Connect with us

Tvrtko Dolić

Nezaslužen pad Živog zida

Published

on

 U ZEMLJI KORUPCIJE IZBORI SE NAMJEŠTAJU     Lokalne izbore označio je loš rezultat Živog zida. Tome je pridonio i promašen izborni inženjering HDZ-a. Netko se preračunao. Branimir Bunjac i Ivan Pernar u Saboru su dodijavali HDZ-u, a zapravo je Živi zid politička konkurencija SDP-u. Nacija na svakim izborima traži novu treću opciju.

HDZ je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora, a SDP analizira gdje je sve promašio. Davor Stier traži prijevremene parlamentarne izbore, a Mirando Mrsić pokrenuo je rušenje Davora Bernardića. Stier je posve odbacio uzde Andreja Plenkovića i konačno otputovao u Rusiju, gdje je polizao Plenkovićeva zaletavanja tamo gdje mu nije mjesto. Problemi ipak ostaju, jer se nameće pitanje koliko Rusi mogu računati na obećanja Stiera koji više nema podršku Plenkovića. Premijer je dobio priliku da potkopa Stiera i još ga smijeni kao ministra koji nije ništa postigao. Uoči Stierove misije, Rusi su stvorili pozitivno ozračje kroz najavu Sberbank da su stvorene rezerve za nove kredite Agrokoru, ako to možemo doživjeti kao nešto pozitivno. Lex Agrokor poslužio je za odgađanje raspada Agrokora do iza lokalnih izbora. HDZ je tako preživio lokalne izbore, ali koliko će nas to koštati? Stier bi morao znati da se kod nas šef neke partije sam povlači ili ostaje. Nemojte zaboraviti da Andrej Plenković uživa podršku Unije, pa je tako Hrvatska pohvaljena da kontrolira svoj deficit, a znamo da kriza Agrokora ruši sve pokazatelje. Dovoljno je reći da Unija preporuča reforme školstva prema konceptu Borisa Jokića. Dakle, EK ili nema blage veze što se kod nas događa, ili otvoreno provodi politiku protiv hrvatske nacije. A Mirando Mrsić je onaj SDP-ovac koji se snažno zauzimao za II. mirovinski stup, pa i za povećavanje izdvajanja u tu prikrivenu privatizacijsku pljačku, pa sada mora objašnjavati onima koji idu u mirovinu 2019. zašto neće dobiti mirovinski dodatak 27 posto. Napad je najbolja obrana, a Mrsić je za metu odabrao Davora Bernardića, nakon loših rezultata SDP-a na lokalnim izborima. Zaboravio je već spomenuto pravilo: šef Partije odlazi s čela Partije dragovoljno ili u kovčegu. Kriza u SDP-u dovodi u kušnju i Plenkovića, koji bi mogao prihvatiti zahtjev Stiera za prijevremenim parlamentarnim izborima, jer je SDP trenutno slab i posvađan. Ovaj novi Stier može poslužiti kao nekakav desni nadomjestak za Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića. Nitko ne smeta Plenkoviću da Stiera pospremi nakon slijedećih parlamentarnih izbora.

Mnogima je u ovim lokalnim izborima najveće iznenađenje povratak Ivana Čehoka u Varaždinu. Čehok se žali da mu protivnici prijete novim uhićenjem. Ali, zar mu njegovi protivnici nisu progledali kroz prste kada je izjavio da napušta politiku? Kao u Hollywoodu, presudno je biti poznat, u pozitivnom ili u negativnom smislu, pa ako je kod nas netko zbog nekog kriminala prošao pritvor ili pržun, korumpirana Hrvatska je njegova rajska močvara. Tu je i simpatija za lopova od strane samih glasača. Što se ono veli, prilika rađa lopova, a lopov zadržava pravo glasovanja. Mnogi su se Hrvati potvrdili kao lopovi i postali dužnosnici, a ostali na izborima zaokružuju svoje. Ima li demokratski legitimitet borba protiv korupcije u zemlji u kojoj prevladavaju lopovi? I još znate da okolo, u susjedstvu i u Uniji, dominiraju slični lopovi, s kojima mogu izaći na kraj samo još veći lopovi. Ako mene osobno pošaljete po novu isporuku kokaina, naši dužnosnici i uspješni menadžeri past će u apstinencijsku krizu. Sve će se raspasti. Jeste li se ikada zapitali zašto u ovoj krizi Agrokora i cijele Hrvatske premijer Andrej Plenković naprosto cvjeta. Pa, linije korupcije i kriminala funkcioniraju besprijekorno. U podzemlju još uvijek imamo stabilno jednostranačje, lokalno i na nacionalnoj razini.     

2. krug je poček za nove nagodbe

Slijedi nam nova bitka na Neretvi, za Metković. Na jednoj su strani ustaše i klerofašisti iz Mosta, a na drugoj titoisti i tifusari. Talijani su kapitulirali davne 1943. a mrski Nemci danas šalju svoje direktive. Švabe ovih dana traže kazne za one koji su prisilno umirovljeni. Dakle ne traže kazne za kriminalce, odnosno za one koji su proveli prisilna umirovljenja, nego sve prevaljuju na žrtve, što je već poznata shema strogo za RH. Most je u Zagrebu doživio debakl, toliko da neće ući u gradsku skupštinu. Može na to biti ponosan, jer je Zagreb najveće orjunaško gnijezdo, glavni grad pete kolone, lopova i uškopljenih Hrvata. Osim toga, izbori se namještaju. Samo u Zagrebu imamo na desetke tisuća duhova na glasačkim spiskovima. Zloporabe su moguće i na razini računalnih baza. Imali smo niz nepravilnosti na glasačkim mjestima. Na ovome kojemu osobno gravitiram, član Mosta došao je na glasovanje neposredno prije zatvaranja glasačkog mjesta i našao svoje ime zaokruženo na glasačkom spisku. Uz to i takvo već tradicionalno namještanje izbora, loši izborni rezultati Mosta posljedica su i Mostove pogrešne izborne strategije. Most više ne može računati na izbore protiv. U Zagrebu je Most kao nositelje lista trebao istaknuti javno poznate osobe.

Podbacio je i Živi zid, i to je zasebna sramota za Hrvate, posebno za one koji su izbačeni iz svojih domova. Zemlja je korumpirana, sva obećanja padaju, tako da je biračima zlo nakon što netko iskaže dobre namjere. Kod svih onih deložiranih i onih koji su zahvaljujući Živom zidu izbjegli deložacije, uvlači se crv sumnje da su Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić, i cijela ekipa, sračunato glumatali sućut, za izgradnju ovakve političke karijere, kakva je zaista realizirana. Da su za profesora Ivana Lovrinovića glasovali svi oni Zagrepčani koji su imali kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku, uključujući njihovu bližu rodbinu, Profa bi ušao u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika. I još bi svojim autoritetom pomogao da članovi uvezanih stranaka uđu u zagrebački parlament. Profesor Lovrinović bio je svojevrsna znanstvena prevaga u slučaju Franak, na strani dužnika banaka. Računao je na zahvalnost pokradenih nesretnika, i promašio. Dakle, sveukupno gledano, mnogi su Hrvati lopovi, mnogi čekaju priliku za krađu, a većina Hrvata ne zna što je to zahvalnost.

Heisenberg nije uspio

Znate, nije niti našim kriminalcima lako. Briga za Zagreb ima više razina, uključujući podzemlje. Imajući u vidu isprepletenost politike i kriminala, postavlja se pitanje mogu li znanstvenici participirati u politici? Jer tako padaju u pripadno crno tržište mitomanije, narkotika i oružja. Mene osobno razveselilo je nesvjesno ubacivanje profesora Ivana Lovrinovića u rat podzemlja za zagrebačku blagajnu i zagrebačko izdašno crno tržište. Možete li zamisliti taj cirkus u koji je nepozvan banuo Lovrinović, poput profesora Heisenberga iz famozne televizijske serije “Breaking Bad”? Prva moja nešto veselija osobna asocijacija je grupa Los Cuates de Sinaloa, koja otvara scenu s baladom Negro Y Azul. “Grad se zvao Agram, država je bila Croatia. Među gangsterima pojavio se famozni Profa. Kartel javlja da je Profa mrtav, samo to još ne zna.” Nasuprot profesoru Lovrinoviću stajao je famozni Bandolero. Mile je legenda, neuhvatljivi bjegunac pred zakonom. Za njim je raspisano 17 tisuća tjeralica. Skriva se na poziciji gradonačelnika. “Imaš li taj svoj čuveni plavi metamfetamin?” – upitao je Mile Ivu, nestrpljiv da se konačno riješi Zagreba. Naravno, uz pristojnu otpremninu. A ono, Profa se pouzdao u narodnu volju. I glatko izgubio.

Kroatiziranje korupcije  

Prva faza borbe protiv korupcije u RH bilo je takozvano kroatiziranje kriminala, najozbiljnije započeto još za Franje Tuđmana, koji je došao na ideju da je bolje prigrliti podzemlje nego ga posve prepustiti protivniku. Franjo je tada ugasio i protuobavještajnu funkciju. Zašto voditi rat koji ne možemo dobiti? Državna administracija preuzela je jugoslavenske kadrove, u državnu administraciju pristigli su i “prebjezi”, pa onda lažne ustaše i bjelosvjetski trgovci narkoticima. Hrvatska je bila i ostala obavještajno okupirana. Bio je toleriran i labradorski terorizam. Svakodnevno su padale židovske svetinje, za potrebe kompromitiranja Hrvata i hrvatskog osamostaljenja. Na žalost svih nas, kroatiziranje kriminala događa se brže nego kroatiziranje ove formalno hrvatske države. Orjunaši još uvijek dominiraju na svim razinama države i podzemlja. Može se reći da su Hrvati krasno iskorišteni za postavljanje državnopravnih temelja strogo za potrebe domaćih i stranih lopina.

Lažni orjunaš Drago Prgomet ostao je ispod izbornog praga ili tu negdje. Kapitulirala je i Buna Esih, proizvedena u istoj kuhinji koja je stvorila Milana Bandića. Esih je dobila dvostruko veću podršku glasača nego Prgomet, kao poruku Andreju Plenkoviću da je prepoznata njegova kolaboracionistička politika na razini Unije i u Regionu. Nakon što je Esih osvojila 10 posto protiv Tita, odnosno Bandića, u Zagrebu će ipak koalirati s Titom i Bandićem, uz ustupak da Kazališni trg zadrži/dobije ime koje asocira na Tita, recimo Banditov trg, u smislu da kompromisno znači i Bandićev trg. Možda Milan Bandić samo glumi titovca, jer se nada da će se zagrebački Kazališni trg nazvati Trg Milana Bandića. Ništa se stvarno ne mijenja, jer je i cijelo to natezanje svojevrsno kazalište. Rijeka ostaje najsnažnija utvrda crvene korupcije, od Hrvata ispražnjeni Osijek gravitira prema Beogradu, u orjunaškom Splitu vraćaju kroatiziranog Avara na poziciju gradonačelnika, a u Zagrebu kreće odlučujuća bitka između orjunaša i orjunašice. Ako se u Zagrebu banda odluči za Mrak Taritaš, neizbježna je koalicija HDZ-HNS na antinacionalnoj razini.

BANDOLERO

S Milanom Bandićem znate na čemu niste

POZITIVNO: Odmrznut je 1955. u Grudama. Ima genetsku manu Benjamina Buttona: rođen je kao starac a umire kao beba. Jedini je za Tita kao ministrant dobio studentski kredit. Sjećam se kao danas, idem po ugalj, a na istovaru je mladi starac Milan, Titov stipendist, bolesni radoholičar s velikom lopatom u rukama. Gurnuo sam mu nešto siće u džep, a on me toplo pogledao, kao da je baš moj dida. Tako sam preusmjerio cijeli njegov život. 

NEGATIVNO: Ime i prezime: Milan Bandić. Gradonačelnik. Gradski nameti. Loša gradska infrastruktura i slaba prometna propusnost. U Zagrebu se Bandić iskrcao još za Tita, s cijelom svojom raskošnom garderobom u manjoj plastičnoj vrećici. Čudo je koliko voli Zagrepčane, ove orjunaše koji na izborima zaokružuju udbaše i komunjare. 

SRAMOTA: Milan Bandić je titoist koji prodaje Tita za potrebe formiranja zastupničke većine u gradskoj skupštini. Zapravo će dopustiti referendum glede imena Kazališnog trga.          

TRAGIČNO: Može li korupcija nešto zaobići u jednoj zemlji korupcije? Izbori se namještaju. Direktan dokaz je činjenica da Milan Bandić u Zagrebu na nacionalnoj razini dobiva 20-ak puta manje glasova nego u lokalnim izborima. Ili je na parlamentarnim izborima pokraden, ili je zagrabio na lokalnim izborima, ili oboje.  

 

MRKLI MRAK

Koga vesele promjene nagore?

POZITIVNO: Ima, ali se ne mogu sjetiti što bi to bilo. A da, Anka Mrak Taritaš ima dvoje djece. Navodno je dobra kuharica, vjerojatno iz prestižne kuhinje Vesne Pusić. Arhitektica. Za razliku od Milana Bandića, više voli svoju obitelj nego ostale Zagrepčane. Rođena je u Bjelovaru. Starija je godinu dana od Bandića. Koliko pamtim, i nju sam vidio na istovaru uglja, u prošlom stoljeću. Neka mi oprosti ako sam se zabunio. Milan je iz željezničkog vagona izbacivao gromade uglja, a ona je dopisivala svoje količine. U Zagrebu je na vlasti zagrebački Studentski servis.

NEGATIVNO: Ima i toga, samo da krenem. Legalizacija. Energetski certifikat. Gunja. Potpisivanje dokumenata na razini ministrice nakon isteka mandata. HNS. Kandidatura za gradonačelnicu. Jedriličarka. Nemam nikakvih podataka o njenom suprugu, ali dvostruko prezime pokazuje da je nekoga oženila. Navodno je nekog Zlatka Taritaša zaposlila u Plinacrou. Sve je na svoj način povezano. Isti Taritaš je za njenog ministarskog mandata ušao u vijeće Hrvatskog jedriličarskog saveza. Kako se priča, njen sin Ivan nekako se našao među “laserašima”, onima koji za natjecateljsku sezonu dobiju 50 tisuća kuna.    

SRAMOTA: Anka Mrak Taritaš se nakon prvog kruga lokalnih izbora izjasnila protiv uklanjanja imena zločinca Tita s Kazališnog trga u Zagrebu. Kao što sam više puta naglasio, možete ne biti fašist i ne biti antifašist, a sve ostalo je fašizam. Winston Churchill znao je reći da će antifašisti biti porobljivači budućnosti. Zagreb je davno pao.

TRAGIČNO: Da se izbori namještaju pokazuju i grafikoni podrške Anki Mrak Taritaš. Netko je opako preslagivao listiće. Nakon što je u Gradu Orjune poznatom i kao Zagrob ili Zagreb, dobila podršku SDP-a, pretežito orjunaške stranke, njen je izborni rezultat pao u odnosu na prethodni rejting!

Tvrtko Dolić 

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno