Connect with us

Kultura i vjera

Nadbiskup Puljić jasan: ‘Hrvatski biskupi ne prihvaćaju ratifikaciju IK niti interpretativnu izjavu!’

Objavljeno

- datum

Na zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije u svom govoru nadbiskup Želimir Puljić očitovao se i o Istanbulskoj konvenciji i zaključio kako hrvatski biskupi vjerni Učiteljstvu Crkve ne mogu prihvatiti Istanbulsku i njenu iterpretaciju, navodi IKA.

>> JE LI CRKVA (BAŠ) NEMOĆNA PRED NOVOPOGANIM CRKVENJACIMA?

 “Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio npr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer, taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo s općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt.”, prenosi narod.hr riječi nadbiskupa Puljića.

“Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog’ i ‘ženskog’ potpuno se ostvaruje ljudskost” piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br.7.). Njegov nasljednik, papa u miru, Benedikt XVI. napisao je da “gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca”. Jer “ako nema dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji”(2012.). Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju.”, ističe nadbiskup Želimir Puljić.

Pozdrav predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića s 56. plenarnog zasjedanja HBK, Zagreb 10.-12. travnja 2018., prenosimo u cijelosti:

1. Pozdrav nazočnim članovima HBK i gostima

Nalazimo se u drugom tjednu vazmenog vremena pa u ozračju uskrsnog otajstva sve vas srdačno pozdravljam i želim blagoslovljen rad na ovom 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Pozdravljam gospodina kard. Bozanića, apostolskoga nuncija mons. Giuseppea Pinta kao i vas oci nadbiskupi i biskupi, te nuncijeva suradnika mons. Blachowiaka. Drago mi je pozdraviti i ugledne predstavnike drugih biskupskih konferencija i biskupe goste: mons. Tomu Vukšića, vojnoga ordinarija u BiH i podpredsjednika BK BiH, mons. Stanislava Zorea, nadbiskupa ljubljanskoga i predsjednika Slovenske BK, mons. Ivana Penzeša, subotičkoga biskupa uime Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda.

 
Pozdravljam generalnoga tajnika mons. dr. Petra Palića. Prošle godine u ovo doba pozdravio sam ga kao prepošta kanoničkoga zbora i generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Danas ga pozdravljam kao novoimenovanoga hvarskoga biskupa. Čestitam, Eccellenza, i želim iskrenu dobrodošlicu u društvo apostolskih nasljednika kojima ste kao generalni tajnik odano služili. U ovoj godini dana dobro ste ušli u sve poslove ove zahtjevne ustanove, pa se nadam da ćete i dalje zauzeto kao i dosada vršiti povjerenu službu. Čestitamo kleru i vjernicima Hvarske biskupije, a dosadašnjem hvarskom biskupu mons. Slobodanu od srca zahvaljujemo, ne samo na predvođenju Božanskoga časoslova tijekom naših susreta, već posebice na zauzetosti oko misijske aktivnosti. Pozdravljam i glasnogovornika gospodina Ancića, kao i nazočne djelatnike obavijesnih sredstava kojima zahvaljujem što će izvijestiti javnost o ovom zasjedanja HBK.

Od redovitoga plenarnog zasjedanja jesenas u listopadu (2017.), imali smo 22. siječnja 2018., izvanredno plenarno zasjedanje HBK, te 14. ožujka 2018. dvadeseto zajedničko zasjedanje s biskupima Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

2. Što je na programu 56. plenarnog zasjedanja?

Bit će najprije riječi o tri dokumenta:

a. Tu je dokument HBK, „Da vaša radost bude potpuna” (Iv 15,11) – kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima” koji je priređen uz pomoć Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Katehezu se uvijek smatralo zadaćom cijele Crkve, a župna je zajednica subjekt i mjesto ostvarenja katehetskog djelovanja. Kao što znate radni tekst je bio dostavljen na javnu raspravu. Pozvalo se stručnjake iz teoloških i katehetskih disciplina, kao i vjernike laike neka se svojim promišljanjima, komentarima i prijedlozima uključe u njegovu doradu. Dokument je dorađen i dostavljen biskupima na ovom zasjedanju.

b. Tu je i drugi dokument, pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim vidicima kršćanskoga spasenja „Placuit Deo” (Svidje se Bogu). Pismo je napisano u duhu trajna crkvenog učiteljstva i naučavanja pape Franje koji je već do sada spominjao neke tendencije među ljudima koje su nalik poznatim drevnim krivovjerjima, pelagijanizmu i gnosticizmu. Razna krivovjerja razdirala su Crkvu od njezinih samih početaka. Sjetimo se apostola Ivana, koji kao starac iz Efeza piše „dječice, posljednji je čas! Pojavili su se mnogi antikristi, pa po tome znamo da je posljednji čas (1 Iv 2, 18). U starini su takve antikriste – krivovjerce nazivali „hereticima” (izbiračima) jer nisu uzimali cjelovit nauk, nego birali ono što im se sviđa. Davali su im naziv i „šizmatici”, a to znači otpadnici koji su se odijelili od crkvenoga zajedništva, pa kao lažni proroci i otpadnici razdirali samu zajednicu.

U ovogodišnjoj svojoj korizmenoj poruci papa Franjo upozorio je kako su vjernici često u „velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put”. A takve zavodnike slikovito je opisao da su nalik „šaptačima zmija” koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtije. Uz te „šaptače” Papa govori i o lažnim prorocima koje naziva „šarlatanima” jer „nude brza i jednostavna rješenja, a u svojoj obmani „igraju na kartu ljudske ispraznosti i taštine”, pa prodaju rog za svijeću. Poput „oca laži” (Iv 8, 44), koji oduvijek prikazuje zlo kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Zbog toga Papa poziva kršćane neka budu budni i oprezni, kadri razabirati i preispitati sve kako ne bi podlegli obmanama takvih lažnih proroka.

Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio napr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenu govorili su i pisali i sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer, taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovu ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt. „Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog’ i ‘ženskog’ potpuno se ostvaruje ljudskost”, piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br. 7). Njegov nasljednik papa u miru Benedikt XVI. napisao je da „gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca“. Jer, „ako nema te dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji” (2012.). Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju.

Kako se oduprijeti suvremenim antropološkim zastranjenjima? Gdje tražiti snagu, nadahnuće i pomoć? Budući da smo u uskrsnom vremenu kao orijentir i pomoć može nam poslužiti slikoviti obred paljenja uskrsne svijeće uz riječi „svjetlo slavno uskrsnulog Krista raspršilo tmine pameti i srca”. Samo uz svjetlo Krista Uskrsloga i pomoć odozgora bit ćemo kadri razabirati i preispitivati. A u druženju s njime osjetiti ono iskustvo učenika iz Emausa kako nam srce bolje kuca dok smo u društvu s njime i slušamo njegovo tumačenje Pisama (vidi Lk 24, 32).

c. Treći dokument o kojem će biti govora jest izrada nacionalnoga kurikula o „svećeničkom odgoju i izobrazbi” (Ratio nationalis). Prošle godine, naime, predstavljene su nove „Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi”, koje je objavila Kongregacija za kler. Temeljem toga općega dokumenta naša će Konferencija izraditi naš nacionalni „uputnik (kurikul)”. Uz osobitu pozornost koju Crkva posvećuje procesu odgoja i izobrazbe budućih svećenika, dokument ističe koliko je važno pomagati mladićima da se njihovo zvanje stabilizira, razvija i ostvari. A od kandidata zahtijeva da se „suobliče Kristu i postanu prepoznatljivim znakom Božje ljubavi među ljudima” (br. 40).

d. Ove godine održat će se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, od 15. do 16. rujna. Biskupi će biti upoznati o dosadašnjoj pripravi kao i o programu odvijanja samoga susreta. U studenome ove godine predviđen je pohod hrvatskih biskupa Ad limina apostolorum od 12. do 17. studenoga, kada ćemo obići Kongregacije i Urede Svete Stolice. Audijencija kod Svetoga Oca predviđena je 12. studenoga, pa će i o tomu biti razgovora.

Predsjednici pojedinih tijela, Komisija, Vijeća i Odbora HBK podnijet će svoje redovito godišnje izvješće. Uz neke izbore i potvrde bit će govora i o mandatima u tijelima HBK. Planira se završiti susret u četvrtak, kada je predviđena i konferencija za tisak u 12 sati.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

 
Izvor: ika | narod | croative.net

Komentari

Oglasi
Komentari

Kultura i vjera

Kardinal Bozanić izdao je jasne upute za borbu protiv Đavla: Ovo svi moraju znati!

Objavljeno

- datum

 10 PRAVILA ZA BITKU    Nemoj zaboraviti da Đavao postoji..

Svaki katolik koji svoju vjeru živi s neprestanom čežnjom za posvećivanjem svjestan je stvarnosti duhovnog svijeta i bitke u kojoj sudjelujemo od trenutka kad smo krenuli za Kristom.

Mons. Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, na jedan blagdan Cvjetnice, istaknuo je da valja svjesno, slobodno i odgovorno nastaviti životnu borbu, pa je iznio deset pravila za borbu protiv napasnika, Đavla:

1. Nemoj zaboraviti da Đavao postoji On ‘je lažac i otac laži’ (Iv 8,44). Prva laž kojom nas želi obmanuti jest da nas uvjeri da ne postoji.

2. Nemoj zaboraviti da je Đavao napasnik. On je napastovao Adama, Izraela i samog Isusa. On napastuje, stavlja na kušnju i potiče na zlo svakog čovjeka. Nemoj si umišljati da ćeš biti pošteđen ili da si neranjiv.

3. Nemoj zaboraviti da je Đavao veoma lukav i domišljat. On stalno vreba i postavlja zamamljive zamke, kao što je to učinio i prvom čovjeku, Adamu, kojemu je pokazao zavodljive strane zabranjenog voća koje je ‘dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno’ (Post 3,6).

4. Bdij: u očima i u srcu. I budi čvrst: u duhu i životu. Prvi papa, sveti Petar, potiče nas: ‘Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, Đavao, kao ričuči lav obilazi tražeći koga da proždre’ (1 Pt 5,8). A apostol Pavao kaže: ‘Jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima Đavolovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništva, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate’ (Ef 6,10- 13).

5. Čvrsto vjeruj u Kristovu pobjedu nad napasnikom. Ta te vjera čini sigurnim i nepokoljebljivim nasuprot svim napastima. Krist je najjači. On je rekao: ‘Ako Ja po Duhu Božjem izgonim đavle, zbilja je došlo k vama Kraljevstvo Božje’ (Mt 12,28)

6. Imaj uvijek na pameti da te Krist čini dionikom svoje pobjede. Kao što je učio sv. Ćiril Jeruzalemski: ‘Krv žrtvovanog jaganjca, Krist Isus je snaga koja tjera demone’ .
To je milost sakramenta, posebno Euharistije. To je milost koju nam pruža Crkva i u blagoslovinama, kao stoje to blagoslovljena ili sveta voda.

7. Slušaj Riječ Božju. Sveti Petar nasuprot Đavlu kao ‘ričučem lavu’ potiče nas: ‘Oprite mu se stameni u vjeri’ (1 Pt 5,9). Vjera se rađa i hrani u slušanju Riječi Božje, koja je ‘nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi’ (Ps 119,105).

8. Budi ponizan i svjestan svoje krhkosti S pouzdanjem se trebamo predavati Gospodinu koji je za nas molio ovako: ‘Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga’ (Iv 17,15)

9. Uvijek moli, bez prestanka moli. Borba i pobjeda u napasti moguća je samo pomoću molitve. Isus u molitvi pobjeđuje napasnika. On nam govori: ‘Bdijete i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo’ (Mt 26,41).

10. Klanjaj se Gospodinu, Bogu svome, njega jedinoga časti i njemu jedinome služi tamo gdje raste dobro, slabi zlo; to je načelo i naravnog zakona. Sredina u kojoj je dobro u cijeni, u kojoj se o dobrim stvarima govori, u kojoj se dobra djela opaža i dobre vijesti prenose, slabi privlačnost zla. na taj stil života potiče nas Isus kada kaže: ‘Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce’ (Mt 6,21).”

“Svi zajedno više gajimo pobožnost Duhu Svetomu. Razvrat je kao prije općeg potopa. Neprijatelji pripravljaju novi Veliki petak. Bog mora biti ubijen. Ne napadaju samo neke članke vjere ili pojedine moralne zasade, već se sve napada. Izvanredna vremena traže izvanredna sredstva, a to je Duh Sveti sa sedam svojih darova.” (Blaženi kardinal Alojzije Stepinac, 16. prosinca 1958.g.)

Objavljeno u enciklopedijskom priručniku pobožnosti Katoličke Crkve  foto: Pinterest

izvor: Vjera

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

(VIDEO) O OVOME BRUJI CIJELI SVIJET: Iz Isusovog groba…

Objavljeno

- datum

 Ljudi bruje, nitko ne zna što se zapravo događa…   Na snimci koja ovih dana obilazi svijet, i koju su prenijeli vodeći svjetski mediji prikazan je kamen pomazanja u Jeruzalemu s crvenim mrljama na sebi. Riječ je o kamenu za koji se vjeruje da je na njemu Isus pomazan i pripremljen za ukop.

Video se proširio nevjerojatnom brzinom, a objavio ga je Galilejac Nicola Kanaan koji je rekao da je on bio prisutan kad je krv, odnosno crvena tekućina bila procurila s ploče. Dodao je i da je izraelska policija nakon događaja osigurala to područje. Događaj se navodno, kako on tvrdi, dogodio prije pravoslavnog Uskrsa, dakle prošli tjedan u crkvi svetog Groba, najsvetijem mjestu kršćanstva.

Na tisuće i tisuće ljudi pregledalo je ovu snimku i mišljenja su razna.

Problem je u tome što je slična snimka objavljena još 2015. godine na izraelskom.

Međutim, ni tada nije otkriveno jesu li crvene mrlje na ploči krv ili nešto drugo. Iako o snimci priča cijeli svijet, već tjedan dana, tek u ovaj petak snimke su objavili i Daily Mail i The Sun  što bi značilo da rasprava, kao i pitanja diljem svijeta ne prestaju, unatoč tome što takav video već postoji.

Jedni tvrde da je sve istina, a drugi da je laž, postoje i oni koji tvrde da se sve namjerno skriva i da ploča uistinu krvari.

Pogledajte snimku koja je izazvala pravu pomutnju ovih dana u kršćanskom svijetu:

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Kultura i vjera

Nadnaravni susret muslimana s Isusom Kristom u bolnici: Evo što se dogodilo!

Objavljeno

- datum

Dr. Nasir Saddiki je bio musliman do mističnog susreta s Gospodinom Isusom Kristom. Nakon što je hitno prevezen u bolnicu jer mu se iznenada pojavila neka smrtonosna bolest nalik gubi, dobio je visoku temperaturu a neki od organa počeli su otkazivati. Liječnici su predvidjeli da će biti mrtav do jutra. No, te noći u njegovu sobu došao je Isus i rekao: “Ja sam Bog kršćana. Ja sam Bog Abrahamov, Bog Jakovljev, Bog Izakov.”
Bolest se počela povlačiti već istoga trena, a on je postao kršćanin.

Izvor: novizivot.net

Komentari

Pročitajte cijeli članak

Facebook

Popularno