Connect with us

Tvrtko Dolić

MRAK ROBIN HOOD – OTIMA SIROTINJI I POMAŽE BOGATE

Published

on

 NEMA ŠANSE DA GLASUJEM ZA ANKU MRAK TARITAŠ   Tko je upropastio Hrvatsku? Stručnjak! Kod nas je ta zagonetna riječ sinonim za kvalificiranog lopova. Stručan ministar cehovski preuzme odgovarajući resor, i onda nam hladno razreže nove strukovne namete. Isto se provodi u lokalnoj samoupravi.

Poštenje se gleda kao nesposobnost, a sklonost znanosti kao znak poremećenosti. Stručnjak se snalazi kratkoročno, a znanstvenik promišlja dugoročno. Nepotrebno je pisati iz koje je neisušene političke kaljuže isplivala Anka Mrak Taritaš, jer je u kvoti HNS-a bila u SDP-ovoj vladi. U konkurentskom HDZ-u imamo pravilo da istaknuti pripadnici te stranke postaju šuplji zastupnici u Saboru, a u ministarske fotelje dolaze “stručnjaci”. Naša pjesnikinja Biserka Rožanković osnovala je prvi ogranak HDZ-a u svome poduzeću, i zbog toga završila na ulici, da bi komunistički direktor koji ju je protjerao postao HDZ-ov ministar Graditeljstva. Koda nas je postalo pravilo da netko iz građevinskog klana preuzme Ministarstvo graditeljstva. Koje bi trebalo voditi brigu o promicanju kulture stanovanja svih nas, a ne samo o punjenju lisnica građevinaca i uvezanih političara. Anka Mrak Taritaš za svog mandata na čelu Ministarstva graditeljstva pobrinula se da građevinci i arhitekti uberu vrhnje za prazno ništa, odnosno za nekakve skice pomoću kojih je lokalna samouprava povećala svoje namete. “Graditeljica Mrak” je već mjesecima u izbornoj utrci za poziciju gradonačelnice Zagreba, u kojemu se već desetljećima časti građevinarska grupacija povezana s Milanom Bandićem, pa u tome smislu nemojte očekivati nikakve promjene na bolje, ako se ista Mrak dokopa zagrebačke blagajne.

Kod nas su sve maksime posve izokrenute, uključujući i one profesionalne. Zašto je u demokracijama ministar Obrane najčešće civil, koji nije povezan s vojnom industrijom? Zato jer bi vojnik ili predstavnik vojne industrije nametnuo pogubnu utrku u naoružavanju, uključujući kupovine opakog oružja i besmislene vojne opreme, i još bi pokrenuo najgore ratove. Kako je kod nas sve iskrenuto, na čelo MORH-a zasjeo je hrvatski general Damir Krstičević, koji ne samo da nije civili, nego je i bivše vojno grlo JNA. Da je zaista Hrvat prezivao bi se Križanić ili Križanac. I na čelu Ministarstva branitelja je general. Značajan dio Vlade RH je vojna hunta. Ipak, u svakom zlu možemo pronaći nešto dobro. Primjerice, nakon što smo poslali hrvatsku vojsku uz ruske granice, kao za NDH, general Krstičević je shvatio da svoje vojnike trebamo poslati u rubne dijelove Hrvatske, odnosno u Vukovar, Ploče i Varaždin.

A bivše vojno grlo je i Jozo Radoš, jer je svoje više školovanje započeo u JNA. Kao ministar Obrane u pir(om)anskoj vladi Ivice Račana, raspamećeno je trošio, samo zato da mu ne smanje budžet za slijedeću godinu. Jozo Radoš je danas stranački kolega Anke Mrak Taritaš. Njega i Mladena Ružmana pamtimo i po tužbi od strane Zvonka Zubaka, za pokušaj iznude mita za potvrde glede kupnje i preuzimanja ruskog sustava S-300. Isti je dvojac umiješan i u aferu prodaje snimljenih razgovora obitelji Milošević – nakon toga je Srbija promijenila kripciju, pa se sve to može gledati kao nacionalna veleizdaja. Možete li dokučiti zašto je Radoš naše vojne zrakoplove popravljao u Rumunjskoj? Zašto je brigadir Ante Kotromanović kao ministar Obrane popravljao naše vojne avione u Ukrajini? Ali, eno Radoša u Europskom parlamentu kao velike poštenjačine i zastupnika iz kvote RH, dok Kotromanović čeka povratak SDP-a na vlast, pa da opet zasjedne u neku unosnu fotelju MORH-a. Navodno je baš Radoš slijedeći Plenković, kojega Unija planira za “našeg” novog premijera u vladi SDP-a i HNS-a. Zašto Hrvati misle da je neka osoba kulturnija nakon što odradi zastupnički mandat u Europskom parlamentu? Primjerice, na Knežiji imamo slučaj povratnika iz Europskog parlamenta koji je silovao pse. Valjda je tako izražavao visoke europske civilizacijske domete. To Hrvatu koji nije vidio svijeta ne bi palo na pamet. Europejac je izmjenjivao mailove s osobom koja je koristila obećavajući avatar “Vlada next”. Valjda je to razlog zašto vladajući planiraju uvesti porez na pokretnine, odnosno na kućne ljubimce.

Kako je u drugim resorima? Ministarstvo kulture preuzela je osoba iz nametničkog dijela društva, pa su naši novci završili u džepovima neradnika, pa i u džepovima naših neprijatelja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja preuzeo je profesor filozofije Pavo Barišić, koji se nametnuo kao znanstvenik a onda naglo konvertirao u stručnjaka. Ekonomistica Martina Dalić je ministrica nečega što se označava kao Gospodarstvo, a zapravo je to ured za rasprodaju nacionalnih resursa. Vlada je iza lažne “kupnje naše Ine” plasirala prodaju našeg HEP-a. Da vas podsjetim, još za vladavine komunjara, prodaju HEP-a spriječili su profesori Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, koji srećom nisu stručnjaci nego samo znanstvenici. Iza sumnjive labele Gospodarstvo neke su odvjetničke kuće banaka napisale lex Agrokor kao zaseban stečajni okvir za samo jedno poduzeće. Dalić je isplivala iz interesnog kruga Borislava Škegre. U vladi Jadranke Kosor vodila je Ministarstvo financija, u vrijeme kada je eskalirao slučaj Franak. Na toj je funkciji Dalić žestoko branila interes banaka. HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić isplivao je kao ekonomist iz Agrokora. Doktorirao je na temi “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”. Može on glumiti znanstvenika, ali jedna činjenica sve razotkriva: odustao je od bajkovito visoke plaće izvršnog direktora u Agrokoru i prešao u Ministarstvo financija na dramatično nižu plaću. U međuvremenu se uspeo do plaće ministra, ali je i ona tek džeparac u odnosu na onu plaću i one bonuse koje je dobivao u Agrokoru. Marić je od onih stručnjaka koji se kratkoročno razdužuju, a dugoročno zadužuju. Nesvjesno je odigrao na štetu svoje bivše kuće. Naime, u poreznim promjenama rasteretio je visoke plaće, čime je dodatno pokopao Agrokor, jer je bogatiji sloj stanovništva usmjerio razliku na kupnju još skupljih merđana i bembača, dok su kupcima Agrokora plaće realno pale. Koji su sve stručnjaci u Vladi RH odgovorni za izgubljenu arbitražu s MOL-om? Na naplatu nam stižu i nevjerojatno visoki sudski troškovi. Tako nam i treba, kada strateške odluke prepuštamo stručnjacima, umjesto da konzultiramo znanstvenike.

Novost su kazneno-ekološki nameti. Inteligenciju i namjere ove Vlade RH, kao i svake prethodne, najbolje ilustrira glasina da nam planiraju novi porez na liftove koji nisu ekološki. Nešto vam tu treba razjasniti? Pa, ekološki lift proizvodi struju, kada se vozite prema dolje. Velike uštede dobijete ako se uspinjete pješice, stubama, što je dobro za vašu tjelesnu kondiciju i sveukupno zdravlje. Ekološki lift u kretanju prema gore trebao bi biti prazan. Ima tu puno povezanih ušteda. Primjerice, kada ulazite u stan nakon što se pretrčali pet katova, ne pada vam na pamet uključiti grijanje. Optimalno je da kod uspinjanja u lift ulaze lakše osobe poput Martine Dalić, koja je premršava za HNS, pa se uvukla u HDZ. Možda će nam takve liftove HEP ugrađivati o svome trošku? Eto, ekološki stručnjak je prihvatljiva alternativa za svakog ministra.

Sva ministarstva u pravilu preuzimaju cehovski delegati, koji na sirotinju prevaljuju nove namete. Novi ministar preuzima resor kao pripadnik odgovarajuće struke, i onda slijedi smrtonosno dokazivanje da je ceh delegirao kvalitetnog predstavnika, koji svojima kroz nove parafiskalne namete osigurava minimalan hladni pogon. Uz to su glavne stranke interesne skupine unutar široko organiziranog kriminala. Projekti su uglavnom zločinački pothvati, koji isisavaju supstancu ove zemlje, sve popeglano u pravne okvire, poput lex Perkovića, lex Agrokora i svih tih lex poreza. Lex Agrokor štiti samo banke. Lopovi su zadržali privid ideoloških podjela da na toj razini krčme biračko tijelo. Svaki novi premijer poziva se na nacionalni interes, a u praksi strogo brine o interesima onih koji su ga instalirali ili financirali, što je pravilo i u zapadnim demokracijama. U prethodnoj vladi HDZ-a i Mosta na poziciju premijera preko noći je instaliran predstavnik strane farmaceutske industrije.

MRAK 1 – UHIĆENE KUĆE

Promašena legalizacija

Bila je to prava elementarna nepogoda, istovremeno i teško društveno nasilje. Hvaljena legalizacija osiromašila je mnoge obitelji, a nije donijela ništa, jer nije pokrenuta za dobro vlasnika nelegalno sagrađenih ili nelegalno dograđenih objekata, nego za potrebe takozvane “građevinske mafije” i njihovih projektantskih ureda, onih koji su u ovoj krizi ostali bez lake zarade. Događalo se da zbog nezatrpanog tehničkog podruma njegov vlasnik plati legalizaciju cjelokupnog objekta, kao da je ponovno sagradio istu zgradu. Legalizacija male dogradnje ili ostakljene terase 2 s 1 mnoge je koštala više nego prvotni projekt cijelog objekta. Dođe vam građevinac, snimi situaciju, isti dan sve nacrta, i to se naplaćivalo više od samog prvotnog projekta, uključujući projekte elektroinstalacija i druge detaljne nacrte. Ostakljivanje terase gleda se kao bespravna gradnja, iako time nisu narušeni gabariti kuće ili zgrade. Upravo je proglašavanje nelegalnim ostakljivanja ili zatvaranja terasa dovelo do poružnjivanja fasada na zgradama, jer zajedničko i estetski prilagođeno ostakljivanje ili zatvaranje zakon nije dopuštao, pa se tu još javljaju autorska prava arhitekta, što je za sve te komunističke rugobe smiješno i sramotno.

Anka Mrak Taritaš pronašla je način da “papirnato” zaposli projektante i građevince, pa je stoga u takvim krugovima obožavana kao Mesija. Jeste li se ikada zapitali zašto u Srbiji institucije besplatno provode legalizaciju? Besplatno za vlasnike objekata! U “balkanskoj” Srbiji prepoznaju da je legalizacija bespravne gradnje interes zajednice. Nakon što su u Hrvatskoj projektantske kuće financijski oderale svoje klijente, lokalna samouprava nametnula je jezovite naknade za nove kubike objekta, pa nakon toga i nove komunalne račune za legalizirane kvadrate, sve po cijenama koje su i prije toga postale nepodnošljive za manje kvadrata i za manju kubikažu objekta. Legalizirani objekti zjape prazni, a strukture neumoljivo ubiru komunalnu naknadu i komunalne doprinose, razrezuju čistoću i paušale za “angažiranu snagu” struje i ostalih inputa. Kada su objekti sagrađeni, desetljećima ranije, “volumenski doprinos” nije postojao, ali to nije zasmetalo stručnjake da razrežu nesretnike, po današnjim cijenama. Čemu taj užasavajući doprinos po kubiku stana? Čemu plaćanje priključaka? Zamislite da plaćate priključak na pekaru koja vam dostavlja kruh. U kulturnim zemljama sve troškove nekog energenta kupci plaćaju kroz samu potrošnju. Distributer ima računicu financirati priključak, jer tako dobiva novog potrošača. Prelazite u Kanadi s grijanja na kruto gorivo na plinsko grijanje? Javite se distributeru plina po vašem izboru, i on vam o svome trošku provede priključak, a vaše je da plaćate utrošak plina.

Posebno se hrvatska država osramotila kod legalizacije onih “jugoslavenskih” objekata čiji su vlasnici uredno platili sve priključke i uredno plaćali svoju potrošnju energenata, kao i sve komunalije. Da su Mrak Taritaš i ekipa šire obrazovani ili informirani, znali bi da gradnja na crno za komunizma nije bila izbor nego jedina mogućnost. Netko je na svome zemljištu mogao imati stotinu gradilišta, ali je imao pravo korištenja (u smislu gradnje) za samo jedan objekat. Urbanistički uredi pakosno su usitnjavali posjede u građevinskoj zoni, tako da “vlasnik” može stvarno dobiti samo mali dio “svog” društvenog posjeda. Osobno sam svoju obiteljsku kuću podigao na pravo korištenja svog susjeda i onda istu kuću formalno od njega kupio, kada je bila sagrađena. Naravno, svi smo plaćali sve priključke i sve naknade, čime su i one “bespravno” sagrađene kuće praktično i teorijski legalizirane, ali tako nije promišljala Mrak Taritaš, pa se bojim da je njena ideja vodilja svima nama dobro poznata komunistička “nacionalizacija” s perspektivom privatizacije kakvu prolazimo.

 

MRAK 3 – POPLAVA SKUPE OBNOVE

Tko je sve umočen u Gunji?

TV Bujica objavila je u ožujku kako je Anka Mrak-Taritaš za obnovu nekih objekata u Gunji odobravala plaćanje 1700 eura po kvadratu, odabranim izvođačima. To je cijena kvadrata stana u užem gradskom području Zagreba. Navodno je Mrak-Taritaš 28. kolovoza 2014. donijela Odluku o obnovi stambene zgrade od 70 kvadrata, a iz Ugovora o građenju između APN-a i izvođača, vidljivo je da će gradnja stajati 714.000 kuna, bez PDV-a, odnosno 1700 eura po kvadratu, s uračunatim PDV-om.  Tih se dana spominjalo da je Mrak Taritaš kao bivša ministrica potpisala Aneks sporazuma s našim atašeom u Bruxellesu od 25. siječnja 2016. godine, tri dana nakon izglasavanja vlade Tihomira Oreškovića u Hrvatskom saboru. Odgovore nismo dobili – kod nas se svaki kriminal ili prijepor ispiru nekoliko dana u glavnim dnevnim tiskovinama i u televizijskim dnevnicima, a onda se sve gurne u zaborav. Mnogi nesretnici u Gunji i dalje žive u kontejnerima, dok podobni dobivaju urbane vile. Navodno su bolje prošli oni stradalnici koji su imali izvođače radova uvezane na političku vrhušku.

 

MRAK 2 – DISAPACIJA PAMETI

Besmisleni energetski certifikat

Zar nije bilo jednostavnije svim stanovnicima ove zemlje uvesti godišnju paušalnu obvezu za arhitekte i građevince bez posla? Mrak Taritaš i ekipa dosjetili su se balkanski aplicirati još jedan zapadni izum: energetski certifikat. Dakle, to je budalaština kakvu je trebalo smisliti. Primjerice, moj susjed je gornje katove zidao širom ciglom. Slučajno je takvu kupio na nekoj akcijskoj prodaji. Kako je stanove izgrađivao godinama od prizemlja prema gore, na dvije gornje etaža postavio je PVC-stolariju s izo-staklom. Ništa to nije pomoglo – stručnjakinja poput Mrak Taritaš konstatirala je da je iznad prizemlja prirodno hladnije, da jače puše vjetar, i da stoga prvom katu u najboljem slučaju može pripasti energetski certifikat B. A drugi kat je još više izložen hladnijem dijelu atmosfere, vjetar je još jači, pa je ta etaža dobila certifikat C. Našim velikim stručnjacima nije palo na pamet energetski certifikat zadržati unutar građevinskih parametara, neovisno o lokalnim klimatskim uvjetima, monsunima ili tajfunima, okrenutosti jugu ili sjeveru, i slično tome. Smisao je u vanjskim zidovima i kvalitetnim prozorima, s manjom disapacijom topline, neovisno o klimatskim uvjetima. Kod nas stručnjaci ruše vlastitu struku. Stručnjaci ruše znanost!

Imao sam priliku uživo promatrati i ovakav slučaj. Zgrada je bila sagrađena s kvalitetnom opekom, vanjski zid bio je širok 30 centimetara, fasadni stiropor debljine 10-12 cm, PVC stolarija i izo-staklo na cijelom objektu, 16 cm stiropora nad terasom i 10 cm stiropora ispod terase, a energetski certifikat bio je klase C. Obrazloženje? E, to je trebalo doživjeti. Stručnjak je samouvjereno naškrabao najjednostavniji tlocrt zgrade s 9 stanova po etaži, i pita jeli svaki nutarnji stan topliji od onih na kutovima zgrade. Vlasnik klimne. Što je istina, istina je. “E, vidite, vaša kuća ima te ćoškove i unutarnje dijelove. Ako unutarnji nose A, a ćoškovi C, onda je prirodno da kuća dobije prosječnu B kategoriju. Jeli u Remetama hladnije nego u Maksimirskoj?” – vlasnik opet klimne glavom. “E, prijatelju, zato tvoja prosječna B kategorija klizi u C” – objasnio je A-stručnjak.

 

ZONA SUMRAKA – NAPAD JE NAJBOLJA OBRANA

Porez na nekretnine, građevinska renta i građevinski doprinos

Najave HDZ-a i Mosta o poreznom rasterećenju završile su kao briga za one bogatije. Negativno djelovanje stručnjaka u tom smislu prezentira i Lovre Kuščević, ministar Graditeljstva, koji nas uvjerava da novi porezi u njegovom resoru ne mijenjaju ništa. Tvrdi da ćemo dobiti formalne izmijenjene račune, jednakih iznosa. Zašto su se onda sve te “reforme” provodile? Pa, novi porezi bit će pravedniji, objašnjava nam Kuščević! Dakle, iznosi ipak neće biti isti. Nekretnine sagrađene od 1988. do 2005. oporezivat će se 10 posto više od sadašnje komunalne naknade, a nekretnine sagrađene 2006. i kasnije, oporezivat će se 20 posto više. “Ondje gdje postoji sva infrastruktura plaćat će se renta, a tamo gdje nema infrastrukture plaćat će se renta i doprinos” – izjavio je Kuščević. U svega nekoliko rečenica upao je u takvu kontradikciju da bi ga tolerantan premijer isti tren trebao suspendirati. Eto, trik je uspio, pa više nitko ne traži manje komunalne naknade i ukidanje grozomornih doprinosa, nego se raspravlja o novim većim porezima. U stare i nove pljačke uključen je niz stručnjaka za obmanjivanje sirotinje, koji znaju skrenuti našu pažnju s izbornih obećanja na nove prijetnje. Komunalnu naknadu zamijenit će daleko opakiji porez na nekretnine, koji će obuhvatiti skoro sve: stambeni prostor, poslovni prostor, garaže i ostale pomoćne prostore (započeti, poluizgrađeni, izgrađeni), prostori bez namjene (zimski vrtovi, ljetne kuhinje, zajednički dijelovi, zajedničke prostorije), građevinsko zemljište u poslovnoj funkciji, i neizgrađeno građevinsko zemljište. Vidite, umjesto ukidanja grozomornog komunalnog doprinosa, imamo novost da se račva u dva: građevinsku rentu za već izgrađenu infrastrukturu i građevinski doprinos za sudjelovanje u gradnji nove infrastrukture, pa u tome smislu možete očekivati i uključeni porez za budućnost. Plaćate za ono što se planira graditi, za idejne i druge projekte, pripreme zemljišta i troškove otkupa privatnih posjeda, a sam objekat ne mora se napraviti.

Tvrtko Dolić 

Komentari

Tvrtko Dolić

Rasklimana Sveta stolica

Published

on

 ZLOSTAVLJANJE DJECE U PENNSYLVANIJI     Reže li papa granu na kojoj sjedi? Na nedopustiva zastranjivanja svećenika oglasio se isprikom i napadom na klerikalizam, čime otvara problem koncepta Katoličke crkve. Kada odlaze u svećenike mladi trebaju taj osjećaj misije i pripadnosti odabranima. Karel Wojtyla direktno je pozvan – čuo je da sam Bog izgovara njegovo ime.

Kako sam se odlučio za kritiku Katoličke crkve u ovo vrijeme antikatoličkih križarskih ratova zapadnih sila, evangelika, protestanata, judaista i islamista? Nije to laka odluka, jer je pravilo da Rim ruše barbari. Papa Franjo napada klerikalizam u smislu umišljenosti svećenika da su nešto posebno od drugih vjernika, a zapravo su samo ljudi – zastranjivanja i poremećenost time nužno ulaze u svećeničke redove. Papa me pomalo podsjeća na našeg nogometnog izbornika Zlatka Dalića i njegovo pozivanje na poniznost. Koja vražja poniznost? Stisni se kao klerik, stisni se kao čovjek – bolje da te nema. Zar nije vrijeme da se katolici ponovno usprave i otvoreno traže svoj dio svijeta i svoj dio života. Naravno da unutar katoličkog svećenstva ima opakih likova, ali je to posve normalno, jer svećenici ne dolaze po Duhu svetom, poput Isusa, nego ih “novače” među ljudima. Možemo reći da niti Duh sveti ne može Demiurgu preoteti svaku barabu, a nisam nešto siguran da se puno potrudio oko mene osobno. Isus je pretjerao s tim svojim preuzimanjem grijeha baš za svakoga. Ima tako pokvarenih ljudi da ih Duh sveti ne želi pridobiti na svoju stranu. Pape su zbog seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva danas izloženi svuda u svijetu, što je prirodno, jer se Katolička crkva proširila sve tamo do Patagonije. Crkveni raskol iz XI stoljeća može se gledati i kao podjela grijeha, u prošlosti i u budućnosti. Kada su se sjeverne europske nacije odvojile od griješnog Rima, bilo je zadovoljstva i na strani Svete stolice, koja se riješila griješnika na sjeveru. Katolička crkva naprosto se otimala za svoju prisutnost u tri Amerike, da bi na kraju dobila samo veći prostor za pospremanje.

Zlostavljanja od strane vjernika

Nakon zastranjivanja pojedinih katoličkih svećenika u Irskoj i Chileu, pod povećalom je kler u američkoj državi Pennsylvaniji. Kako priznaje sam papa Franjo, u posljednjih 70 godina, tamo su najmanje tisuću maloljetnih osoba bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane katoličkog svećenstva. To je zaista jezovito i otvara pitanje što poduzeti da neko pastoralno djelovanje ne preuzme sve deformacije društva iz kojeg dolazi i društva u koje ulazi. U svezi napada pape Franje na kler, javlja se strah koliko će nova doktrina da su svećenici samo ljudi dovesti do toga da svećenici lakše prihvate ljudske slabosti. Da se prestanu odupirati svojim ljudskim manama. S druge strane, u podsvijesti nekog svećenika njegova “uzvišena pastoralna misija” može biti izgovor za toleranciju prema vlastitom zastranjivanju. Bojim se da papa ulazi u jako riskantnu reformu, koja nameće određen doktrinarne prilagodbe. Mladi ljudi ulaze u kler zbog tog osjećaja posebnosti. Kako provesti “novačenje” mladih svećenika? Kao sjemeništarci najčešće su seksulano usmjereni na starije od sebe, kao i svi drugi njihovi vršnjaci, a što će im donijeti starenje, to nitko ne može predvidjeti. Pojave poput pedofilije ruše cijeli koncept Crkve. Jer, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku.

Misterij Trojstva

Mistična tajna Univerzuma: Otac, Sin i Duh sveti. Tko je Otac? Jer ako slijedimo Pavla, onda je Isus fantazam, emanacija Duha svetog. Grubo rečeno, Isus nije sin Božji, nije stvoren poput čovjeka u kojega Duh sveti ulazi (ili ne ulazi) po njegovom rađanju ili kasnije, nego nam prvotno dolazi iz same ishodišne duhovne plerome, koja u spletu okolnosti tadašnjeg rimskog imperija ulazi u odraslog sina Marije od Kafarnauma. Marija je rodila Sina Božjeg, a paraklit Isus je viša razina, jer nam širi Objavu Duha svetog kao njegova emanacija. Isus je pozvao na pobunu protiv očeva i Oca. Kao što reče provokativni darvinist Richard Dawkins, starozavjetni Jahve je najsurovije biće u Univerzumu – ljubomoran, sitničav, nepravedan, zlopamtilo, osvetoljubiv, krvoločan, ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, sadomazohist, pakosni silnik. Duboke su to vode i opasno je u njih zaroniti, jer onaj koji stvara materijalni svijet, galaksije, crne rupe i raspade cijelih kozmičkih staza, zasigurno nije biće koje će dopustiti da kao sićušno stvorenje na Zemlji važem njegov značaj u odnosu na Duh sveti iliti Apsolut. Time se vraćamo na problem prapočetka. Kako je pokrenut ovakav Univerzum? Ako hipotetički odstranimo Stvoritelja, Bože mi oprosti na ovakvoj izjavi, onda duhovna pleroma ne emanira, a Duh sveti utapa se u ništavilo Kozmosa. Dobro prepoznajemo kroz svijest o zlu ili neprihvatljivom. Važno je shvatiti da Duh sveti nije rezerviran za svećenike, nego ulazi u čovjeka, i samo takvi ljudi trebaju ulaziti u svećeničke redove. A čovjek nije kreiran niti stvoren kao savršeno biće. Licenca i dizajn (savršenog) čovjeka trebali bi dolaziti iz duhovne plerome, ali se bojim da Stvoritelj unosi svoje korekcije. Poremećenost poput pedofilije može sustići svakog čovjeka, a klerik je na kraju samo čovjek.

Zlostavljanje vjere

Pojedinačno zlostavljanje od strane nekog svećenika prema drugoj osobi je kraj civilizacije, a događa se i zlostavljanje prema nekoj religiji ili konfesiji od strane drugih kolektiviteta i pojedinih diktatora. Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab piše o tome kako je u Njemačkoj ovih dana jezidsku azilanticu Ashawk Haji Hamid presreo starkelja Abu Humam iz ISIL-a, koji je tu mladu djevojku zatočio, silovao i mučio. Ashawk je bila u grupi jezidskih djevojčica koje je ISIL u kolovozu 2014. oteo u Mosulu. Pripadnici ISIL-a dijelili su međusobno djevojčice kao seksualno roblje i preprodavali – Ashawk je na tržnici za 100 dolara kupio isilovac kojemu je uspjela pobjeći. Izbjeglu Ashawk neće rado prihvatiti u svojoj blizini niti jedna tuđa religija. Njemačka policija nije uhitila Abu Hamama, najvjerojatnije zato što su zapadne sile kreirale ISIL. Religijsko zlostavljanje često je generirano izvan religijskih skupina. Jesu li vladajuće strukture u Pennsylvanji takve i toliko pakosne da im paše zlostavljanje djece katolika? Kada SAD, Izrael i priljepci ovladaju arapskim resursima, ISIL će jednostavno nestati, kao što je ispario i Osama Bin Laden. Hrvati su doživjeli istovremeni pogrom i klera i laika. Na kraju Drugog svjetskog rata nad Hrvatima je proveden genocid. Partizani i komunjare ubili su 515 katoličkih svećenika. Posao iz svibnja 1945. nastavlja se danas drugim sredstvima. Ubojice se nikada nisu pokajale za svoj zločin. Naprotiv, od strane antifa i drugih protuhrvatskih skupina generirana je nevjerojatna mržnja prema Katoličkoj crkvi a napose prema Crkvi u Hrvata. Kod nas najprije moramo prepoznati opći okvir zlostavljanja i progona katolika, pa tek onda provjeriti koji svećenici prelaze civilizacijsku granicu svoje pastoralne misije. Ne dajte da vas zavara pedofilija, koja je poremećenost, ali ne isključivo starijeg svećenstva u Katoličkoj crkvi. U suzbijanju i progonu Katoličke crkve koordinirano djeluju velike zapadne sile, anglikanci, protestanti, raznorazni jahvisti, pravoslavci i antife, a ne trebamo smetnuti s uma činjenicu da je Turska vodila dugi rat protiv Katoličke crkve, što se vidi i na karti hrvatskih zemalja.

Pedofilije ima svuda, pa i među svećenstvom

Pravo im budi. Neke loše slike o sebi šalje nam sama Crkva. Isus i apostoli bili su mladi ljudi, koji su propovijedali duboke društvene promjene, pobunu protiv očeva i Oca. “Tko se hrvao sa svijetom postao je velik tako što je svijet savladao, tko se borio sa samim sobom veći je jer je samog sebe nadvisio, a onaj tko se s Bogom bori veći je od svih.” – napisao je to Otac egzistenicalizma Søren Kierkegaard u svome djelu “Strah i drhtanje”, u kojemu na svoj način promatra psihološke pojmove u biblijskim “koordinatnom” sustavu. Već tijekom prvih stoljeća, kristjanstvo su preuzeli starci. Gašenje Crkve kao vojne sile stvorilo je dokolicu za različita zastranjivanja, uključujući pedofiliju. Crkveni dvori potisnule su spavaonice za križarske redove. Zašto je za Crkvu loše da svećenik ima svoju obitelj i nešto milodara preusmjeri u kućni proračun? Da ne spava u uškopljenoj vojarni. Celibat uništava Katoličku crkvu. Prva briga Crkve trebala bi biti obitelj, a sami katolički svećenici nisu obiteljski ljudi, u smislu da se žene i imaju djecu, što je u ostalim kristjanskim konfesijama dopušteno. Izgovaraju se da je njihova obitelj Crkva. Oni su posebni, a to može značiti svašta, od snažnog poziva vjere i žrtve za druge do sklonosti prema suprotnom spolu samo u smislu izrabljivanja. Najznačajniji apostoli Petar i Pavao bili su oženjeni. Kako su najviši katolički svećenici metuzalemi u raspadanju, neprijatelji Katoličke crkve u prvi plan dovode pedofiliju, koja se u “novačenju” mladih ne može predvidjeti. Naravno da među svećenstvom ima pedofila. Pedofilija je danas jedini dokaz da su katolički svećenici ljudi.

Inkvizicija i Križarski ratovi

Danas propaganda protiv katolika ide obrnutim povijesnim redoslijedom: pedofilija, Inkvizicija, Križarski ratovi. U svezi stvaranja neraspoloženja prema Katoličkoj crkvi, antife rado naglase Inkviziciju. Znate, nije to bilo ništa posebno – sve velike svjetske religije imaju slične sustave borbe protiv nutarnje hereze. S bulom “Ad extirpanda” pape Inocenta IV. iz 1252. pokrenuto je uspostavljanje reda u tadašnjem divljanju lokalnih “pravovjernika”. Nakon uvođenja Inkvizicije, smanjio se broj žrtava vjerskog discipliniranja. U brojnim slučajevima, Inkvizicija je spriječila narodna i vjerska smaknuća bez suda. Znate, vjerski fanatici morali su se u svojim prokazivanjima obratiti Inkviziciji, dolazilo je do istrage neugodne za sve strane, pa su zagriženi pravovjerci i pravoslavci odustajali od progona. Svećenstvo se počelo bojati “unutarnje kontrole” – nije lako pozvati strašne suce zbog bilo koga, ako ste se sami ogriješili o vjerske norme i sve ljudske zakone, pa vam se svaka istraga može obiti o glavu. Istina, Crkva je s discipliniranjem heliocentričnog dominikanca Giordana Bruna prešla dopustivu granicu, ali ne prema civilu, nego prema svome svećeniku. Što se veli, Bruno nije znao prezentirati svoja znanstvena saznanja politički mudro, na uspravnici prihvatljiv način. Zar nije isusovac Nikola Kopernik prezentirao svoj heliocentrični sustav skoro stoljeće ranije? Svaki problem od prije pola milenija, u kojemu se i svećenici i laici nisu mogli snaći, promatra se kroz povećalo današnje znanosti. Kristjanstvo je formalno pokrenulo Križarske ratove za oslobađanje Isusovog groba, a zapravo su se vodili ratovi za ovladavanje Putom svile i strateškim pozicijama, koje su preuzeli kalifati. Teutonski križarski red protegao se do Poljske, Litve i Novgoroda – ishodišno je osnovan u Palestini, u famoznoj luci Akra. Poraz famozne Crociate u Palestini doveo je do pokušaja ovladavanja svijetom morskim rutama izvan Mediterana. Bilo to pravo antifama ili ne, “nazadna” Katolička crkva promijenila je svijet i vrijeme.

Raspad jedinstvene Crkve i kriza papinstva

Razveselila me antifa “pamet” Jurice Pavičića. Veli da smo za vladavine Partije imali fotografije hrvatskih policajaca kako pomažu sirijskoj djevojčici da uđe u vlak, a danas kada je po Pavičiću na vlasti Crkva (!?) isti naglašava da hrvatski policajci pljačkaju migrante. Posve suprotno, naši problemi dolaze od toga što Crkva ne vlada, što Isusa razapinju svaki dan. Besposlen pop kobile krsti! Vjerski ratovi plamte na sve strane, a katolički svećenici mašu s grančicama mira. Dojam je da se Katolička crkva kroz raznorazne isprike najgorem ološu udaljila od reformi Grgura VII. Mi smo Talijanima prvi susjedi, Italija je domaćin katoličkom Pontifikatu iliti Mostu, Hrvati su uglavnom katolici, a u Hrvatskoj dominiraju komplementarne skupine. Vojne zrakoplove nismo trebali kupiti od Izraela, nego dobiti gratis od Svete stolice. Nekada su pape predvodili vojne pohode, a danas se ponašaju kao čelnici protuhrvatskih udruga. U svojoj dugoj povijesti, Katolička crkva pokušavala je ovladati istokom. To su zlatne godine Hrvata, koji su najprije u ime Bizanta, a nakon 9. stoljeća u ime Rima, širili kristjanstvo na sjeveroistok Europe. Tako veliko širenje nije mogla održati niti jedna religija, niti jedna vojna sila. Presudilo je Hegelovo pravilo u morfologiji civilizacija. Crkva se počela raspadati iznutra, kroz nekoliko različitih crkvenih raskola. U antička vremena, ekonomski interesi presvlačili su se u sukobe oko divinizacije Isusa i prirode njegove pojave. Odvajali su se gnostici, arijevci, manijevci, nestorijanci i more drugih kristjanskih pravaca. Rađanje islama i kalifata potisnulo je Bizant, da bi odvajanje Hrvatske od Bizanta u vrijeme Branimira označilo prevagu Rima, što za kristjanstvo nije dobro završilo. Da je Bizant ostao kristjanski dominantan, Carigrad bi teže pao u turske ruke. U vrijeme Križarskih ratova i u širem razdoblju “širenja riječi Božje i ovladavanja svjetskom ekonomijom”, odvojile su se zasebne nakupine pravoslavaca, protestanata, evangelika, i more drugih kristjanskih konfesija. Sve bi to bilo prihvatljivo da je Katolička crkva još uvijek snažna vojna asocijacija. Ovako, skoro sve europske katoličke zemlje uvučene su u NATO, u kojemu kolo vode evangelici, protestanti, judejci, pa i Turci.

Previše Talijana

Papa Franjo je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, ali talijanskog rodoslovnog podrijetla. Italija je u Velikom ratu bila na pobjedničkoj strani, a papa Benedikt XV. stolovao je od 1914. do 1922. Rođen je u Genovi kao Giacomo della Chiesa. Godine 1914. on je na liniji tada rastućih jehovaca – najavljuje dolazak Isusovog kraljevstva mira, a ono izbija Prvi svjetski rat. Svjedoci Jehove su se zbog svoje pogrešne “vremenske” prognoze skoro posve raspali, a višemilenijska Katolička crkva nekako preživljava. Italija i papa Talijan dopustili su formiranje prve Jugoslavije – gledali su da zagrabe što više “austrougarske” i hrvatske obale, a kako će Hrvati i ostali katolici u svemu tome proći, nikoga nije zanimalo. “Papa mira” iliti “papa nečinjenja” za života je dobio spomenik u Istanbulu – “Dobročinitelju naroda bez obzira na narodnost i vjeru”. Benedikt XV hladno je promatrao rađanje fašizma, šaljući na sve strane svoje plemenite poruke. Njegov nasljednik bio je Pio XI. – Talijan Ambrogio Damiano Achille Ratti. Nekako mu je promaklo ubojstvo hrvatskih zastupnika u beogradskom parlamentu. U prvim danima takozvane Šestojanuarske diktature, Pio XI ne ustaje u obranu nacija porobljenih u Jugoslaviji, nego s Mussolinijem uglavljuje Lateranske sporazume. Slijedeći papa Pio XII bio je Eugenio Pacelli iz rimske plemićke loze. Dolazi 1939. u paketu s Drugim svjetskim ratom. Pri zaposjedanju Svete stolice, naglasio je da Crkva ne osuđuje niti jedan oblik vladavine, ali nije priznao NDH – Mussolini je imao namjeru obnoviti Rimsko carstvo sve do Sirmiuma. Pio XII slabo je pratio komunističko suđenje Alojziju Stepincu i Crkvi u Hrvata, pa ne pokreće Stepinčevu kanonizaiju niti nakon što je naš mučenik otrovan u kućnom pritvoru. Stepinca je negdje zametnuo i slijedeći papa Pavao VI, ponovno Talijan, Giovanni Battista Montini, koji je bez srama primio Tita, najvećeg zločinca u povijesti ljudskog roda. Pali anđeo priznaje superiornost Stvoritelja, a njegov namjesnik na zemlji priznaje ravnopravnost Palog anđela! Stepinac je proglašen blaženim tek kada Svetu stolicu preuzima papa koji nije Talijan – Poljak  Karol Wojtyła iliti Ivana Pavao II. Slijedeći papa Benedikt XVI, seriozni Nijemac Joseph Ratzinger ostao je distanciran, a novi aktualni papa Franjo, Argentinac talijanskog podrijetla, pojavio se kao gitarist iz posljednjeg “Mad Maxa”, i za našeg mučenika Stepinca formirao komisiju, u koju je ušlo i pravoslavno srpsko svećenstvo, takozvani klir, što je poniženje za sve Hrvate, pa i za sve katolike – upravo se SPC kompromitirala za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa i u agresiji Srbije na Hrvatsku i BiH krajem prošlog stoljeća.

Maćehinski odnos papa prema Hrvatima

Pedofilija je poremećaj koji nema blage veze s Crkvom i treba se suzbijati na širem planu. Više me brine pedofilski odnos Svete stolice i snažnijih europskim nacija prema Hrvatima i sličnim narodima. Kako objasniti maćehinski odnos papa talijanske narodnosti? Ne samo da je blaženi Alojzije Stepinac zatočen i usmrćen od komunističkih struktura, bio je pretjerano suzdržan prema Anti Paveliću, veliki protivnik Hitlerovih rasnih zakona, i još je izrekao tvrdo NE Titovom zahtjevu da se Crkva u Hrvata hijerarhijski odvoji od Rima, odnosno od Svete stolice i papinstva. Čak u vrijeme otpora prema Beču i Pešti, Stepinac je bio skloniji Jugoslaviji nego preživljavanju Habsburške monarhije. Bio je solunski dragovoljac. Bilo je za očekivati da će se svaki papa počevši od Pia XII pokloniti Stepincu i njegovom istinskom mučeništvu, ali je to izostalo. Na neki način niti jedan papa 20. stoljeća nije dostojan da kanonizira Stepinca, pa je u tome smislu kolebao i Ivan Pavao II. Eto, Karol Wojtyla kanoniziran je prije Stepinca. Prisjetimo se i tog nevjerojatnog rata vatikanskih struktura protiv ukazanja Marije Majke u Međugorju. Nije sve u tome da Rim izbjegava priznati bogojavljenje za života vidjelica i/ili vidioca zato da ne potisnu papu u smislu prenošenja Božjih zapovijedi i Božje milosti. Zapadnoeuropske nacije protive se rađanju novih katoličkih svetišta, jer Lurd, Fatima i slična mjesta Gospina ukazanja donose velike novce. Koliko je taj biznis zapadnoeuropski kanaliziran pokazuje i redovan odlazak časnika HV-a u Lurd, što je na svoj način smiješno. Čak je i veliki Goethe rekao kako voli doći u Mariju Bistricu, gdje se osjeti da pripada Europi. Na kraju je Sveta stolica oduzima franjevcima svetište u Međugorju, nakon nekoliko pokušaja da se prisutnost Gospe preseli u Italiju preko suza na kipu donesenom iz Međugorja. Posebno je znakovit slučaj Dajla. Naime, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana je Benedikt XVI. posebnim dekretom suspendirao na jednu minutu. Vrijeme je zaustavljeno samo zato da zamjenski biskup potpiše sporazum o predaji crkvenog posjeda u Dajli talijanskim benediktincima. Rim sa svojim novim suđenjem Stepincu afirmira Tita, onoga istog Tita koji je Stepinca osudio, zatočio i usmrtio zbog njegove lojalnosti prema Svetoj stolici.

SVIJET JE BISER

Fenomen Jezida i Jarsana

Radi razumjevanja šireg konteksta nasilja prema Ashawk Haji Hamid i Jezidima, ovdje ću napomenuti neke manje poznate činjenice o naciji / religiji Jezida. Danas žive podno obronaka iranskog Zagrosa i jugoistočno od mističnog edenskog jezera Van, uključujući Nimrud i pokrajinu Ninive, koja se smjestila na istočnoj strani Tigrisa, uz pritoku Khosr. Jezidi poštuju Palog anđela, koji je više Stvoritelj nego Duh sveti. Kreator Haq iliti Istina, najprije je stvorio svijet kao biser. Prije nego se razmahao Stvoritelj i počeo nabacivati stvari, odnosno sve materijalno, Kreator je pozvao u egzistenciju sedam anđela, sedam misterija, kojima je na čelu Malek Taus – Paun, sunce vjere, iluminacija samog Kreatora. Ljudi su dobri i zli, ali ne na sliku Kreatora nego su izraz karaktera samoga Pauna, koji je prilikom iskazivanja svoje tamne strane izgubio milost Kreatora. Pokajničke suze Palog anđela ugasile su vatru njegove paklene tamnice. Paun se vratio na tron ovoga svijeta. Na nesreću Jezida, drugo ime Pauna je Šejtan, što je u Kuranu naziv za Sotonu. Islam progoni Jezide, a islamisti drže da je u odnosu na Jezide sve dopušteno.  Danas je teško pronaći naciju ili religiju koja se prema Jezidima postavila korektno – mislim na one koji su s Jezidima došli u kontakt. Slično Jezidima, njima susjedni Jarsani vjeruju da se Univerzum dijeli na unutarnji (batini) i vanjski (zahiri). Imaju svoje zasebne zakone. Ljudi pripadaju samo vanjskom svijetu, a njihove živote vode pravila unutarnjeg svijeta. Kao i kod Jezida, božanska esencija pojavljuje se u vanjskom svijetu kao transmigracija duha. I Jarsani i Jezidi vjeruju u reinkarnaciju nakon smrti. Kod Jezida sedam svetih bića periodično reinkarniraju u ljudskom obličju – koasasa. Kod Jezida i Jarsana možemo prepoznati utjecaje susjednih religija. Religija Jezida sadrži neke odrednice sufizma. U jezidskoj “Knjizi iluminacije” nalazimo da je Paun bio prisutan kada je Noin potomak Nimrod (Nimrud) gurnuo Abrahama u vatru. Svijet je biser, a Jezidi su dragulj civilizacije. Isto tako, doktrinarni sukobi, hereze, indulgencija, simonija i raskoli, sve to čini veličanstvenu povijest kristjanstva i Crkve.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Sedam propovijedi mrtvima

Published

on

By

CARL GUSTAV JUNG   U ovo opako vrijeme, kada se psihijatrija ponovno koristi za političke obračune, dobro je podsjetiti kako psihoanalizu kao znanost ne možemo svesti na zidine zagrebačke Zatvorske bolnice. Psihoanaliza ima svoju veliku kulturnu povijest, odnosno svoje široko civilizacijsko utemeljenje, što je najbolje prezentirao švicarski znanstvenik Carl Gustav Jung.

(više…)

Komentari

Continue Reading

Tvrtko Dolić

Pavić – Plenković mirovinska reforma pretvara zaposlenike u starce, a umirovljenike u pokojnike.

Published

on

 MIROVINE NISU SOCIJALNA POMOĆ        Kako se približava saborska rasprava o još uvijek zagonetnoj mirovinskoj reformi, padaju predatorski prijedlozi s one strane razuma. Nametanjem teme proširivanja proračunskog dodatka na sve mirovine, finacijska mafija potiskuje u drugi plan javnu raspravu o zamrzavanju ili dekonstrukciji Drugog stupa kao privatnog i obveznog – zaista je drveno željezo.

Sve su države ukinule takvo tranzicijsko čudovište, i tako izašle iz krize. Sve osim Hrvatske.

Skupe pozajmice, skupi krediti, pogrešno investiranje, skupe usluge upravljanja mirovinskim fondovima, da bi uslijedio pad omjera umirovljenika i zaposlenih na 1:1,26. I još se spremaju promjene na štetu osiguranika i nacije:

(1) Mirovinci predlažu proračunski dodatak 27% za sve mirovine. Kao da invalidninu dobiju i zdravi. Podignuta je uzbuna zbog 20 mirovina kombiniranog umirovljenja za koje tvrde da su niže u odnosu na iste parametre umirovljenja strogo na temelju državnog Prvog stupa. Iste kumulacije mlađeg osiguranika i starijeg osiguranika zapravo su neusporedive. Mirovinci idu dalje, pa državi nude preuzete državne obveznice za dionice: HAC 6%, ACI 50% i HEP 30%. Zašto ne 50% Apple-a? Mirovinci predlažu određivanje minimalne mirovine za 15 godina rada, a ako netko nema 15 godina rada, razlika do minimalne mirovine namirivala bi se iz socijalnog sustava a ne iz mirovinskog, uz primjenu imovinskog cenzusa – kažu da nisu svi s malim mirovinama sirotinja. Slično ministar Marko Pavić pribjegava socijalnom modelu, pa  predlaže povećavanje najnižih mirovina za 3%. Prisjetimo se da su banke pokušale progurati socijalni model rješavanja stambenim kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, što je bio udar na zdrav razum. Mirovinci i uhljebi mirovinskih fondova traže da se Drugi mirovinski stup oslobodi obveze usklađivanja mirovina s plaćama i s inflacijom.

(2) Ministar Marko Pavić kaže da za mirovine godišnje nedostaje 17 milijardi kuna, koliko godišnje izdvajamo u državni Prvi stup iz naših bruto plaća. U privatan Drugi stup izdvajamo 5% iz naših bruto plaća, godišnje 5-6 milijardi kuna, skoro 2 pelješka mosta. Da smo prošle godine obustavili Drugi stup kao obvezan, za mirovine bi ove godine nedostajalo 11 milijardi kuna. Od uvođenja Drugog stupa 2002. bankama i njihovim osiguravajućim društvima prepustili smo naših 88 milijardi kuna, i tako osudili državni Prvi stup i proračun na prekomjerno zaduživanje, jer državni stup cijelo vrijeme namiruje sve mirovine. Dakle, na mirovine godišnje odlazi 10 peljeških mostova, a sveukupno nas je Drugi stup koštao oko 176 milijardi kuna, što je više od 50 peljeških mostova.

(3) Povisivanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina počevši od 2031. predstavlja nevjerojatan bezobrazluk. Netko sebi uzima pravo zajahati sve buduće hrvatske generacije. U mnogim zemljama na prosvjedima mirovinskih osiguranika imamo natpis: “Mi smo mirovine zaslužili, zaradili, izdvajali za njih iz svojih plaća”. To što smo izdvajali je naše i imamo svako ljudsko pravo uzeti svoje kumulacije sa 60 godina! Zašto je Andreju Plenkoviću i Marku Paviću svejedno što će se dogoditi s našim mirovinama? Razlog ste naslućivali – obojica su u istom eurouredu kasirali visoka europrimanja, i to namjeravaju ponoviti. RH – EU prijenos mirovinskih kumulacija provodi se u oba smjera i više puta, uz nama nepoznate izračune. To je taj mirovinski sustav koji je Plenković proučio i prihvatio.

(4) Do kasnih 90-ih prošlog stoljeća izračun nečije mirovine radio se na temelju najboljih 10 godina. Nakon što je pokrao mirovinske fondove, za potrebe privatizacijske pljačke, i ubrzano pretvarao sve stanovnike ove zemlje u umirovljenike, HDZ je riješio problem smanjivanjem mirovina, pa je 1998. uveo izračun mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Nakon povratka na vlast, Partija dodatno ruši mirovinski sustav i hrvatsku državu kroz uvođenje privatnog i obveznog !! mirovinskog stupa, koji četvrtinu mirovinskih izdvajanja preusmjerava u fondove pod kontrolom osiguravajućih društava četiri “naše” najveće banke: Zaba, PBZ, Erste i Raiffeisen.

(5) Smanjeno punjenje državnog Prvog mirovinskog stupa nije moglo namirivati postojeće mirovine, pa je HDZ sakrio svoju i SDP-ovu sramotu tako što je uveo kompenzicijski proračunski dodatak 27% za one koji su umirovljeni samo na temelju Prvog stupa. Taj preračunati postotak trebao je iznositi 33,33%, jer je oduzimanje četvrtine stvorilo minus za trećinu u odnosu na smanjene kumulacije državnog Prvog stupa. HDZ je lukavo s istim dodatkom pokrio naknadu osiguranicima zbog izračuna mirovine na temelju cjelokupnog radnog staža. Imamo poplavu lažnih pokazatelja i neprimjerenih naknada. Ministar Pavić reče da su prošle godine mirovine rasle za 2,75% i da su ove 2018. uvećane za 3,64%. Ponovno imamo krivo prezentirane pokazatelje. Rast cijena daje privid porasta proizvodnje, koja realno pada, pa u izračunima prosjeka mirovina prevagu odnose visoke plaće. U ovo vrijeme demografskog kolapsa, financijska mafija traži da se umirovljeniku omogući zapošljavanje, da se u skladu s njegovim primanjima umanji mirovina – da više ostane u mirovinskim fondovima.

Tvrtko Dolić

Komentari

Continue Reading

Facebook

Popularno