Connect with us

Društvo

Nastavlja se sramotno suđenje hrvatskom Proljećaru Juri Šimiću  

Published

on

GDJE JE ZAVRŠILO ZAPLIJENJENO ORUŽJE JNA?     U sjeni mahnitanja protivnika svake Hrvatske, nastavlja se znakovito suđenje domoljubu Juri Šimiću, praktično zbog zauzimanja vojarne JNA u Bjelovaru. Šimić se usudio ranih 90-tih suprotstaviti i agresoru i domaćim psima rata.

Dugih četvrt stoljeća nakon agresije na Hrvatsku i BiH, provodi se opaka kompromitacija hrvatskih branitelja. Kada lažni branitelj postane ministar, dobiva podršku svih, a kada za ministra imenuju potvrđenog domoljuba, protiv njega se mobilizira peta kolona. Dvadeset godina nakon pada Vukovara, Srbija je pokušala ponovno suditi braniteljima koji su preživjeli torturu u srbijanskim logorima. Osim što je ranih 90-tih naoružao Bjelovar i okolicu, i rekao ne trgovcima oružjem i pljačkašima svih vrsta, Jure Šimić bio je i hrvatski Proljećar. Visoku razinu nacionalne svijesti iskazao je već kao zagrebački gornjogradski gimnazijalac. 

Hrvati su lud narod 

Kakva će bruka ugledati svjetlo dana ako se nastavi kompromitacija Jure Šimića? Bjelovar je dao mnogo domoljuba, ali i neke prilično poremećene likove. Prije ratne drame zauzimanja bjelovarske vojarne, “komandant Rajko Kovačević” bio je ugodan Srbin ili Srbijanac, svejedno. Tko je bio dobar s njim, ili više od toga, mogao je računati na njegov službeni automobil i njegovog vozača, koji kulturno odveze “intelektualku” na ispit u Banja Luci ili u Novom Sadu. Drugi kraj “interesnog” lanca završavao je u hrvatskoj populaciji – primjerice, netko se tada “uzdizao” na lakšem studiju u Zagrebu. U središtu je uvijek neka žena, a nekako je prihvaćena shema da “desni” švaler smakne “lijevoga” švalera. Naravno, na lijevom kraju lanca je kosovac, a na desnom sisovac ili tu negdje. Žena ne mora biti lijepa i zgodna, jer se glupi hrvatski majmuni zapale baš za svaku. Sretna babuskara uspinje se sa svojim aktualnim kretenom do najviših pozicija u državi, dijeleći svima banjalučke civilizacijske lekcije. Ovdje vam dajem okosnicu za dobar roman ili filmski scenariji – svi likovi izmišljeni su u Beogradu.

Jeli moglo nešto proći bez uplitanja Stipe Mesića? Nema šanse! Evo ti Stipana u Bjelovaru, da zapjeva podobnu pjesmu, i da nakon toga dovede u red Bankara. Sad će on to! Da vidimo tko to pere novce mimo mene! Šušak? I zasjeo Stipan s lokalnim čelnicima, kojima je Bankar prisjeo, kad ono zvoni telefon. Stipanovo osiguranje javlja da djeca najvećeg sina hrvatskog naroda iznose iz Bankarove kuće torbe novca! One iste koje su Gojku Šušku oteli Turci, u Austriji. Naravno, tih dana Bankar se pojavio u jednoj Dinamovoj loži, pored najvećeg sina hrvatskog naroda. Na jednoj strani tog lanca oko našeg kapitala bio je kosovac, a na drugoj ponovno sisovac, koji je navodno pukao i zaskočio Bankara, oduzimajući mu poveću svotu novca. To je taj jedini novac koji je ušao u “našu” privatizaciju a da mu znamo konkretno podrijetlo. Da vam ispričam što je za to vrijeme radio poznati bjelovarski suzupovac, paradržava RH posve bi se raspala – svi likovi izmišljeni su u Zagrebu.

Psi rata imaju duge repove 

Suđenje Juri Šimiću ima za cilj prikriti ulogu državnog vrha u pljački nacije, zapravo prikriti pravi karakter svake avnojske tvorevine. Pokazalo se da nas 90-tih nisu dokrajčili prebjezi iz JNA, nego jugoslavenska, velikosrpska i lopovska mreža u našim redovima, zajedno sa društvenim parazitima svih vrsta. U RH je JNA promovirana u našeg jedinog neprijatelja, kao maska za udbaške mreže i za prikriveno preuzimanje RH od raznoraznog smeća. Oružje zapravo nije povučeno iz RH, nego je završilo u istom tunelu iz kojeg se napadala RH. Srbijanci su gledali da se RH ne naoruža, dok je vrhuška SRH/RH pustila da oružje ode zato da se kupi drugo, da se ubere visoka provizija. Dobronamjerni Jure Šimić nije bio upućen u “genijalne planove državnog vrha”, pa nije dopustio da bjelovarsko naoružanje JNA napusti zemlju. Uslijedio je nevjerojatan bijes “hrvatskih” struktura i uvezanog podzemlja.

Danas je teško razumjeti velik značaj Jure Šimića u prvim danima RH. Osnovao je prvi ogranak HDZ-a u zemlji! Operacija “Bilogora 1” išla je za preuzimanjem objekata i naoružanja JNA u Bjelovaru. Da nije uspjela, UNPA zona formirala bi se prije Bjelovara, na rijeci Velikoj, nakon čega bi Bjelovar postao logor za neposlušne Hrvate. Na temelju uspjeha protiv JNA u Bjelovaru, došlo je do preuzimanja 33 vojarni JNA u RH. Sramotno rušenje Jure Šimića u HDZ-u ostalo je zaboravljeno. Operacije iz skupine “Bilogora” korektno su planirali poznati časnici JNA i časni prebjezi na hrvatsku stranu: Antun Tus, Imra Agotić, Petar Stipetić, Želimir Škarec i Stjepan Budinski. Dodajte tome činjenicu da je i Martin Špegelj naoružavao Bjelovar, prije zauzimanja bjelovarske vojarne, kada je znao noću pokucati na prozor Jure Šimića. Operacija “Bilogora 1” provedena je uz logističku i političku potporu Šimića, usprkos sabotažama lokalne pete kolone, i usprkos nevjerojatnoj opstrukciji od strane državnog vrha. Nakon svih tih godina hrvanja s različitim pokušajima kompromitacije u HDZ-u i izvan njega, Šimić je umoran, iscrpljen, rezigniran. Naše sudstvo nagovaralo je Šimića da se pojavi u Beogradu prilikom uzimanja izjava “svjedoka”.  

Komandantu je ponuđeno baš sve 

Jure Šimić pokušao je zapovjednika vojarne pukovnika Rajka Kovačevića podmititi sa značajnim iznosom njemačkih maraka. Kovačeviću su nuđene cijele vile, pa i visoka pozicija u HV-u, samo da preda bjelovarsku vojarnu, ali se “veliki Srbin” uvrijedio. “Ja ovdje branim srpstvo!” – odgovorio je. Nakon toga je Šimić pokušao smekšati Kovačevića sa prijetnjama, što mu se danas stavlja na teret. Baš kao po vragu, kada se Kovačević konačno pokolebao, Šuškove paradržavne strukture pokrenule su svoje “istrage”, koje su navele Kovačevića da ustraje. Šušak je preuzeo na sebe plaćanje oružja za obranu Bjelovara i drugih gradova, što pamtimo po onoj zgodi koju nam pripovijeda Martin Špegelj, kada je Šušak “ostavio u austrijskom hotelu torbe novca jer su se tamo pojavili Turci”. Nakon zauzimanja vojarne JNA u Bjelovaru, šuškovci su prodali znatnu količinu tog oružja u Bosanskoj Posavini, pod suho zlato. Zaboravlja se da je Josip Manolić bio šef kriznih štabova iliti stožera u RH, a na toj “saveznoj” razini bio je jak i Šeks, šef kriznog štaba za slavonsku regiju.

Forenzika JNA i obdukcija u današnjoj zagrebačkoj bolnici Dubrava, utvrdili su da je “komandant Rajko Kovačević” poginuo od eksplozije, braneći vojarnu JNA, a netko se nakon toga junačio i pucao u mrtvog Kovačevića. Ostaci unakaženog Kovačevića tijela bili su šaka u oko slučajnog prolaznika. Par dana kasnije uhićen je Stjepan Budinski, zapovjednik Kriznog štaba bjelovarsko-podravske regije, pod optužbom da je zapovjedio napad na objekte JNA. Pokazao je zapovijed Glavnog Stožera HV-a i plan Bilogora, pa je pušten iz pritvora. Naravno da su postojale paralelne linije zapovijedanja, i da su u zauzimanje vojarne JNA u Bjelovaru bile umiješane tajne službe, “hrvatske” i jugoslavenske. Labrador je posijao toliko nepovjerenje da su se uznemireni sudionici zauzimanja vojarne JNA u Bjelovaru okrenuli jedan protiv drugoga, i na tome je izgrađena optužnica protiv Šimića, koji osobno nije sudjelovao u napadu na bjelovarsku vojarnu JNA.

Tvrtko Dolić  

Komentari

Društvo

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti

Published

on

Natječaj za nabavu borbenih zrakoplova poništen je, još se ne zna kako dalje. Hoće li se krenuti u novi natječaj ili možda u izravnu pogodbu? Kako stvari stoje, prepuštanje nekoj drugoj državi da nam uz naplatu čuva nebo ne dolazi u obzir.

Izgubljeno vrijeme u pregovorima s Izraelcima ne može se vratiti, a, čini se, ni naplatiti.

U međuvremenu ionako vremešni hrvatski MiG-ovi još su ostarjeli – bliži im se konačno prizemljenje. Koliko će Vladi trebati da pronađe nov model nabave zrakoplova, koliko da zaključi posao, kad bi prvi mogao poletjeti iznad Hrvatske?

Gosti „Teme dana“ su bili bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva general Josip Štimac te vojni analitičar Jan Ivanjek.

Nastupio je svojevrsni obrat u razmišljanju ministra obrane, kakvih i koliko borbenih zrakoplova Hrvatskoj treba. Ministar je rekao kao je za njega najbolja platforma F-16, da budu novi avioni i da ih ima manje.

– Stručna studija koja je napravljena ne ide ispod 12 aviona, rekao je Štimac.

Ivanjek je rekao kako nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti. S obzirom da nije prošlo da uzmemo najmoćnije rabljene avione, donesena je odluka da nabavimo nove borbene avione.
– Dugoročno se mora doći do brojke od 12 aviona, naglašava Ivanjek.

– Naši postojeći migovi mogu letjeti do 2024. godine i ako do tada ne ugovorimo kupnju zrakoplova, to bi bio veliki problem zato što bi se ljudski potencijal, koji je i tako u osipanju, počeo još više osipati, ističe Ivanjek.

Štimac je rekao kako bi nam Amerikanci mogli ponuditi Block 50/52 što bi nas moglo zadovoljiti. Takav tip aviona imaju i Poljaci.

Ivanjek smatra da bi nas osnovni paket aviona mogao koštati milijardu dolara i to bi nam olakšalo iduću seriju nabave (HRT)

Komentari

Continue Reading

Društvo

Robert Valdec o lobistima /narikačama u svezi (ne)kupnje F-16 koju moraju pročitati svi, posebno u MORH-u

Published

on

Propala, je izgleda, nabavka F 16 Barak višenamjenskih lovaca opremljenih onako kako su ponuđeni na natječaju. Ovo pišem jer imam što reći o HRZ i nabavci zrakoplova – piše Valdec na svom fb profilu.

Zanimljivo je da sada nad propalim poslom najviše nariču oni koji su do jučer F-16 Barak nazivali ‘starim kantama’, ‘otpadom’ i sl.

Dobar dio njih (govorim o ‘velikim stručnjacima’) nariče po inerciji, samo zato jer su ‘popušili’ čaščenje od SAAB-a za koji su gorljivo navijali, a koje im je obećano ako se HRZ opremi Gripenima. Šveđani su ih tijekom tendera vodali kao medvjede po Švedskoj, trpali im u torbe mobitele, laptope, kemijske, rokovnike, vodali ih po večerama…, a oni, ‘stručno’, objašnjavali Hrvatima kako je Gripen daleko najbolja opcija. Jer, ‘novo je novo’.

Oni vještiji su, umjesto mobitela, rokovnika i kemijskih olovki, na račune dobili i nešto konkretnije – neću o imenima, dovoljno je proguglati najstrastvenije ‘Gripenovce’. Među njima ima novinara, ‘vojnih analitičara’, umirovljenih pilota, političara…

I o tom sam tenderu davno pisao. Između onog što su nam odredili da ‘smijemo’ kupiti, F 16 Barak je, po meni, bio najbolja opcija. Na stranu što se za isti iznos može kupiti eskadrila, realno, boljih višenamjenskih lovaca. Ako ne boljih, a onda ne lošijih, no osjetno jeftinijih, pod boljim uvjetima.

Ali, opremanje ratnog (a i civilnog) zrakoplovstva je ionako više politička odluka. Otprilike slična onoj kada je, danas u terminalnoj fazi, Croatia Airlines, umjesto Boing-a odabrala Airbus. I tu su se provizijama napunili offshore računi, sagradili dvorci u okolici Zagreba, no to je neka druga priča.

I u njoj su obje opcije između kojih smo mogli birati bile podjednako kvalitetne (financijski, Boing je nešto jeftiniji), dakle osim toga koji će Tuđmanov savjetnički lobi ubrati proviziju, odabir je signalizirao i političku naklonjenost (EU – SAD).

No vojne nabavke su ipak nešto posve drugo. U jednom razdoblju novinarske karijere bavio sam se, između ostalog, i naoružanjem i vojnom opremom, nabavkama, međunarodnom trgovinom, tržištem oružja i vojne opreme i to crnim i bijelim, obišao dosta međunarodnih sajmova naoružanja i vojne opreme širom svijeta, ponešto tvornica (po svijetu), razgovarao i s trgovcima i s kupcima i s korisnicima. Pa si utvaram da ponešto o tome i znam.

Ako ostavimo po strani politiku pa čak i cijenu i uvjete (npr. održavanje, obuka, rezervni dijelovi, eventualne modernizacije, nadogradnje), najznačajnija stvar pri odluci o odabiru određenog ‘proizvoda’ (nebitno radi li se o jurišnoj pušci, streljivu, zrakoplovu, tenku ili oklopnom vozilu…) su reference.

Dakle, je li se (kada, gdje, kako, u kojim uvjetima i kojem obujmu, koliko efikasno itd.) određeni proizvod dokazao u operativnoj upotrebi i koje su oružane sile već njime opremljene, kakva su im iskustva itd. Jedan od najslikovitijih primjera je jurišna puška AK 47 (i njene inačice) koja je odavno planetarni brend. Postao je to i pištolj Glock, izraelski UZI…

Složeniji sustavi poput zrakoplova, protuzračnih borbenih sustava, raketnih, radarskih i sličnih sofisticiranih sustava druga su priča, no činjenica da je neko oružje, oruđe ili sustav dokazan u operativnoj upotrebi tu je najvažniji. Mislim da ne treba elaborirati zašto je tome tako, dovoljno je napomenuti kako za tako delikatnu namjenu poput oružanog sukoba, nitko pametan neće kupiti ‘mačka u vreći’ bez obzira na to koliko ta vreća bila lijepa i bez obzira na to koliko prodavač te vreće slatkorječivo i uvjerljivo hvalio svoju robu.

I za takve ‘mačke u vreći’ postoje brojni primjeri – jedan od ne tako davnih bio je i naš tender za nabavku borbenih oklopnih vozila. U finalu ostala su dva ponuđača: finska ‘Patria’ i austrijski (zapravo američki) ‘Pandur’. Rezultate znamo – na tenderu je pobijedila Patria. S pravom.

Naime, Patria je već bila u naoružanju nekoliko svjetskih oružanih snaga, u operativnoj upotrebi (tu je bio i offset program, a još se vuku i repovi korupcijskih afera) .

No ‘Pandur2’, tada zapravo, nije postojao – bila je riječ o prototipu čiji ga je proizvođač gurao HV-u kako bi si počeo sastavljati referentnu listu. No unatoč tome, naši su ‘stručnjaci’ po medijima ispisivali hvalospjeve, svako malo putujući u Austriju po ‘rokovnike i penkale’, vješto prešućujući činjenice.

Poput one da je tijekom jedne demonstracije na jednom austrijskom poligonu, kojoj su nazočili i hrvatski novinari (znam i poimence koji), došlo do incidenta – nezgode, u kojem su ozbiljno ranjeni austrijski vojnici (loše rješenje strojnice na kupoli – povratne eksplozije ozlijedile su posadu). O tome, naravno, nije bilo riječi u medijima. Jebi ga, rokovnici su ipak bili u kožnom uvezu. A i nova Motorola Rizr Z8 je bila baš sexy.

Tako nismo mogli u našim medijima, čiji su novinari, ‘investigativno’ analizirali Gripen na licu mjesta – u Švedskoj, u organizaciji proizvođača/prodavača, pročitati o korupcijskim aferama koje još uvijek drmaju i Brazil i Tajland, i Češku i Južnoafričku republiku (nakon tendera na kojem je Gripen pobijedio).

Nije nigdje bilo niti riječi o Gripenima koji su se srušili, incidentima, a još manje o tome da je jedino ‘vatreno krštenje’ taj zrakoplov imao za vrijeme uvođenja ‘demokracije i ljudskih prava’ u Libiju, gdje je uspješno uništio nekoliko meta – par beduinskih šatora i jednu karavanu na devama.

Da se vratimo našim nesuđenim F 16 Barak.

Prvo, hrvatska strana koja je raspisala tender i odlučila spizditi naših pola milijarde dolara, trebala se na vrijeme informirati – no VOA, MVP i slične organizacije su zacijelo imale drugog, pametnijeg posla.

Drugo, ako ništa, bar je nekom, nadam se, došlo iz dupeta u glavu koliko je našim ‘strateškim partnerima’ zapravo stalo do nas.

I treće – da netko na vlasti ima muda pa da kaže kako ćemo, kad već ne možemo kupiti F 16 Barak, tražiti i ponude za, recimo, KAI T-50 Golden Eagle, PAC JF-17 Thunder/CAC FC-1 Xiaolong, Su-35, Su-30MKK…

Mnijem da bi, u tom slučaju, naši ‘strateški partneri’ ekspresno promijenili odluku i isporučili nam odmah eskadrilu F 16 Barak-a sa svim nadogradnjama, uz akcijski popust. Još bi dobili i komplet kuhinjskih noževa na poklon.

Robert Valdec Foto: fb/Valdec

Komentari

Continue Reading

Društvo

PUTIN OBJAVIO OTVORENI RAT ILUMINATIMA: Ako Soros ikad uđe u Rusiju, nikad više iz nje neće izaći!

Published

on

Rusija je izdala službeno priopćenje da je George Soros tražen “živ ili mrtav”, navodeći da su i on i njegova organizacija “prijetnja za rusku nacionalnu sigurnost.”

Sorošu je zabranjen ulazak u Rusiju još od prošle godine, kada se saznalo da je on pomogao uništenje ruske ekonomije u ranim ’90 -im, izvještava Veteranstoday.com, a prenosi Webtribune.

Još prije šest godina objavljeno je:

“Prva stvar koju trebate znati o “Goldman Sachs” je da je to najmoćnija investicijska banka na svijetu, da je svuda, da je to veliki vampir koji sisa lice čovječanstva i nemilosrdno dosipa svoj lijevak krvi koji miriše na novac.”

“U stvari, povijest nedavne financijske krize potpisana je od strane ove banke i njenih pitomaca.”

Soros je kao ova banka. Fil Butler kaže: “George Soros je zamijesio svaku političku pitu koja postoji. Ako postoji kriza na svijetu, sigurna je oklada da on ima udjela u tome. “

Može se reći da su Soros i Goldman Sachs ideološki pripadnici istog bratstva. Njihova strategija je malo drugačija, ali je krajnji rezultat uništenje života putem ekonomskog sustava (bilo da je u pitanju kapitalizam ili socijalizam) i politička manipulacija.

Soros misli da je nepobjediv. Misli da može kretati u politici cijele planete u nekoliko treptaja oka i da nitko ne može mu kaže da prestane. On je tvorac financijske alkemije. Smatra da može ubiti političku stabilnost Europe i Amerike bez izazova.

Soros je star, ali nije zastario. Njegova organizacija je nedavno razotkrivena u obavljanju tajnih operacija osmišljenih da destabiliziraju Rusiju. Povodom toga zanimljiv je citat procurio iz dosjea “Soros fondacije”:

“Naš interes je da se uključimo u aktivnosti ruskih pokreta koji se bore protiv tradicionalnih vrijednosti. Ali imenovanje naše strane je problematično: mi smo u poslu kanaliziranja novca u drugim zemljama u političke svrhe. “

Sada se vidi pravo lice Soroša. Sve te priče o pomaganju sirijskim izbjeglicama, o spašavanju Ukrajine, o “građanskim pravima” i uvođenju “demokracije” u Rusiju su samo dimna zavjesa.

Prema Butleru, sve je to infekcija Soroša. Soros želi uništiti rusku tradicionalnu obitelj. On želi da Rusija bude kao zoološki vrt, a “demokracija” je termin kojim obmanjuje mase.

Soros je u veljači 2015.godine napisao da je “Putin veća prijetnja postojanju Europe od ISIS-a” i takvim izjavama je samo otpočeo svoj đavolji plan.

“Čelnici SAD-a i EU griješe kad misle da je Rusija potencijalni saveznik u borbi protiv islamske države. Dokazi ih osporavaju. Putinov cilj poticanje razgradnje EU, a najbolji način da to postigne je da poplavi Europu sirijskim izbjeglicama. “

“Ruski avioni su bombardirali civilno stanovništvo u južnoj Siriji i natjerali ih da pobjegnu u Jordan i Libanon. Sada je u pustinji 20 tisuća sirijskih izbjeglica koje čekaju prijam u Jordan. “

A dokazi ovakvih tvrdnji? Pa, dokazi su u samom Sorošu. Ono što on kaže je dovoljno. Nema potrebe za istragama. Soros je alfa i omega, početak i kraj. I ako dokazi slučajno ukazuju na nešto drugačije onda moraju biti odbijeni. Ako se Rusija zaista bori protiv terorista onda je takva informacija ipak lažna jer se Soros sa njom ne slaže.

Soros ne shvaća da je ranjiviji nego ikada ranije jer se ne ponaša praktično. Teži da dopuni ideološke dogme i zanemaruje istinu.

Vjerojatno je istina da je Soros protiv izraelskog režima, ali ono što on daje to s druge strane uzima.

Svidjelo se to njemu ili ne, Soros neizravno podupire izraelske zločine time što podržava organizacije za rušenje Asada. Ako zaista želi učiniti nešto dobro onda bi se trudio da stvari popravi a ne da podržava zločinačke ideologije koje vode uništavanju.

Soros je agent novog svjetskog poretka.

Rusiji je očito bilo dosta ovog čovjeka i na kraju su mu zabranili pristup državi. Soroša i njegovu subverzivnu organizaciju označili su kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti.”

“Soroš je špekulant i samoproglašeni filantrop, a njegove malverzacije oslobođene od poreza su sastavni dio ratne mašinerije” – riječi su Williama Engdahla.

On je očito u pravu. Ali Rusija je više nego spremna odstraniti Soroša. Ako se ikad Soros ohrabri ući u Rusiju, nikada više iz nje neće izaći.

Rusija potresa same temelje novog svjetskog poretka i političkog sotonizma.

Veteranstoday.com | Webtribune.rs | Croative.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno