijevu stranu švedskih vojnika bio je tako jak da su Šveđani pobjegli. Hrvati su slijedili rasute trupe i zarobili su mnoge ratne materijale.

Hrvati su se pod Isolaniem zapovjedništvom pojavili su se pred carskim gradovima Dinkelsbühl, Mergentheim, Rothenburg i zauzeli Salzungen i Meiningen.

U drugoj bitci kod Breitenfelda (1642.) hrvatski su jahači otvorili bitke, prema suvremenom izvještaju koji kaže: “Prije nego što je sjednica završena, Hrvati su se pokazali”.

Tijekom završne faze rata, hrvatski se ban Nikola Zrinski borio s grupom hrvatskih plemića pod zapovjedništvom Peterom Melanderom iz Holzappela (1589-1649) u sjevernoj Češkoj i Thüringiji.

Nakon Westfalskog mira (1648) su se većina hrvatski jahača vratili na službu na vojnu granicu ili su bili otpušteni iz službe. Neki su ostali u Njemačkoj i još danas njemačka prezimena kao Kowac, Kovac ili Kowatsch te Horwat ili Horwath dokazivaju podrijetlo od pripadnika hrvatskog konjaništva iz tridesetogodišnjeg rata.

Na vrhuncu Tridesetogodišnjeg rata bilo je oko 20.000 hrvatskih jahača u službi Carstva. Veliki dio Wallensteinovih arkebuzira činili su Hrvati.

Srbi, Vlasi, Mađari, Poljaci, Kozaci, Uskokovi, Tatari i Turci služili su u hrvatskoj konjici.

U knjizi “Imperijalistički heretici i Hrvati” (Kaiserliche Ketzer und Kroaten) možemo čitati sljedeće : “… Mit dem Troß der kroatischen Reiterei kamen besitzlose Serben und Wallachen ins Land. Diese waren unfreie Diener ihrer kroatischen Herren, Diese Fußtruppen der Kroaten zeichneten sich besonders durch Grausamkeit aus, da sie die Landbevölkerung abschlachteten und alles raubten was sie in die Hände bekamen. Während die kroatische Reiterei zum Beispiel Kassel verschonte, zogen die serbischen und wallachischen Fußtruppen nach Eschwege weiter und zerstörten es komplett. …”

Prijevod : (“… Sa hrvatskim jahačima su došli i Srbi i Vlasi u zemlju koji su bili bez imetka. To su bili neobvezne sluge njihovih hrvatskih majstora. Pripadnice tih hrvatski sluga su karakterizirali zvjerstva, jer su zaklali seljačko stanovništvo i ukrali sve što im je palo u ruke. Na primjer, dok je hrvatska konjica poštedila Kassel, srpski i vlaški pješaci su pošli u Eschwege i potpuno uništili grad.”)

Toliko o srpskoj tvrdnji da su Hrvati činili zločine u 30 godišnjem ratu. Nijemci su izdali kratko nakon I. Svijetskog Rata tu knjigu u kojoj piše da su baš neslobodne srpske i vlaške sluge Hrvata činile zločine za koje nas srpski “istoricari” i njihove domace sluge Beograda optuzuju.

Bez obzira na kojoj strani su se borili, plaćenici Tridesetogodišnjeg rata često su bili glavna prijetnja civilnom stanovništvu.

Nasilni napadi, pljačka sela i gradova počinjeni su sa svih strana. Loša reputacija hrvatskih jahača rezultirala je i njihovim korištenjem kao vojni izviđaci (Explorateurs), kroz koje su često dolazili prvi u naselja, koji su do tada bili pošteđeni.

Budući da su se Hrvati i njihove sluge morali brinuti o sebi, ta su područja često bila prva koja su osjećala rat. Dok su se hrvatski jahaći borili u vojničkim borbama su hrvatske sluge (Srbi i Vlasi) se brinuli za hranu, koju su po knjizi “Kaiserliche Ketzer und Kroaten” krali od seljaka (vidi gore).

Međutim, srpske i vlaske sluge Hrvata, osobito u protestantskom dijelu europske populacije, stekli su negativan ugled zbog navodnih i stvarnih ratnih zločina.

Prilikom zauzimanja Kaiserslauterna (tzv. „Kroatensturm“), Magdeburga i Chemnitza Hrvati su bili optuženi za okrutna djela kao što su ubojstvo, pljačkanje, silovanje i palež (prema knjizi “Carski heretičari i Hrvati”, su to činili srpske i vlaške sluge Hrvata), tako da ih je švedski kralj Gustav Adolf nazvao “novim plemićem đavola”.

Hrvatski plaćenici nikad nisu bili nasilni prema civilnom stanovništvu, nego njihove neslobodne srpske i vlaške sluge. Posebno tijekom zimske faze svjedoče se duža razdoblja uglavnom mirnog suživota hrvatski jahača i lokalnog njemačkog stanovništva.

Međutim, Tilly, Wallenstein i ostali carski generali mogli su posebno poticati i kroatofobiju, kako bi među protivnicima izazvali najveću moguću ekonomsku štetu.

Reputacija hrvatski trupa dugo se odražavala u zabavnoj literaturi.

Tako je Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen pustio svog Simplicissimusa provesti neko vrijeme s hrvatskim jahačima, pa čak se i u “Wallensteinova smrt” Friedrich Schillera pojavljuju stoljeće kasnije.

Za razliku od njemačkih protestantskih područja u kojima su katolički hrvatski jahači, bili protivnici protestantski vojnika (ne stanovništva), bilo je u njemačkim katoličkim područjima upravo obrnuto.

Ovdje se sjeća vrlo pozitivno borbenoj moći Hrvata.

Tako postoji npr. u Altdorfu takozvani “Altdorfer Kroatenhaufen”, koji je obilježio 30 godina postojanja 2017. godine.

[ WEBSTRANICA ]. Nadalje, u Waldmünchenu se nalazi “Hrvatska pukovnija Stjepan Dragije”. izvor: Domoljubni.com

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno