Connect with us

Društvo

Nacija čeka financijsko izvješće ‘transparentnog Mosta’

Published

on

SUMNJIVA TREĆA OPCIJA     Most je nova obmana dalmatinske Orjune. Niti jedna politička opcija nije prije izbora toliko frenetično obećavala reforme, a da na vlasti nije donijela bilo koji zakon u smislu obećanja. Sve je to očekivano, ali tko je financirao takvu “alternativu”?

Mostovci su glumili obranu nacionalnih interesa u korupciji INA-MOL, da bi istovremeno prodali Končar i omogućili privatizaciju Podravke, Petrokemije, ACI-a i Croatia Airlinesa. Nesposoban za bilo kakvo konstruktivno i konkretno djelovanje, psihoterapeut Božo Petrov postao je podvojena osoba i opozicija samome sebi, odnosno svome koalicijskom partneru. Mostovci su najavili stručnjake, da bi bivši zastavnik JNA kao smijenjeni ministar (ne i tehnički ministar, kako nam se podmeće) postavljao na visoke pozicije svoje susjede. Nakon njegovog “čišćenja” prijavljenih prebivališta, imamo oko pola milijuna birača viška, dovoljno za namještanje izbora. Registar branitelja je točan, objavljen i na raspolaganju Srbiji i njenoj regionalnoj jurisdikciji, a lažni birači ostaju “državna tajna” vladanja.

Sve suprotno od obećanog

Vladu nije srušio HDZ nego heterogeni Most i njegov psihijatar Božo Petrov, koji je poremećeno tražio ostavku svog koalicijskog partnera. Naravno da Tomislav Karamarko zbog svog osobnog dostojanstva i dostojanstva HDZ-a na te ucjenjivačke poteze Mosta nije mogao pristati, i to je bio početak pada vlade od stoprodajukoje smo očekivali lustraciju, što može biti prvi cilj cijele te igre. Petrov i njegov Most pokazali su se izuzetno neodgovorni, neozbiljni i nestručni glede svih razina vlasti, glede svih državnih resora. U prijevodu, diletantski su se ponijeli i lažno predstavili kao moralna vertikala i zaštita nacionalnih interesa.

Jedno od glavnih predizbornih obećanja Mosta bila je profesionalizacija javne uprave, postavljanje stručnih kadrova, reforma regionalne i lokalne samouprave (teritorijalni preustroj) te reforma monetarnog sustava. Kada su mostovci shvatili da će biti odlučujući faktor prilikom sastavljanja nove vlade, odjednom su porasli njihovi apetiti, pa su tražili veći dio kolača nego što im po rezultatima izbora pripada. Tako su krenule različite ucjene od strane Mosta. Želimo ovo i ono ministarstvo, ovo i ono javno poduzeće, i prikrivenu kontrolu svih struktura. Nastupila je bjesomučna grabež za pozicije na svim razinama, tolika da su HDZ-u blokirali ministre i njihove suradnike u resorima koji su HDZ-u pripali. Kako mostovci nisu imali dovoljno kadrova za zapišani teritorij, ministrima su postali njihovi bliski prijatelji i poznanici, uglavnom iz Metkovića i okolice. Na kraju je ponestalo i poznanika, pa su se mostovci počeli grčevito boriti za svakog namještenika SDP-a i HNS-a, sve samo da ne zasjedne netko iz HDZ-a.

Ako je toliko principijelan koliko se hvali, zašto Petrov ministre iz svoje kvote nije izabrao na javnom natječaju? Zar RH nema kvalitetnijeg stručnjaka za ministra gospodarstva od Tomislava Panenića. Zar Ivan Lovrinović nije bio puno kvalitetnije rješenje? Pomislite koliko je sposobniji glede fiskalnih i monetarnih problema, koliko je više makro razine, koliko zna više o konkretnim rješenjima. Tomislav Panenić bio bi bolji na poziciji ministra regionalnog razvoja i EU fondova, jer je dugo bio načelnik općine koja je povukla novce iz EU fondova, tako da je upoznao teritorijalni ustroj i funkcioniranje JLS-a i JRS-a.

Eliminacija monetarne reforme 

Zar iskusni pravnik Juro Martinović nije imao legitimitet za ministra pravosuđa, koje bi znao reformirati? Most i Božo Petrov u potpunosti su razočarali svoje birače kroz odbacivanje reforme monetarnog i financijskog sustava, na kraju i kroz potpuno ignoriranje ekonomije. Tako oni shvaćaju slobodno tržište. Bivši mostovac Ivan Lovrinović bio je prvi na listi u II. izbornoj jedinici i osvojio skoro 10.000 preferencijalnih glasova, da bi ga Petrov glatko eliminirao na diktat krupnog kapitala. S promjenom Zakona o HNB-u snažno bi se ojačala uloga HNB-a u gospodarstvu. Omogućilo bi se jeftinije i dostupnije kreditiranje poduzeća, države i stanovništva. Za RH je životno potrebno ukidanje toksičnog II. mirovinskog stupa i valutne klauzule. Društvenjaci Božo Petrov i Nikola Grmoja nemaju blage veze o ekonomiji, a kamoli kako reformirati monetarni i fiskalni sustav, da ne spominjemo operativno provođenje takvih zadaća. U procesu koji su najavili, oni su neznalice. “Pročišćeni” Most je na neki način slika ovakve RH – devastiran je kadrovski i moralno.

MOST-ovci vole govoriti da su oni zaštitnici nacionalnih interesa, pa su korupciju INA-MOL iskoristili za detroniranje Tomislava Karamarka. Kada je Karamarko pao, sve je najedanput prihvatljivo. Vlada je na telefonskoj sjednici i mimo javne rasprave (!) donijela kriminalnu odluku s kojom je skinula s popisa tvrtke od strateškog i posebnog državnog interesa – ACI, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia Banka, Petrokemija iz Kutine, Končar elektroindustrija, Podravka i Croatia osiguranje. Tako su telefonski (!) omogućili privatizaciju tvrtki od strateškog značaja za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Dvolično i licemjerno!

Kutinska Petrokemija jedan je od oslonaca hrvatske poljoprivrede, ključ zaposlenosti Sisačko-moslavačke županije. U prvoj polovici 2016. godine Petrokemija je poslovala s dobiti i imala rast dionica. Kako se na listi privatizacije našla Podravka? Koja je najvažnija domaća prehrambena kompanija. Koja nikada nije bolje poslovala – u 2015. godini zabilježila je dobit na razini 100 milijuna kuna i prihode blizu 2 milijarde kuna. U prvoj polovici 2016. godine Podravka je zabilježila rast prihoda od prodaje za preko 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovih smo dana svjedoci kako financijski inženjering preko domaćih mirovinskih fondova želi Podravku utrpati u ruke Atlantic grupe, koja bilježi pad prihoda od prodaje za preko 3 posto i pad dobiti u prvoj polovici 2016. godine u odnosu na isto razdoblje lani. Onoj Atlantic grupi kojoj se poslovanje bazira na kupovini brandova, a ne na razvijanju vlastitih. Vidljivo je kako se poslovanje Atlantic grupa narušava. I sve to događa se nakon što je Atlantic grupa investicijski usmjerena na Sloveniju, onda kada je bilo potrebito spajanje s Podravkom. Most je također sudjelovao u prodaji Končara mirovinskim fondovima – 20 posto dionica prodano je za mizernih 360 milijuna kuna, daleko ispod cijene, jer je godišnji prihod skoro 3 milijarde kuna, a neto dobit u 2015. godini prešla je 150 milijuna kuna. Zar nacionalni interes nije zadržati spomenute tvrtke? Gdje se skrila briga Mosta i Petrova za nacionalne interese? Nadam se da će birači prepoznati privatni interes i političku korupciju.

Luka Horvat/croative.net

 

Komentari

Društvo

Predrag Mišić: Milorad je shvatio da je politička prošlost…

Published

on

Na ispade saborskog zastupnika Milorada Pupovca u Saboru u srijedu reagirao je vukovarski branitelj i član HKS-a Predrag Mišić Peđa, postom naslovljenim – BEZ PRESEDANA

Jedini zaključak koji mogu donijeti je da je gospodin Milorad shvatio da je politička prošlost i da više nema kredibilitet predstavljati srpsku nacionalnu manjinu – Piše Mišić.

Vi, gospodine Pupovac, nikada niste htjeli graditi suživot i sad vam je došao kraj.

U Hrvatskom saboru, ne pamtim  takvu drskost, prostačenje i vrijeđanje samo zato što netko misli drugačije.
Nazivati nekoga citiram “pede*činom” i huljom i od tebe je Milorade previše. Što je sljedeći korak? Batinanje

Koristeći sabornicu da bi liječio svoje frustracije, uvidjevši da gubi tlo pod nogama, kao ranjena zvijer obrušio se na sve koji razmišljaju drugačije.
Opet koristiš srpsku manjinu kao živi štit.

Gubiš Milorade, pogledaj koliko si glasova dobio.

Ti si prošlost

A od predsjednika sabora tražim najoštriju osudu i sankcije. Gospodine premijeru Plenkoviću, hoćete li i ovo okarakterizirati kao slobodu govora ili govor mržnje što svakom normalnom je.

A da, umalo da zaboravim, sve što ste nabrojali i vama istom mjerom, napisao je vukovarski branitelj Predrag Peđa Mišić

Komentari

Continue Reading

Društvo

RUŠE LI SRBI RVL!? BUKIĆ IM ODGOVORIO: “Ligi je kraj ako ne želite igrati u Dalmaciji!”

Published

on

Pitanje je, odgovara li srbskom VS-u uopće nastavak igranja u Regionalnoj vaterpolskoj ligi, pa sad ovo koriste da se elegantno izvuku iz nje…

“Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL ” – rekao je dopresjednik i direktor HVS-a Perica Bukić.

Na ultimatum iz Beograda u kojem srbijanski klubovi ne žele igraju u Splitu ni 200 kometara od Splita (a to znači praktično, u cijeloj Dalmaciji) priopćenjem se oglasio Hrvatski vaterpolo savez.

“Slijedom sastanka čelništva Vaterpolskog saveza Srbije održanog 13. veljače 2019. sa vodećim ljudima srpskih klubova koji se natječu u Regionalnoj vaterpolskoj ligi (RVL), Hrvatski vaterpolski savez izražava iskreno žaljenje donešenom odlukom svojih sportskih kolega iz Beograda.

Donešen zahtjev i zaključak Vaterpolskog saveza Srbije i tamošnjih klubova nažalost u praksi nije provediv što jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige. Duboko vjerujemo da se rješavanju situacije moglo drugačije pristupiti, posebice nakon službenog uručenog dopisa Policijske uprave Splitsko-dalmatinske kojim se jamči sigurnost svim budućim sudionicima vaterpolskih nadmetanja, a koje je upućeno Povjerenstvu za natjecanje.

Hrvatskom vaterpolskom savezu, a uvjeren sam i hrvatskim klubovima potpuno je neprihvatljiva predložena solucija da se sve utakmice naših čak 7 klubova (Jadran, Mornar BS, POŠK, Jug CO, Solaris, Zadar 1952 i Galeb MR) igraju u gostima.

Izražavajući još jednom žaljenje i apsolutnu osudu incidenta koji se dogodio u Splitu, moram naglasiti i da je potpuno nemoguće ostvariti zahtjev VS Srbije. 

Kada bih karikirao, da bi udovoljili njihovim zahtjevima morali bi sagraditi olimpijski bazen u Gospiću koji je prvi veći grad udaljen više od 200 kilometara od Splita.

Stoga se odluka VS Srbije o neigranju u Dalmaciji može iščitati nažalost jedino kao njihovo odustajanje od RVL.

Smatram da nije u duhu partnerskih i sportskih odnosa donositi ovakve radikalne odluke bez ikakve prethodne konzultacije s ostalim savezima članicama RVL, a prije svega s HVS-om kao direktno uključenim.

Vezano uz sve navedeno, ako su klubovi iz Srbije spremni odigrati završnicu ovosezonske RVL kako je to propozicijama i predviđeno, mi u Hrvatskoj ćemo takav stav podržati. 

Ako Vaterpolski savez Srbije uistinu ustraje s namjerom da više ne žele igrati u Dalmaciji, očigledno je da liga u dosadašnjem format više neće egzistirati. 

Regionalna vaterpolska liga je podsjećam, stvorena na zajedničku inicijativu i u svjetlu zajedničkih interesa, te kako smo je formirali jednako tako je možemo i prekinuti.

Hrvatski vaterpolski savez će u najkraćem roku poslati svoj stav Vaterpolskom savezu Srbije na koji ćemo čekati službeno očitovanje.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

Očito Srbi imaju neke druge razloge, pa su ovaj incident iskoristili da možda potiho napuse Ligu – čuje se u kuloarima…

foto: screenshot

Komentari

Continue Reading

Društvo

Žuti prsluci zbog cenzure napuštaju Facebook i odlaze na ruski VK

Published

on

Susret Macron – Zuckerberg – je li dogovorena suradnja (protiv žutih prsluka?) – Izvor: Twitter

KAKO FRANCUSKA VLADA ‘SURAĐUJE’ S FACEBOOKOM Bježeći od cenzure na Facebooku, Žuti prsluci “sele” malo pomalo na rusku društvenu mrežu VKontakte. Sputnik je razgovarao s organizatorom društvenih grupa kako bi razjasnio novonastali fenomen.

Odnedavno na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK), jedna grupa Žutih prsluka broji više od tisuću članova. Najveća grupa Žutih prsluka koju zovu Info Blokada Žuti prsluci već ima više od 2.500 članova. Baš kao i na Facebooku, ove stranice sadrže informacije o blokadama, kao i video zapise i slike snimljene tijekom prosvjeda u francuskim gradovima. Većina publikacija je na francuskom jeziku.

Nakon što je otkriven ovaj fenomen, na pitanje zašto se sve više žutih prsluka mobilizira na VK, odgovor je bio jasan: “Želimo biti anonimni zbog “ogromne cenzure” na Facebooku. Mnogi prosvjednici preferiraju rusku alternativu”.

“Facebook je služio za komunikaciju na početku pokreta i za mnoge Žute prsluke je i dalje glavni komunikativni kanal. Međutim, postoji velika cenzura čim krenemo komunicirati između grupa kako bismo se okupili“, tvrdi sugovornik Sputnika.

Kaže da se osobno suočio s “velikom cenzurom”. Kontinuirano mu je zabranjen pristup grupama Facebooka i po nekoliko dana. Na kraju je bio potpuno blokiran pod izgovorom da “robot detektira anomalije”.

“Ponovno sam otvorio još jedan račun, još uvijek na Facebooku […] i ponovno oformio grupu s više od 1.500 članova, ali sam iznova bio žrtva cenzure. Slike su izbrisane bez ikakvog razloga, jer nikoga nisu vrijeđale. Na kraju je pristup računu blokiran”, ogorčeno objašnjava sugovornik.

Nakon svega, odlučio ja otvoriti grupu na ruskoj mreži VK, koju uzima za mjesto slobode gdje je moguće organizirati se bez cenzure.

Žuti prsluci na VK mreži

Upitan o tvrdnjama francuske vlade koja optužuje ruske medije, uključujući i Sputnika, za uplitanje u francuske unutarnje poslove, ovaj žuti prsluk napominje da su te izjave “bez osnova”.

“Vlada je toliko očajna da će optužiti mog psa da ohrabruje žute prsluke. Da, oni mogu reći da Rusija stoji iza svega, ali mi znamo da to nije istina”, završava žuti prsluk.

Također je podsjetio da je u svibnju prošle godine Emmanuel Macron upoznao Marka Zuckerberga. Prema Sputnikovom sugovorniku, “vjerojatno je” postignut određeni “sporazum između njih”.

Podsjetimo, nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka, francuski predsjednik najavio je nadolazeće partnerstvo između vlade i Facebooka. Društvena mreža pristala je otvoriti svoja vrata za “četiri do pet stručnjaka” koje je imenovala francuska vlada kako bi im pokazali kako se moderiraju komentari.

Kontaktiran od strane BFM TV-a, Facebook je uvjerio da “nije dobio zahtjev od francuske vlade za suzbijanje sadržaja vezanog uz događaje”.

Ipak, mnogi žuti prsluci okrivljuju platformu koju je osnovao Mark Zuckerberg da djeluje protiv njih. Primjerice, nakon izmjena sredinom siječnja na Facebooku, “Službeni žuti brojač članova” smanjio se za gotovo milijun članova. Brojač je umjesto 2,8 milijuna pokazao 1,8 milijuna članova.

Izvor: SputnikNews

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno