Connect with us

Magazin

Mrdujska regata starta 7. listopada u 11 sati

Published

on

Kažu Splićani ‘još se broji sitno’ do ove godine 86. tradicionalne Mrdujske regate krstaša koja se jedri prvu subotu listopada mjeseca. I tako će na startu točno u 11 sati 7. listopada, podno splitskog Sustipana opet flota zajedriti put Splitskih vrata, put malog otočića Mrduje. Mali otok, no veliki cilj!

Naime, nitko ni od kormilara, a ni od posada baš i ne može precizno opisati zašto se ‘mora’ zajedriti na toj ruti u jednom pravcu 11 milja, oko otočića i opet nazad put Splita. Jer Mrduja je tradicija koja i u svom devetom desetljeću i dalje gori istim žarom, i dalje na startnoj liniji dočeka preko dvjesto brodova na kojima se vijore zastave iz desetak zemalja.

Bok uz bok zajedre i one jurilice, ‘nabrijana’ nova tehnološka čuda do onih drvenih jedrilica među kojima ima i starijih od same regate. I svi žele samo jedno – odjedriti oko Mrduje, biti dio tog jedriličarskog festivala, te morske priče koju organizatori iz JK Labuda, već punih 86 godina osmišljavaju!

I premda svi kažu kako im plasman na regati baš i nije bitan, odmah možemo potvrditi kako je suprotno. Itekako je bitno – ako već ne možeš biti prvi, najbrži ispred cijele flote – da budeš barem u svojoj skupini najbolji. No, ako ni to nije izvedivo, bilo zbog neuigrane posade, bilo zbog isluženog jedrilja ili sporog broda, onda barem treba pobijediti svog susjeda, svog konkurenta ili iz kluba, ili iz skupine, bilo vršnjaka ili nekog iz jedriličarske generacije. Uvijek je bitno biti najbrži, pa makar u svojoj internoj konkurenciji jer se na Mrduji jedri u čak 15 skupina. Od onih najmanjih plovila od tek 5,5 metara, do onih maxija preko 16 metara dužine, ali i old timeri… Svi imaju priliku pobijediti u svojoj skupini i na kraju nagradu osvojiti…

Ipak je jedna i jedina, ta tradicionalna Mrdujska regata. Ove godine 86. po redu….

Izvor: Dalmatinski portal

Komentari

Magazin

Stanovništvo Sodome i Gomore NIJE UNIŠTENO, u ovoj zemlji ŽIVE NJIHOVI POTOMCI!

Published

on

Točnost Biblijskih opisa povijesnih događaja oduvijek je bila predmet rasprava. Živimo u svijetu gdje vjera zauzima bitno mjesto kod većine stanovništva.

Tim više, znanstvena proučavanja Biblije i rezultati koji iz njih dolaze često postaju kontroverzni.

>> (VIDEO) SODOMA – ZABRANJENI RUSKI DOKUMENTARAC

Tako je is rezultatima koje je dobila ekipa znanstvenika sastavljena od genetičara i arheologa dokazala kako se genocid, opisan u Starom zavjetu, nikad nije dogodio, piše Unilad.Co.

Bog se, prema pisanju Biblije, javio Izraelcima koji su išli prema obali Crnog mora i rekao im da u svom pohodu na Kanaan, zemlju meda i mlijeka, “ne ostavljaju živo ništa što diše”.

>> PISMA KRILA MRAČNU TAJNU: Civilizacija za koju je Bog izdao zapovijed da bude uništena, još je uvijek živa, evo tko su i gdje su sada …

Prema nedavno dovršenoj genetskoj studiji objavljenoj u “American Journal od Human Genetics”, stanovnici gradova Sodome i Gomore na crnomorskoj obali nisu uništeni.

Oni su preživjeli pohod Izraelaca na Kanaan i imaju svoje potomke i danas.

Izvučen DNK ima poklapanje sa živim narodom

>> Ovako izgledaju Sodoma i Gomora danas

Znanstvenici su izvukli DNK iz ostataka petero ljudi iz nekadašnjih gradova gdje su živjeli i reproducirali kompletan niz DNK.

Usporedili su dobivene rezultate sa stanovništvom Libanona i dobili poklapanje od 90 posto.

Dalje, rezultati arheoloških istraživanja ne potvrđuju nikakvo rašireno uništavanje kanaanskih gradova između brončanog i metalnog doba. Gradovi na obali Levanta, poput Sidona i Tire, pokazuju kontinuirano postojanje sve do današnjih dana.

Očekivalo se više genetske raznolikosti

Radi se o genetskom kontinuitetu u Levantu koji postoji od najmanje brončanog doba.

Zanimljivo je da je za područje u kojem je bilo toliko ratova tijekom stoljeća bilo za očekivati ​​više genetske raznolikosti.

>> Postoje dokazi da Hrvati nisu Slaveni, već jedini narod koji je svoje korijene sačuvao 6500 godina!

– Sadašnji Libanonci vjerojatno su direktni potomci stanovnika Kanaana prije dolaska Izraelaca, ali imaju i mali udio euroazijskog porijekla koji je došao uslijed osvajanja dalekih populacija poput Asiraca, Perzijanaca ili Makedonaca – rekao je Mark Haber, jedan od istraživača.

Ako je to zaista tako, stanovništvo ozloglašene Sodome i Gomore ipak je preživjelo.

Izvor: vestinet.rs

Komentari

Continue Reading

Magazin

Tarabići – srbski pastiri koji su ‘prorekli’ Tita, nezavisnu Hrvatsku i virtualne svjetove

Published

on

By

JEDNO OD ZABRANJENIH: ‘SVI ĆE SRBI U BOSNI MOĆI STAT POD JEDNU ŠLJIVU!’    Prve teme u novom blogu ‘Misterije i tajne’ bit će rezervirane za nama blisko okruženje, a započet ću s kontroverzom Tarabića – srpskim prorocima koji su u devetnaestom stoljeću navodno iznijeli čitav niz proročanstava vezanih uz njima buduće vrijeme. Jasno je samo jedno – prorok je bio Miloš Tarabić dok je njegov nećak Miloš samo nadopunjavao već postojeća proročanstva, piše Večernji.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Magazin

(VIDEO) KOJA ŠAMARČINA VODITELJU: Trump na grube provokacije izgubio živce i …

Published

on

I prije nego što je postao predsjednik, Donald Trump je često bio u centru skandala

Nedavno je u žižu javnosti ponovo dospio šokantna snimka iz 2007. godine.

Trump je tada u predsjedavao na jednom hrvačkom događaju u Trumpom tornju, a najavljivao je jednu borbu zajedno sa voditeljem Vinceom Mcmahonom.

McMahon je međutim ovde zadirkivao Trumpa. Prvo ga je “zeznuo” kada je odbio mu pružiti ruku pri rukovanju. Zatim se poigravao sa njegovom kravatom, i na kraju mu čak dodirivao lice.

Trumpov izraz lica sve vrijeme je pokazivao da mu se to uopće ne dopada, a onda je usljedila kulminacija.

Toliko se iznervrao da je voditelju opalio šamar! Svi su bili u šoku.

Onda je voditelj poludio i pokušao mu uzvratiti, ali osiguranje je reagiralo.

Ekskluzivno.net

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno