Connect with us

Tvrtko Dolić

Nije Agrokor spašen, nego je nepovratno uništen

Published

on

 SURJEKCIJA kolaps: RH => AGROKOR     Javnost je konačno saznala da je Andrej Plenković spot za svoju kampanju Vjerodostojno snimio u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri. Čak je i ideju preprodaje Ine uz pomoć prodaje HEP-a razradio sa skupinom Borg i pripadnom mrežom, a to je spriječio Most. Krajnje je vrijeme da Plenković povuče svoj prvi vjerodostojan potez i podnese ostavku.

Gdje je nastao zastoj? Uprave tvrtki u većinskom vlasništvu Agrokora ne žele proknjižiti jamstva Agrokoru, jer će ona obezvrijediti te tvrtke, a uprave tih tvrtki preuzele bi odgovornost za insolventnost tvrtki kojima upravljaju – uskoro će biti smijenjene od nove vlasničke strukture Agrokora. Zato je objavljeno samo konsolidirano izvješće Agrokora, dok su izostala izvješća tvrtki koje ulaze u koncern Agrokor – postojeće uprave tih tvrtki uskratile su svoje potpise.

U Ledu su dva člana nadzornog odbora predali svoje ostavke. Ima li tko u Ledu potpisati izvješća u kojima su jamstva prikazana kao provedena? Sve komplicira sam Ivica Todorić, koji je založio svoje dionice kao jamstvo za zajam. U nagodbi će postati bezvrijedne, pa nam uskoro stižu tužbe protiv države od strane kreditora, a tužbe će doći i od fondova koji su kupovali obezvrijeđene obveznice računajući da će zaraditi baš kroz tužbe. Franck je opet zaobiđen, zajedno sa skoro svim dobavljačima s regresnim pravima, zajedno s dobavljačima koji imaju drukčije financijske tražbine – Vindija 200 milijuna kuna i Medika 100 milijuna kuna – obje tvrtke dobit će ponudu da uđu u roll up kredit. Među vjerovnicima izloženim regresnim pravima, osim Francka nalaze se Paška sirena i Alca. Bjelodano je da su ti vjerovnici bili žrtve reketa. Faktoring kuće postale su vlasnici tih regresnih prava i na njima ostvaruju prinose iznad 10 posto! VTS je 337 milijuna kuna visoku Franckovu “uvjetnu tražbinu” prema Konzumu utvrdio kao neosporenu. Zašto je Franck tako lako otkantan – dao je novce, kao i Sberbank, čija se potraživanja na kraju poštuju, bez ostatka. Adris je dobio ponudu da uđe u roll up kredit i tako spasi dio svojih potraživanja, koja su sveukupno na razini milijardu kuna. Dojam je da interesna skupina Zapadna galaksija namjerno povećava roll up kredit da tako u postotku smanji udjele ruskih banaka. Roll up kredit malo po malo konvergira prema finacijskoj moći Kine, Rusije i SAD-a zajedno. Još samo da proizvodnju dignemo na tu razinu, i eto funkcionira princip spojenih posuda. Malo morgen – mi smo u zasebnoj eksperimentalnoj epruveti s probušenim dnom. Svima je jasno da je nagodba prilagođena određenim financijskim vjerovnicima, pa dobavljači traže nove ustupke u zamjenu za potpis nagodbe. Posve su stradali mali dioničari, a Peruško i ekipa odlučili su namiriti samo jednoga od njih, Agram, čime ostalima otvaraju kvalitetniji prostor za tužbe. Agramu je ponuđen otkup 51 posto dionica Agrolagune da Agram povuče osporavanje jamstava bez kojih nagodbe nema.

Objavljeni mailovi dokazuju da je pad Agrokora pokrenut i proveden u okvirima bespoštedne pljačke. “Ja se nadam da će Rusi kupiti barem tri mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započne u bojama našeg zakona” – stoji u mailu od 31. ožujka, koji je Tonći Korunić iz InterCapitala poslao ostalim članovima grupe Borg.  Hrvatska odvjetnička komora u prošli je utorak pokrenula disciplinski postupak protiv odvjetnika Tina Doličkog, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka zbog netransparentnog sudjelovanja u izradi lex Agrokor i kasnijeg sudjelovanja u radu izvanredne uprave na netransparentan način, zbog mijenjanja strana zastupanih u procesu, te zbog paralenog rada za Agrokorove vjerovnike kao što su Sberbank i VTB. Ono već tipsko opravdanje da “Tito nije znao što se događa u državi” danas je u ovome komunikacijskom vremenu posve smiješno, pa Andrej Plenković u subotu treba pasti i u samom HDZ-u, preuzimajući na sebe sve grijehe te stranke, kako je poslužio i Ivo Sanader. A opet, ako priželjkujemo pad HDZ-a na slijedećim parlamentarnim izborima, bolje je da Plenković ostane na čelu te udbaške interesne skupine.

Stranci preuzimaju sve

Princip nametnute tranzicije traži da Hrvati u konačnici postanu / ostanu crkveni miševi, doslovce. Pametno je da se narod povuče u bogomolje, još dok su vrata otvorena. A onda stiže Printz Eugen, zapali katoličke crkve i Lijepa naša posve je slobodna za novo Doseljenje. Banke, Ina, Telekom i mnoga druga državna poduzeća, direktno su prešla u strano vlasništvo, za sitnu lemuzinu uplaćenu u proračun, uz visoke provizije za kompradore, odnosno domaće sluge stranog interesa, u državnoj administraciji i izvan nje. Aktualni strani namjesnik Andrej Plenković nametnut je umjesto Tomislava Karamarka zato što se isti nije želio upustiti u preprodaju Ine zapadnim strvinarima i o trošku poreznih obveznika. Bešćutni Plenković je zajedno sa svojom sličnom skupinom Borg planirao proširenje te pljačke na razinu privatizacijske, kroz rasprodaju HEP-a, sve pod izgovorom preuzimanja Ine – najnovije objave mailova skupine Borg to potvrđuju. Na veličanstvenom putu jedinog premijera koji može što hoće, našla se znanost. Profesori Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, stručnjaci za financije, monetarni sustav i makroekonomiju, izradili su baš za HEP studiju u kojoj prezentiraju svu promašenost privatizacije HEP-a, a posebno mogući prelazak HEP-a u strano vlasništvo, što bi uz otuđenu Inu bacilo RH na koljena, na energetskom planu i glede sveukupne ekonomije.

Nakon pridržavanja privatizacije HEP-a, strani kapital ostao je gladan, pa se namjesnik Plenković našao u silnim problemima da nahrani probuđene zmajeve. Stoga je otvorio novu, završnu fazu privatizacijske pljačke: domaće privatno vlasništvo briše se kroz financijski inženjering i tako da stranci preuzmu sve. Kao što MOL protuzakonito i protivno ugovorima zatvara proizvodnju Ine u Hrvatskoj, tako Plenković provodi uništavanje domaćih brandova, što ih pojeftinjuje u budućem preuzimanju od strane inozemnih poslovnih subjekata. Problem su ti vražji zakoni, pa je donesen zaseban zakon za Agrokor, ali je teško poštivati i vlastit zakon. Istovremeno Plenky guši konkurenciju stranim proizvođačima. Tako je u konačnici Hrvatska opljačkana od stranaca, sve provedeno kako je zacrtano ranih 90-tih, kada je RH priznata samo zato da bi bila lakše i trajno opljačkana kroz institut vlasništva – prodajemo sve svoj na svome, za sva vremena. Regresna prava idu dalje u prošlost od našeg Doseljenja. Država prodaje državno kada to može provesti, a novost je sustavno rasističko uništavanje poduzeća u vlasništvu Hrvata i/ili hrvatskog radništva, i stečajno pogodovanje određenim poduzećima na štetu drugih. Baš je krasno zacrtano da Hrvati nestanu, kolone su krenule prema Bleiburgu i Irskoj, ali nikako da se partizani dogovore kako podijeliti plijen. Ne “spašava” država Agrokor zbog prodavačica i blagajnica, nego pridržava kolaps dok štakori ne prijeđu na neki brod koji ne tone, ako takvih više ima.

Porezni obveznici nisu pošteđeni, nisu spašena radna mjesta

“Ako je netko platio savjetnike, platio ih je Agrokor, a ne porezni obveznici” – ta besmislena izjava postala je odvratna poštapalica, koju svakodnevno ponavljaju premijer, ministri, tajkuni, plaćenici među analitičarima, i sva sila sporednih likova, koji ništa ne razumiju ili imaju neku svoju sitnu računicu da zamagle privatizacijsku pljačku i pljačku unutar privatizacije, odnosno konkretno drumsko razbojstvo, sve sublimirano u lex Agrokor. Andrej Plenković proglasio je sve nas za budale kada je na presici upitao novinare koliko je građane RH koštao lex Agrokor i njegova provedba. Podigao je ruku, upustio se u teški fizički napor dodirivanjem palca i kažiprsta, i “tvrda pogleda bezočno” slagao: nula, ništa! Poput bebe na kahlici, kaka i gleda te u oči. Pokazalo se da je država (svi mi, uključujući porezne obveznike) već direktno zakinuta, jer je danas u minusu za udjele na razini 250 milijuna kuna, i to je samo ono što je do sada otvoreno Javnosti. Isto tako, Plenković direktno obmanjuje Javnost s tvrdnjom da su spašena radna mjesta. Zar prodavačice / blagajnice nisu traženo zanimanje, barem na razini plaća u Konzumu? Dakle, Istina je posve druga: Vlada RH spašava parazite iz politike i pripadnih interesnih skupina, koji su se uhljebljivali u Agrokoru na visoko plaćenim pozicijama. Da je Agrokor preuzela neka druga vlasnička struktura prije godinu dana, najprije bi najurila višak zaposlenika na upravljačkoj razini.

Zašto je prihvatljivo da građani ostanu nezakinuti i da istovremeno strada niz privatnih kompanija? Da u milijardama kuna plate “usluge” nametnute izvanredne uprave i umreženih savjetnika po izboru povjerenika vlade, odnosno države. Zar Agrokor nije porezni obveznik? Kao što su to i svi poslovni subjekti uvučeni u posrnuće ili pad Agrokora. Zar mali dioničari nisu porezni obveznici? Građanima je svjedno jesu li oštećeni direktno ili posredno, kroz pogrešne odluke Vlade RH. I, pakao tek dolazi, jer će uslijediti brojne tužbe oštećenih poslovnih subjekata, nakon što se “nagodba” usvoji na razini lex Agrokora, državne uprave i privremenog vjerovničkog vijeća, zna se kakvog. Preživjeli su prodajni lanci u stranom vlasništvu, u samom Agrokoru pojavila se rusko-američka nagodba, uz dominaciju Rusa, pa će sve to zajedno napraviti probleme u planovima domaćih dobavljača, koji su za svoje planirane okvire proizvodnje i relativno kvalitetne prodajne kanale Agrokora, odnosno Konzuma, zaključili dugogodišnje ugovore za ulazne sirovine i sve inpute. Od Javnosti se skriva i izloženost fondova II. mirovinskog stupa – svi su zaposlenici štediše obveznog privatnog (!!) mirovinskog stupa, istovremeno i građani RH, za koje Plenković tvrdi da mogu mirno spavati. Plenković time skriva i potrebu za hitnom rekonstrukcijom II. mirovinskog stupa kao obveznog – to je jedini put za naš izlazak iz krize. Strane poslovne banke mudro prodaju svoja mirovinska osiguravajuća društva, da tako onemoguće dekonstrukciju ili zamrzavanje fondova II. mirovinskog stupa.

Refinaciranje roll up kredita prelit će se na proračun

U prošlom 233. broju 7dnevno od 18. svibnja, tekst o Agrokoru naslovio sam s pitanjem: Tko će Agrokoru posuditi 1,6 milijardi eura? Refinanciranje roll up kredita uslijedit će za nekoliko tjedana. Neki ulagači iz roll up kredita traže kamatu 18 posto. Koji biznis može podnijeti takav teret? Andrej Plenković, Martina Dalić, Ante Ramljak i Fabris Peruško slijede logiku grubog finacijskog inženjeringa, takozvanih lanaca sreće. Tko izađe među prvima, zaradio je. Za sve glavne protagoniste, “spašavanje” Agrokora je lanac sreće. Raj na zemlji. Tko nije uplatio baš ništa, može pokupiti ostatak. Jednostavno u cjelosti namirite potraživanja Kraša, koja su mala u odnosu na potraživanja Francka, i u vjerovničkom vjeću možete računati na predstavnika Kraša – više se isplati otkantati Franck nego Kraš, jer Franck potražuje više.

Kao što je to prvi prepoznao Branimir Bunjac, obnovljena je Jalta, pola ruskim bankama – pola zapadnim bankama i fondovima. Zapadnjački komprador Ramljak je odstranjen da bi Peruško priznao uvećana ruska potraživanja. Peruško je s novim izračunima iz rukava jednostavno proglasio rusku četvrtinu udjela za polovicu, što je izazvalo uzbunu u Buzinu, pa na sutrašnjem saboru HDZ-a može biti svega. Moglo bi se dogoditi da Plenković popije konkretne batine od Damira Krstičevića, koji je u svojoj mladosti bio sklon fizičkom razračunavanju. Milijan Brkić uvijek je napeta puška. “Nemoj Vaso! Molim te, nemoj po licu!” Kako Amerikanci nisu imali udjele u Agrokoru, provedene su prave vratolomije, na štetu Agrokora i svih nas, da se ti udjeli stvore preko noći, i da to američke fondove ne košta niti kune – čak su zaradili. Hoće li Trump i Merkel zaštiti svoje peseke. Hoće li Plenkovića spasiti Netanyahu? Zar nisu Plenky i Krstoje kupili izraelske vojne zrakoplove? Niti to ne pomaže – upravo su Trump, Merkel i Netanyahu u Mostaru iskrcali izbjeglice s Bliskog istoka, dok Erdogan u Sarajevu drži plamene govore, kakvi se ne pamte od vremena prvog Kalifata. Razdragani bosanski muslimani, podrijetlom Hrvati, u sred svoje Hrvatske slave sultana iz Turske. Eli, spasi nas! Možete zamisliti koliko će osnažiti Agrokorova prisutnost u BiH. Sva ta osipanja i raskopavanja Hrvati neće preživjeti. Danas žalimo što komunjara Zoran Milanović nije ostao na vlasti. Ne samo da je riješio slučaj Franak, nego bi pomogao i hrvatskom Francku, i vjerojatno ukinuo ovaj fašistički Ovršni zakon, i još bi u ponedjeljak bio u Mostaru, da vidi što se tamo događa, pa bi možda potegao i do Sarajeva da napomene Erdoganu da je Turska potisnuta iz Bosne početkom prošlog stoljeća.

Privremeno vjerovničko vjeće

Fabris Peruško, novi vladin povjerenik za Agrokor, objavio je da stalno vjerovničko vjeće neće biti niti formirano, iako je osobno obećao njegovo formiranje. I to stalno vijeće treba izraditi nacrt nagodbe i potpisati nagodbu. Dakle, i poslije Ante Ramljaka i Martine Dalić, imamo istu opciju – suprotno svakoj logici, ostaje u igri privremeno vjerovničko vijeće, ono koje su birali Ramljak i Dalić, zajedno s ostalim kompradorima, a da iza cijelog tog kriminala stoji osobno Andrej Plenković pokazuje činjenica da se nakon ostavki Ramljaka i Dalić ništa ne mijenja, da kriminal ide svojim zacrtanim stazama. Plenković, Peruško i borgovci provode Jaltu i na to se sve svodi. Kao što sam najavio, izvanredna uprava Agrokora poslala je sudionicima roll up ugovora zahtjev za njegovo produljenje. Čitaj: za njegovo povećavanje. Na 1,06 milijardi eura roll up kredita već sada možete pribrojiti 600 milijuna eura isplaćenih razlučnim vjerovnicima, pa onda dodajte najnovije širenje roll up kredita, i imamo situaciju da Agrokor treba posudbu na razini dvije milijarde eura, što će uz kamatu od 18 posto generirati obvezu na razini 5-10 milijardi eura u slijedećih 10 godina. Znakovita je činjenica da Agrokor na računu ima 1,2 milijardu kuna i da svejedno povećava roll up udio Sberbanka za 80 milijuna eura, zapravo novi udio Sberbanka ograničava na 80 milijuna eura, znate na što mislim.

Povrat honorara je kompleksniji od nagodbe

Najprije premijer provali kako savjetnici izvanredne uprave trebaju vratiti novce koje su izvukli na konto Agrokora. Kako to provesti. Na povjerenje? Da naiđe neki svećenik s kartulinom za milodare, i da savjetnici jednostavno izvrate džepove? Na čelu države imamo aparatčika koji ne shvaća da obmanjivanje glasača mora imati svoju granicu. Da Plenković to pridoda u svoju kampanju Vjerodostojno, sve bi trebalo provesti transparentno, pred očima Javnosti, koja treba dobiti uvid u pojedinačne transakcije i njihovo obrazloženje. Dakle, neki nas političari proglašavaju ludim. Vjerovao sam da je Marko Pavić jedan od tih rijetkih ministara koji stavljaju čast ispred novca, ali dekonstrukcija privatnog II. mirovinskog stupa kao obveznog nikako da krene. Prije nekoliko dana, Pavić se pohvalio da je stopa nezaposlenosti mladih pala s gotovo 50 posto u 2013. na 22 posto. Dakle, nisu mladi otišli za Irsku i druge zemlje Unije, nego su Plenković i ostali ministri smanjili stopu nezaposlenosti mladih. Što možete očekivati od takvih demagoga?

RATKO BOŠKOVIĆ

Tko su ljudi koji za novac rade za strance, a na štetu vlastita naroda

Ratko Bošković je 17. svibnja prepoznao petu kolonu u Hrvatskoj – kompradore! “Inozemnim ‘lešinarskim’ investicijskim fondovima oni će omogućiti da na Agrokorovim obveznicama bez rada i rizika u samo par mjeseci zarade par milijardi kuna. Kao direktori domaćih banaka ugovarat će s inozemnim bankama “trgovinu” derivatima, ali ne bilo kako, nego baš tako da inozemne zarade, a domaće izgube par milijardi kuna, i ne s bilo kojim inozemnim bankama, nego baš s vlasnicama njihovih domaćih. Rizik tih istih prebogatih europskih banaka-majki od poskupljenja švicarskog franka, mjeren milijardama eura, učinkovito će preko kredita u “švicarcima” prebaciti na Hrvate koji se muče i bore da si osiguraju krov nad glavom. Pobrinut će se da poljoprivredna zemljišta koja su pokupovali stranci odjednom postanu građevinska, što će njihovim vlasnicima stvoriti profit od više stotina milijuna kuna. Mirovinsku štednju koju su hrvatski zaposlenici uplatili u njihove fondove drugog i trećeg stupa prenijet će na upravljanje inozemnim fondovima, i za to im plaćati naknadu, ali ne bilo kojim fondovima, nego samo vlasnicima domaćih. Oni zastupaju, brane i provode doktrine i politike – monetarnu, fiskalnu, industrijsku – koje su za Hrvatsku, sudeći po svima vidljivim ishodima, očigledno pogubne.”

 

BORISLAV RISTIĆ

Plenković ne smije otići

Iz beskrajno duhovitog komentara Borislava Ristića od 19. svibnja prenosim uvodni dio: “Ovaj narod stvarno ne zaslužuje ovu vlast. Oni su sami sebi toliko vjerodostojni, a mi to ne vidimo. Oni su toliko pošteni i čestiti, a mi to stalno dovodimo u pitanje. Nije lako brinuti o narodu koji je toliko nezahvalan i uvijek se nešto buni. Prvo daju povjerenje na izborima, a onda traže nekakvu kontrolu i transparentnost. Stvarno nešto nije u redu s narodom koji ne zna cijeniti ono što ima. Očito je da smo zavidan narod koji uživa napadati one koji se znaju fino odjenuti i bez akcenta govoriti po nekoliko jezika. Ne cijenimo čestitost čak ni kad nam čestiti, nakon podlijeganja iskušenju, o svojoj vrlini svjedoče uživo pred upaljenim kamerama. Pogledajte što rade našem premijeru – stalno ga napadaju. Ne vide kako su mu se sve nedaće obrušile na glavu. Ne vide koliko se on za nas žrtvuje da se od muke udebljao. 
Zar toliko treba nervirati čovjeka koji se odrekao svoje udobne briselske fotelje kako bi spasio našu stabilnost?”

Tvrtko Dolić

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno