Connect with us

Tvrtko Dolić

Na čelu RH redovno je najveće zlo

Published

on

 MOĆ SUSPENDIRA EMPATIJU      Konfliktna preslagivanja parlamentarne većine pokazala su da ovu zemlju vode osobe bez ljudskog dostojanstva. Koja god stranka pobijedi, vlada ista banda, iskazujući odsutnost bilo kakve ljudske empatije.

Andrej Plenković ovih me dana oduševio kako je mudro pospremio Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića. Odite vi na razinu niže, u lokalne vode, pa budite desnica Milanu Bandiću. Tako smo dobili triper situaciju da Bruna i Zlatko traže od Milana uklanjanje Titovog imena s zagrebačkog Kazališnog trga, i da istovremeno Bruna i Zlatko nastupaju kao žestoki tuđmanovci, a upravo je Franjo Tuđman zadržao Titovo ime na našim najljepšim trgovima i na našim najljepšim ulicama. To opet znači da je došlo vrijeme da se još jedanput zamjerim polovici nacije ukazujući na tajni protuhrvatski identitet “prvog hrvatskog predsjednika”. Onoj polovici nacije kojoj je Tuđman narkotički nadomjestak za Tita. Znate, polovicu svog života Tuđman je proveo kao Titov bandit, i to ne mogu poništiti nikakve teze o “generalu JNA koji je uskrisio Hrvatsku”. Tuđman je Tita oponašao i svojom ceremonijalnom odjećom. Imamo neugodnu činjenicu da se na čelu ove manje ili veće Hrvatske izmjenjuju najgore osobe, već stotinu godina, od 1918. do 2017. Najnovija znanstvena saznanja pokazuju da to nije loša sreća nego pravilo. Vlast kvari osobu. Nego, je li Andrej Plenković toliko politički spretan, ili konce vuče netko moćniji od Plenkovića? Zašto Plenković svako malo čačka Rusiju? Plenković je 2011. pokušao ući u HNS dok je tu stranku vodio Radimir Čačić. I eto, u utorak se Čačić pojavio iza Plenkovića, koji je opet u koaliciji s Predragom Štromarom, koji je opet poražen od Čačića na lokalnim izborima. Nema tu stranačkog profila, nema ljudskog dostojanstva, nema ničega.    

Kirurško odstranjivanje empatije

Dakle, Hrvati za konačno moraju obustaviti neuspješnu potragu za tim jednim jedinim poštenim sunarodnjakom, jer kada takav preuzme vlast, njegovo poštenje nestaje. Famozni Ante Starčević, idejni otac šire Domovine, one ugušene u hrvatskoj krvi, ostao je dostojanstven do kraja svog života samo zato što nije došao na vlast. Hrvatski tribun Stjepan Radić likvidiran je 1928. u Beogradu kao hrvatski zastupnik. Ostat će zapisan u sjećanju hrvatske nacije kao veliki mučenik, ali je i njegov ego uzdraman ulaskom u pišljivi balkanski beogradski parlament. Nakon što je u Beogradu smrtonosno ranjen, naš Stipan umire u Zagrebu. Više ga nije mučila nepodnošljiva porobljenost Hrvatske, nego činjenica da je njemu osobno došao kraj. Hrvati su čekali na Radićev poziv na otcjepljenje od Jugoslavije, a on je počasno ispraćao samog sebe. Kada NDH pada, Ante Pavelić još uvijek vjeruje u svoju neuništivu sudbinu, i povratak Hrvatske do Drine. Poput Stipana, i Ante umire od posljedica ranjavanja, daleko od Zagreba. Nerado spominjem našu tragičnu povijest, jer je sramota pisati o kolosima Anti Starčeviću, Stjepanu Radiću i Anti Paveliću u istom tekstu u kojemu spominjem jade poput Franje Tuđmana, Stipe Mesića i Andreja Plenkovića.

Koja je ovo zemlja? Pleso je funkcionirao 24 ure dnevno. Ali eto, pojavio se trend da država treba nadoknaditi troškove nekog aerodroma za takvo dežurstvo. Koncesionar zagrebačke zračne luke dva je puta poskupio svoje usluge. Što se sve valja iza tog projekta u okvirima privatizacijske pljačke? Novost je takozvani “dvosmisleni nadzor”, koji nitko ne zna objasniti. Kada se u zrakoplovu spuštate na naš glavni aerodrom, dočeka vas to ime Franjo Tuđman, koje s zrakoplovstvom nema veze. Može se reći da simbolizira privatizacijsku pljačku. Osim toga, Franjo je na našem Križnom putu jahao konja, kao jedan od čuvara. Bilo bi zgodno da je u nazivu aerodroma dodano Tuđmanovo kodno ime Praeses, onako kako se Josipu Brozu pripisuje kodno ime Tito. Nadimak Praeses pojavio se ovih dana na internetskim portalima kao Tuđmanovo udbaško i/ili kosovsko kodno ime. Tuđman je povremeno govorio o tome da je bio Titov miljenik i da ga Tito “zaštitio od pakovanja”. Što bi to trebalo značiti nama ostalima? Naprotiv, zbog toga smo trebali zabraniti Tuđmanu da obnaša bilo kakve javne funkcije. Dakle, Bruna i Zlatko! Tuđaman je 90-tih zadržao Titovo ime na našim najljepšim trgovima i na našim najljepšim ulicama, na zadovoljstvo Milana Bandića i drugih titoista. Svi se titoisti i pripadna doušnička mreža kriju iza lažnog nacionalnog pomirenja, kroz koje su nas nastavili jahati, a to koristi i svaka nova vladajuća garnitura. Iza Tita dolazi Tito. Tuđmanovo ime imamo na sve strane, na trgovima i ulicama hrvatskih gradova. Jeste li se ikada zapitali zašto svi lopovi u ovoj zemlji slave Franju Tuđmana? Na kraju Tuđmana uzdiže i bivša Partija. Tuđmana slave i u takozvanoj Republici Srpskoj u BiH, kojoj je Tuđman ključni kum, mimo sve međunarodne pravne norme, jer je Hrvate u BiH zastupao Krešimir Zubak, koji je odbio potpisati Daytonski sporazum. Sve je to vražja rabota, jer se pakt HDZ – SDP prenosi na djecu i unuke udbaša, kosovaca i komunjara. Most je otvorio komunističke arhive, pa je odstranjen iz vlasti.

Spasa nam nema. Vlast podiže adrenalin u organizmu, raste agresivnost, stiže i novi pubertet, pa smo 90-tih imali tu preobrazbu pokojnog Franje Tuđmana kao hrvatskog predsjednika. Umorni starac na kraju svog života prometnuo se u nepobjedivog teniskog šampiona. Godinu dana ranije šepuckao je doma nemoćno do svoje fotelje i “pokrivao se dekicom da zašpara na struji”. Franji su 1989. popuštala koljena. Kako pokazuju najnovija znanstvena istraživanja, nedostatak empatije nije bio Tuđmanov osobni grijeh, nego prirodna zakonitost. Najgori jugoslavenski aparatčiki prepoznali su novu priliku da se vrate ili ostanu na vlasti, pa su počeli vikati po hrvatskim gradovima, glumeći najveće hrvatske domoljube. Udba je kreirala Tuđmana disidenta. Starček koji je šparao na struji, glatko je i jeftino prodao hrvatske banke. I na kraju 20. stoljeća podario nam divlji kapitalizam. Vlast oštećuje mozak i to je veliki problem “demokracije”. Vlast i moć potiskuju empatiju. Možemo reći da se empatija na razini menadžera korporacija gleda kao velika mana, kao i u svim drugim poduzećima ili institucijama. Tko nije u stanju hladno otpustiti zaposlenika potvrđuje se kao nesposobna osoba. Diplomacija od svojih operativaca traži stalno pozivanje na civilizacijske vrijednosti, uz istovremenu totalnu neosjetljivost za malog čovjeka. Profesionalni zastupnici ugroženih društvenih skupina najčešće su “osobe” bez ljudske duše. Na državnoj razini odvijaju se mnogi procesi koji traže jak želudac, pa visoki dužnosnici gledaju svoje glasače kao dosadne muhe. Prevladavaju interesi velikih korporacija i snažnijih sila, toliko da premijer i/ili predsjednik vide naciju kao smetnju.

Što je prava ljudska priroda?

Sukhvinder Obhi, neuroznanstvenik s ontarijskog McMaster University nije iznenađen pojavom seksualnog nasilja u dvije kanadske institucije. “Moć usađuje pojedincu osjećaj da je potomak samog Mesije, da je seks simbol čak i onda kada ljepotu u njemu prepoznaje samo njegova majka” – kaže nam Obhi. “Vlast ne mora biti korupcija, ali vlast korupciju omogućava, olakšava.” Američki psiholog Stanley Milgram je 1961. na New Havenu testirao spremnost osobe na suprotstavljanje ili odbijanje poslušnosti autoritarnoj osobi, ako zahtjevi dolaze u suprotnost s njihovom savješću ili moralnim načelima. Milgram je pokušao socijalno-psihološki objasniti zločine nacizma, kao i teoriju “Nijemci su drukčiji”, u smislu da ih karakterizira poslušnost prema nadređenima. I zaista, velik broj podređenih osoba izvršavao je zahtjeve bez prigovora. Milgramova metoda prelazila je granice dopustivog. “Učitelj” bi “učenika” kažnjavao strujnim udarima. Oko 65 posto “učitelja” koristilo bi smrtonosan intenzitet strujnog udara. U svome poznatom djelu “Luciferov efekt”, američki psiholog Philip Zimbardo opisuje eksperiment sa “zatvorenicima”, koji je 1971. proveo na Stanfordu. Početno je 18 studenata podijelio u dvije skupine, zatvorenike i čuvare. “Zatvorenici” su uhićeni iznenada, kada nešto takvo nisu očekivali. Bili su pasivni i pokazivali znakove depresije. Ipak, pobunjenik među “zatvorenicima” pojavio se već drugi dan. Jedan “zatvorenik” započeo je štrajk glađu. Moć je snažno djelovala na “čuvare”, napose na njihovu društvenu percepciju, na njihove spoznajne mogućnosti, i na njihovo ponašanje. “Čuvari” su iskazali dominaciju, pa i sadističko ponašanje. Zanimljivo, s lakoćom su kontrolirali ovisnike o nikotinu.       

Na Harvard Bussiness School, psihologinja Amy Cuddy je u svome laboratoriju dokazala da moć kod muškaraca potiče lučenje seksualnog hormona testosterona, kao i potrebu za rizikom, u smislu financijskog kockanja. “Ako djeluješ s pozicije moći, počinješ razmišljati s pozicije moći” – komentirao je David Brooks. Zajedno sa Susan Fiske i Peterom Glickom, Cuddy je razvila takozvani model stereotipa. Američki psiholog Adam Galinsky s Columbia University u svojim je istraživanjima utvrdio da moć dovodi do toga da osoba gleda svijet kao manje opasno mjesto. Svakome onome tko napravi uspješnu karijeru ovaj svijet postaje savršen. Svi koji ugrabe više od ostalih pozivaju da na život gledamo pozitivnije. Ugroženost povećava seksualni nagon, ali ga potiče i porast moći. Prema istraživanju Johna Manera na Florida State University, kod moćnika dolazi do većeg seksualnog očekivanja od strane podređenih. Prema znanstvenim saznanjima Susan Fiske s Princetona, moć povećava zanimanje za poopćene informacije, one u kojima se ne navode konkretni pojedinci i konkretni podaci. Osobe koje postaju moćne počinju ignorirati druge. Kada zajedno ulijete rast moći, povećanje testosterona, prihvaćanje rizika, tendenciju prema stereotipima, pad empatije, dobijete jako opasan koktel, kaže nam Sukhvinder Obhi.

U koje se zlo preobratio Andrej?

Svaki komentar inteligentnog Borislava Ristića donosi novi pogled na temu o kojoj govori. U Večernjaku od subote, Ristić naglašava da se praktično sami vraćamo u predsoblje Unije, kao da nas tek čeka pridruživanje, “samo da bi se premijer Plenković svidio svojim kolegama iz EPP-a, odnoseći se prema hrvatskom društvu s istim onim mentorskim prijezirom kao još nedovoljno europskim i loše strukturiranim. Tako premijer iz sebičnih razloga šalje u svijet negativnu sliku o nezrelosti hrvatskog društva kako bi on sam ispao što bolji.” Napomenut ću da se to može gledati i kao novoaplicirana metoda Jovana Raškovića, psihijatra koji je tvrdio da su Srbi lud narod. Tako “plemeniti dobrica” zajaše zaostalo mnoštvo kao bolji čovjek od svih njih. To je u tome smislu nedopustivo. Uobičajeno je da se političari služe jezikom naroda, dok kod nas Plenković nastoji u svakom svome obraćanju naciji pokazati da je on sam iznad uobičajene komunikacije među Hrvatima. Plenković govori o “transformaciji hrvatskog društva”, a obrazac je on sam. Umjesto tranzicije oslobođene pojedinačne prilagodbe, sve konvergira prema novom Velikom Vođi. Ristić naglašava da se takva transformacija može provesti samo autoritarno, ona je na svoj način diktatura, represija. “Zagovornici takvih politika, u namjeri da se svide svakome, brišu sve identitete i pretvaraju politički život u neprepoznatljivu smjesu ničega.” – kaže nam Ristić.

Da bismo danas sebi pomogli, trebali bi najprije izliječiti premijera Andreja Plenkovića, koji prolazi već treći pubertet u njegovom nizu pomaka u protuhrvatskom hranidbenom lancu. Plenković se najprije uz pomoć asocijacije Vesne Pusić, Stipe Mesića i Budimira Lončara probio u niže strukture “naše” vanjske politike, tu utvrdu neradnika i nerada, koje ne brine bilo kakva srbijanska jurisdikcija na teritoriju RH. Nakon toga je Plenković na listi HDZ-a postao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, a danas obnaša najvišu funkciju u SRH/RH. Gubitak empatije više je nego prepoznatljiv. Plenković je iskoristio neke domoljube da dođe na vlast u HDZ-u i u državi, a onda je iste hladno odstranio. Svakodnevno doživljavamo njegovo ruganje izmučenoj, pokradenoj i skoro istrijebljenoj naciji. Krenuo je s kupnjom Ine kroz nabijanje cijene Ine, pa onda uključio privatizaciju HEP-a, pa je u tome zločinu prema naciji onemogućen od strane Mosta, pa je odstranio Most i ponovno agresivno vraća kupnju Ine i prodaju HEP-a. A Mađari cijelo vrijeme izvlače naše rezerve nafte i plina. U međuvremenu je Plenković pokrenuo nezamislivu privatizacijsku pljačku kroz lex Agrokor. Dražen Bošnjakovića je kao ministar pravosuđa u vladi Jadrnke Kosor postao otac ovog “našeg” fašističkog Ovršnog zakona, da bi Plenković neki dan istog Bošnjakovića postavio za ministra našeg pravosuđa u svojoj vladi. S tim udesom simbolički koincidira Plenkovićeva izmjena Ovršnog zakona. Poboljšanje je nevjerojatno – nešto je podignuta ljestvica ovrhe: osobi s dugom do 20 tisuća kuna ne može se ovršiti jedina nekretnina. Znači, ako dugujete pišljivih 20 tisuća i jednu kunu, ostajete bez svog jedinog doma, bez svog obiteljskog dvorca. Mijenjaju se ministri pravosuđa, a srbijanska regionalna jurisdikcija ostaje. Hrvatska nije niti pokušala uvjetovati otvaranje 23. poglavlja u pregorima Srbije za pridruživanje Uniji. Zamislite da je Njemačka nakon Drugog svjetskog rata nametnula svoju jurisdikciju u Europi za pitanja njemačke agresije i Holokausta. Sve naše najveće stranke zapravo su opcije presvučene veleizdaje. Izneseno o Plenkoviću zvuči jako ružno, a zapravo je na svoj način suvišno, jer drukčije ne može biti, jer se Plenković preobrazio u prikrivenog diktatora zato što je to neminovno. Takvi su prirodni zakoni.

 

PROTOTIP ZLOČINCA

Kako se mijenjao Bravar

Tito je najprije bio skroman zagorski seljačić, gladan svega, a napose gradskog života. Neki psiholozi afirmirani na svjetskoj razini, tvrde da Titove najranije fotke odaju mladića gladna kruha, ispunjenog beskrajnom mržnjom prema svijetu u koji je bačen. Josip Broz postao je bravar, što je uvijek bila dobro plaćena profesija, ali je neradnik radije ostao goli proleter i komunistički smutljivac. Koliko znamo, za svoje komunističke drugove i cijelu tu sovjetsku agenturu, izrađivao je eksplozivne naprave, pa je jednom neprilikom idiot ostao bez prsta. Zbog svoje opasne “home made” djelatnosti završio je na takozvanom “Bombaškom procesu”, kada je pokajnički plakao i ponavljao da je on običan zanatlija i ništa više. Dugo se krio kao partijski ilegalac, da bi kao partizanski zapovjednik spaljivao cijela sela i okivao nevine, da bi nakon svih tih poraza u Dalmaciji pokajnički klečao pred Mussolinijem, i samo dvije godine kasnije kao miljenik komunističkog zla kratko zapovjedio: “Pobij to!” Možemo reći da je adrenalin vlasti doveo do toga da mu naraste prst. Ne samo u slučaju najvećeg zločinca Tita, na trgovima i ulicama naših gradova imamo more imena antifašističkih ubojica s Bleiburga i s našeg Križnog puta, uključujući tisuće drugih krvnika nad tisuću jama za Hrvate.

 

NOVI MARŠAL

Metamorfoza zla

Pogledajte sve te preobrazbe Stipe Mesića, koji je od filmskog i izbornog statiranja ustaše dogurao do borca protiv Deklaracije o hrvatskom jeziku, pa je ponovno bio ustaša za potrebe prvih višestranačkih izbora u SRH/RH, da bi na kraju postao novokomponovani antifašistički Maršal. Mesić je za Juge sjedio na više stolica, javno dopustio sebi i ono što je kriomice radio sam Tito, pa je zbog toga došao na led kod svojih udbaša. Poput gladnog prosjaka, obilazio je mala zagrebačka poduzeća u potrazi za bilo kakvim poslom, da bi nakon ulaska u najviše strukture RH bacio oko na velike državne sustave. U jednom je trenutku povjerovao da zajedno s Josipom Manolićem kontrolira cijelu udbašku topologiju, pa su obojica od Praesesa dobili po prstima. Osvetničkim otvaranjem Tuđmanovih transkripta, Mesić je bacio na koljena cijelu zemlju, koja nema svoje zaštitne mehanizme, koja Mesića zbog toga nikada nije sankcionirala, bez obzira tko je vladao. Most je ukinuo Mesićev “Ured bivšeg predsjednika RH”, pa je i to jedan od uzroka naprasnog odstranjivanja Mosta iz vlasti, kao i Mostovog gubitka lokalnih izbora. Udba i njena doušnička mreža široko prožimaju RH. Mesić je na kraju shvatio da rušenjem Tuđmana ruši svoju poziciju predsjednika RH. Stoga posljednjih godina naglašava Tuđmanove zasluge. Tuđmana na sva usta hvali i Zoran Milanović. 

 

STEPINČEV UZNIČAR

Antiempatija

Josip Manolić je na Tuškancu ili tu negdje umirao zajedno sa svojim susjedom Franjom, čekajući na polaganje računa pred sv. Petrom, obojica za svoje partizanske zločine, a samog Manolića posebno čeka direktan obračun sa Svevišnjim, zbog utamničenja i trovanja blaženog Alojzija Stepinca. Voljom zaboravnog hrvatskog naroda, uz izborne namještaljke, isti Manolić došao je na vlast u formalno samostalnoj RH. Postao je hrvatski premijer, predsjednik jednog našeg parlamentarnog doma, šef obavještajne zajednice i svašta nešto. Manola se jedini dugo nije mijenjao, jer je predator odstranjene empatije još od vremena odlaska u partizane. Neljudski nedostatak empatije njemu je donio dugovječnost. Prije nekoliko godina izgorjela mu je supruga, u njenom ili njihovom stanu. Možda nedopustivo griješim, ali imam dojam da to Manolu nije jako omelo. Javnost nije doznala baš ništa, pa niti to jeli riječ o samoubojstvu. Manolića ništa ne može izbaciti iz njegove misije. U svome zasebnom drugom mileniju, Manolić je aktivan, njegov ured je tiskara, a eto smo dobili i njegove “memoare” na tisuću stranica.

Tvrtko Dolić

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno